Prastará odrůda pšenice je s námi už devět tisíc let, znali ji staří Palestinci, Asyřané, Egypťané i Římané a sladké i slané pečivo se z ní třeba v jihozápadní Asii připravuje s oblibou dodnes. Ze střední Evropy se špalda vytratila ve 20. století, a to pouze z ekonomických důvodů. Má totiž nižší výnosy a její zrno je obalené dvojitou plevou, takže je náročnější na zpracování.
K nám se špalda vrátila až s rozšířením takzvaného ekologického zemědělství i proto, že patří (právě díky dvojité plevě) k méně náročným zemědělským plodinám. Pomalu se dostává do módy, zejména při přípravě sladkého pečiva, ale vynikající je třeba i pro přípravu chleba nebo špaldota (špaldové obdoby italského rizota).
Obliba špaldové mouky těší také výživové poradce a lékaře, protože je bohatá na bílkoviny, vlákninu, vitaminy a některé minerální látky, Špalda je také lépe stravitelná než šlechtěná pšenice, pomáhá snižovat krevní tlak i předcházet obezitě či cukrovce a dokonce prý podporuje náš imunitní systém.
Proslýchá se dokonce, že Hildegarda z Bingenu, německá středověká křesťanská mystička, lékařka, spisovatelka, hudební skladatelka a jeptiška, jednou prohlásila, že „kdyby už člověk nemohl nic jíst a nic mu nepomáhalo, špalda jej postaví na nohy.“
Díky lahodné oříškové chuti je špalda jako stvořená k experimentování, protože třeba buchty, koláče nebo sušenky z ní upečené jsou chuťově mnohem zajímavější než ty z klasické bílé mouky. Vyzkoušet to můžete i vy, třeba s některým z našich špaldových receptů.
Jablečný špaldový perník
Ingredience na kulatou formu o průměru 30 cm:
- 2 jablka
- citronová šťáva (není nutno)
- 125 g másla
- 150 g krupicového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžíce medu
- 3 vejce
- 250 ml mléka
- 250 g špaldové mouky
- špetka soli
- 1 kypřicí prášek do perníku
- moučkový cukr na posypání
Pracovní postup:
- Jablka oloupeme, nakrájíme na měsíčky a zbavíme jádřinců. Každý měsíček nakrájíme na několik plátků. Můžeme je ještě zakápnout citronovou šťávou, aby jablka nezhnědla.
- Máslo utřeme s cukrem a zašleháme do něj mletou skořici, med a vejce. Poté vmícháme i mléko.
- Mouku smícháme se solí a kypřicím práškem a postupně ji vmícháme do tekuté části.
- Formu na koláč vyložíme pečicím papírem (nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou) a nalijeme do ní těsto.
- Na těsto vyskládáme plátky jablek.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 až 40 minut. Pomocí špejle vyzkoušíme, zda je těsto propečené.
- Necháme vychladnout a poprášíme moučkovým cukrem.
Špaldové buchty s povidly
Ingredience na 1 pekáč:
- 500 g hladké špaldové mouky + na podsypání
- 60 g krupicového cukru
- špetka soli
- 1 vanilkový cukr
- 240 ml vlažného mléka
- 30 g čerstvého droždí
- 2 žloutky
- 120 g másla + na namáčení buchet
- kůra z 1 bio citronu
Na náplň:
- 350 g švestkových povidel
- 75 ml tuzemáku
- 50 g perníku na strouhání
- moučkový cukr na posypání
Pracovní postup:
- Ve velké míse smícháme špaldovou mouku s cukrem, solí a vanilkovým cukrem.
- Do mouky uděláme důlek a vlijeme do něj vlažné mléko. Do něj rozdrobíme droždí a necháme 10 minut odstát.
- Přidáme žloutky, rozpuštěné máslo a citronovou kůru a vypracujeme hladké těsto.
- Nádobu s těstem zakryjeme potravinovou folií a necháme hodinu kynout na teplém místě. Po hodině těsto prohněteme a necháme kynout ještě další hodinu.
- Mezitím si připravíme náplň. Povidla smícháme s tuzemákem a nastrouhaným perníkem.
- V kastrolu rozpustíme máslo.
- Těsto vyválíme na pomoučněném válu. Vykrajujeme z něj čtverce velké asi 6×6 cm a doprostřed každého naneseme lžící náplň.
- Nakonec buchty dobře zabalíme, namočíme je v kastrolu s máslem a vyskládáme je do pekáče. Ještě 20 minut necháme ležet na teplém místě a potom pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi půl hodiny dozlatova.
- Podáváme vychladlé a posypané moučkovým cukrem.
Celozrnný špaldový chléb
Ingredience na 1 velký nebo 2 menší bochníky:
- 4 hrnky celozrnné špaldové mouky
- 1 sáček sušeného droždí
- 3 lžíce olivového oleje
- 1,5 lžiček soli
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1,25 hrnku vlažné vody
- ovesné vločky nebo semínka na posypání
Pracovní postup:
- Ve velké míse smícháme všechny suché ingredience. Pomalu přiléváme vlažnou vodu a olivový olej a mísíme vařečkou tak, aby vznikalo těsto. Možná vám bude stačit jen hrnek vody, záleží na tom, jak konkrétní mouka saje tekutinu.
- Těsto pořádně propracujte vařečkou a pak rukama (můžete si vzít také na pomoc robot s hnětacími háky).
- Máme-li k dispozici ošatku na chleba, vysypeme ji moukou a těsto do ní vložíme. Můžeme ho také přemístit do kulaté nebo oválné mísy, také vysypané. Zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě nejméně půl hodiny kynout.
- Mezitím si předehřejeme troubu na 200 °C.
- Na plech vyložený pečicím papírem vyklopíme chléb, nařízneme ho do kříže a vložíme ho do rozpálené trouby.
- Po deseti minutách snížíme teplotu a pečeme ještě asi 45 minut.
Tip: Pokud chcete mít chléb posypaný ovesnými vločkami nebo semínky, potřete ho před vložením do trouby vodou nebo mlékem a posypejte. V tom případě můžete chléb na prvních 20 minut lehce zakrýt alobalem, aby se posyp nepřipálil. Hotový chléb zní na poklep dutě.