náhledy
Svatomartinská husa se jedla v Česku už v 15. století. Za dob reformace byla tradice přerušena, obnovili ji až Habsburkové.
Autor: Shutterstock
Podle staročeské tradice se husa peče s jablkem a majoránkou v plátěném sáčku. Podává se se zelím a knedlíkem.
Autor: Tesco
Svatomartinské rohlíčky by měly mít makovou, ořechovou či povidlovou náplň, aby byly co nejvydatnější.
Autor: Kulinární studio MAFRA
Někde se místo rohů pečou koláče.
Autor: Kulinární studio MAFRA
Svatý Martin byl římský voják, který přestoupil ke křesťanské víře. Na výročí jeho pohřbu 11. listopadu se tradičně podepisovaly smlouvy o službě na příští rok, vyplácely se výslužky i odváděly daně.
Autor: Jiří Salik Sláma, MAFRA
Na oslavu toho všeho se minimálně od konce 18. století načíná 11. listopadu nový ročník vína. V německých zemích je tradice ještě starší.
Autor: Jiří Salik Sláma, MAFRA
Bílá Svatomartinská vína si rozumí s rybami, jemnou drůbeží, ale i studenou kuchyní, tedy se zeleninovými saláty, jemnými paštikami či sýry.
Autor: Vinařský fond
Červená Svatomartinská vína se kromě tradiční pečené husy hodí k pečeným a dušeným masům nebo jemné úpravě zvěřiny.
Autor: Vinařský fond
Značka „Svatomartinské“ byla registrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond. Ten v letošním roce již poosmnácté ve spolupráci s Národním vinařským centrem organizuje propagaci těchto vín pod jednotným logem. Svatomartinská vína jsou tak označena na etiketě známým symbolem sv. Martina na koni.
Autor: Vinařský fond