Špagety s boloňskou omáčkou

Italové sice běžněji servírují k této omáčce široké nudle nebo krátké těstoviny, ale v našich končinách patří právě špagety k těm nejoblíbenějším druhům těstovin. A když k nim připravíte opravdu poctivou boloňskou omáčku, budete se olizovat až za ušima.

Stupeň obtížnosti

Náročné

Vaření 150 min

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    829 KCal

    38 %

    35 %

  • Energie

    3470 KJ

    38 %

    35 %

  • Sacharidy

    77,5 g

    88 %

    78 %

  • Vláknina

    6,6 g

    22 %

    22 %

  • Bílkoviny

    35,7 g

    57 %

    53 %

  • Tuky

    32,1 g

    49 %

    46 %

  • nasycené

    8,8 g

  • trans-mastné

    0,9 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, očištěnou mrkev a celer nakrájíme na malé kostičky.
  2. Ve větším kastrolu rozehřejeme pět lžic olivového oleje a orestujeme na něm nejdříve maso, když zhnědne, přidáme cibuli a společně restujeme 5 minut.
  3. 2. Pak přisypeme zeleninu, zalijeme červeným vínem a přidáme prolisovaný česnek i sekaná rajčata. Osolíme, opepříme a na mírném ohni vaříme 120 minut. Během vaření podle potřeby podléváme vodou nebo vínem.
  4. 3. Hotovou omáčku dochutíme solí, pepřem a nasekaným rozmarýnem, část necháme na ozdobu.
  5. Špagety uvaříme dle návodu na obalu, scedíme a podáváme s omáčkou. Podáváme posypané parmazánem a dozdobené rozmarýnem.
Autor:

Podobné recepty

Kuřecí nugety smažené v kukuřičných lupíncích

Z kuřecích nugetek budou nadšené nejen děti, ale potěšíte jimi i dospělé.

Losos s chřestem a řeřichovou omáčkou

Sezona chřestu je tu. Připravte si zdravý oběd podle našeho receptu.

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Užijte si vylepšenou pochoutku Blízkého východu.

Těstoviny s pečenou řepou a sýrem

Věřte, že si na těchto těstovinách se superzdravou řepou báječně pochutnáte.

Zapečená špagetová dýně

Tento recept musí každý vyzkoušet.