Sladké radosti a čatní z podzimního ovoce

  0:05aktualizováno  0:05
Podzimní ovoce můžete využít nejen na sladké džemy nebo kompoty. Zkuste z něj uvařit třeba indické čatní po česku.

Švestkové čatní se skořicí | foto: Isifa/Stockfood

Čatní po česku

Švestkové čatní se skořicí

PRO 4 OSOBY

Příprava: 40 minut

* 500 g vypeckovaných švestek
* 2 lžíce olivového oleje
* 4 stroužky česneku
* 2 cibule
* sůl a mletý pepř
* 1/4 lžičky mletého zázvoru
* 1 svitek skořice
* 2 bobkové listy
* 1 snítka tymiánu
* 2-3 lžíce červeného vína
* cukr krupice
* červený vinný ocet

1. Švestky omyjeme, vypeckujeme a rozpůlíme. V kastrole rozehřejeme olej, zpěníme na něm na proužky nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek, přidáme švestky, koření a osolíme. Podlijeme trochou vody a dusíme doměkka.

2. Když jsou švestky měkké a tekutina téměř vypařená, přidáme víno a ochutíme cukrem, vinným octem, případně směs přisolíme a necháme přejít mírným varem do zhoustnutí.

3. Ještě horké plníme do připravených dobře umytých sklenic a uzavřeme. Sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. K přímé konzumaci necháme pouze vychladnout a potom podáváme.

Hruškovo-jablečné čatní

ASI NA 1,2 KG ČATNÍ

Příprava: 60 minut

*450 g jablek
*300 g hrušek
*asi 100 ml vody
*200 g cibule
*2 cm zázvoru
*2 lžíce zlatých rozinek
*sůl
*1/2 lžičky mleté skořice
*4 hřebíčky
*2 chilli papričky
*250 g cukru krupice
*150 ml jablečného džusu
*200-250 ml bílého vinného octa

1. Jablka a hrušky omyjeme, oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky. Cibuli nakrájíme najemno, zázvor oloupeme a najemno usekáme a vložíme společně s pokrájeným ovocem a rozinkami do kastrolu. Podlijeme vodou a dusíme na mírném ohni asi 20 minut. Potom osolíme, přidáme koření a pokrájené chilli papričky a pár lžic octa. Vaříme dále na mírném ohni, dokud ovoce a cibule nezměknou.

2. Nakonec přidáme cukr, jablečný džus, zbylý ocet a opět vaříme na mírném ohni do zhoustnutí. Ještě horké nalijeme do předehřátých sklenic, uzavřeme a obrátíme alespoň na 10 minut dnem vzhůru. 


TIP
Nechcete-li mít čatní ostré, zbavte papričky semínek. Po uležení se chuť rozleží a zjemní, proto musí být čatní výrazně ochucené.


ZKUSTE MÍSTO KEČUPU

Ostré rajčatové čatní

Dvě kila zralých rajčat ponoříme na 10 vteřin do vařící vody, oloupeme a drobně nakrájíme. Přidáme 2 stroužky rozetřeného česneku, lžičku mletého zázvoru, drobně nakrájenou cibuli a dusíme, až zelenina změkne. Přidáme 1,5 dl octa, 300 g cukru, 2 lžíce rozinek, 1/2 lžičky mletého kardamomu, sůl, chilli, 2 bobkové listy a jeden utlučený hřebíček. Za stálého míchání dusíme, až čatní zhoustne. Dochutíme a plníme do skleniček.


Co je to čatní?

* Zvláštní směs původem z Indie je na sladko kořeněná rozmačkaná kombinace nejrůznějších pochutin. V zemi svého původu se nejčastěji podává čerstvá a k čemukoliv. Proto taky nemá obsahovat konzervační látky.

* Čatní patří k Indii stejně jako salsa k Latinské Americe nebo kečup k USA a hořčice k nám. Klasické čatní se připravuje z rozmačkaných zelených chilli paprik doplněných ovocem a zeleninou.

* Zeleninové čatní se připravuje za studena, naopak ovocné je většinou potřeba uvařit. Nejpopulárnější jsou kokosová, cibulová, rajčatová, koriandrová, mangová, limetková a česneková čatní.

* Do Evropy se začalo dovážet v šestnáctém století, kdy je taky začaly naše kuchařky imitovat. Svým výtvorům říkaly "rozmangované" ovoce nebo zelenina. V devatenáctém století se v Anglii etablovaly značky Čatní majora Greye nebo Bengálský klub, což vlastně bylo ovoce s octem a cukrem zredukované na kaši. 

Sladké radosti

Kaštany a mandle v medu

NA 3/4 L SKLENICI

Příprava: 30 minut + doba na uležení

* 600 g květového medu
* 200 g jedlých kaštanů
* 100 g mandlí

1. Kaštany na špičce nařízneme do kříže, dáme na plech a pečeme v předehřáté troubě, dokud nepopraskají, asi 10-15 minut. Necháme je zchladnout, oloupeme a překrájíme na kousky. Med ohřejeme přímo ve sklenici ve vodní lázni, teplota medu by měla být pod 60 stupňů.

2. Do sklenice vložíme kaštany a mandle a zalijeme teplým medem. Sklenici uzavřeme a necháme uležet alespoň do druhého dne.

ZDRAVÝ DEZERT

Hruškový kompot

* 2 kg hrušek
* 2 l vody
* 500 g cukru krystal
* hřebíček
* celá skořice
* kolečko citronu

1. Hrušky omyjeme, oloupeme, rozpůlíme a odstraníme z nich jádřince. Vodu přivedeme k varu, hrušky do ní na chvilku ponoříme, potom zchladíme ve studené vodě a necháme okapat. Ovoce dáme do sklenic.

2. V hrnci povaříme vodu s cukrem, kořením a kolečkem citronu asi 5 minut a sirup necháme mírně vychladnout. Ovoce zalijeme sirupem tak, aby bylo celé ponořené.

3. Sklenice dobře uzavřeme a sterilizujeme asi 25 minut. Necháme je v hrnci na sterilování mírně vychladnout, pak vyndáme, obrátíme a necháme zcela vychladnout.

USUŠTE, CO MŮŽETE

Sušit lze prakticky všechno ovoce. Klasické české křížaly jsou kromě jablečných i ty švestkové a hruškové. Aby bylo sušené ovoce opravdu dobré, musíme vybrat zralé, chutné a sladké plody. Potom ovoce řádně omyjeme a necháme okapat, případně oloupeme. Jablka a hrušky ponoříme před sušením na 5 minut do vody s citronem (na 1 litr 3 citrony), aby nezhnědly. Hrušky, ale i jablka zbavíme jádřinců a nakrájíme na kolečka nebo měsíčky.

Sušení švestek je poněkud náročnější. Většinou je sušíme celé a neloupané. Sušení několikrát přerušujeme tak, že švestky vyndáme z trouby nebo sušárny a necháme zchladnout. Před dosušením horké švestky porosíme studenou vodou. Sušit ovoce můžeme buď v elektrické sušičce, nebo v troubě.

Připravené ovoce rozprostřeme na sušicí rošty, plech nebo papír. Sušička je nejjednodušší řešení, protože umožňuje snadnou regulaci teploty, díky čemuž se plody usuší kvalitně a zachovají si maximální množství cenných látek, chuti i pěkný vzhled. Zároveň je sušička při větším množství ovoce nejrychlejší způsob.

Pokud sušičku nemáme, úplně postačí trouba - horkovzdušná, elektrická i plynová. V troubě je ideální sušení pomocí roštů, protože na nich k ovoci může proudit vzduch a plody se k sobě nepřilepují. Sušit můžeme v případě nouze i na plechu, ale pak je nutné podložit ovoce pergamenovým papírem.

Troubu při sušení nepatrně otevřeme, aby pára z ovoce mohla unikat ven. Začínáme vždy sušit při nízké teplotě, tj. asi při 20 °C. Když je ovoce polosušené, teplotu zvýšíme na 50 až 70 °C, ale v závěru opět dosoušíme při nízké teplotě. Horko nad 85 °C ničí vůni a barvu ovoce i obsah vitaminů. Správně sušené ovoce je pružné, ale při zmáčknutí z něj nevytéká šťáva.

Dezerty na konec

Švýcarky se švestkovým džemem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 25 minut + doba na kynutí + 25 minut pečení

Na těsto:
* 250 g polohrubé mouky
* 250 g hladké mouky
* špetka soli
* 30 g droždí
* 3 lžíce cukru
* 300-400 ml smetany
* 1 vejce

Na náplň:
*100-150 g švestkového džemu
*2 lžíce másla
*2 vanilkové cukry
*1-2 lžičky mleté skořice
*cukr krupice na posypání dle potřeby
*200 g mandlí, sekaných

1. Droždí utřeme s cukrem a rozmícháme ho na hladkou kašičku. Přidáme obě prosáté mouky se solí, postupně přiléváme smetanu, vejce a zaděláme hladké nelepivé těsto. Necháme na teple pod čistou utěrkou kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

2. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále na obdélníkový plát o síle asi 0,5 cm a potřeme ho rozpuštěným máslem. Posypeme vanilkovým cukrem, cukrem, skořicí a potřeme švestkovým džemem, ne až do krajů. Nakonec posypeme posekanými mandlemi. Plát po delší straně svineme jako roládu a ostrým nožem nakrájíme na plátky 2-3 cm silné. Plech vyložíme pečicím papírem, potřeme ho máslem a plátky těsta naplocho rozložíme kousek od sebe po celém plechu.

3. Necháme ještě chvíli kynout na plechu a pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních dozlatova.

Švestkové knedlíky se strouhankou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 minut + 10 minut vaření

* 250 g tvarohu
* 250 g polohrubé mouky
* 1 lžíce hery
* 80-100 ml mléka
* 1 vejce
* 500 g švestek
* 100 g másla
* 50 g strouhanky
* 4 lžíce máku a cukru

1. V míse utřeme tvaroh, heru a vejce. Přidáme mouku, sůl, přilijeme postupně mléko a zpracujeme těsto. Těsto necháme ztuhnout a pak rozkrájíme na 24 stejných dílů. Do každého kousku zabalíme švestku. Vaříme v osolené vodě 5-6 minut.

2. Uvařené knedlíky vyjmeme děrovanou naběračkou a podáváme posypané nasucho opraženou strouhankou, mákem, moučkovým cukrem a přelité máslem.

Koláč s hruškami a lískovými oříšky

NA 1 FORMU

Příprava: 10 minut + 30 minut na odpočinutí těsta + 40-50 minut pečení

Na těsto:
* 220 g hladké mouky
* 60 g cukru moučky
* 130 g másla
* 1 vejce

Na náplň:
* 600 g hrušek
* 500 g tvarohu
* 100 g cukru moučka
* 2 vejce
* 2 lžíce hrubé krupice
* 1 lžička prášku do pečiva
* 100 g oříšků

1. V míse zpracujeme mouku, máslo, cukr, vejce a špetku soli na těsto. Necháme v ledničce půl hodiny odležet. Těsto rozválíme na kulatý plát, přendáme do formy a dáme na 10 minut předpéct do předehřáté trouby při 180 stupních.

2. Na náplň oloupané hrušky nakrájíme na kostičky, pokapeme citronovou šťávou a promícháme se lžící skořicového cukru. Tvaroh utřeme se žloutky a cukrem. Z bílků a špetky soli ušleháme sníh a zlehka ho promícháme s krupicí a práškem do pečiva. Spojíme s tvarohovou směsí a zlehka promícháme. Na předpečené těsto rozložíme hrušky, rozetřeme tvarohovou náplň, povrch urovnáme stěrkou a poklademe oloupanými oříšky, které zlehka vtlačíme do tvarohu.

3. Pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních asi 30-40 minut, dokud není těsto upečené dozlatova a náplň pevná. 

Autoři:

Nejčtenější

Andrea Černá: Jako kůl v plotě nežiju, ale pět dětí už porodit nestihnu

Andrea Černá

Přestože Andrea Černá ztvárnila desítky náročných divadelních rolí, pro národ zůstává hlavně Eliškou ze známého filmu...

Na Pacifické hřebenovce jsem věčně hladověla, vzpomíná Lucie Kutrová

Lucie Kutrová

Do dvaceti se kromě školy zajímala jen o módu a večírky. Neuběhla ani kilometr a nechápala, proč lidé chodí třeba na...

Už žádné módní trapasy. Osvojte si základní pravidla oblékání

Ilustrační fotografie

Cit pro módu bohužel nebyl každému do vínku dán. Kvůli tomu můžeme na ulicích občas vidět opravdu zvláštní kreace,...

Slavné nevěsty tohoto léta. Které to slušelo nejvíc?

Letní nevěsty

Léto je roční období, které každým rokem přeje svatbám. A letos do toho praštilo hned několik slavných osobností....

Horoskop v období Panny: jaké jsou a co čeká všechna znamení zvěrokruhu

Ilustrační snímek

Slunce vstupuje na jeden měsíc do hvězdného znamení Panny. Lidé narození v tomto období jsou pracovití, zodpovědní,...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Eintopf s krůtím masem, dýní a čočkou

Eintopf s krůtím masem, dýní a čočkou

Výhodou oblíbeného eintopfu je, že vše dáte do jednoho hrnce a nemusíte špinit nádobí. Navíc toto jídlo skvěle chutná a...

Chutné loučení s prázdninami. Zkuste houbové recepty nejen pro chalupáře

Pečené brambory plněné nivou a houbami

Příjemně teplé a vlhké počasí posledních prázdninových dní vábí do lesů houbaře všeho věku. Ale co s košíky plnými...

Od supermarketu do kuchyně. Kam vede vaše ekologická stopa

Ilustrační snímek

Planetu jsme zaplavili odpadem, na oceánech se tvoří plastové ostrovy, podvodní živočichové zaměňují igelitové sáčky za...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz