Špagety s boloňskou omáčkou
Italové sice běžněji servírují k této omáčce široké nudle nebo krátké těstoviny, ale v našich končinách patří právě špagety k těm nejoblíbenějším druhům těstovin. A když k nim připravíte opravdu poctivou boloňskou omáčku, budete se olizovat až za ušima.
Stupeň obtížnosti
Náročné
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
829 KCal
38 %
35 %
-
Energie
3470 KJ
38 %
35 %
-
Sacharidy
77,5 g
88 %
78 %
-
Vláknina
6,6 g
22 %
22 %
-
Bílkoviny
35,7 g
57 %
53 %
-
Tuky
32,1 g
49 %
46 %
-
nasycené
8,8 g
-
trans-mastné
0,9 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, očištěnou mrkev a celer nakrájíme na malé kostičky.
- Ve větším kastrolu rozehřejeme pět lžic olivového oleje a orestujeme na něm nejdříve maso, když zhnědne, přidáme cibuli a společně restujeme 5 minut.
- 2. Pak přisypeme zeleninu, zalijeme červeným vínem a přidáme prolisovaný česnek i sekaná rajčata. Osolíme, opepříme a na mírném ohni vaříme 120 minut. Během vaření podle potřeby podléváme vodou nebo vínem.
- 3. Hotovou omáčku dochutíme solí, pepřem a nasekaným rozmarýnem, část necháme na ozdobu.
- Špagety uvaříme dle návodu na obalu, scedíme a podáváme s omáčkou. Podáváme posypané parmazánem a dozdobené rozmarýnem.