Španělský flan

nehodnoceno

Flan je španělský pudink, který se často servíruje k snídani.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 80 min

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    507 KCal

    23 %

    21 %

  • Energie

    2120 KJ

    23 %

    21 %

  • Sacharidy

    86,9 g

    99 %

    87 %

  • Vláknina

    0,0 g

    0 %

    0 %

  • Bílkoviny

    14,2 g

    22 %

    21 %

  • Tuky

    11,4 g

    18 %

    16 %

  • nasycené

    3,6 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Cukr na pánvi za stálého míchání a při nízké teplotě opatrně rozpustíme. Rozpuštěný cukr zalijeme trochou vody a pomalu vaříme. Když se voda vyvaří a cukr začne pěnit, karamel je hotový. Keramickou nebo jinou formu na pečení vytřeme olejem a na dno nalijeme horký karamel.
  2. Mléko zahřejeme těsně pod bod varu a necháme ho zchladnout. Přidáme vejce, cukr, špetku soli a důkladně prošleháme. Nalijeme do připravené formy a přikryjeme alobalem. Troubu rozehřejeme na 175 °C, do trouby vložíme hluboký plech s horkou vodou, posadíme do něj formu s vaječnou směsí a pečeme asi 50-60 minut. Voda se při pečení nesmí vařit, flan by pak měl hodně vzduchových bublinek.
  3. Špičkou nože zkusíme konzistenci flanu a pokud nůž zůstane čistý, vyndáme dezert z trouby. Po vychladnutí vložíme formu na několik hodin do lednice. Před podáváním uvolníme tenkým nožem strany flanu od formy a vyklopíme ho na servírovací talíř. Karamel, který se během pečení změnil na hustý hnědý sirup, by měl stékat po stranách.
Autor:

Podobné recepty

Tatarák z lososa s avokádem a řepou

Udělejte drahé polovičce radost luxusní snídaní.

Koláč ve stylu anglické snídaně

Stačí vše naskládat na listové těsto, zapéct a rázem máte dokonalou snídani pro celou rodinu.

Mexická vejce Benedikt

Pořádná snídaně je základ dne.

Avokádová topinka s mozzarellou

Rychlá luxusní snídaně, která nastartuje váš den.

Quinoa s kokosovým mlékem a zahradním ovocem

Quinoa je bohatá na bílkoviny. Tak si z ní udělejte výbornou snídani.