Ingredience
Postup
- Cukr na pánvi za stálého míchání a při nízké teplotě opatrně rozpustíme. Rozpuštěný cukr zalijeme trochou vody a pomalu vaříme. Když se voda vyvaří a cukr začne pěnit, karamel je hotový. Keramickou nebo jinou formu na pečení vytřeme olejem a na dno nalijeme horký karamel.
- Mléko zahřejeme těsně pod bod varu a necháme ho zchladnout. Přidáme vejce, cukr, špetku soli a důkladně prošleháme. Nalijeme do připravené formy a přikryjeme alobalem. Troubu rozehřejeme na 175 °C, do trouby vložíme hluboký plech s horkou vodou, posadíme do něj formu s vaječnou směsí a pečeme asi 50-60 minut. Voda se při pečení nesmí vařit, flan by pak měl hodně vzduchových bublinek.
- Špičkou nože zkusíme konzistenci flanu a pokud nůž zůstane čistý, vyndáme dezert z trouby. Po vychladnutí vložíme formu na několik hodin do lednice. Před podáváním uvolníme tenkým nožem strany flanu od formy a vyklopíme ho na servírovací talíř. Karamel, který se během pečení změnil na hustý hnědý sirup, by měl stékat po stranách.