Isidor, perník i bábovka. Opilé sváteční dezerty, které budete milovat

aktualizováno 
Jestli nemáte ani po vánočních svátcích dost sladkého, vyzkoušejte jeden z těchto skvělých voňavých svátečních moučníků. Jako pohoštění ke kávě je ocení návštěvy, od tchyně až po kamarádku z dětství. Doporučujeme zejména těm, kteří ještě nemusí do práce a užívají si volna s rodinou.
Část 1/3
Opilý Isidor

Opilý Isidor

Ingredience na 1 plech:

  • První vrstva:
  • 5 vajec
  • 130 g moučkového cukru
  • 120 g másla nebo hery
  • 100 g nasekaných vlašských ořechů
  • 180 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání
  • Druhá vrstva:
  • rybízová marmeláda
  • Třetí vrstva:
  • 250 g mletých vlašských ořechů
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 180 ml tuzemáku
  • Čtvrtá vrstva:
  • 500 ml mléka
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 250 g másla
  • 50 ml tuzemáku
  • Na ozdobení:
  • čokoládová poleva
  • nasekané vlašské ořechy

Pracovní postup:

  1. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky společně s cukrem a máslem vyšleháme do pěny. Do ní po lžících zapracujeme střídavě ořechy a mouku promíchanou s práškem do pečiva. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.
  2. Hluboký plech vymažeme máslem a vyspypeme hrubou moukou. Do plechu rovnoměrně rozetřeme těsto a pečeme na 180 °C asi 30 minut.
  3. Necháme vychladnout a potřeme rybízovou marmeládou.
  4. Na ni rozetřeme třetí vrstvu. Tu připravíme tak, že promícháme vlašské ořechy, moučkový cukr a tuzemák. Necháme odležet v chladu.
  5. Pak si připravíme krémovou vrstvu. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme podle návodu pudink a za občasného zamíchání ho necháme vychladnout. Když má pokojovou teplotu stejně jako máslo a tuzemák, vyšleháme z těchto surovin krém.
  6. Krémem potřeme ořechovou vrstvu a necháme opět v chladu ztuhnout.
  7. Nakonec dezert přelijeme čokoládovou polevou a posypeme nahrubo nasekanými ořechy.

Tip: Můžete si připravit i kakaovou variantu tohoto oblíbeného vánočního moučníku. Stačí jen do těsta a do krému přidat dvě až tři lžíce kvalitního kakaa.

Autor:

Jaro a zdraví

Využijte krásného počasí a vydejte se pro zdravé pochoutky do přírody. Oblíbený medvědí česnek najde své místo v pomazánkách či domácím pestu. Jako zdravé sladidlo si můžete připravit pampeliškový med.


Nejčtenější

Mužova smrt mi zajistila obrovskou reklamu, přiznává Veronika Hurdová

Veronika Hurdová

Spisovatelka a autorka blogu Krkavčí matka Veronika Hurdová před třemi lety ovdověla. Doma tehdy měla dvě malé děti...

Je tomu již osmdesát let, co pětiletá dívka porodila zdravé dítě

Lina Medinaová přivedla před osmdesáti lety na svět zdravého chlapce

Přesně před osmdesáti lety malá peruánská dívenka jménem Lina porodila v Limě dítě. Bylo jí pouhých pět let, sedm...

Úzkost jako civilizační nemoc. Pět kroků, jak si můžeme pomoct sami

Ilustrační snímek

Strach je jednou z nejdůležitějších a nejužitečnějších emocí, která nám pomáhá přežít. I úzkost je strach, ale na...

Fascinují mě muži, kteří milují svou práci, říká mluvčí vlády Jana Adamcová

Jana Adamcová

Moderátorka, kterou si pamatujeme jako sporťačku z TV Nova, a současně manželka režiséra Jiřího Adamce, se nedávno...

Vzala ten nejmenší nůž a bodla třikrát. Teď sedí za pokus o vraždu

Nikola si odsedí pět let ve vězení.

Monika, která zabila svého manžela, není ve věznici Řepy jediná, která na partnera vztáhla ruku. „Třikrát jsem ho...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Smažená rebarbora s petrželovými bramborami

Smažená rebarbora s petrželovými jahodami

Sezona rebarbory je právě teď. Připravte si ji netradičně a to smaženou s petrželovými bramborami. Určitě si pochutnáte!

RECEPT DNE: Domácí granola s olivovým olejem a solí

Domácí granola s olivovým olejem

Je to jednoduché, dobré a hlavně víte, co si do toho dáte. Vyzkoušejte domácí granolu, která je vynikající s jogurtem a...

RECEPT DNE: Studená polévka z jahod a rebarbory

Studená polévka z jahod a rebarbory

Jahody a rebarbora jsou skvělá kombinace. A když si z nich uděláte osvěžující studenou polévku, určitě si pochutnáte....

Najdete na iDNES.cz