Pečete a zdobíte doma voňavé cukroví? Až do 10. prosince se můžete zapojit do soutěže Nejkrásnější vánoční perníčky, ve které pět z vás vyhraje kuchyňský robot za téměř deset tisíc korun. Více k soutěži najdete v článku po zavření fotogalerie. Nyní se už ovšem podívejte na snímky, které zatím do soutěže přišly.
Autor: Profimedia.cz
Perníčky mojí babičky. Tip: Během pečení neotvíráme troubu! Bílková poleva: 1 bílek (bílek musí být úplně čistý), 14 dkg moučkového cukru. Speciální tip: cukr alespoň třikrát prosijeme, aby v polevě nebyly hrudky a dobře se s ní zdobilo kapky citronové šťávy. Vychladlé perníčky zdobíme sáčkem s tenkou špičkou. Hustotu polevy regulujeme citronovou šťávou nebo přidáním dalšího cukru.
Autor: Eva Kovářová
Na fotce je znázorněno městečko u zámku v Hradci nad Moravicí i s kostelem, kašnou a hlavní brána červeného zámku. K perníčkům jsem se dostala od mé pratety, která pekla perníkový stromeček a mě se jako dítěti moc líbil. Pekla jsem později i s dětmi v MŠ. Předávala recept maminkám. Takže perníčky peču cca 50. let. Rozdávám pro radost svým známým. Je to moje záliba. Přeji krásné a voňavé Vánoce všem.
Autor: Danuše Čermáková
Opravdu medové perníčky. V krabici s jablkem nebo kusem chleba změknou během týdne. Vhodné i pro bezlaktózovou stravu. Nikdy se u nás dlouho neohřejí, jedna dávka vánoční a jedna velikonoční.
Autor: Kateřina Barč Mikullová
Pečeme s mými dcerami perníčky a chaloupku každý rok. Pokaždé jinak, jak vyberou moje dcerky. Škoda, že lze vložit jen jedna fotografie, chaloupky jsou mnohem vymakanější. Podstatou dobrých perníčků je jistě nepřehnat to s medem, aby nebyly perníčky tvrdé a nechat těsto řádně uležet.
Autor: Martina Škrabalová
Perníčky peču několikrát do roka, ale na ty vánoční se vždy těším nejvíc. Každý rok obměňuji tvary i motivy a ladím barvy bílkové polevy podle barev vánočního stromečku. Zdobení je pro mě úžasný relax - zpravidla při pohádce a pečeném čaji :) Předloni se Vánoce u nás nesly v barvách bílé a růžové. Používám tento recept již 27 let. Našla jsem ho v časopise, když jsem chystala první společné Vánoce s manželem. Tyto perníčky jsou hned po upečení krásně měkké a nikdy neztvrdnou.
Autor: Martina Buňková
Měkké perníčky. Tip: péct s láskou a nejraději s dětmi
Autor: Hana Pozdílková
Super recept na perníčky u nás v rodině. Perníčky, které peču tradičně každé Vánoce, recept je od mojí dcerky, ještě z dob, kdy chodila na základní školu a kde měla kurz vaření a pečení a recept je z té doby a každý rok ho peču pravidelně pro vnoučátka.
Autor: Dana Nesvadbíková
Čokoperníčky, měkké jsou hned. Já peču, dcera a jednou i manžel zdobí, dcera má fantazii a nadání, takže je to dvakrát do roka na ní😊.
Autor: Ivona Trnková
Medovníčky. Tipy: Těsto zpracováváme nejlépe ručně, až nás ruce bolí. Necháme ho v chladničce až týden, aby se co nejvíc propojily chutě. Před vytáhnutím z chladničky necháme postát na lince cca 1 hodinu. Když při pečení začnou klesat potom, co vypadaly jako nafouklé piškoty, tak jsou upečené.
Autor: Mária Krafčíková
Každoročně je naší rodinnou tradicí společné pečení perníčků. Minulý rok jsme se učily s dcerou novou techniku zdobení marcipánem.
Autor: Zuzana Škarková
Hezký den, tak krásně zdobí perníčky moje úžasná dcera Evulka! Zkoušely jsme už několik různých receptů, ale vždycky vypadaly perníčky nádherně. Někteří naši kamarádi si je dokonce po svátcích pečlivě uloží a další rok použijí na vánoční výzdobu znovu. Můj tip: nepéct sám a udělat si z pečení perníčků hezkou tradici zahájení předvánočního období.
Autor: Eva Lešťanská
Tip: při pečení zkusím perníček nadzvednout, jak se odlepí od pečícího papíru, je upečeno.
Autor: Gabriela Vašková
Každé těsto pracuje jinak a je důležité mít kvalitní suroviny. Dávám méně mouky než píše recept. Perník se mírně rozteče, ale je hned měkký a zůstává dlouho měkký. Dávám taky více medu a koření. Perníky jsem začala dělat ještě v Kanadě, (když jsem tam bydlela) Česká komunita mě poprosila, jestli bych se nezúčastnila Vánoc a Velikonoc kolem světa, které se dělaly v City Hall každý rok a zúčastnilo se asi 15 národností. Nejsem pekařka, ale ráda vytvářím cokoliv. Tak jsem to s kamarádkama začala dělat a zdokonalovala k dnešní podobě. Mám perník, který je už asi 22 roku starý a pořád mu nic není. Věřím, že se dá i sníst. Nejlepší perníčky chuťově jsou slepované marmeládou a polité čokoládou.
Autor: Niki Ticháková
Suroviny jsou tradiční: vejce, máslo, kakao, med, cukr moučka, hladká mouka, prášek do perníku, perníkové koření - a nechat týden odležet v lednici. A na malování hladkou bílkovou polevu... a ustřiženým pytlíkem se maluje… Maluje se zásadně večer až přes půlnoc - ONY malují a já je občerstvuji bílým svatomartinským vínem. Výsledek se každoročně fotí - kromě perníkové péefky to minule bylo perníkové městečko. Tak hodně odvahy a šikovnosti a krásný večer přeje Josef.
Autor: Josef Tomek
Doma jsme nikdy perníčky nezdobili, jen potřeli vajíčkem, aby se pěkně leskly. No, letos jsem se hecla a řekla si, že je čas to změnit. Tak jsem se na to vrhla a toto je výsledek. První tučňáci a méďa, které jsem zmákla sama. No myslím, že to by šlo;-), co myslíte?
Autor: Blanka Hlavacova
Pečení nejen perníčků, ale hlavně perníkové stavby, která letos vypadá takto, je pro mě vzhledem k mému věku 16 let teprve druhoroční radostí a tradicí. Klíčem k úspěchu jsou nejen přesné narýsované šablony z kartonu, ale především trpělivost a odvaha. Radost z úspěchu je potom převeliká.
Autor: Tereza Perutková
Svítící perníkový strom se dá využít na Vánoce i k jiným příležitostem jako je svatba, Velikonoce nebo narození dítěte. Perníčky vybereme podle tématu, barvu polevy nebo mašliček a přízdoby také. Je to krásný dárek i ozdoba do bytu, která se dá nakonec sníst. Na špičku a dolů na tác se dá dát něco zeleného (rozmarýn, myrta, větvičky nebo jmelí).
Autor: Magdaléna Chytrá
Perníčky nejlépe vypadají když se před pečením potřou vodou a po upečení vajíčkem obarveným troškou červené a hnědé potravinové barvy.
Autor: Jitka Drdová
K zabalenému dárku vždy udělá radost jménem nadepsaný perníček namísto jmenovky.
Autor: Nguyen Huyen Trang
Peču podle receptu mojí babičky a vždy se povedou. Je to léty vyzkoušený recept a poslední dobou je zdobíme společně s vnučkou.
Autor: Anna Pytlíková
Trik: hotové perníčky skladujeme v chladu, aby zůstaly měkké. Jinak ztvrdnou. Babička dávala mezi perníčky rozkrojené jablíčko, aby zůstaly měkoučké a chutné. Tohle je recept ověřený naší rodinou. Perníčky jsou hned měkké a chutnají jak nazdobené polevou, tak bez ní.
Autor: Tomáš Trochta
Nejlepší pečení je s mojí malou pomocnicí. Pečeme a zdobíme společně perníčky na stromeček, které nám z něho papá malá myška Emička a večer, když už spíme, vousatý skřítek tatínek. Recept máme od babičky. Perníčky jsou nejdříve tvrdé a poté měknou.
Autor: Kristina Kalitová
Na zdobení používám malé sáčky zipové, kterým ustřihnu špičku. Těsto válím mezi dvěma rozstřiženými igelitovými sáčky. Velké tvary válím a vykrajuji přímo na pečícím papíru, dole papír nahoře rozstřižený sáček. Před pečením potřu rozšlehaným vejcem. Vždy udělám více těsta a část nechám v lednici na náhradní díly, když se mi něco nepovede ,třeba se mi perník zlomí ,nehroutím se ,vytáhnu těsto z lednice a udělám náhradníka. Již několik let manžel mé výtvory fotí, děláme z nich vlastní pohledy a posíláme je příbuzným a známým. Bez perníčků se neobejdou žádné Vánoce a Velikonoce.
Autor: Hana Sedláková
Zdobení perníčků mě chytlo teprve loni. Nejdříve klasika jen obyčejné vzory, a následně krajka.. Tou se bavím nejvíce. Nejlepší perníčky? Každému chutná něco jiného, takže nejde říct, které jsou nejlepší. Já peču podle našeho receptu a jsme spokojení.
Autor: Barbora Paráková
Perníčky zdobíme s dětmi nejraději „na červeno“, ještě horké je potřeme rumem smíchaným s červenou potravinovou barvou a po zaschnutí je zdobíme bílkovou polevou. Takhle zdobíme perníčky už několik let a moc nás to baví :)
Autor: Paulína Šlosiarová
Chlubím se cizím peřím. Tuto chaloupku upekla a nazdobila moje 15letá dcera, která si z papíru vystřihla rozměry chaloupky a celou ji postavila, zasněžila i stromečky vypěstovala. Řadu let pečeme perníčky podle receptu Moniky Brýdové.
Autor: Martina Černá
Na nejlepší perníčky je třeba odleželé těsto, na nejhezčí je třeba nápady a malovat minimálně ve dvou... Nápady si fotíme a každoročně inovujeme. Taky pomáhá, když ON průběžně nalévá něco, co mám ráda.
Autor: Jana Tomková
Tyto perníčky byly na vánoční jarmark do školy mých synů, kde se po nich rychle zaprášilo. :) Recept je jednoduchý, zdobíme bílkovou polevou (vymíchat bílek s cukrem moučkou a kapkou citronu).
Autor: Iveta Jetylková
Perníčky začínáme péct vždycky týden před začátkem adventu i přesto, že jsou měkké hned po upečení. Tradici jsme si vytvořili s dětmi, když byli hodně malé, a každý rok se na to těšíme. A pokaždé se na pečení těší i náš papoušek Hugo, který je miluje - je to vrchní ochutnávač. Nejvíc se jich sní hned při pečení a zdobení. Nejdřív jsme dávali jen mandle, ale již pár let zdobíme i cukrovou polevou. To je hlavně zásluha dcery. Pečeme opravdu velkou dávku.
Autor: Lenka Škodová
Tuto pernikovou chaloupku jsem pekl s naší osmiletou dcerou. Je bezlepková, protože doma trpíme celiakií. Trik, o který bychom se mohli podělit je na bílkovou polevu. Když do ní totiž přidáte lžíci bramborového škrobu a vyšleháte elektrickým mixérem, je krásně vláčná a můžete s ní zdobit i velmi jemné tvary.
Autor: Pavel Toman
Perníkový Slavičín pečeme letos už potřetí s mojí sestrou a je vystaven na náměstí ve výkladní skříni ve městě pro radost všech místních i přespolních. Recept na těsto máme po naší milované babičce, která nás k pečení dovedla.
Autor: Alena Jančaříková
Tohle je letošní maják mojí mamky. Recept jako na klasický perník, akorát není měkký, aby hezky držel pohromadě. Celý maják je z perníku.
Autor: Tereza Hrubá
Nejdůležitější na pečení perníčků je dodržet dobu pečení maximálně 8 minut při 180 °C. Perníčky jsou pak měkké hned po upečení a neztvrdnou ani po týdnu (i když tak dlouho u nás nikdy nevydrží. Perníčky u nás pečeme nejen na Vánoce, ale i o letních prázdninách. Tento adventní kalendář si sama upekla desetiletá dcera, která ho i sama nazdobila. Je hezké sledovat, jak se rok od roku její zdobicí a pečicí dovednosti zlepšují!
Autor: Zorka Křížová
Peču perníčky a cukroví na vánoce každý rok. A na velikonoce a svatby a narozeniny. Prostě vždy, když je nějaká příležitost. Mám to asi po své babičce, která už bohužel není mezi námi, ale ještě když žila, tak i ve svých 85 letech pekla pro celou rodinu . U pečení a hlavně zdobení po večerech si krásně vyčistím hlavu a je to pro mě relax. Vždy se u perníčků snažím vymyslet něco nového, protože mými výtvory podarovávám rodinu a přátele. A protože už všichni mí blízcí "vyfasovali" perníkové chaloupky, lucerničky a betlémy, letos peču perníkové ozdoby na stromeček. Zdobené jsou cukrovou polevou a modelovací cukrářskou hmotou.
Autor: Monika Navarová
Perníkové adventní věnce. Perníčky jsem pekla s babičkou už od malička. Byla to tradice, kterou jsem převzala já místo mojí maminky a ve zdobení se vyžívám už dva až tři měsíce před Vánoci, protože perníkové adventní věnce neopadávají, voní a dají se pak krásně slupnout s hrnkem čaje a je o ně v mém okolí zájem. Používám rodinný recept, kdy jsou perníčky nádherně medové.
Autor: Zdenka Dokoupilová
Na fotografii jsou perníčky loňské. Letos je mám sice již upečené, ovšem ještě nenazdobené. Čerstvě upečené perníčky by se prý neměly ihned zdobit, hrozí, že bílková poleva popraská. Na zdobení perníčků použijeme bílkovou polevu - kdy do bílku přidáváme tolik mletého cukru, kolik bílek váží a šleháme tak dlouho, dokud poleva nezhoustne tak, aby z perníčků nestékala. Perníčky zdobím asi týden před Vánoci. Osobně perníčky peču z poloviční dávky a je jich opravdu hodně. Receptů na perníčky jsem vyzkoušela několik, než jsem našla tento, který mi vyhovuje nejvíce. Perníčky dle tohoto receptu je třeba nechat odležet, nejlepší jsou takové, na které zapomenete a najdete je v půlce ledna.
Autor: Věra Reisnerová
První vánoční pečení s 4,5 letým synem. Medovníky, které jsou zdravé, chutné, měkké a hlavně medové.
Autor: Beáta Drábiková
Môj super trik: Ak chcete, aby perníčky vydržali dlho mäkké až do Vianoc, uchovávajte ich po pečení v plastovej dózičke.
Autor: Slávka Sládková
V rodině jsem jediná, kdo kdy dělal perníčky, zdobeni sladkých obrázků mě neskutečně uklidňuje a je to pro mne relax...Při mateřské jsem mela hodně času a prostoru se zlepšovat, bylo pro mne velice těžké vybrat jen jednu soutěžní fotku, tak jsem zvolila nejoblíbenější motiv naší rodiny a kamarádů letošních Vánoc. Nemám žádné rodinné historky ani rady co se dědí po babičkách. Jediné, co mám opravdu vyzkoušené je to, ze žádné těsto není špatné, nejdůležitější je doba pečení a také na kolik se stupňů peče. To si musí každý vychytat sám, jelikož každá trouba peče jinak, jednou máme perníček silnější, podruhé zas slabší....takže jediná rada je, když začnou vonět, tak z trouby ven, vyzkoušet nadzvednout a když jsou pevné, tak potřít vajíčkem a je hotovo. Před zdobením je lepší nechat perníčky pár dní uležet (vydýchat).Jinak by se mohlo stát, že poleva bude opadávat, jelikož těsto chvilku jeste pracuje. Polevu dělám bílek, cukr moučka a citronová šťáva, přesný recept nemám, dělám od oka, dokud není poleva taková, jak ji potřebuji...
Autor: Petra Plesslová
Zdobím hustou cukrovou polevou a fondánem. Z fondánu předem tvořím kytičky a lístečky. Všem přeji krásný Advent a příjemné vánoční svátky.
Autor: Pavla Michalkova
Tip: bílek do polevy je dobré přecedit, nebude vám pak ucpávat sáček při zdobení...je to sice pracné, ale stojí to za to.
Autor: Lenka Turoňová
S perníčky je to u nás tak, že normálně nedočkají Vánoc. Musím je nabalit do krabice a pečlivě schovat u babičky. Jednou jsem si to nepohlídala, nechala je doma ve spíži a když jsem jimi chtěla ozdobit vánoční stromeček, našla jsem prázdnou krabici.
Autor: Vladimíra Šajtarová
Důležitá je fajn atmosféra pri pečení. Většinou poslouchám pořad Duše K.
Autor: Helena Šturmová
Každoročně upeču 8 takovýchto sad a rozdám je pak jako takovou předvánoční pozornost komukoliv, na koho si v tu chvíli vzpomenu. Prostě jen tak pro radost. U nás v rodině se nikdy perníčky nepekly, tak jsem si zavedla svou tradici. Hned první recept, který jsem kdysi dostala od spolužačky, byl výborný, tak se jej držím dodnes.
Autor: Petra Ptašková
Pečení a hlavně zdobení je můj relax a radost. Paradoxem je, že můj syn má perníčky nejraději nezdobené, nebo jen lehce, jako u přiložené fotografie.
Autor: Veronika Marčáková
Recept na medovníčky mám od mamky, každý rok tradičně, tento rok však změna na tradičně vykrajovátka a la pastieri ovečiek.
Autor: Lucia Gurin
Perníčky pečeme každý rok s mými dcerami, pouštíme si vánoční nebo pohádkové písničky a zdobíme, až nás bolí ruce, ale ty společné chvíle bychom nevyměnily ani za nic.
Autor: Karla Unzeitigová
Perníčky mně, co by dítěti, nosila hodná paní sousedka. Když je přestala nosit, musela jsem začít s pečením a zdobením sama. Je to cca 30 let, nyní zdobíme s mými dcerami.
Autor: Veronika Kočicová
Ke zdobení perníčků jsem se dostala na škole a můžu říct, že je to činnost, která mě opravdu baví a naplňuje. V rodině jsem jediná, kdo takhle zdobí.
Autor: Dominika Mlčáková
Ještě je potřeba přidat lásku, aby se dílo podařilo a trpělivost při zdobení, rychlost při odhánění dětí, aby něco zbylo i po adventu. Zdravím a přeji klidný advent.
Autor: Jitka Šatánková
Rodinné vánoční perníčky – vánoční perníkový betlém. Tento recept jsem dostala od své maminky, která ho kdysi dávno dostala od své maminky. Když jsme byli malí, maminka s námi pekla každý rok vánoční perníčky a vždy jsme s dalšími sourozenci mezi sebou soutěžili o nejlépe ozdobený perníček. Pocházím ze čtyř dětí (tři holky a jeden kluk), tak u nás bylo vždy kolem pečení a zdobení veselo. Nejhezčí perníček vždy vyhrál náš bratr, neboť byl nejmenší. Maminka vždy pronesla slavnou větu: „Holky, vždyť bráška je nejmladší.“ Když se všichni o Vánocích sejdeme, tuto větu si vždy připomeneme a zavzpomínáme na společné pečení.
Autor: Renata Rubínová
Nejlepší perníčky? No přece od našich kluků!
Autor: Gabriela Koželuhová
Horké perníčky potírám rozšlehaným vejcem pro lesk. Poleva ke zdobení: 1 bílek 15 dkg moučkového cukru. Doporučuji prosít, ať se neucpává zdobička. Hvězdy dělám tak, že udělám puntík a párátkem roztáhnu do stran.
Autor: Vladislava Šuláková
Bez vůně perníků nejsou ani vánoce, proto kařdý rok pečeme. Letos adventní chaloupku.
Autor: Taňa Šedivá
Perníkovou chaloupku mi už pekla moje babička. Pořádnou velikou, se spoustou stromů a zvířat okolo. Do okýnek lepila červený celofán, aby chaloupka vypadala, že se v ní svítí. Dnes ji peču svým vnoučatům já. Malinkou. A protože mám vnoučátka tři, peču tři chaloupky. Malinké, se stromečky okolo. Můj nejstarší vnouček, skoro tříletý, zrovna včera počítal na té své stromečky. Až jsem se bála, že je "pokácí".
Autor: Iva Dvořáčková
Ke zdobení perníčků mě přivedla loni kamarádka a moc mě to baví. Teď pečeme cukroví společně a z práce je společná zábava. Tip: na polevu používám „pudrový" cukr, je jemnější a s polevou se lépe pracuje.
Autor: Lenka Nová
WonderGingerBreadWoman – superhrdinové nám dodávají naději, i letos se nám bude trocha té naděje hodit... Můj trik je, že každý rok dělám nějaké jiné téma: jednou to byli superhrdinové - viz. Wonderwoman z fotky. Snad se bude líbit příznivcům nevšedních perníků :)
Autor: Dagmar McCaffrey
Mám 4 vnuky. Na Mikuláše dostanou perníkovou chaloupku nebo koňský povoz. Na polevu smícháme všechny suroviny. Mícháme ručně min. 15 minut. Doporučuji střechu a podlahu pod chaloupkou a koňmi natřít celou polevou a posypat kokosem. Po zaschnutí dát dohromady a usadit na podlahu. Vypadá to báječně a je to rychle hotové.
Autor: Jaroslava Štylová
Přeji pohodový adventní čas. Posílám ukázku vánočních perníčků. Jsem po zlomenině nohy a tak v rekonvalescenci peču a zdobím a peču a.... Vnoučatům se líbí a když se do nich pustí, je po parádě a ve mně zůstává blažený pocit, že práce nebyla marná. Recept mám od své tchýně a zaručeně nejsou tvrdé a dají se hned jíst. Peču je každým rokem a nikdy nezklamaly. Zdobení jsem okukovala z televize, časopisů a něco ze své letité praxe. Ke zdobení jsem využila štětečky na roztírání bílé polevy, kupované sáčky na zdobení s širší a užší hubičkou a nakonec špendlík na dotvoření bílo hnědých lístečků. Práce je to titěrná, ale s výsledkem jsem spokojená. Jestli se vám líbí, budu ráda.
Autor: Jana Plodiková
Dnes už mi je 41 a mám syny velké. Od mládí ráda peču všechno, co je sladké. Když byli kluci malí, každý rok chtěli vánoční perníčky, zkoušela jsem mnoho různých receptů, ale nikdy to nebylo ono. Po 20 letech jsem začala nový život, nové bydlení, nová práce a tím i přibyli noví přátelé. Jedním z nich je má milá spolupracovnice, která mi podstrčila prý osvědčený recept své babičky na famózní vánoční perníčky, které se rozplývají na jazyku. Ted už peču 4.dávku a nejen synové, ale i známí se nemůžou nabažit touto předvánoční dobrotou.
Autor: Jiřina Hromadová
Nemám trpělivost na precizní klasické zdobení, takže si vždycky snažím pomoct nějakým nápadem nebo vtipem. Letos jsem připravila perníčky ďábelské a andělské, sněhuláky a udivené hvězdičky :-) Můj tip na zdobení jsou barevné tubičky a hotová cukrová očka. Děti vtipné perníčky milují.
Autor: Jana Nádravská
Perníčky zdobím průběžně po celý rok k různým příležitostem, a proto pro mě bylo nejtěžší vybrat do soutěže jediný snímek. Receptů jsem vyzkoušela mnoho, ale nakonec používám ten nejjednodušší, protože perníčky mají po upečení krásně hladký povrch. I když jsou chutné, mnozí tvrdí, že udělají víc radosti jako dekorace a byla by škoda je sníst.
Autor: Věra Strnadová
"Kdopak mi tu loupe perníček?" Tak takhle vypadá perníková chaloupka, když se na ni podívá dvouletý vnouček. Perníčky pečeme tradičně a nejlepší zdobení je adventní podvečer s dětmi.
Autor: Vlasta Mementowská
Tradice je tradice - už babička i moje maminka pekla perníčky na sv. Kateřinu a já v tom “jedu” také :-) Ať je pátek, nebo svátek .... 25.11. musí už perníčky provonět byt. Začíná to kouzelné období pohody, klidu a rozjímání. Veselé Vánoce!
Autor: Anna Petrčková
Perníčky jsou nejlepší vánoční pečivo. Letos mají perníčky tvary himalájských štítů :) Cukrová poleva vytvoří vrcholkům krásnou sněhovou čepici :) Při vykrajování jsem si vzpomněl na scénu ze Hry na Oliheň :D
Autor: Jakub Žák
Perníčky pečeme celoročně, ale o Vánocích to má větší kouzlo. Většinou se při zdobení sejdeme se ségrou, pustíme si nějaký vánoční film, otevřeme lahvinku vína a to jde pak zdobení pěkně od ruky. Letos perníčky využijeme jako adventní kalendář. Do perníčků jsme před pečením udělaly dírku, navlékneme na červené mašličky a zavěsíme na větvičky. Tip na těsto: zajděte do specializovaného obchodu s kořením a kupte si pořádné perníkové, je to opravdu poznat! Tip na polevu: přidejte malou lžičku škrobu, poleva se po úplném zaschnutí méně loupe!
Autor: Marie Neradová
Perníčky jsou nejlepší, pokud se nechají cca 14 dní odležet v chladu. Před několika lety jsme na ně zapomněli a nechali část po Vánocích omylem odležet až do jara. Objevili jsme je na Velikonoce, tak chutnaly skvěle :)
Autor: Irena Senešová
Tip: do polevy přidávám trochu ztužovače do šlehačky
Autor: Michaela Ferková
Nejlepší perníčky jsou ty pečené a zdobené s dětmi. Hlavně už konečně opravdově pomáhají.
Autor: Alexandra Smrčenská
Perníčky jsou u nás hlavně oblíbené u dětí. Nezdobím je, ale razím na ně razítky na vánoční cukroví motivy. Ušetří mi to hromadu času a vypadá to moc pěkně.
Autor: Pavla Drybčáková
Perníčky jsou připravené staročeskou technikou vtlačování odleženého těsta do ručně vyřezávané formičky a jsou hned měkké. Perníčky se potírají polevou z cukru, žloutku a červeného vína cca po 13. minut pečení, tzn. polevu ještě 2 minuty dopékám.
Autor: Klára Spáčilová
Jak již se stalo tradicí, bez perníčků by nebylo Vánoc a bez legrace by nebyl život. Proto je někdy potřeba spojit obojí.
Autor: Lukáš Mazánek
Když jsem byla malá, nepatřily perníčky k našemu obvyklému cukroví, protože mojí mamce se nevedly. Já je začala zkoušet několik let před tím, než se mi narodil syn, ale od jeho dvou let pečeme (a zdobíme) spolu, a to nejen na Vánoce - máme zásobu formiček i na Halloween, Velikonoce a další příležitosti. Díky synovi jsme pořídili Titanic, Eiffelovku a máme i tanky a různé dopravní prostředky (ty na fotce nejsou - pečeme je většinou k synovu svátku :-)) Časem jsem se vypracovala a zvládnu i perníčkové baňky, které se dají pověsit na stromeček - na fotce jsou dvě.
Autor: Olga Ulrichová
Perníčky jsem poprvé pekla minulý rok a hned jsem si je oblíbila. Proč? Přestože na vánoce peču i 12 druhů cukroví, tak první kousky, po kterých naše vnoučata sáhnou, jsou právě perníčky. Vidět, jak přebírají všechny ty chaloupky, sněhuláky, zvonečky a zvířátka, je ta největší odměna pro jejich babičku. Na jednu fotografii se všechny bohužel nevešly. Tip, aby se vše povedlo? Najít si čas, klid, pohodu a hlavně vše dělat s láskou.
Autor: Zuzana Hladká
Historku jako takovou nemám, jen musím říct, že ač jsme se rok, co rok s mamkou snažili, aby byly perníčky měkké, vždycky byly jako kámen :-) ale chutnaly dobře. Letos jsem poprvé pekla už ve vlastní kuchyni perníčky a to bezlepkové. Jsou krásně měkké, takže to opravdu jde udělat perníčky, aby byly hned k snědku. Takže jestli má někdo podobný problém, ať nehází flintu do žita, mě to taky trvalo poměrně dlouhou dobu, než se to podařilo :-). Se zdobením jsem rok od roku spokojenější, ale vím, že to jde udělat ještě lépe. To je zatím moje nepokořená meta. Přeji všem krásné Vánoce.
Autor: Eliška Syrovátková
Perníčky jsou moje vášeň a neuvěřitelný relax, byť to jsou hodiny práce. Nejdůležitější je mít dostatečně tuhou bílkovou polevu, pak to jde samo.
Autor: Markéta Sobotová
Perníčky peču pravidelně 2x ročně. Udělat těsto je pěkná dřina a propotím u toho nejedno triko. Naštěstí už mi pomáhá dcera. Takže,když mám štěstí, tak větší polovinu z těch 10-12 těst uhněte dcera.
Autor: Marcela Dubová
Nemohu napsat, že tento recept je rodinný klenot, protože u nás nikdo perníčky nepekl. Tak snad to bude začátek tradice. Perníčky jsem začala péct jako ozdoby na vánoční stromeček a na mlsání. Dodnes je to nejoblíbenější cukroví. Perníčky neobsahují žádný tuk, ale velmi mnoho medu. Tato perníčková krabička s vánočním motivem je do tomboly na stužkovací ples. Od svých přátel, které ráda obdarovávám, vím, že ještě několik let jim dělají radost na vánočních stromečcích. Tato perníková krabička vznikla pro vnučku mé sestry jako cena do tomboly na stužkovák. Chtěla jsem vymyslet něco nového, a tak vznikl nápad na motiv dřeva. Doufám ,že někomu udělala radost. Taky se mohlo stát ,že ji studenti smlsli na počkání. Perníčky peču asi 15 let a jsem samouk, co se učí metodou pokus-omyl. Při pečení dávám důraz na kvalitu medu i dalších surovin a používám toto těsto jak k jídlu, tak na ozdoby. Od svých přátel vím ,že jim ozdoby vydrží i několik let a někteří je i třeba po dvou letech snědli. Nejlépe se těsto zpracovává v robotu, a protože neobsahuje tuk, musí se nechat odležet v lednici aspoň týden.
Autor: Eva Gorná
Prvně jsem se k výrobě perníčků/medovníčků dostala v dětství, kdy je i prvně zkoušela moje babička, ale již je nikdy pak nedělala, bo jejich výroba byla pro ni náročná. Mě ovšem učarovaly natolik, že jsem hledala recepty, které by mi vyhovovaly jak chutí, tak vůní i samotnou historií. Našla jsem jeden ve slovenském časopise, zkusila a na lepší recept doposud nenarazila Zdobí se bílkovou polevou - ušlehaný bílek s pudrovým cukrem = nejlepší cukr na tuto polevu, nemusí se přesívat - za mě top! (když jsem je zdobila poprvé, což už je hoooodně let zpátky, tak jsem si ten recept ze slovenštiny špatně přeložila a použila cukr klasický, no to bylo zdobeníčko! A přesto jsem je "nazdobila" :-D škoda, že z tohoto období nemám fotku, obávám se, že snad ani nebyly mobily, určitě né s foťákem). Tento proces: zadělávání těsta, pečení a pak ta vůně, co se line bytem, úsměv obdarovaných těmito perníčky, tak to jsou moje Vánoce. Mimochodem, ta fotka, kterou jsem sem nahrála, je stará přesně 10let! :-D Žádná alba svých perníčků bohužel nemám, dělám je jen 1x ročně a to právě na Vánoce, výjimečně někomu k narozeninám, na Vánoce jsou ale již tradičně :-) Tak medovníčkům zdar!
Autor: Jana Mošpanová
Recept jsem našla před cca 9ti lety v časopisu a nedám na něj dopustit. Perníčky vždy peču v druhé polovině listopadu a do Vánoc jsou naprosto úžasně měkké. Bez tohoto cukroví si nedokážu Vánoce představit navíc je to rodinná tradice už od mého dětství ve které pokračuji i já se svými dětmi.
Autor: Lucie Veselá
Naše vnučka Adélka v pěti letech pomáhá s perníčky velmi ráda, vykrájela několik plechů.
Autor: Lenka Nováková
Speciální trik spočívá v použití mletého moučkového cukru do polevy. Používám extra jemný. A po vymícháni přidat lžičku škrobové moučky. Pozor! Hlavně při zdobení nepouštět ke stolu manžela s pivem. Jednou při zdobení mi ho vylil celé do perníčků.
Autor: Archiv soutěže
Severočeská roubenka s podstávkou: Na výrobě chalupy jsme se podíleli celá rodina. Mícháme ručně, pro lepší zpracování med lehce ohřejeme. Na závěr přidáme koření a zapracujeme do těsta. Koření může být kupované do perníků, my si mícháme a meleme sami. Cukrovou polevu ručně mícháme z 1 bílku velikosti L a 160 gr. moučkového cukru. Těsto je tužší a tak potřebuje delší dobu na odležení, nejlépe 2-3 týdny.
Autor: Vojtěch Drtina
Letos jsem vypekla 22 kg těsta a použila 70 různých vykrajovátek. Berou mě za úplného blázna :-)
Autor: Vladislava Kubáčová
Perníčky peču každé Vánoce už mnoho let a vzhledem k mému příjmení je to v podstatě povinnost. Perníčky od Perníčka očekává každý. Peču jich několik set a všechny rozdám rodině, přátelům a kolegům. Mnoho z nich říká, že je škoda je jíst, já říkám, že je škoda je nesníst, jsou totiž vynikající. Po vytažení z trouby ihned potíráme rozšlehaným vejcem. Vejce lze obarvit gelovou potravinářskou barvou (třeba na červená srdce). Zdobím bílkovou polevou z jemného prosátého moučkového cukru, bílku a pár kapek citronu. Skladuji v plechových dózách společně s rozkrojeným jablkem, které dodá perníčkům vláčnost a vůni.
Autor: Tomáš Perníček
Každý rok pečeme s dcerou na Vánoce perníkovou chaloupku. Letos jsme ji doplnili i stromečky. Není to žádný designový zázrak, ale pro nás doma to jsou ty nejkrásnější vánoční perníčky.
Autor: Adam Sedláček
Kazdoroční zdobení perníčků s dcerami je sranda, protože člověk může popustit uzdu fantazii. Každý perníček je pak dokonalý originál. Letos to holky pozvedly ještě o úroveň výš, protože některým tvorečkům přeházely části těla. Sranda musí být, i když jsme všichni v karanténě.
Autor: Miroslav Crha
Perníčky pečeme od doby, kdy byl synovec malý (dnes už je dospělý). Rád zdobil, nejraději ze všeho ujídal polevu. :-) Nejdůležitější je kvalitní poleva, jinak se perníčky špatně zdobí....
Autor: Eva Hankovcová
Perníčky se u nás staly tradicí nejen na Vánoce,ale i na Velikonoce. Vnoučata to také zkouší a nejvíce je teď zapálená do vykrajování a zdobení ta nejmenší 3 a půl letá Kačenka.
Autor: Božena Hermanová
Dobrý den, už jako malou holku mě vždycky uchvátily perníčky mojí babičky. Její perníková chaloupka nikdy nechyběla v tombole na místním vesnickém plese. Já sice chaloupky nepeču, ale jsem ráda, že tato voňavá tradice v rodině zůstala, ačkoliv babiččin recept jsem nezískala. Přeji krásný adventní čas.
Autor: Bohdana Sysalová
Léta osvědčený recept mojí přítelkyně, který je velmi oblíbený a posíláme jej dál a dál. Těsto nechat uležet minimálně 3 hodiny v lednici (ideálně do druhého dne).
Autor: Olga Pošívalová
Měkké perníčky. Tip: ještě teplé potřít (žloutek a 3 lžíce mléka).
Autor: Klára Moravcová
Každý velikonoční a vánoční čas je u nás časem pečení perníčků, hlavně když byli kluci malí. Teď peču pro vnučky a vnučky. Jednou v létě jsem byla požádána udělat do cukrárny na dekoraci vetší perníkovou chaloupku. A ejhle i mistr tesař se utne. Chaloupka se povedla, ale do rána se jí propadla střecha, snad velká tíha nebo přání kluku aby jí mohli sníst. Tak všechny děti z ulice měly perníkové hody, jak loupali perníček jako Jeníček a Mařenka. Pak se muselo péct znovu. Tento vánoční stromeček byl představen dokonce i v Receptáři Prima nápadů, snad se vám bude líbit.
Autor: Alice Dubová
Perníčky sme začali piecť a zdobiť s mamou ako deti. Naďalej v tom pokračujem každé Vianoce. Takmer každý rok rada skúšam nové techniky a nové recepty. Tu je niečo malé z mojich maľovaných podľa receptu od mojej krstnej mamy.
Autor: Mária Macová
Vždy se snažíme s perníčky vymýšlet něco nového, letos jsme se rozhodli pro perníčkové cupcaky, které u všech členů rodiny sklidily velký úspěch! A náš malý trik je při potírání perníčků vajíčkem. Vajíčko rozklepneme do hrnečku a přibližně 3 minuty vidličkou šleháme, aby se nám bílek při potírání netáhnul.
Autor: Denisa Štefanová
Perníčky... bez nich by nebyly Vánoce. My děláme klasické, které se musí rozležet. Sice existuje spousta receptů na perníčky, které jsou měkké hned, ale to není ono. Rozleželé prostě chutnají lépe. Recept máme od sestrušky, která ho vyladila k dokonalosti. Perníčků je z jedné dávky opravdu hodně, takže pečeme obvykle z půl dávky. Perníčky se u nás zdobí bílkovou polevou. Je to sice piplačka, ale perníčky vypadají krásně. Vlastnoručně ozdobené perníčky pak rozdáváme i jako malé dárečky a vždycky udělají velkou radost.
Autor: Adéla Kotrbová
Krásné vánoce všem dobrým lidem, perníčky dělám už přes dvacet let, je to můj vánoční rituál. Upeču, sednu, pustím si koledy a zdobím, pokaždé jinak, nikdy stejný perníček. Pak je zabalím a dávám jako dárek přátelům a známým.
Autor: Lenka Hegedusová
Krásný předvánoční čas, nejlepší perníčky vzejdou nejen z lásky a potěšení z jejich tvorby a zapálení pro tento koníček, ale je také potřeba vychytat několik maličkostí. Perníčky netřeba péci měsíc před vánočními svátky, aby byly měkké a chutné. Stačí si dát pozor při pečení a vyndat je z trouby v okamžiku, kdy začínají jejich okraje mírně hnědnout, pokud tuto dobu vychytáte, zůstanou měkké a vláčné. Perníčky na vánoční stůl peču klidně až pár dní před Štědrým dnem, jsou měkké a voňavé. Už asi deset let peču podle osvědčeného receptu, který jsem jednou našla v časopise.
Autor: Helena Babáková
Perníčky u nás na Vánoce nesmí chybět. Naše dvě dcerky mají moc rády rodinné kreativní chvilky u zdobení a také rády uždibují kousky. Tip: Pokud pomáhají děti (či horlivý manžel), udělejte rovnou více várek - perníčky během zdobení záhadně (prý samy) mizí!
Autor: Radka Daňková
Peču vždy s dětmi, takže nedokážu říct kolik kousků upečeme, protože okamžitě po vytažení z trouby škemrají o perníčky. Jakmile perníčky vystydnou začnou mizet a než je nazdobím a poleva zaschne, tak záhadně zmizí další. Peču proto minimálně dvě dávky, aby do Vánoc něco vůbec ještě bylo. Peču je vždy jako první cukroví, protože perníčky dáváme dětem do adventních kalendářů, které jsme jim vyrobili. Dle tohoto receptu jsou ihned měkké a nemusí se nechávat "odležet". No a vzhledem k tomu, že děti milujou bubáky a superhrdiny, tak naše perníčky zdobíme trochu jinak. Vedle klasických tvarů kytiček, srdíček máme i kostlivce, pavučiny s pavouky, supermany nebo upíry. Nechybí ani pirát s páskou přes oči a chlupy na hrudi a další zajímavostí je, že tyto extravagantní tvary zdobí tatínek:-)
Autor: Iva Nitsche
Vánoční perníčky podle tradičního a poctivého receptu. Perníkový betlém je inspirován vánočním motivem „zrození“. Motiv je přenesený z původní krajiny vzniku do zimní Evropy a je zpracován záměrně naivním způsobem, který materiálu – perníku - sluší. Madonka je oproštěna od rozsáhlého zobrazení detailů a je přizpůsobena lidovému vnímání, má být jen připomínkou, pohádkou pro děti. Zdobení: Zdobící hmota se často napoprvé nedaří – TIP! bílek nesmí být studený a cukr by měl být prosátý, aby byl extra jemný bez hrudek nebo krystalků. TIP! Poleva se nešlehá, pouze míchá do hladka. Do polevy přidáme několik kapek přecezené citronové šťávy pro zjasnění bělosti polevy. Uvedeným postupem je možné upéct a nazdobit nejen vánoční perníčky, které již několik desítek let zdobí v naší rodině vánoční stromeček, ale jsou krásné i s motivy jara, Velikonoc, Mikuláše nebo jako součást svatebního cukroví.
Autor: Jana Bláhová
K Vánocům už několik let i v Česku patří "ošklivé" vánoční svetry s jelenem! Držím se klasického rodinného receptu. Neopakovatelnou chuť perníčkům ale dodá dobrá nálada a láska, se kterou se pečou a zdobí. K Vánocům posledních dvou let mi přibyl hezký zvyk zdobit perníčky bílkovou polevou ve výjimečné společnosti mých dobrých kamarádek, které se rozutekly do světa. Proto spolu zdobíme online přes videohovor, se sklenkou vína a s zážitky z cest
Autor: Zuzana Stáňa
Perníčky mne zaujaly už v dětství v seriálu Pipi dlouhá punčocha, do té doby jsem znala jen ty z obchodu slepované marmeládou a polité čokoládou, ale ty zdobené cukrovou polevou mě natolik oslovily, že jsem se sama propracovala až k takovýmto výtvorům. Receptu jsem vyzkoušela spoustu, ale nakonec používám perníčkový recept z časopisu Venkov a styl, které jsou jedle hned po upečení.
Autor: Ivana Muricová
Úplně první perníčky jsem upekla až ve svých 30 letech. Začala jsem žít v Itálii a hrozně se mi stýskalo po typicky českých Vánocích. Recept mi poslala moje kamarádka a časem jsem rady a inspiraci čerpala z časopisů Perníčky, které mi posílaly kamarádky. S narozením dcery dostalo pečení perníčků novou dimenzi. Předávání a udržování českých zvyků a tradic. Pekly jsme spolu perníčky, poslouchaly a zpívaly české koledy. Perníčky měly úspěch i v italské škole a tak jsem několik let pořádala i vánoční Perníčkování pro děti. Naši přátelé a kamarádi se každý rok těší na voňavé perníkové dárečky a tak se snažím vymýšlet stále něco nového. Letos jsem si k pečení pustila sváteční Čechomor a toto je výsledek. Takže krásné Vánoce a dobré světlo vám všem.
Autor: Ivana Ghislanzoni
Perníková chaloupka, nesmí u nás chybět žádné Vánoce.
Autor: Romana Suchá
Pečení perníčků je u nás doma již několikaletá tradice, kterou dodržujeme vždy 17. listopadu. Začínali jsme, když byly sestřenici 3 roky. Dodnes má ráda tajné uždibování těsta. Poslední 2 roky jsme tradici povýšili. Kromě pečení perníčků také na zahradě grilujeme a popíjíme domácí svařák. Dům i zahradu to krásně provoní a pro nás tento den znamená zahájení adventního času, který si tím rádi prodloužíme. Recept: Recept tradiční nemáme, ale vždy děláme medové perníčky, které krásně voní. Zaděláváme již několik dní předem, aby se všechny ingredience spojily.
Autor: Soňa Uličná
Perníčky každý rok na několik dní zcela obsadí kuchyň. Tu a tam jich ale ubývá, když okolo chodí mlsní strávníci a uzobnou si s výmluvou, že jich nebude potřeba tolik zdobit a vlastně mi usnadňují práci. Pak už se perníčky poctivě třídí a putují do barevných sáčků jako každoroční vánoční pozornost pro kamarády i rodinu. Tak, aby každý měl výběr s alespoň jedním kouskem od každého druhu a běda, pokud by se na někoho nedostalo.
Autor: Anna Reichlová
Vánoce bez perníčků by byly jako sáňky bez sněhu. Jedno bez druhého si zkrátka nedovedu představit. ;o) Mám mlsný jazýček, takže ten pravý recept jsem hledala opravdu dlouho, a po několika letech zkoušení a upravování jsou na světě MEDOVNÍČKY. Potřebují sice ca. tři týdny, než změknou, ale výsledný efekt prostě nemá chybu! Důkazem je náš zvířecí člen rodiny, kocourek, který se jednou během noci do perníčků s velkou chutí pustil. Báli jsme se, jestli to vůbec přežije (protože, jak známo, by zvířátka cukr vůbec neměla jíst), ale ustál to, což je jistě důkazem toho, jak moc jsou dobré! =) Také se již několik let učím medovníčky zdobit (no, do profíka mám stále daleko, ale prý se lepším rok od roku). Letos jsem se dokonce odvážila zkusit na pár perníčcích barevný podklad. Posuďte sami, jak se Vám líbí... ;)
Autor: Kateřina Nováková
Můj dědeček byl pekař a na Vánoce jsme spolu perníčky pekli a zdobili co si pamatuji. Zdobím i 40 let poté a každý rok z nich mám větší a větší radost. Perníčky samozřejmě věšíme na stromeček. Už se ale stalo tradicí, že většinu jich podaruji, protože tak dělají největší radost. :)
Autor: Václav Moc
K malování perníčků mě přivedla mamka. Vždycky jsme si s ní a ségrou nalily vaječňák a zdobily až do setmění. Teď už mám svoji rodinu. Perníčky coby hlavní ozdobu na stromeček jsem si vzala s sebou. Jen jsem pozměnila recept. Mamka dává tolik medu, že jsme perníčky kolikrát kvůli dírce na háček provrtávali aku vrtačkou. Dlouho vydrží, nikdo vám je jen tak nesní a krásně vypadají, to je fakt :-). Já ale dělám v rámci zachování těch pár zubů, co naše malé děti v pusách mají, o něco měkčí verzi. A s žitnou moukou chytají hezčí barvu. Perníčky, ne děti.
Autor: Šárka Razýmová
Dlouho jsme hledali recept na nejlepší perníčky, až jsme zkusili tyhle. Chutnají všem, včetně papouška. Ještě se nestalo, že by se do Vánoc několikrát nepřidělávaly.
Autor: Michal Doležal
Bezlepkové perníčky – hned měkké. Když mi v 15 letech zjistili citlivost na lepek, neuměla jsem si představit Vánoce bez cukroví a vánočky, ale nevzdala jsem to a zkoušela. Zpočátku nebyla sranda najít recept, pořád nebyly tak dokonalé jako z „normální" mouky. Dnes, po několika letech, si však dovolím namíchat i vlastní mouku z několika druhů a začátky mi přijdou už úsměvné. Takže pokud máte stejný problém, nezoufejte, jednou se to povede překonat! Díky perníčkům jsem začala sbírat vykrajovátka, letos přibyli dinosauři. Tip: pokud se vám perníčky po upečení rozlomí, je výborné je ještě více rozdrobit, přidat rozinky, ořechy, máslo a hlavně rum a udělat si z nich výborné perníkové koule, které obalíte v kokosu, jen se po nich zapráší.
Autor: Izabela Neradová
Krásný den :) S touto soutěží za mnou přišla manželova babička, abych Vám poslala své perníčky i já. Miluji pečení a zdobení perníčků. A letos jsem si řekla, že se pokusím o tyto krajkové. Takže perníčky na fotce jsou vlastně taková moje premiéra a musím říct, že jsem opravdu pyšná. :) Jediný tip který mám, tak je péct s láskou a radostí. Protože to pak jde všechno mnohem lépe. :)
Autor: Eliška Paldusová
Krásný adventní čas Vám přeji. Bez perníčků bych si neuměla představit Vánoce. Jejich chuť a vůně je prostě úžasná. Zdobení mě velmi baví, a když pak mohu někomu udělat radost nazdobeným perníčkem, zahřeje mě to u srdce. Ráda bych se proto s vámi podělila o tipy na bílkovou polevu na zdobení perníčků, na které jsem si přišla stylem pokus-omyl. Je to někdy trošku věda, umíchat si tu správnou konzistenci polevy. Základní suroviny na polevu jsou moučkový cukr, bílek, kukuřičný škrob a citronka. Nejdůležitější je cukr alespoň 5x prosít přes jemné sítko, aby se sáček při zdobení neucpával krystalky cukru. Množství cukru se upravuje podle velikosti bílku. Určitě neplatí pravidlo 15 dkg cukru na jeden bílek. Každé vajíčko je jiné. Já si vždy připravím cca 19 dkg cukru a ten postupně přimíchávám do bílku (někdy zbude víc cukru, někdy nic). Bílek předtím „protlačím" přes silikonovou punčochu, a tím se zachytí případné nechtěné cucky z bílku. Do polevy přidám lžičku škrobu a pár kapek citronky. Přidáním škrobu poleva lépe tuhne a drží na perníčkách. Citron krásně podtrhne chuť polevy. Polevu míchám zhruba 20 minut ručně. Ze šlehače vznikají v polevě bublinky a z perníčků opadává. Poleva by neměla téct, ale pouze velmi pomalu odpadávat z vařečky. Samotné malování je pak hlavně o trpělivosti. Přeji vám všem krásné Vánoce.
Autor: Barbora Vlasáková
Peču perníčky 25 let podle starého receptu, kdy se těsto zadělávalo bez tuku. Proto je třeba začít hodně dopředu, aby se vše mohlo řádně odležet. A trik? Péci s láskou a pokud možno ve větší skupině, s dětmi a s lidmi, kteří jsou si blízko. Je to vlastně takové draní peří 😊 Na fotce je cca metrová replika katedrály sv. Petra a Pavla v Brně. Je to srdcová záležitost naší rodiny např. vzhledem k naší svatbě, a tak jsme si společnými silami prostě upekli k Vánocům Petrov. Dali jsme ho se svíčkou za okno a ozvala se kolemjdoucí paní z biskupské kanceláře z Petrova, která ho poznala (zpětně znovu moc děkujeme) a chtěla ho odkoupit pro oslavy výročí vzniku Biskupství brněnského. Poté, co překonala šok z toho, že kostel bude hned po Vánocích snězen 😊 (děti již měly rozparcelovány střechy s největším objemem polevy), nás přesvědčila a perníkový kostel nakonec putoval (samozřejmě jako náš dar) do přijímacích prostor biskupství, aby se oslav účastnil osobně. A pro děti se nějaký ten perníček u nás vždycky najde... Přeji všem krásné a pohodové perníkové Vánoce.
Autor: Pavla Geržičáková
Dobrý den, perníčky jsem se naučila už jako malá od babičky. Poctivě jsme je spolu na Sv. Mikuláše pekly a následně zdobily tak, aby, jak říkávala babička: „byly na Vánoce pěkně rozležené." Babička už mezi námi bohužel není, ale ja se i přes to snažím, aby na mě byla tam někde nahoře pyšná, a tak peču převážně toto cukroví. A trik, jak na ně? Chce to hlavně trpělivost a krapet představivosti o finální podobě.
Autor: Terezie Šimonová
Letošní perníčky jsou trochu netradiční. Vždy dělám jen čistě bílé, zdobené. Tentokrát jsem zvolila na malování jedlé fixy a zlatou, stříbrnou a perleťovou barvu. Jsou vysmáté, ale i sem tam mračounek se najde. Recept mám od manželovy maminky.
Autor: Michaela Kultová
Zdobení perníků je má velká vášeň, která se před Vánoci mění ve skutečné šílenství. Úspěšně mi v tom sekunduje má maminka (72), která pro mne perníky už řádku let peče. Po letech jsou její perníčky úžasně vymazlené. Z jejích tipů na pečení: Všechny ingredience musí mít před výrobou těsta pokojovou teplotu. Sypké složky (mouka, koření, soda) prosejeme, aby byly nadýchané. Těsto necháme odležet v chladné místnosti, nejméně přes noc, ale raději déle (i několik dní). Před válením necháme těsto alespoň dvě hodiny při pokojové teplotě zvykat, potom znovu rukama propracujeme (trhalo by se). Rozkvedlané vejce na potření upečených perníčků NEPATRNĚ osolíme a přidáme pár kapek mléka nebo vody - lépe se tak rozpustí bílek. Vejce nešleháme příliš, aby nevytvořilo bublinky. Na plechu pečeme podobně velké tvary, drobnější by se mohly připálit. Hotové perníky potřeme vejcem ještě za horka, ale také ne hned po vyjmutí.
Autor: Eva Staňková
Od malička trpím arachnofobií a vždy jsem si přála ji překonat. Říká se, že k překonání tohoto strachu stačí být s pavouky v bližším kontaktu. A tu mi náhle o minulých Vánocích padla do oka pavoučí formička. Perníčky peču tradičně s mamkou, a když jsem jí představila svého vánočního pavoučka, moc se na můj nápad netvářila. Nakonec jsem ji přesvědčila, upekly jsme, já nazdobila a od té doby nelituje. Od té doby patří naše tarantulka k Vánocům. Je symbolem odvahy a překonání sama sebe.
Autor: Simone Herel