Doporučujeme

Vepřové koleno

Vepřové koleno | foto: Profimedia.cz

Velikonoční soutěž o kurz vaření: Vepřové koleno s nádivkou

  • 0
Ještě do dnešních 16 hodin můžete posílat příspěvky do soutěže o nejlepší velikonoční čtenářský recept. Autora toho nejlepšího, který vybereme ve spolupráci s odborníky ze školy vaření Chefparade, odměníme kurzem vaření.

Pošlete váš velikonoční recept a vyhrajte kurz vaření. Více ZDE.

Doba přípravy: 2,5 - 3 hodiny
Množství: 6 porcí

  • 2 zadní vepřová kolena
  • 1 kg bílého kysaného zelí
  • 2 velké žluté cibule
  • 2 velké červené cibule
  • cca 8 stroužků česneku
  • cca 1 dcl octa (nejlépe jablečný nebo vinný)
  • 5 bobkových listů
  • 10 kuliček nového koření
  • 4 hřebíčky
  • drcený kmín
  • cukr, sůl

Na nádivku:

  • 40 dkg uzeného masa
  • vývar z uzeného masa
  • 6 vajec (bílky a žloutky zvlášť)
  • 5 rohlíků
  • 4 dkg másla
  • 4 lžíce bylinek (kopřivy, kontryhel, petržel, libeček, pažitka, smetánka aj.)
  • kostka droždí
  • trocha mléka na kvásek
  • mletý pepř, sůl

1. Kolena omyjeme, očistíme a na kůži uděláme křížem zářezy až do masa (asi 2 cm od sebe). Ze všech stran podle chuti osolíme, okmínujeme a potřeme prolisovanými stroužky česneku.
2. Cibuli oloupeme, nakrájíme na klínky (osminky) a posypeme jí dno hlubokého pekáče. Na cibuli položíme kolena, podlijeme trochou vody a bez pokličky vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C na 15 minut zprudka zapéct.
3. Potom zmírníme teplotu na 160 °C, pekáč přiklopíme pokličkou a pečeme doměkka asi 1,5 hodiny, záleží na velikosti kolen. Během pečení kolena otáčíme, pokud je potřeba podléváme.
4. Když jsou kolena měkká, vyjmeme je z pekáče a do výpeku přidáme kysané zelí, vhodíme bobkové listy, nové koření, hřebíček, přidáme podle chuti ocet, cukr a sůl. Na zelí položíme zpět kolena a vše společně pečeme, až je kůže zlatá a křupavá. Můžeme využít gril, ale pozor, abychom nepodávali uhlí.
5. Podáváme s chlebem, houskovými knedlíky nebo v tuto chvíli s velikonoční nádivkou.
6. Tu si připravíme tak, že rohlíky nakrájíme na kostky a spaříme přecezeným horkým vývarem po vaření uzeného. Přidáme na kostky pokrájené maso, rozkvedlané žloutky, rozpuštěné máslo, vykynutý kvásek, najemno posekané bylinky, osolíme, opepříme a vše dobře promícháme. Vmícháme zlehka tuhý sníh z bílků a směs vylijeme na vymazaný a strouhankou vysypaný hluboký plech. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova. Nádivka je hotová, když se okraje začnou odchlipovat od plechu a špejle zůstane po zapíchnutí to nádivky suchá.


  • Vybrali jsme pro Vás