Čtenářský recept: Šťovíkový boršč

  16:27aktualizováno  16:27

Šťovíkový boršč | foto: Profimedia.cz

Doba přípravy: 1,5 hodiny
Množství: 6 porcí

  • celý mladý kohoutek nebo slepička případně kuře
  • 300 g jemně nasekaných šťovíkových listů
  • 250 g brambor
  • 3 cibule
  • lžíce sádla
  • 1-2 lžíce hl. mouky
  • 2 vejce
  • sůl
  • 2 lžíce sekaného kopru
  • 250 g kysané smetany

1. Kohoutka, sůl a celou oloupanou cibuli dáme vcelku vařit v dostatku vody (cca 1 litr) tak, aby vše bylo ponořené do vody. Maso vaříme do změknutí (jde od kosti).
Uvařeného kohoutka vykostíme a jemně nakrájíme, uvařenou cibuli rozmačkáme, vývar přecedíme. Do vývaru vrátíme maso, cibuli a necháme na mírném ohni provařit.
2. Než se uvaří kohout, uvaříme oloupané nakrájené brambory v osolené vodě. K bramborám dáme vařit celou oloupanou cibuli. Vše uvaříme doměkka.Vařenou cibuli rozmačkáme ve vodě, ve které se vařily brambory, vodu ale nesléváme.
3. Do třetího hrnce nebo pánve dáme rozpustit lžíci vepřového sádla a na něm pomalu zesklovatíme jemně nakrájenou cibuli. Na ni nasypeme nasekaný štovík a pomalu restujeme, než štovík změní barvu (zbledne), pak ho poprášíme hladkou moukou a zamícháme do hladka.
4. Do prvního hrnce, kde se pomalu ve vývaru vaří nakrájené maso, přidáme vařené brambory s rozmačkanou cibuli a zalijete vývarem z brambor a cibule. Provaříme. Nakonec přidáme orestovaný štovík. stále mícháme a zavaříme. Polévku zahustíme 2 rozkvedlanými vejci, dle chuti přisolíme a vmícháme 2 lžíce nasekaného kopru.
Hrnec odstavíte z ohně a vmícháte kysanou smetanou. Polévku servírujeme v hlubokém talíři a nakonec na talíři zjemníme lžící kysané smetany.

TIP: Pozor, když šťovík převaříte, zhnědne. Polévka chutná stále, jen není zelenkavá.

Poznámka: Šťovíkový boršč je vynikající úžasně nakyslá polévka lahodné vyvážené chuti. Polévku mě naučila babička Marie Suková která pocházela z Žitomiru a do Čech přišla s dědou Ferdinandem po druhé světové válce. V naší rodině se vždy vařil a vaří stále. Šťovík najdete na loukách, ale u nás (u rodičů) se pěstuje na záhonku. Původně to bylo jídlo, které se jedlo na podzim v čase, kdy dorostla jarní kuřátka a zabíjeli se mladí kohoutci.
Šťovík se sklízí 2 - 3 za rok, první na jaře, na konci léta a nakonec před mrazíkem. Sklizený orestovaný šťovík dnes mrazíme. Babička ho, ale dříve zalívala sádlem a ukládala do kameninových hrnců.

Autor:

Vánoce

Advent se pomalu blíží a spolu s ním nákupy vánočních dárků i pečení vánočního cukroví. Za vánoční atmosférou můžete vyrazit na vánoční trhy ve vašem okolí i do zahraničí.

  • Nejčtenější
Premium

Patříte mezi ty šťastné? Sedm znaků, že máte opravdu kvalitní vztah

Být šťastná po boku toho druhého, nic neřešit, nehádat se. Ideální, co říkáte? Harmonické soužití, kdy si partneři...

Když má máma křeče, není co jíst, říkají děti. Budou mít nový domov

Když se maminka klepe v křeči, bojím se, že umře, přiznal osmiletý Honzík. Jeho sestra Ivanka dodává, že jejím...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Jsme promiskuitní, nebo jen hledáme lásku? Kolik partnerů je už moc

Když je vám přes třicet a jste nezadaná, pravděpodobně už se ve vaší posteli vystřídalo větší než malé množství mužů....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdepak brýle. Hnědé oči, velká prsa a husté ochlupení značí inteligenci

Kdysi se věřilo, že ten, kdo má vysoké čelo a brýle na nose, je chytrý. Dnes vědci přisuzují tuto roli jiným „důkazům...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

Premium

Jakub Šural: Snažím se, aby na mě brácha mohl být hrdý

Přes půl roku uplynulo od toho 29. dubna, kdy fotbalový svět přišel o Josefa Šurala a Jakub Šural, obránce Zbrojovky...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

  • Další z rubriky

Martin asi na bílém koni nepřijede, tak si dejte aspoň sněhové dobroty

V pondělí oslaví Martinové svůj svátek, podle předpovědí počasí to ovšem navzdory pranostikám na žádnou chumelenici...

RECEPT DNE: Pomalu pečená krkovice se salátem z červené čočky

Uvařte si k nedělnímu obědu podle našeho receptu pomalu pečenou krkovici se salátem z červené čočky.

RECEPT DNE: Perníkové bonbony

Konečně je tu období, kdy začínáme péct vánoční cukroví. Místo klasických perníčků můžete letos vyzkoušet recept na...

Najdete na iDNES.cz