Smažený sýr pětkrát jinak

  2:00aktualizováno  2:00
Kdyby se sestavoval žebříček nejoblíbenějších jídel Čechů, smažený sýr by atakoval nejvyšší příčky. Co na tom, že není zdravý. Ale výborně chutná.

Hermelín s brusinkovou omáčkou. | foto: Isifa

Smažený sýr feta

Smažený sýr feta.

Příprava: 20 minut + smažení 10 minut

Pro 4 osoby

* 500 g sýra feta
* 3 vejce
* sůl, pepř
* hladká mouka
* mletá sladká paprika
* citron
* olej

Tip

Po druhém obalení ve vajíčku obalte fetu v sezamových semínkách a osmažte.

1. Sýr nakrájíme na jednotlivé porce a odložíme na 15 minut do mrazáku.
2. Vejce prošleháme se špetkou soli. Mouku promícháme s mletým pepřem a paprikou. Omytý citron nakrájíme na měsíčky.
3. Porce sýra obalíme ve vajíčku, v ochucené mouce a postup ještě jednou opakujeme.
4. Smažíme dozlatova v rozehřátém oleji a podáváme s citronem.  

Halloumi sýr s rajčatovou chilli omáčkou

Halloumi sýr s rajčatovou omáčkou.

Příprava: 20 minut + vaření 50 minut

Pro 4 osoby

* 4 zralá rajčata
* 1 červená cibule
* 2 stroužky česneku
* 2 chilli papričky
* 1 lžíce olivového oleje
* 100 ml červeného vína
* 2 lžíce červeného vinného octa
* 4 lžíce hnědého přírodního cukru
* sůl, pepř
* 500 g sýra halloumi
* 3 bílky
* strouhanka
* olej
* jarní cibulka

1. Rajčata na vršku nakrojíme do kříže a spaříme horkou vodou. Oloupeme a nakrájíme na malé kousky.
2. Cibuli a česnek nasekáme, chilli papričku podélně rozřízneme, vyškrábneme jádra a najemno pokrájíme.
3. Na pánvi rozehřejeme olej, vsypeme cibuli, papričku a orestujeme. Přidáme česnek, opečeme, zalijeme červeným vínem a povaříme asi dvě minuty.
4. Přilijeme ocet, přidáme cukr a nakrájená rajčata, osolíme, opepříme a na mírném ohni dusíme doměkka asi 30 minut.
5. Sýr nakrájíme, protáhneme rozšlehanými bílky, obalíme v prosáté strouhance a osmažíme v rozehřátém oleji.
6. Dozlatova osmažený sýr podáváme s chilli omáčkou a nasekanou jarní cibulkou.

Smažený camembert

Smažený camembert.

Příprava: 20 minut + smažení 10 minut

Pro 4 osoby

* 1 stroužek česneku
* 4 malé camemberty
* 100 g loupaných mandlí
* 500 g strouhanky
* 3 vejce
* sůl
* hladká mouka
* olej

1. Oloupaný stroužek česneku prolisujeme, potřeme jím sýr a odložíme do chladu.
2. Mandle nastrouháme nebo umeleme a promícháme se strouhankou.
3. Vejce prošleháme s trochou soli. Camemberty obalíme v mouce, dvakrát ve vejcích a strouhance.
4. Obalené sýry smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. 

Hermelín s brusinkovou omáčkou

Hermelín s brusinkovou omáčkou.

Příprava: 30 minut + vaření 15 minut

Pro 4 osoby

* 400 g brusinek
* 200 g cukru
* špetka skořice
* 3 lžíce červeného vinného octa
* 500 g sýra s bílou plísní (hermelín, brie)
* hladká mouka
* 4 vejce
* sůl
* strouhanka
* olej

Tip

Aby sýr určitě nevytekl: obalený ho dejte na půlhodinu do mrazáku.

1. Brusinky propláchneme. Do hrnce vlijeme asi 200 ml vody, rozpustíme cukr, přivedeme k varu, přidáme skořici, ocet a brusinky a pomalu provaříme. Během míchání brusinky vařečkou rozmačkáme, vaříme, dokud nezhoustnou, asi 8-10 minut.
2. Sýr rozkrájíme na menší kousky, vejce rozšleháme se solí. Kousky sýra obalíme v mouce, protáhneme ve vejcích rozšlehaných se solí a ve strouhance.
3. Ve vejcích a strouhance obalíme ještě jednou. V hlubší pánvi rozehřejeme olej a kousky hermelínu osmažíme dozlatova. Podáváme ještě teplý s brusinkovou omáčkou.

Smažená mozzarella s brokolicí a hráškem

Smažená mozzarella s brokolicí.

Příprava: 30 minut + vaření 20 minut

Pro 4 osoby

* 400 g mozzarellových kuliček
* hladká mouka
* 4 velká vejce
* sůl
* 1 snítka čerstvého rozmarýnu
* 1 stroužek česneku
* 1 menší brokolice
* 400 g vyloupaného jarního hrášku
* strouhanka
* olej na smažení
* 1 konzerva sušených rajčat v oleji

Pojďte si povídat do Kavárničky

Jak vy děláte smažák? Napište svůj recept buď .do Kavárničky nebo přímo do Receptů.

Oněnka z Kavárničky

1. Kuličky mozzarelly osušíme a obalíme v hladké mouce.
2. Vejce rozšleháme se solí, nasekanými otrhanými lístky rozmarýnu a prolisovaným česnekem. Mozzarellu obalíme ve vejcích a strouhance a odložíme ji na talíři do mrazáku na 20 minut.
3. Brokolici rozebereme na růžičky, opláchneme a krátce, asi 5 minut, povaříme v páře. Hrášek povaříme dvěminuty v osolené vodě se špetkou jedlé sody.
4. Jednu brokolicovou růžici rozmačkáme a přimícháme k vejcím. Kuličky mozzarelly podruhé obalíme ve vejcích a strouhance a smažíme dozlatova v rozpáleném oleji.
5. Na talíře rozdělíme okapaná sušená rajčata, hrášek a brokolici a poklademe osmaženou mozzarellou.

Autoři:

Nejčtenější

Jsme s jedním partnerem a společně s ním máme sex, říkají dvojčata

Anna a Lucy DeCinqueovy

Sestry Anna a Lucy DeCinque (33) se považují za nejvíce identická dvojčata na světě. Absolvovaly plastické operace, aby...

Recept na dobré manželství? Deset otázek pro odborníky na vztahy

Ideální místo pro váš velký den může být v podstatě kdekoliv, kde se oba budete...

Naše manželství nejvíc trpí tím, že nedokážeme řešit konflikty, málo spolu hovoříme otevřeně a bez zábran, trápí nás...

Jsem těhotná, oznámila v průběhu Výměny manželek jedna z nich

Výměna manželek

Vztah Aleny a Tondy, kteří mají tříletou dceru, trpí nejen nedostatkem peněz, ale především konflikty s tchyní a...

Závislost na jídle mě málem zabila, říká morbidně obézní žena

Morbidně obézní žena měla před operací žaludku téměř tři sta kilogramů.

S obezitou bojovala Američanka Lacey Hodderová už jako dítě a v devětadvaceti letech měla téměř tři sta kilogramů. Když...

Už mám odseriálováno, říká herečka Alena Antalová

Alena Antalová

Prorazila jako herečka v Četnických humoreskách a Pojišťovně štěstí, teď se Alena Antalová objeví po boku Jaromíra...

Další z rubriky

Prvorepublikové vánoční menu. Hodujte na Štědrý den jako naši pradědové

Slavnostně prostřený stůl

Na svátečním stole se ve většině českých rodin už po desetiletí objevuje především rybí polévka a smažený kapr s...

Polévky, které zasytí a zastanou hlavní chod. S fazolemi, hlívou i masem

Polévka s hlívou ústřičnou

Nemusí být jen jedna součást menu, ale i právoplatný oběd nebo večeře. Společně s čerstvým pečivem zaženou husté...

Vyprošťováky, které vás po divoké noci nakopnou do nového roku

Smaženka s okurkou

Silvestrovská noc bude možná dlouhá a zábavná, ale první novoroční ráno může být hodně bolavé a nepříjemné. Jak zmírnit...

Najdete na iDNES.cz