Sváteční hrachovka
Ingredience:
- 450 g hrachu
- 0,5 l zeleninového vývaru
- 20 g másla
- špetka majoránky
- špetka mletého zázvoru
- sůl a pepř
- 1 nožička lehce pikantní klobásy
- 1 houska
- 1 stroužek česneku
- 2 hrsti mraženého hrášku
Pracovní postup:
- Hrách namočíme alespoň na 6 až 8 hodin. Pak slijeme, přilijeme čistou vodu tak, aby byl hrách ponořený a vaříme doměkka. V půlce varu osolíme.
- Jakmile je hrách měkký, rozmixujeme ho dohladka a přidáme nakrájenou klobásu.
- Dochutíme zázvorem, pepřem, majoránkou a prolisovaným česnekem a povaříme. Ke konci přidáme hrášek.
- Na pánvičce na másle osmahneme na kostičky nakrájenou housku.
- Polévku nalijeme do talířů, posypeme houskou a ihned podáváme.