Španělský ptáček

nehodnoceno

Kdo by neměl rád tyto tradiční jídla jako je právě španělský ptáček.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 150 min

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    705 KCal

    32 %

    29 %

  • Energie

    2948 KJ

    32 %

    29 %

  • Sacharidy

    11,9 g

    14 %

    12 %

  • Vláknina

    2,0 g

    7 %

    7 %

  • Bílkoviny

    54,0 g

    86 %

    79 %

  • Tuky

    25,2 g

    39 %

    36 %

  • nasycené

    9,3 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Vejce uvaříme natvrdo, zchladíme je pod studenou tekoucí vodou, oloupeme a rozpůlíme. Jednu cibuli nakrájíme na měsíčky, zbylé nadrobno. Slaninu nakrájíme na hranolky, párky rozpůlíme nebo je nakrájíme na kusy dlouhé asi 5 cm.
  2. Maso naporcujeme na 4 stejné plátky, naklepeme je, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na kraj masa dáme polovinu vejce, jednu kyselou okurku, měsíček cibule, hranolek slaniny a párek. Maso zamotáme, svážeme provázkem a ptáčky opečeme na rozehřátém sádle ze všech stran. Pak je vyndáme a na stejné pánvi orestujeme zbylou cibuli dohněda asi 5 minut. Poté zalijeme 500 ml vody, vrátíme ptáčky, přidáme nové koření, bobkový list, přikryjeme pokličkou a dusíme minimálně 90 minut domměka.
  3. Jakmile je maso měkké, přilijeme vodu na omáčku podle potřeby a zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě. Omáčku provaříme asi 20 minut, dochutíme solí, pepřem, cukrem a octem. Jako přílohu můžeme zvolit například rýži s čerstvými bylinkami.
Autor:

Podobné recepty

Řecký bramborový salát s fetou

Na Vánoce se nemusíte držet pouze tradičních receptů.

Lehký bramborový salát s koprem a červenou cibulí

Vyzkoušejte letos na Vánoce lehký bramborový salát podle našeho receptu.

Treska na italské zelenině

S naším receptem připravíte šťavnatou rybu s křehkou zeleninou.

Pečený losos s medem, smetanou a granátovým jablkem

Pokud neholdujete o Vánocích kaprovi, upečte si lososa.

Jelení Wellington s rybízovou omáčkou

Slavnostní pokrm, který stojí za ochutnání. Podívejte se do galerie krok za krokem, jak na to.