Španělský ptáček s rýží

1 hodnocení

Španělský ptáček s rýží je prostě klasika.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 90 min

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    903 KCal

    41 %

    38 %

  • Energie

    3778 KJ

    41 %

    38 %

  • Sacharidy

    13,2 g

    15 %

    13 %

  • Vláknina

    1,8 g

    6 %

    6 %

  • Bílkoviny

    52,8 g

    84 %

    78 %

  • Tuky

    46,8 g

    72 %

    67 %

  • nasycené

    16,6 g

  • trans-mastné

    0,1 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Maso omyjeme, odřízneme blány a pak ho rozkrájíme na čtyři stejně silné plátky. Rozložíme je na prkénko a přetáhneme je fólií. Plátky důkladně rozklepeme natenko.
  2. Natvrdo uvařená vejce a 1 cibuli rozkrájíme na čtvrtky, část slaniny, uzeninu a okurky nakrájíme na proužky. Maso osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na kraj plátku pak vedle sebe poskládáme uzeninu, okurku a slaninu, na to položíme cibuli a vejce. Maso pak od kraje s náplní zarolujeme napevno a svážeme provázkem.
  3. Zbylou slaninu nakrájíme na kostičky a orestujeme ji na rozpáleném sádle. Po chvíli přidáme nadrobno nakrájený zbytek cibule a společně opékáme asi 5 minut dozlatova.
  4. Závitky naskládáme na cibulový základ, podlijeme malým množstvím vývaru a pečeme bez zakrytí ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 20 minut dozlatova. Poté kastrol vyndáme, zalijeme vývarem, aby byly závitky částečně potopené, přiklopíme poklicí a dopékáme dalších 50 minut doměkka.
  5. Hotové maso pak vyndáme z kastrolu a uchováváme teplé. Kastrol postavíme na rozpálenou plotýnku a za občasného míchání necháme odpařit všechnu tekutinu až na tuk. Poté přisypeme mouku, osmažíme ji dozlatova a vmícháme zbylou lžíci hořčice. Zalijeme zbylým vývarem a podle chuti dolijeme lákem z okurek.
  6. Zahuštěnou šťávu prošleháme metličkou, aby v ní nezůstaly hrudky, a povaříme ji za občasného míchání na mírném ohni asi 30 minut. Omáčku nakonec přecedíme přes jemný cedník, dochutíme solí, pepřem a lákem z okurek. Z masa sundáme nit a dáme ho prohřát do omáčky. Hotové podáváme například s rýží posypanou pažitkou.
Autor:

Podobné recepty

Brambory plněné bylinkovou omáčkou

Nemáte nápady na večeři? Vyzkoušejte pečené brambory podle našeho receptu.

Uzená krkovice s lepenicí

Máte rádi českou klasiku? Tak vyzkoušejte recept na staročeský pokrm.

Kuřecí stripsy v cornflakes a celerové pyré

Udělejte dětem radost domácími stripsy.

Bramborové vafle s lososem

Vyzkoušejte vafle trochu jinak.

Tortilla s hummusem

Ať už jste na cestách, nebo v práci, mít po ruce něco malého k snědku, připraveného s láskou a z...

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.