Isidor, perník i bábovka. Opilé sváteční dezerty, které budete milovat

aktualizováno 
Jestli nemáte ani po vánočních svátcích dost sladkého, vyzkoušejte jeden z těchto skvělých voňavých svátečních moučníků. Jako pohoštění ke kávě je ocení návštěvy, od tchyně až po kamarádku z dětství. Doporučujeme zejména těm, kteří ještě nemusí do práce a užívají si volna s rodinou.
Část 1/3
Opilý Isidor

Opilý Isidor

Ingredience na 1 plech:

  • První vrstva:
  • 5 vajec
  • 130 g moučkového cukru
  • 120 g másla nebo hery
  • 100 g nasekaných vlašských ořechů
  • 180 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání
  • Druhá vrstva:
  • rybízová marmeláda
  • Třetí vrstva:
  • 250 g mletých vlašských ořechů
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 180 ml tuzemáku
  • Čtvrtá vrstva:
  • 500 ml mléka
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 250 g másla
  • 50 ml tuzemáku
  • Na ozdobení:
  • čokoládová poleva
  • nasekané vlašské ořechy

Pracovní postup:

  1. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky společně s cukrem a máslem vyšleháme do pěny. Do ní po lžících zapracujeme střídavě ořechy a mouku promíchanou s práškem do pečiva. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.
  2. Hluboký plech vymažeme máslem a vyspypeme hrubou moukou. Do plechu rovnoměrně rozetřeme těsto a pečeme na 180 °C asi 30 minut.
  3. Necháme vychladnout a potřeme rybízovou marmeládou.
  4. Na ni rozetřeme třetí vrstvu. Tu připravíme tak, že promícháme vlašské ořechy, moučkový cukr a tuzemák. Necháme odležet v chladu.
  5. Pak si připravíme krémovou vrstvu. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme podle návodu pudink a za občasného zamíchání ho necháme vychladnout. Když má pokojovou teplotu stejně jako máslo a tuzemák, vyšleháme z těchto surovin krém.
  6. Krémem potřeme ořechovou vrstvu a necháme opět v chladu ztuhnout.
  7. Nakonec dezert přelijeme čokoládovou polevou a posypeme nahrubo nasekanými ořechy.

Tip: Můžete si připravit i kakaovou variantu tohoto oblíbeného vánočního moučníku. Stačí jen do těsta a do krému přidat dvě až tři lžíce kvalitního kakaa.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Potravinová pyramida je omyl moderní výživy, říká Margit Slimáková

Margit Slimáková, výživová specialistka

Studium farmacie úspěšně dokončila, ale už na škole byla rozhodnutá, že pro farmaceutický průmysl pracovat nebude. Víc...

Pořádek přerostl v teror. Sbal holku a uteč, radila vyměněná manželka

Patrik svou ženu Veroniku miluje, ale pořádek v bytě ještě víc.

Šestadvacetiletý sanitář Patrik je tak posedlý pořádkem, že diváci reality show Výměna manželek mohli u televize snad i...

Příběh Patrika: Žena opustila mne i dceru, ale stejně se stále vrací

Ilustrační snímek

Dva roky moje manželka udržovala milenecký vztah s jiným mužem. Když to na ni prasklo, rozhodla se pro něj. Bez...

Manuál, jak se co nejrychleji zbavit nachlazení

Ilustrační fotografie

Když zakročíte včas, můžete nejenom zmírnit průběh nachlazení, ale i podstatně zkrátit dobu, kdy vám je špatně. Co...

Průzkum: muži dávají přednost ženám s hustým obočím. Na sex i na vztah

Cara Delevingne je současnou nejžádanější modelkou světa. Angličanka s výrazným...

Ženy s hustým obočím mají podle vědců v krvi vyšší hladinu pohlavních hormonů a bývají sexuálně náruživější. Proto se...

Další z rubriky

Báječné pohoštění pro nečekanou návštěvu? Využijte zbytky z Vánoc

Francouzský toast z vánočky

Chcete hostům, kteří se u vás mezi svátky staví na skok, nabídnout malé pohoštění k vínu nebo přenocující počastovat...

Silvestrovské jednohubky a novoroční jídelní tradice

Pikantní masové koule

Za dveřmi je oslava nového roku. A co by to bylo za slávu, kdyby nebylo co zobat k vínu nebo jinému povzbuzujícímu...

Hubněte zdravě. Vyzkoušejte dietní recepty, které vás zasytí na celý den

Ilustrační fotografie

Kdo chce shodit kila navíc, neměl by začít držet diety podobné hladovkám. Ke zdraví a lepší postavě se dá projíst....

Najdete na iDNES.cz