Staročeský houbový kuba
Jednoduchý a tradiční vánoční recept lze připravit z čerstvých, sušených ale také mražených hub. Jde o specialitu především jižních Čech, ale brzy se tento pokrm rozšířil po celém Česku. Zkusíte ho také?
Stupeň obtížnosti
Střední
Vaření 60 min
bez namáčení a odležení
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
704 KCal
32 %
29 %
-
Energie
2944 KJ
32 %
29 %
-
Sacharidy
89,1 g
101 %
89 %
-
Vláknina
12,2 g
41 %
41 %
-
Bílkoviny
15,3 g
24 %
22 %
-
Tuky
29,0 g
45 %
41 %
-
nasycené
10,4 g
-
trans-mastné
0,0 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Kroupy přes noc namočíme a druhý den je vaříme ve vroucí osolené vodě asi 30 minut doměkka. Poté je scedíme, propláchneme a necháme odstát.
- Mezitím oloupaný česnek a cibuli nakrájíme nadrobno, orestujeme na polovině sádla v pánvičce, po pěti minutách přidáme nakrájené houby a společně restujeme za častého míchání dalších 10 minut. Nakonec ochutíme kmínem, solí, pepřem a majoránkou.
- Zapékací misku vymažeme zbylým sádlem, nasypeme do ní kubu a pečeme v předehřáté troubě při 190 °C asi 20 minut.