Citronové kuře s česnekem
PRO 4 OSOBY
Příprava: 10 minut + 50 minut pečení
* 1 kuře nebo 4 kuřecí čtvrtky (stehna)
* 2–3 stroužky česneku, prolisovaného
* šťáva ze dvou citronů
* 4 lžíce olivového oleje
* 1–2 lžičky oregana (sušeného nebo čerstvého usekaného)
* 2 citrony, k podávání
* zelená petrželka k podávání
1. Kuře omyjeme, osušíme a naporcujeme na čtvrtky. Ze všech stran ho osolíme a rozložíme do pekáčku. V misce smícháme prolisovaný česnek, citronovou šťávu, olivový olej, oregano a přelejeme přes porce kuřete.
2. Obalíme je v marinádě, pekáč přikryjeme a marinujeme v chladu alespoň 1 hodinu nebo přes noc do druhého dne.
3. Předehřejeme troubu na 250 stupňů, pekáč s porcemi kuřete otočenými kůží nahoru vložíme do trouby a zprudka zapečeme. Snížíme teplotu na 180 až 200 stupňů, podlijeme trochou vody, přikryjeme a pečeme pod poklicí doměkka. Během pečení maso přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme teplou vodou.
4. Nakonec sundáme poklici a dopečeme kůrčičku dozlatova. Podáváme s dílky citronu, zelenou petrželkou a rýží nebo vařenými brambory a salátem z čerstvé zeleniny.
TIP |
Řecký bramborový salát
PRO 4 OSOBY
Příprava: 45 minut
* 800 g brambor
* 4 vejce, uvařená natvrdo
* 2 jarní cibulky s natí, pokrájené na tenká kolečka
* 4 lžíce olivového oleje
* 2–3 lžíce bílého vinného octa
* sůl a mletý bílý pepř
* 2 lžíce usekaných lístků máty
* 4 lžíce černých oliv
* 1 lžíce pokrájených kapary
* 150 g ovčího řeckého sýra feta
1. Dobře omyté brambory uvaříme ve slupce doměkka, slijeme, necháme trochu vychladnout a oloupeme je. Vejce uvaříme natvrdo, trvá to asi 10 minut, zchladíme pod studenou vodou, oloupeme a necháme vychladnout. Cibulku omyjeme, očistíme a nakrájíme na tenké plátky.
2. V misce si smícháme olej, ocet, mletý pepř, sůl a usekanou mátu na zálivku. Brambory nakrájíme na plátky a vložíme do mísy. Přelijeme zálivkou, posypeme plátky cibule i natí, olivami, pokrájenými kapary a ozdobíme plátky vajec natvrdo, kousky sýra a snítkou máty.
TIP |
Zeleninová polévka s fetou
PRO 4 OSOBY
Příprava: 35 minut
* 4 velké stroužky česneku
* 1 cibule
* 3–4 řapíky celeru (řapíkatého)
* 2 velká rajčata
* 3 velké brambory
* 2 větší mrkve
* 4 lžíce olivového oleje
* 300 ml rajčatového pyré (passaty)
* 700 ml vody
* sůl a mletý pepř
* 1/2 mladé cukety
* 60 g fety k podávání
* 4 lžíce usekané zelené petrželky k podávání
1. Zeleninu omyjeme, očistíme, nakrájíme a vložíme do polévkového hrnce. Česnek a cibuli nakrájíme najemno. Řapíky celeru oloupeme nožem nebo škrabkou jemně po povrchu, odstraníme tak tuhá vlákna, podélně rozkrojíme a nakrájíme na kostičky.
2. Brambory, mrkev a rajčata nakrájíme také na kostičky. Zeleninu v hrnci zalijeme olivovým olejem, vodou a rajčatovým pyré, osolíme, opepříme a uvedeme do varu. Vaříme přibližně půl hodiny, dokud zelenina a brambory nejsou měkké.
3. Cuketu nakrájíme nebo nastrouháme podélně i se slupkou na tenké plátky a přidáme do polévky ke konci varu. Necháme přejít varem a polévku podáváme posypanou kousky fety a petrželovou natí.
TIP |
Špenátové taštičky z listového těsta
NA 8–10 KUSŮ
Příprava: 20 minut + 15–20 min. pečení
* 400–450 g listového těsta, 1 balení
* 2 cibule, nakrájené najemno
* 4 stroužky česneku, jemně usekaného
* 2 lžíce olivového oleje
* 400 g čerstvého špenátu nebo mraženého hrubě sekaného
* 4 lžíce usekaného kopru
* menší hrst piniových oříšků
* 1 vejce + 1 na potření
* 200 g sýra feta, na kostičky
1. Troubu předehřejeme na 180 až 200 stupňů. Čerstvé listy špenátu omyjeme, přelijeme v cedníku vroucí vodou, necháme okapat a nahrubo posekáme. Mražený špenát necháme trochu povolit.
2. Na oleji necháme zesklovatět cibuli a česnek, přidáme překrájený špenát a asi 5 minut podusíme. U mraženého vydusíme vodu, již špenát pustil, čerstvý můžeme podle potřeby trochu podlít.
3. Odstavíme z ohně a špenát necháme vychladnout. Přidáme rozšlehané vejce, drobně pokrájený sýr, kopr, piniové oříšky, osolíme, opepříme a promícháme.
4. Těsto podsypeme hladkou moukou a rozválíme na plát o síle 4 až 5 mm. Vyválené těsto rozkrájíme na 8 až 10 stejně velkých čtverců. Na polovinu každého dáme špenátovou náplň, kraje potřeme vodou nebo bílkem, těsto přeložíme přes špenát na polovinu do tvaru šátečku a okraje dobře přitiskneme k sobě.
5. Šátečky naskládáme na plech (můžeme ho vyložit pečicím papírem), potřeme rozšlehaným vejcem s pár kapkami vody a pečeme v předehřáté troubě 15 až 20 minut dozlatova. Hotové sundáme z plechu a necháme trochu zchladnout. Podáváme jak teplé, tak studené.
Pečené plněné papriky a rajčata
NA 8 KUSŮ
Příprava: 30 minut + 30 minut pečení
* 4 velké papriky
* 4 velká rajčata
* 4 lžíce olivového oleje
* 1 cibule, najemno
* 4 stroužky česneku, jemně usekaného
* 200 g rýže
* voda nebo zeleninový vývar na uvaření rýže, asi 450–600 ml
* sůl a mletý pepř
* 1/2 lžičky mleté skořice
* špetka mletého nového koření
* 2 lžíce usekaných mátových lístků
* 2 lžíce usekané zelené petrželky
1. Nejdříve připravíme omáčku. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme rajčata, pyré, koření, osolíme a opepříme a vaříme do mírného zhoustnutí. Nakonec dochutíme cukrem a vmícháme mátu a petrželku.
2. Rajčata a papriky omyjeme, seřízneme jim vršky jako víčka, z rajčat vydlabeme dužinu, posekáme ji nadrobno nebo rozmačkáme a dáme stranou. Spodní části rajčat a paprik rozložíme do olejem vytřeného pekáče.
3. Na oleji krátce opečeme česnek a cibuli, vsypeme propláchnutou a okapanou rýži, osmahneme a přidáme posekanou dužinu z rajčat, osolíme, opepříme, přidáme skořici a nové koření a zalijeme vodou nebo vývarem. Rýži vaříme téměř doměkka a dokud se vývar nevsákne, trvá to asi 10 minut. Nakonec vmícháme mátu, petrželku a nadrobno pokrájený sýr.
4. Směsí naplníme zeleninu rozloženou v pekáči, přikryjeme odkrojenými víčky, podlijeme rajčatovou omáčkou a pečeme v předehřáté troubě na 250 stupňů asi 20 až 30 minut. Podáváme nejlépe s bílým chlebem a čerstvým salátem.
Grilovaná ryba se zeleninou
PRO 4 OSOBY
Příprava: 10 minut + 15 min. grilování
* 4 rybí filety z bělomasé ryby bez kostí a kůže po 150 g (mořský jazyk, pangasius apod.)
* šťáva z 1/2 citronu
* sůl
* pár snítek čerstvé saturejky a oregana, jemně usekané nebo sušené
* 4 lžíce olivového oleje
* 4 malá rajčata, nakrájená
* 1 cuketa, nakrájená na plátky
* 1 malá žlutá tykvička nebo žlutá paprika, nakrájená
* hrst černých oliv
1. Rozpálíme si gril nebo grilovací pánev. Čerstvé rybí filety pokapeme z obou stran citronovou šťávou, osolíme, posypeme jemně usekanými čerstvými bylinkami nebo rozemnutými sušenými a zakapeme částí olivového oleje.
2. Mražené filety necháme chvíli povolit, ale ne úplně rozmrznout, ryba by se nám pak rozpadala, a dále pokračujeme stejným způsobem. Omytou zeleninu osušíme, rajčata a tykvičky nebo papriky zbavené semeníku překrájíme na menší kousky a cuketu na kolečka, nejlépe vroubkovaným ozdobným nožem.
3. Mřížku potřeme olejem a rybu grilujeme z každé strany 4 až 10 minut – podle toho, jestli jsme použili rybu mraženou nebo čerstvou, a podle výšky filetů.
4. V pánvi rozpálíme zbylý olej a osmahneme na něm zeleninu, stačí pár minut, aby zelenina zůstala křupavá, ochutíme bylinkami, vsypeme olivy, prohřejeme a stáhneme z ohně. Nakonec podle chuti osolíme a podáváme s grilovanými filety, citronem a vařenými bramborami nebo bílým pečivem.
Pečený králík s rozmarýnem
PRO 4 OSOBY
Příprava: 20 minut + 1,5 hodiny pečení
* 1 králík nebo 4 králičí stehna
* 100 ml octa
* 250 ml červeného vína
* svazek petrželky
* snítka celerové natě nebo řapíkatý celer
* 6 lžic olivového oleje
* 4 velké mrkve, přepůlené a rozčtvrcené
* 8 malých jarních cibulek nebo šalotek
* 4 stroužky česneku, pokrájené
* 2 bobkové listy
* 1 snítka rozmarýny
* 4 lžíce rajčatového protlaku nebo pyré
* sůl a mletý pepř
1. Králíka odblaníme, omyjeme, osušíme a naporcujeme. Vložíme do kastrolu nebo porcelánové mísy a přelijeme octem, vínem a přidáme do svazečku svázané zelené natě, pokrájenou mrkev, česnek, celé cibulky, popřípadě pokrájenou cibulovou nať, polovinu oleje, bobkový list a lístky rozmarýny.
2. Přikryjeme a necháme v chladu marinovat do druhého dne, nejméně 24 hodin, během marinování porce v marinádě otočíme. Druhý den si předehřejeme troubu na 180 stupňů. Králíka vyjmeme z marinády, osušíme, osolíme a opepříme. Pak ho na sporáku zprudka opečeme na zbylém rozpáleném oleji.
3. Porce přendáme do pekáčku, přidáme rajčatové pyré, marinádu i se zeleninou, natěmi a kořením a pečeme v předehřáté troubě asi 1, 5 hodiny, dokud maso není měkké. Během pečení přeléváme šťávou a podle potřeby podlijeme trochou vody nebo vývaru.
4. Nakonec, když je maso měkké a šťáva přiměřeně hustá, vyjmeme svázané natě, bobkový list, dochutíme solí a mletým pepřem a podáváme s pečivem.
Dušené vepřové s cizrnou
PRO 4 OSOBY
Příprava: 10 minut + 50 minut dušení
* 4 jehněčí nožičky nebo 1 kg vykostěné kýty
* 4 stroužky česneku, drceného
* 4 lžíce olivového oleje + 2 lžíce na zeleninu
* 2 snítky rozmarýny
* 2 snítky tymiánu
* sůl a mletý pepř
* 200 ml červeného vína
* 40 g másla
* 1 lžíce hořčice francouzské
* 1 pórek
* malá hlávka kapusty nebo čínského zelí
* 1 pastinák
* 1 svazek chřestu
1. Omyté a osušené maso nakrájíme na kostky, osolíme a opepříme. V kastrole rozpálíme olej a maso na něm ze všech stran zprudka osmahneme. Přidáme najemno pokrájenou cibuli a česnek a ještě chvíli opékáme na mírnějším ohni.
2. Vlijeme konzervovaná rajčata, sušenou mátu, chilli papričky a osolíme a opepříme. Uvedeme k varu a dusíme pod poklicí doměkka. Během dušení podléváme podle potřeby vodou nebo vývarem, ale tak, aby maso nebylo celé potopené, stačí asi do půlky. Ke konci dušení přidáme k masu scezenou cizrnu, konzervovanou ještě propláchneme vodou, a společně s bylinkami dodusíme.
3. Voda se během dušení odpaří a zůstane nám jen vydušená rajčatová šťáva s masem a cizrnou. Podáváme s bílým i tmavým pečivem.
TIP |
Rybí kebab s rajčaty
PRO 4 OSOBY
Příprava: 10 minut + 10 min. grilovaní
* 400–500 g rybích filet bez kostí a kůže
* 1/2 mladé cukety
* 1 menší žlutá paprika, nakrájená na kousky
* 4 třešňová rajčátka
* 2 šalotky nebo červené cibulky, nakrájené na klínky
* 4 lžíce olivového oleje
* šťáva z 1 citronu
* 2 stroužky česneku, prolisovaného
* 2–3 snítky tymiánu
* sůl a mletý pepř
1. Omytou zeleninu očistíme a nakrájíme. V míse promícháme olivový olej, šťávu z citronu, česnek a usekané lístky tymiánu. Rybí filety nakrájíme na kousky, každý filet na 4 až 5 kusů, aby šly dobře napichovat na jehlu.
2. Rybu osolíme a opepříme, do kousků ryby vetřeme marinádu a zbylou je zalijeme. Necháme asi hodinu marinovat. Ryby vyjmeme a ve zbylé marinádě "vykoupeme" kousky zeleniny.
3. Rozpálíme si gril nebo grilovací pánev. Na grilovací jehly potřené olejem střídavě napichujme kousky ryb a zeleniny a pečeme na grilu 8 až 10 minut, během pečení otáčíme a potíráme zbylou marinádou. Podáváme s bílým pečivem nebo vařeným novým bramborem a zeleninovým salátem.
TIP |