Špenátový koláč s vejci

Inspirujte se receptem na slaný koláč.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 90 min

Ingredience

8 PORCE +

Těsto:

Náplň:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    332 KCal

    15 %

    14 %

  • Energie

    1387 KJ

    15 %

    14 %

  • Sacharidy

    30,5 g

    35 %

    31 %

  • Vláknina

    2,5 g

    8 %

    8 %

  • Bílkoviny

    13,2 g

    21 %

    19 %

  • Tuky

    17,4 g

    27 %

    25 %

  • nasycené

    8,8 g

  • trans-mastné

    0,2 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Mouku prosijeme do mísy, přidáme jedno vejce, na kousky nakrájené změklé máslo, tvaroh a sůl. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do fólie a necháme v chladu odpočinout.
  2. Špenát nakrájíme na menší kousky. Vařené brambory nastrouháme, smícháme se špenátem, kysanou smetanou a spojíme vejcem. Dochutíme solí a pepřem. (Pokud by se nám směs zdála příliš řídká, můžeme přidat ještě jedno vejce).
  3. Formu na koláč vymažeme máslem. Ze dvou třetin těsta vyválíme plát a vyložíme jím formu tak, aby okraj těsta převyšoval formu alespoň o jeden centimetr. Těsto ve formě naplníme špenátovou směsí a poklademe ji nakrájenými vařenými vejci.
  4. Okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem. Ze zbytku těsta rozválíme plát, položíme ho na náplň a koláč uzavřeme. Povrch těsta propícháme vidličkou a potřeme vejcem. Vložíme ho do vyhřáté trouby a pečeme při 160 °C asi 45 minut.
Autor:

Podobné recepty

Topinky s mozzarellou a ančovičkami

Italský snack, který můžete podávat i jako předkrm.

Rolky z uzeného lososa

Skvělý recept na snadné a osvěžující občerstvení.

Muffaletta s olivami

Znáte muffalettu? Jedná se o sendvič, který začal na začátku 20. století v New Orleans připravovat...

Slané mini záviny

Pokud rádi pečete, vyzkoušejte jednou i něco slaného.

Rillettes z husího masa

Francouzské rillettes z husího masa vás okouzlí svou jemností a bohatou chutí.