Staročeský houbový kuba

nehodnoceno

Jednoduchý a tradiční vánoční recept lze připravit z čerstvých, sušených ale také mražených hub. Jde o specialitu především jižních Čech, ale brzy se tento pokrm rozšířil po celém Česku. Zkusíte ho také?

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 60 min

bez namáčení a odležení

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    704 KCal

    32 %

    29 %

  • Energie

    2944 KJ

    32 %

    29 %

  • Sacharidy

    89,1 g

    101 %

    89 %

  • Vláknina

    12,2 g

    41 %

    41 %

  • Bílkoviny

    15,3 g

    24 %

    22 %

  • Tuky

    29,0 g

    45 %

    41 %

  • nasycené

    10,4 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Kroupy přes noc namočíme a druhý den je vaříme ve vroucí osolené vodě asi 30 minut doměkka. Poté je scedíme, propláchneme a necháme odstát.
  2. Mezitím oloupaný česnek a cibuli nakrájíme nadrobno, orestujeme na polovině sádla v pánvičce, po pěti minutách přidáme nakrájené houby a společně restujeme za častého míchání dalších 10 minut. Nakonec ochutíme kmínem, solí, pepřem a majoránkou.
  3. Zapékací misku vymažeme zbylým sádlem, nasypeme do ní kubu a pečeme v předehřáté troubě při 190 °C asi 20 minut.
Autor:

Podobné recepty

Jehněčí hřbet s kroupami

Máte rádi jehněčí maso? Pokud ano, vyzkoušejte recept na jehněčí hřebínky.

Pošírovaná vejce s játry na víně a bramborovou omáčkou

Snadný a velmi chutný recept na játra v bramborové omáčce.

Kuře s jarními bylinkami a květákem

Květák nemusíte pouze smažit. Upečte ho společně s kuřetem.

Slaný koláč z pita chleba

Nevíte, co si dát k večeři? Zkuste tento domácí koláč připomínající pizzu. Chutná opravdu skvěle.

Salát s kuskusem a kuřecím masem

Nevíte, jaký salát si připravit? Inspirujte se naším receptem.