Stará dobrá remoska dobývá Západ a pomůže i s polévkou

  3:04aktualizováno  3:04
Někdo už ji má doma přes třicet let, víko je potažené patinou, ale pořád slouží jako "zamlada". Remoska, český vynález, který poslední roky dobývá Západ, je vděčný pomocník při vaření.

Quiche se zeleninou. | foto: Isifa

Hlavní výhodou remosky je její jednoduchost. Do mísy vložíte suroviny a přiklopíte ji víkem, kde jsou tepelné spirály. Nemusíte regulovat teplotu, hledat správnou výšku roštu, otáčet pekáč či plech, aby se jídlo rovnoměrně upeklo. Příprava je navíc rychlejší a spotřeba zhruba o polovinu nižší.

Králík na houbách

Králík na houbách.Příprava: 20 minut + pečení 70 minut

Pro 4 osoby

* 250 g čerstvých hub
* hřbet a 2 stehna z králíka
* 2 menší cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 červená paprika
* 5 lžic oleje
* kmín
* sůl
* pepř
* čerstvá petržel

1. Houby očistíme a pokrájíme. Králičí maso omyjeme, osušíme a naporcujeme. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na drobno. Papriku omyjeme, rozpůlíme, vybereme jádra a nakrájíme na širší proužky.
2. Nádobu vymastíme olejem. Vsypeme nakrájenou cibuli, nádobu uzavřeme a necháme cibuli zesklovatět. Pak na ni vložíme maso, krátce opečeme, přidáme česnek, papriku, houby, kmín, sůl, pepř a podlijeme vodou.
3. Během pečení směs občas promícháme a podlijeme vodou. Pečeme do měkka a hotové jídlo ozdobíme čerstvou petrželkou.

Květákové curry

Květákové curry.Příprava: 20 minut + vaření 25 minut

Pro 4 osoby

* 4 lžíce másla
* 1 malá cibule
* 1 cm zázvoru
* 2 stroužky česneku
* 1 lžička kari
* 1 lžička kurkumy
* sůl, pepř
* 1 malý květák
* 4 brambory
* 400 ml zelenin. vývaru
* 3 malá rajčata
* 100 g hrášku
* 1/2 lžičky cukru
* čerstvá petržel
* nať z jarní cibulky
* 1 chilli paprička
* zakysaná smetana

1. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a na jemno nakrájený zázvor a česnek. Vše mícháme, dokud směs nezesklovatí, přisypeme kari, kurkumu, sůl a pepř a asi minutu na pánvi zahříváme.
2. Nádobu vymažeme olejem, vložíme do ní na růžičky rozebraný omytý květák, na kostky nakrájené oloupané brambory, přidáme obsah pánve, podlijeme zeleninovým vývarem a pečeme.
3. Nádobu občas otevřeme, zeleninu zamícháme, případně podlijeme a pečeme do změknutí brambor.
4. Když je zelenina měkká, přidáme nakrájená rajčata, hrášek, cukr a ještě chvíli necháme péct.
5. Podáváme s nasekanou čerstvou petrželí, jarní cibulkou, na tenké proužky nakrájenou chilli papričkou a lžící zakysané smetany s kari.

Zapečené špecle

Zapečené špecle.Příprava: 15 minut + pečení 30 minut

Pro 4 osoby

* 1 malá cibule
* 150g anglické slaniny
* 1 balíček špeclí
* 200 ml mléka
* 2 vejce
* sůl
* pepř
* 200 g sýra
* 2 lžíce oleje
* 3 lžíce strouhanky

1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, slaninu na tenké proužky. Na pánvi necháme slaninu rozškvařit, přidáme cibuli a společně orestujeme.
2. Špecle uvaříme podle návodu na obalu, scedíme, propláchneme a necháme okapat.
3. V misce prošleháme mléko s vejcem, přidáme sůl, pepř a polovinu nastrouhaného sýra. Promícháme se špeclemi a přendáme je do nádoby vymazané olejem a vysypané strouhankou.
4. Uzavřeme a pečeme dozlatova, ke konci pečení zasypeme zbylým nastrouhaným sýrem. Porce ozdobíme orestovanou cibulkou se slaninou.

Kachní stehýnka na olivách

Kachní stehýnka na olivách.Příprava: 10 minut + pečení 70 minut

Pro 4 osoby

* 4 menší kachní stehna
* sůl
* pepř
* olej
* 1 malá cibule
* 1 bobkový list
* tymián
* 2 rajčata
* 1 malá cuketa
* hrst zelených oliv
* 150 ml bílého vína

1. Kachní stehna omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. Nádobu vymažeme olejem, vložíme do ní stehna, posypeme je nakrájenou cibulí, bobkovým listem, tymiánem, podlijeme trochou vody a pečeme asi půl hodiny. Občas nádobu otevřeme a stehna přelijeme výpekem.
2. Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme a nasekáme. Cuketu nakrájíme na malé kostky.
3. Nakrájenou zeleninu a olivy přidáme ke stehnům, podlijeme vínem a pečeme dalších 30–40 minut.

Hovězí závitky na červeném víně

Hovězí závitky na červeném víně.Příprava: 20 minut + vaření 60 minut

Pro 4 osoby

* 4 plátky hovězího masa
* sůl
* pepř
* 4 lžičky plnotučné hořčice
* 4 plátky šunky
* 4 plátky uzeného sýra
* 1 malá cibule
* 2 malé kyselé okurky
* 3 lžíce sádla
* 500 ml červeného vína

1. Omyté hovězí plátky naklepeme, osolíme, opepříme, pomažeme lžičkou hořčice. Maso pak poklademe plátkem šunky, sýra, kolečky cibule a plátky okurky.
2. Hovězí svineme do závitku a spojíme párátkem nebo převážeme kuchyňskou nití.
3. Do nádoby dáme rozpustit sádlo, přidáme závitky, opečeme je po všech stranách, podlijeme částí červeného vína a pečeme.
4. Během pečení podléváme červeným vínem a závitky přeléváme výpekem. Pečeme asi 50 minut, dokud není maso měkké.

Vepřové na rozmarýnu

Vepřové na rozmarýnu.Příprava: 15 minut + pečení 70 minut

Pro 4 osoby

* 800 g vepřového masa (plec)
* 3 stroužky česneku
* 3 menší červené cibule
* 3 lžíce sádla
* 2 snítky rozmarýnu
* sůl
* pepř

1. Vepřové maso opláchneme a osušíme. Nakrájíme na větší kostky. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka, česnek oloupeme a nakrájíme na nudličky.
2. Sádlo necháme rozpálit v nádobě, přisypeme maso a orestujeme ho. Poté ho zasypeme cibulí, česnekem, lístky rozmarýnu z jedné snítky, osolíme, opepříme, podlijeme vodou a necháme péct.
3. Maso během pečení přeléváme výpekem, případně trochu podlijeme vodou.
4. Hotové měkké upečené maso ozdobíme zbylým rozmarýnem a podáváme s vařenými bramborami.

Quiche se zeleninou

Quiche se zeleninou.Příprava: 75 minut + pečení 40 minut

Na 1 koláč

* 1 hrnek hladké mouky
* 5 vajec
* 100 g másla
* špetka soli
* 2 lžíce studené vody
* 1 rajče
* 1 malá cuketa
* 1 žampion
* 2 stroužky česneku
* 200 ml mléka
* sůl, pepř
* 100 g strouhaného parmazánu
* 6 plátků ančoviček
* 6 černých oliv

1. Z mouky, jednoho žloutku, másla, soli a vody zpracujeme těsto, které zabalené do folie necháme hodinu odpočinout v chladu. Zeleninu očistíme a nakrájíme na plátky.
2. Na dno nádoby dáme kolečko pečicího papíru, boky vymažeme olejem a nádobu vyložíme rozváleným těstem. To předpečeme deset minut, pokryté alobalem a zatížené suchými fazolemi.
3. Mléko rozšleháme s vejci a zbylým bílkem, osolíme, opepříme, přimícháme strouhaný sýr.
4. Z koláče odstraníme alobal s fazolemi a na těsto poklademe plátky rajčat, cukety a žampionů a vše zalijeme vaječnou směsí. Koláč ozdobíme proužky ančoviček a olivami a zapečeme dalších 25–30 minut.

Autoři:

Vánoce

Advent se pomalu blíží a spolu s ním nákupy vánočních dárků i pečení vánočního cukroví. Za vánoční atmosférou můžete vyrazit na vánoční trhy ve vašem okolí i do zahraničí.

  • Nejčtenější
Premium

Patříte mezi ty šťastné? Sedm znaků, že máte opravdu kvalitní vztah

Být šťastná po boku toho druhého, nic neřešit, nehádat se. Ideální, co říkáte? Harmonické soužití, kdy si partneři...

Když má máma křeče, není co jíst, říkají děti. Budou mít nový domov

Když se maminka klepe v křeči, bojím se, že umře, přiznal osmiletý Honzík. Jeho sestra Ivanka dodává, že jejím...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Jsme promiskuitní, nebo jen hledáme lásku? Kolik partnerů je už moc

Když je vám přes třicet a jste nezadaná, pravděpodobně už se ve vaší posteli vystřídalo větší než malé množství mužů....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdepak brýle. Hnědé oči, velká prsa a husté ochlupení značí inteligenci

Kdysi se věřilo, že ten, kdo má vysoké čelo a brýle na nose, je chytrý. Dnes vědci přisuzují tuto roli jiným „důkazům...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

Premium

Jakub Šural: Snažím se, aby na mě brácha mohl být hrdý

Přes půl roku uplynulo od toho 29. dubna, kdy fotbalový svět přišel o Josefa Šurala a Jakub Šural, obránce Zbrojovky...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Pomalu pečená krkovice se salátem z červené čočky

Uvařte si k nedělnímu obědu podle našeho receptu pomalu pečenou krkovici se salátem z červené čočky.

RECEPT DNE: Pomazánka z červené řepy s lučinou a zakysanou smetanou

Milujete červenou řepu? Pak rozhodně vyzkoušejte tuto lahodnou vegetariánskou pomazánku.

RECEPT DNE: Podzimní quiche ze sýrového těsta

Upečte si podzimní quiche ze sýrového těsta. Je výborný teplý, ale skvěle chutná i druhý den studený. Ideální je i jako...

RECEPT DNE: Perníkové bonbony

Konečně je tu období, kdy začínáme péct vánoční cukroví. Místo klasických perníčků můžete letos vyzkoušet recept na...

SOUTĚŽ: Zapojte se do velké fotosoutěže o hračky Fisher-Price
SOUTĚŽ: Zapojte se do velké fotosoutěže o hračky Fisher-Price

Milé maminky, letos jsme si pro vás opět připravili velkou fotosoutěž se značkou Fisher-Price! Vyfoťte své děťátko s jeho oblíbenou hračkou, nahrajte ji do soutěže a získejte hodnotné ceny.

Najdete na iDNES.cz