Čtvrtek 7. července 2022, svátek má Bohuslava
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 7. července 2022 Bohuslava

Isidor, perník i bábovka. Opilé sváteční dezerty, které budete milovat

Jestli nemáte ani po vánočních svátcích dost sladkého, vyzkoušejte jeden z těchto skvělých voňavých svátečních moučníků. Jako pohoštění ke kávě je ocení návštěvy, od tchyně až po kamarádku z dětství. Doporučujeme zejména těm, kteří ještě nemusí do práce a užívají si volna s rodinou.
Část 1/3
Opilý Isidor

Opilý Isidor

Ingredience na 1 plech:

  • První vrstva:
  • 5 vajec
  • 130 g moučkového cukru
  • 120 g másla nebo hery
  • 100 g nasekaných vlašských ořechů
  • 180 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání
  • Druhá vrstva:
  • rybízová marmeláda
  • Třetí vrstva:
  • 250 g mletých vlašských ořechů
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 180 ml tuzemáku
  • Čtvrtá vrstva:
  • 500 ml mléka
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 250 g másla
  • 50 ml tuzemáku
  • Na ozdobení:
  • čokoládová poleva
  • nasekané vlašské ořechy

Pracovní postup:

  1. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky společně s cukrem a máslem vyšleháme do pěny. Do ní po lžících zapracujeme střídavě ořechy a mouku promíchanou s práškem do pečiva. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.
  2. Hluboký plech vymažeme máslem a vyspypeme hrubou moukou. Do plechu rovnoměrně rozetřeme těsto a pečeme na 180 °C asi 30 minut.
  3. Necháme vychladnout a potřeme rybízovou marmeládou.
  4. Na ni rozetřeme třetí vrstvu. Tu připravíme tak, že promícháme vlašské ořechy, moučkový cukr a tuzemák. Necháme odležet v chladu.
  5. Pak si připravíme krémovou vrstvu. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme podle návodu pudink a za občasného zamíchání ho necháme vychladnout. Když má pokojovou teplotu stejně jako máslo a tuzemák, vyšleháme z těchto surovin krém.
  6. Krémem potřeme ořechovou vrstvu a necháme opět v chladu ztuhnout.
  7. Nakonec dezert přelijeme čokoládovou polevou a posypeme nahrubo nasekanými ořechy.

Tip: Můžete si připravit i kakaovou variantu tohoto oblíbeného vánočního moučníku. Stačí jen do těsta a do krému přidat dvě až tři lžíce kvalitního kakaa.

Autor:
  • Nejčtenější

Sedm otázek pro test paměti. Zjistěte, v jaké kondici je váš mozek

Možná si taky kladete otázky typu: Kam jsem dala klíče? A kam mobil? A jaké mám dneska schůzky? Nic si z toho...

Pár dělí třiadvacet let, lidé ženu zaměňují s partnerovou matkou

Osmačtyřicetiletá Rachel Allenová z Texasu zažívá lásku jako z románu. Žije s o 23 let mladším partnerem a soužití si...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nejpotetovanější matka čelí urážkám na Instagramu, vášně budí i nahotou

Trojnásobná matka Aleksandra Jasminová pracuje jako tatérka. Sama je považována za nejpotetovanější matku světa a...

Zvětšené prsní žlázy, vypadávající vlasy. Body shaming se mužům přiznává těžko

Premium Zatímco zobrazování ženského těla se mění a v médiích je k vidění rozmanitost všech tvarů a velikostí, standardy pro...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ke zhubnutí jsem se prožrala, říká Petra, která shodila 20 kilogramů

Na dovolené s firmou se Petra schovávala v rohu bazénu, zatímco její kolegyně působily sebevědomě. I to u ní nakonec...

Můj syn je blázen, říká Redlova matka. Kam až sahají majetky vlivné rodiny

Premium Kdo jsou Redlovi? MF DNES přináší reportáž z místa, odkud pochází klíčová postava korupční kauzy hnutí STAN Michal Redl...

Cesta do Chorvatska 2022: Jak projet rozkopané Slovinsko a tankovat v Maďarsku

Premium Dobrá zpráva pro dovolenkáře mířící autem na Jadran. Cesta byla letos hladká, na nejrychlejší trase přes Vídeň, Graz...

Zbraně, které zaskočily Putina: „Muskovo“ bombardování

Premium Už druhý den po nočním překročení hranic měli triumfálně projíždět centrem Kyjeva, po čtyřech měsících místo toho vězí...

  • Další z rubriky

Než rozpálíte gril. Jaké maso vybrat a na co si dát pozor

Prázdniny jsou doslova za rohem a většina z nás se nemůže dočkat, až se s rodinou či přáteli sejdeme u grilu a společně...

Osm tipů pro letní grilování. Pro masožravce i milovníky zeleniny

S grilovaným šťavnatým masem chutná skvěle grilovaná zelenina, sýry nebo třeba ananas či jahody. Vyberte si z...

Kedlubna je hvězda. Uděláte z ní zelí i řízek. A nacpete se vitaminem C

Kedlubna patří na jaře k nejoblíbenější zelenině. Hodí se k masu, ovšem dobroty z ní vykouzlí také vegetariáni,...

Voňavé bylinky promění obyčejné jídlo v luxusní krmi. Nejlepší jsou domácí

Nejlepší kuchaři se sice řídí pravidlem, že čím méně chutí pokrm obsahuje, tím je lepší a rafinovanější. Pro čerstvé...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Ne, ne, já nemusím, já už ho vidím. Holčička z reklamy na Kofolu se vrací

Malá holčička z vánoční „prasátkové“ reklamy na Kofolu, ve které zazněly hlášky „a bude mít ty velký zahnutý zuby...

Pavla Tomicová výrazně zhubla a s kolegy oslavila šedesátiny

Pavla Tomicová měla s Dášou Zázvůrkovou v květnu nehodu, když do kolegyniny Vespy před Národním divadlem nabouralo...

Hvězdy ve Varech: Bývalí milenci Jágr s Verešovou po 20 letech opět spolu

Jaromír Jágr (50) a modelka Andrea Verešová (42) patřili kdysi k nejsledovanějším párům showbyznysu. Hokejista vyrazil...

Móda z Varů: Luxus i lacinost. Sexy Ramba a Plodková. Třeštíková přestřelila

Na červeném koberci zazářily v den slavnostního zahájení 56. ročníku karlovarského filmového festivalu v luxusních...

Ruská ekonomika se hroutí, už není pochyb, ukazují nová statistická data

Ekonomika v Rusku se postupně hroutí, píše americký týdeník Newsweek. Průmyslová výroba se propadla hned v několika...