Sladká vánoční kuchařka: cukroví s mandlemi

  0:01aktualizováno  0:01
Spotřeba mandlí o Vánocích rapidně stoupá. Mandlové cukroví se totiž na jazyku jen rozplývá. Máme pro vás ty nejlepší recepty.

Cukroví s mandlemi | foto: Martin Faltus

Mandle potřebujeme na pečení cukroví stejně jako na vánočku. V obchodě je nakupujeme již vyloupané z tvrdé skořápky, ale obalené tenkou hnědou slupkou, která má ostrou a nepříjemnou chuť. Odstraníme ji spařením v horké vodě a následně oloupáním.

VŠECHNY RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ NAJDETE ZDE

Placičky s krémem

Pečení: 10 minut

* 180 g mouky
* 80 g moučkového cukru
* 80 g mandlí
* 140 g másla
* 1 žloutek
* 1 vanilkový cukr
* mandle na ozdobu
* moučkový cukr na posypání

Krém:
* 60 g kakaa
* 140 g moučkového cukru
* 1 vejce
* 120 g chladného popuštěného másla

1. V misce smícháme mouku, cukr, mandle a vanilkový cukr. Přidáme změklé máslo a žloutek a propracujeme v tužší těsto a necháme odpočinout. Těsto vyválíme na 3mm plát, ze kterého vykrajujeme obdélníčky. Přendáme na vymazaný plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Necháme vychladnout.

2. Do změklého másla vmícháme kakao, cukr a vejce. Krém vyšleháme a necháme odpočinout. Placičky potřeme krémem a spojíme.

3. Oloupané mandle krémem přilepíme na placičky. Posypeme cukrem a necháme ztuhnout.

Mandlové věnečky s čokoládou

Pečení: 10 minut

* 250 g másla
* 250 g moučkového cukru
* 1 vejce
* 125 g maizeny
* 250 g hladké mouky
* 2 lžičky prášku do pečiva
* 130 g mletých mandlí
* 150 g čokoládové polevy
* mandlové plátky na ozdobu

1. Změklé máslo smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, vejcem, maizenou, mandlemi a práškem do pečiva. Směs dobře vyšleháme a přimícháme hladkou mouku a promícháme. Těsto přendáme do cukrářského sáčku s větší trubičkou a na vymazaný plech stříkáme věnečky. Upečené věnečky necháme částečně vychladnout, aby se nám nelámaly.

2. Věnečky z poloviny máčíme v čokoládě, necháme čokoládu ztuhnout a můžeme posypat sekanými mandlemi.

Mandlové bochánky

Pečení: 10 minut

* 375 g másla
* 250 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* špetku soli
* 500 g hladké mouky
* 125 oloupaných a nastrouhaných mandlí
* 10 g kakaa
* 10 g cukru

1. Změklé máslo smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a špetkou soli. Propracujeme a přimícháme mouku a strouhané mandle. Do poloviny těsta vmícháme kakao, dobře propracujeme a necháme hodinu v lednici ztuhnout. Z těsta tvoříme malé a větší kuličky.

2. Do velké vmáčkneme malou a pečeme dorůžova při teplotě 170 °C. Po vychladnutí bochánky ozdobíme čokoládou.

Makronky

Pečení: 10 minut

* 3 bílky
* 200 g moučkového cukru
* 300 g mandlí
* mandle na ozdobu

1. Najemno umleté mandle smícháme s bílky a cukrem. Směs utřeme do hladké hmoty. Přendáme do cukrářského sáčku s velkou hladkou trubičkou a stříkáme na plech malé bochánky. Ozdobíme půlkou oloupané mandle. Pečeme ve slabě vyhřáté troubě. Upečené makronky ihned sundáme z plechu a necháme vychladnout.

Mandlové perníčky

Pečení: 10 minut

* 125 g medu
* 70 g másla
* kůru z jednoho citronu
* 250 g hladké mouky
* 1/2 prášku do perníku
* 100 g mandlí
* 70 g cukru moučka
* 1 vejce
* 1 lžíci rumu
* bílá a tmavá čokoláda na ozdobu

1. Ve vodní lázni rozpustíme med, 70 g másla a citronovou kůru. Promícháme mouku s práškem do perníku, strouhanými mandlemi a cukrem. Dobře promícháme a přimícháme med, vejce a rum. Důkladně propracujeme a necháme v lednici ztuhnout.

2. Těsto rozválíme na 1/2 cm silný plát a vykrajujeme. Vychladlé perníčky zdobíme čokoládou.

V DALŠÍM DÍLE: OŘECHOVÉ CUKROVÍ

Autoři:

Nejčtenější

Andrea Černá: Jako kůl v plotě nežiju, ale pět dětí už porodit nestihnu

Andrea Černá

Přestože Andrea Černá ztvárnila desítky náročných divadelních rolí, pro národ zůstává hlavně Eliškou ze známého filmu...

Na Pacifické hřebenovce jsem věčně hladověla, vzpomíná Lucie Kutrová

Lucie Kutrová

Do dvaceti se kromě školy zajímala jen o módu a večírky. Neuběhla ani kilometr a nechápala, proč lidé chodí třeba na...

Už žádné módní trapasy. Osvojte si základní pravidla oblékání

Ilustrační fotografie

Cit pro módu bohužel nebyl každému do vínku dán. Kvůli tomu můžeme na ulicích občas vidět opravdu zvláštní kreace,...

V obložení závazků: sendvičové generaci hrozí krize a vyhoření

ilustrační snímek

Musejí se starat o děti, zároveň pečují o rodiče a mnohdy i prarodiče. A k tomu pracují nebo podnikají. Tak žijí...

Průzkum: mladí bez rodin vstupují do života se zkreslenými představami

Ilustrační snímek

Mladí lidé, kteří vyrůstali v dětském domově, nemají v porovnání s vrstevníky stejné podmínky pro start do nového...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Mrkvové řezy

Mrkvové řezy

Upečte si k nedělní kávě skvělé mrkvové řezy podle našeho osvědčeného receptu.

RECEPT DNE: Zeleninové ragú s lososem

Zeleninové ragú s lososem

Uvařte si během chvíle rychlou a chutnou večeři podle našeho receptu na zeleninové ragú s lososem.

RECEPT DNE: Domácí čokoládová pomazánka

Domácí čokoládová pomazánka

Pro milovníky sladkých snídaní a svačinek přinášíme recept na zdravější čokoládovou pomazánku.

OVĚŘENO: Mozek miminka ovlivní těhotenství a první hodina po porodu
OVĚŘENO: Mozek miminka ovlivní těhotenství a první hodina po porodu

Podle lékařky Markéty Kellner, která zkoumá lidský mozek, jsou těhotenství a první okamžiky po porodu zásadními v jeho fungování do budoucna. Co ovlivňují a jak?

Najdete na iDNES.cz