Ingredience
Postup
- Mouku prosijeme do mísy, přidáme jedno vejce, na kousky nakrájené změklé máslo, tvaroh a sůl. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do fólie a necháme v chladu odpočinout.
- Špenát nakrájíme na menší kousky. Vařené brambory nastrouháme, smícháme se špenátem, kysanou smetanou a spojíme vejcem. Dochutíme solí a pepřem. (Pokud by se nám směs zdála příliš řídká, můžeme přidat ještě jedno vejce).
- Formu na koláč vymažeme máslem. Ze dvou třetin těsta vyválíme plát a vyložíme jím formu tak, aby okraj těsta převyšoval formu alespoň o jeden centimetr. Těsto ve formě naplníme špenátovou směsí a poklademe ji nakrájenými vařenými vejci.
- Okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem. Ze zbytku těsta rozválíme plát, položíme ho na náplň a koláč uzavřeme. Povrch těsta propícháme vidličkou a potřeme vejcem. Vložíme ho do vyhřáté trouby a pečeme při 160 °C asi 45 minut.