Skořicový dort

Upečte třeba na narozeninovou oslavu dort s omamnou skořicovou vůní a chutí.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 80 min

bez tuhnutí

Ingredience

10 PORCE +

Na těsto:

Na náplň:

Na dohotovení:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    627 KCal

    28 %

    26 %

  • Energie

    2623 KJ

    28 %

    26 %

  • Sacharidy

    78,0 g

    89 %

    78 %

  • Vláknina

    3,7 g

    12 %

    12 %

  • Bílkoviny

    8,9 g

    14 %

    13 %

  • Tuky

    32,0 g

    49 %

    46 %

  • nasycené

    14,4 g

  • trans-mastné

    0,6 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny. Poté vmícháme skořici, prosátou mouku s kypřicím práškem, ořechy a nakonec olej. Hotové těsto rozetřeme do čtvercové formy (20 x 20 cm) vymazané tukem a vysypané moukou. Pečeme při 160 °C asi 45 minut. Po upečení necháme vychladnout ve formě a vyklopíme. Korpus rozkrojíme vodorovně na 4 díly.
  2. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý krém, který necháme za stálého míchání vychladnout. Poté ho rozšleháme a zašleháme do něj na kousky nakrájené máslo. Krém ochutíme 50 g propasírovaného meruňkového džemu.
  3. Spodní díl korpusu potřeme polovinou džemu a potřeme částí krému. Přiložíme druhý díl korpusu a potřeme opět krémem, na který rozložíme na kousky nakrájené meruňky. Přidáme třetí díl korpusu, potřeme zbylým džemem a opět krémem, přidáme poslední díl korpusu. Dort uložíme do chladničky ztuhnout. Po ztuhnutí celý povrch dortu potřeme zbylým krémem. Lžíci krému obarvíme oranžovou barvou a po stranách dortu vytvoříme barevný efekt.
  4. Zbylý krém naplníme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou a nastříkáme na povrch dortu, přidáme mučenku, mochyni, pusinky, skořici a brusinky.
Autor:

Podobné recepty

Brusinkový chlebíček

Vánoční chlebíček, který provoní vaši kuchyni.

Citronové mini bábovky

Upečte na neděli roztomilé mini bábovičky.

Hrušky se slaným karamelem

Zajímavý dezert, který stojí za ochutnání.

Pistáciové stromečky

Pokud nemáte v oblibě slepované cukroví, s tímto druhem si můžete krásně vyhrát.

Linecké cukroví

Křehké cukroví, které se rozplývá na jazyku a díky marmeládě dostává tu správnou dávku sladkosti.