Prvorepublikové telecí řízky s bramborovým salátem
Ingredience:
na salát
- 1 kg salátových brambor
- sůl a pepř
- 2 červené cibule
- 3 lžíce octa
- 1 lžíce oleje
- 2 uvařená vejce
na řízky:
- 800 g telecí kýty
- 4 ztvrdlé housky
- 30 g mouky
- 2 vejce
- 200 g sádla
Pracovní postup:
- Brambory uvaříme ve slupce (ne zcela doměkka, aby šly dobře krájet na plátky). Necháme vychladnout a oloupeme. Pak je nakrájíme na kolečka.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlkolečka. Dáme do větší mísy. Přidáme nakrájená vejce, vmícháme olej a ocet a dochutíme solí a pepřem. Necháme uležet (nejlépe přes noc).
- Z odblaněné kýty nakrájíme a naklepeme řízky. Osušíme je, osolíme a opepříme.
- Ze ztvrdlých housek připravíme strouhanku.
- Řízky obalujeme v mouce, rozmíchaných vejcích a strouhance. Tu pořádně přitlačíme a zbylou oklepeme.
- Potom řízky z obou stran prudce osmažíme na rozpáleném sádle.
- Podáváme s bramborovým salátem.