Špenátový koláč z listového těsta s vejci

Opravdu snadný slaný koláč, který zvládne připravit snad každý.

Stupeň obtížnosti

Lehké

Vaření 40 min

bez chladnutí

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    515 KCal

    23 %

    21 %

  • Energie

    2154 KJ

    23 %

    21 %

  • Sacharidy

    33,7 g

    38 %

    34 %

  • Vláknina

    2,6 g

    9 %

    9 %

  • Bílkoviny

    11,3 g

    18 %

    17 %

  • Tuky

    37,0 g

    57 %

    53 %

  • nasycené

    10,2 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. V pánvi na rozpáleném oleji orestujeme nadrobno pokrájenou oloupanou cibuli dosklovata. Přidáme na plátky nakrájený očištěný česnek a necháme rozvonět. Poté přidáme opraný špenát a otrhané lístky tymiánu. Promícháme a necháme zavadnout.
  2. Pánev odstavíme, špenát necháme mírně zchladnout a vymačkáme z něj přebytečnou tekutinu. Do vychladlého špenátu vmícháme žervé, ochutíme ho muškátovým oříškem, solí a pepřem.
  3. Listové těsto (cca 25 x 40 cm) přeložíme na polovinu, lehce rozválíme a přendáme na plech s pečicím papírem. Po celé ploše ho propícháme vidličkou a okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v troubě předehřáté na 220 °C asi 10 minut. Jakmile těsto začne zlátnout, vyndáme ho z trouby a rozprostřeme na něj špenátovou náplň. Na čtyřech místech vytvoříme důlky, do kterých rozklepneme zbylá vejce. Osolíme je, opepříme a dopékáme asi 10 minut, až vajíčka zpevní.
Autor:

Podobné recepty

Tvarohová pomazánka s fenyklem a papriková s makrelou

Připravte na svačinu lahodné pomazánky.

Slaný paprikový koláč

Skvělý slaný koláč z domácího křehkého těsta.

Vajíčkový sendvič

Zabalte dětem do školy vydatnou svačinu, která je zasytí.

Majonézový tunýlek s uzeným masem

Čekáte návštěvu? Připravte jí zatím pohoštění.

Vejce v aspiku s bylinkami

Vykoledovali jste si na Velikonoce moc vajíček? Zalijte je aspikem.