Středa 25. listopadu 2020, svátek má Kateřina
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 25. listopadu 2020 Kateřina

Sušené ovoce k obědu i k večeři

  0:21
Sušené meruňky, švestky a spol. jsou nejen zdravé mlsání, ale výborně se hodí i při přípravě různých jídel.

Sladká uzená pečeně se sušeným ovocem | foto: Isifa


Sladká uzená pečeně se sušeným ovocem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 40 min. + 30 min. pečení

* 800 g uzené pečeně (nízké karé)
* 1 větší mrkev
* 1/4 celeru
* 1 petržel
* 1 cibule
* 3 hřebíčky
* 4 celé pepře
* 3 kuličky nového koření
* kousek celé skořice
* snítka čerstvého tymiánu
* 200 g sušených meruněk,
švestek a hrušek
* 250 ml pomerančové šťávy
* 2 lžíce medu
* 2 lžíce meruňkové zavařeniny
* 1 lžíce dijonské hořčice
* citronová šťáva na dochucení
* sůl
* 1 lžička másla

1. Očištěnou zeleninu překrájíme, zalijeme asi 2 l vody, přidáme cibuli se zapíchanými hřebíčky a koření a uvedeme k varu. Přidáme opláchnuté maso a vaříme asi půl hodiny.

2. Sušené ovoce propláchneme horkou vodou, zalijeme částí pomerančové šťávy a necháme změknout. V misce promícháme med s trochou teplé vody, zbylou pomerančovou šťávou, zavařeninou, hořčicí a špetkou soli.

3. Uvařené uzené vyjmeme z vývaru a přendáme do pekáčku. Maso přelijeme medovým přelivem a podlijeme džusem se sušeným ovocem a trochou vody. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 30 minut, dokud se na povrchu neutvoří zlatá kůrčička. Během pečení maso potíráme a přeléváme šťávou a podle potřeby podléváme horkou vodou, aby se šťáva s ovocem nepřipalovala.

4. Nakonec upečené maso vyjmeme a šťávu s ovocem zjemníme kouskem másla, popřípadě chuť dotáhneme solí a citronovou šťávou.


Sušené švestky se slaninou

NA 20 KUSŮ

Příprava: 15 min. + doba na marinování švestek

* 20 sušených švestek
* 50 cl slivovice
* 10 plátků libovější anglické slaniny
* 1 lžíce dijonské hořčice

1. Sušené švestky omyjeme v teplé vodě a důkladně osušíme, případně ještě před zpracováním odstraníme pecky.

2. Takto připravené švestky vložíme do misky, zalijeme slivovicí a necháme dostatečně dlouho uležet. V chladu a přikryté nádobě je můžeme nechat naložené třeba až do druhého dne.

3. Plátky libovější anglické slaniny rozpůlíme, potřeme lehce dijonskou hořčicí a zabalíme do nich marinované švestky bez pecek.

4. Aby lépe držely zabalené ve slanině, můžeme je ještě spíchnout párátkem. Podáváme jako zajímavé a chuťově překvapivé jednohubky na domácí party nebo oslavě.

TIP
Zabalené švestky dáme na plech a v troubě nebo na grilu krátce rozpečeme, stačí tak 3–5 minut, a teprve potom spíchneme párátkem a podáváme. Švestky můžeme marinovat v libovolných lihovinách, ale i v červeném suchém víně nebo v portském či sherry. Místo po pecce je dobré naplnit mandlí nebo ořechy, případně kouskem kvalitní hořké čokolády. Vyzkoušejte hořkou čokoládu s příchutí, například se zeleným pepřem nebo chilli papričkami.

 

 

 

 

 

 


Čokoládový chlebíček se sušenými švestkami

NA 1 CHLEBÍČEK

Příprava: 5 min. + 40–45 min. pečení

* 100 g čokolády na vaření
* 100 g másla + trochu na vymazání formy
* 100 g moučkového cukru
* 60 g mletých mandlí
* 3 vejce, žloutky a bílky zvlášť
* 100 g sušených švestek
* trochu nastrouhané pomerančové kůry
* 50 g hrubé mouky
* 1/4 sáčku kypřicího prášku
* špetka soli
* 1 lžíce mandlových lupínků

1. Předehřejeme si troubu na 170 stupňů. Do větší varné misky nalámeme čokoládu, přidáme nakrájené máslo a moučkový cukr. Misku postavíme nad hrnec s vroucí vodou a mícháme do rozpuštění všech surovin.

2. Do hladkého krému vmícháme mandle a odstavíme ze sporáku. Promícháváme do zchladnutí a do vychladlého těsta postupně zapracujeme žloutky. Švestky omyjeme, osušíme a nasekáme nadrobno. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Mouku promícháme s kypřicím práškem.

3. Do těsta zapracujeme nakrájené švestky, pomerančovou kůru z dobře omytého nebo chemicky neošetřeného pomeranče a zlehka vmícháme sníh a mouku s kypřicím práškem. Těsto vlijeme do tukem vytřené a pečicím papírem vyložené chlebíčkové formy a zvolna pečeme přibližně 40 minut.

4. Před dopečením povrch posypeme mandlovými lupínky. Pokud je těsto na povrchu již tmavé, přikryjeme formu pečicím papírem. Před vyjmutím z trouby zkusíme uprostřed špejlí, jestli těsto nelepí, a necháme ho vychladnout ve formě na mřížce. Po vychladnutí vyklopíme na tác a krájíme na porce. Trpělivost se vyplácí: nejchutnější je totiž čokoládový chlebíček druhý den po upečení.

TIP
Chlebíček můžeme podávat se šlehanou či kysanou smetanou. Místo sušených švestek použijte rozinky nebo višně či brusinky. Zkuste přimíchat k mouce místo prášku do pečiva dvě lžičky prášku do perníku.

 

 

 


Losos s meruňkovo-okurkovým kuskusem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 min. + 8 - 10 minut pečení

4 porce lososa, po 150–200 g
* sůl a mletý pepř
* 2 lžíce olivového oleje
* plátky citronu k podávání

Na kuskus:

* 250 g kuskusu
* 1 lžička mletého zázvoru
* 100 g sušených meruněk
* 100 g salátové okurky
* citronová kůra a šťáva z půlky citronu
* sůl a mletý pepř
* 2–3 lžíce olivového oleje
* 2 lžíce usekaných lístků čerstvé meduňky

1. Sušené meruňky důkladně opláchneme teplou vodou, vložíme do misky a přelijeme trochou vroucí vody, aby změkly. Potom vodu slijeme a okapané meruňky nakrájíme na malé proužky. Salátovou okurku omyjeme a nakrájíme i se slupkou.

2. Kuskus připravíme podle návodu na obalu, dochutíme mletým zázvorem, solí, pepřem, nastrouhanou kůrou z chemicky neošetřeného citronu, citronovou šťávou a vmícháme nakrájené meruňky, okurku a meduňku. Nakonec zakapeme olivovým olejem a promícháme. 3. Jednotlivé porce lososa osolíme, opepříme a opečeme na pánvi na olivovém oleji z obou stran, po každé straně asi čtyři minuty, podle výšky filetů. Podáváme s kuskusem.

TIP
Na přípravu kuskusu použijte vodu nebo zeleninový vývar. Podle druhu kuskusu se liší jeho příprava. Některý kuskus se jen zalije a nechá se pár minut vsáknout. V tom případě vložte do mísy s kuskusem i opláchnuté a nakrájené meruňky a zázvor.

 

 


 


Medový chlebíček s fíky a ořechy

NA 1 CHLEBÍČEK

Příprava: 20 min. + 40 min. pečení

* 300 g špaldové mouky polohrubé
* 1/2 kypřicího prášku do pečiva
* 1 lžička mleté skořice
* špetka mletého hřebíčku
* 100 g cukru krupice
* 1 lžíce tekutého medu
* 1 vejce * 5–6 lžic mléka
* 100 g sušených fíků
* 100 g směsi ořechů (lískových, vlašských, mandlí apod.)
* 50 g rozinek, propláchnutých
* trochu tuku na vymazání formy

1. Smícháme mouku s kypřicím práškem a kořením. Cukr roztavíme na zlatý karamel. Zalijeme vodou, rozmícháme, rozvaříme na sirup a necháme zchladnout.

2. Fíky nakrájíme na proužky, rozinky propláchneme teplou vodou a necháme okapat. Ořechy a mandle překrájíme. K mouce vlijeme vlahý sirup, med, vejce a promícháme, podle potřeby přilejeme mléko. Nakonec zapracujeme ovoce a ořechy.

3. Chlebíčkovou formu vytřeme máslem a vyložíme pečicím papírem. Stěrkou přendáme a urovnáme těsto do formy a pomalu pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut. Nejsme-li si jistí, jestli je chlebíček propečený, zkusíme doprostřed těsta píchnout špejlí. Pokud na ní nezůstávají vlhké drobky, je chlebíček hotový. Vyjmeme ho z trouby a necháme asi 15 minut chladnout ve formě.

4. Potom chlebíček vyklopíme z formy pomocí pečicího papíru, necháme nejlépe na mřížce zcela vychladnout a krájíme na jednotlivé porce.

TIP
Chlebíček můžete před krájením pocukrovat nebo polít libovolnou polevou. Špaldová mouka je k dostání v prodejnách zdravé výživy. Doba pečení a suroviny jsou uvedeny na formu o rozměrech 25 x 10 x 7 cm.

 

 

 

 

 

Autor:
  • Nejčtenější

Svatební cesta byla fiasko, vztah zachránila Milešovka, tvrdí novomanželé

Poslední dvojicí, kterou dala dohromady věda pomocí testů připravenosti na vztah, atraktivity vzhledové i čichové a...

Žena nemá ráda oblečení. Nudismus praktikuje všude, kde to je možné

Dvaatřicetiletá Molly Spocková z Los Angeles od mala nesnesla mít cokoli na kůži. V pubertě už začala chodit doma nahá...

Příběh Denisy: Manžel mě ignoruje, mám dva milence

S manželem jsme svoji osm let, máme dvě děti. S tím mladším jsem teď doma. Muž je věčně v práci a na nás nemá čas....

Narodila se jako kluk s mužským genitálem. Přesto je nyní těhotná

Osmnáctiletá Mikey Chanel z Bostonu vypadala po porodu jako chlapec. Rodiče ovšem čekal šok, když testy z plodové vody...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zapomeňte na diety. Stačí naslouchat svému tělu a zhubnete

Dieta? Tu nepotřebujete. Vaše tělo totiž přesně ví, co je pro něj dobré. A vůbec nemá chuť tloustnout.

Proč je Eva Burešová tak hubená? Promluvit ji donutila Prachařová s anorexií

Premium Herečka Eva Burešová (27) se zastala Mariany Prachařové (26), která přiznala anorexii. Hvězda Slunečné je ale sama kost...

Měli lepší stroje Sověti, nebo Američané? O jednom neobyčejném souboji

Premium Když autu dojde palivo těsně před čerpací stanicí, můžete ho k ní dotlačit. Ale co dělat, když se totéž stane letadlu...

Manažer postavil srub uprostřed chráněné oblasti. Tvrdí, že to je posed

Premium Nejprve tvrdil lidem, že je to seník. Když se o jeho stavbu začaly zajímat úřady, prezentoval ji jako posed. Ve...

  • Další z rubriky

Řepné karbanátky s bramborami

Řepa je zdravá a plná vitaminů. Zkuste si z ní připravit vynikající karbanátky, na kterých si pochutná celá rodina.

Prsty, pavouci i sladký hřbitov. Strašidelné halloweenské dezerty pobaví

Společenské akce se letos na Halloween pořádat nebudou, ovšem oslavit si ho můžete i doma v rodinném kruhu. Děti ocení...

Teplý kapustový salát s granátovým jablkem

Zelenina je pro naše zdraví klíčová, proto bychom si ji měli dopřávat každý den. Teď v chladném počasí je ideální si ji...

Penze se odkládá. Náš životní styl se změní, míní Zdeněk Pohlreich

Říká o sobě, že čím je starší, tím lépe se mu daří pouštět z hlavy věci, se kterými nemůže hnout. Tvář soutěže Tady...

VIDEORECENZE: Vyzkoušeli jsme elektronickou kuchyňku Smoby
VIDEORECENZE: Vyzkoušeli jsme elektronickou kuchyňku Smoby

Elektronická kuchyňka Smoby Tech Edition je splněným snem každé malé hospodyňky a malého šéfkuchaře. Děti se s ní zabaví... a dospělí vlastně také.

Jsem znechucená, říká Eva Burešová, kterou vyfotili s Forejtem z MasterChefa

Eva Burešová (27) a Přemek Forejt (33) byli společně vyfoceni, jak vycházejí z domu, kde herečka bydlí. Hvězda seriálu...

Ordinace v růžové zahradě za půl roku skončí, co seriál nahradí?

Po více než patnácti letech od okamžiku, kdy padla první klapka, začal tvůrčí tým seriálu Ordinace v růžové zahradě 2...

Svatební cesta byla fiasko, vztah zachránila Milešovka, tvrdí novomanželé

Poslední dvojicí, kterou dala dohromady věda pomocí testů připravenosti na vztah, atraktivity vzhledové i čichové a...

Vyšel seznam nejpoužívanějších hesel. Pokud tam najdete své, změňte ho

Uživatelé stále používají velmi jednoduchá hesla. Přitom platí, že pokud si ho snadno zapamatujete, je s největší...

Žena nemá ráda oblečení. Nudismus praktikuje všude, kde to je možné

Dvaatřicetiletá Molly Spocková z Los Angeles od mala nesnesla mít cokoli na kůži. V pubertě už začala chodit doma nahá...