Ingredience
Postup
- Skopovou kýtu důkladně očistíme a nakrájíme na osm stejně velkých plátků, které lehce naklepeme a po stranách nařízneme. Olej nalijeme do mísy, přidáme nastrouhanou cibuli, utřený česnek, šafrán a metličkou rozšleháme. Připravenou marinádou potřeme naklepané řízky a necháme v chladničce přibližně dvě hodiny odležet.
- Do větší, předem rozehřáté pánve dáme cukr a mícháme na mírném ohni, až vznikne zlatavý karamel. Pak do pánve opatrně nalijeme vodou, přidáme zázvor, jemně nakrájenou citronovou kůru, rozpůlené odpeckované meruňky, meruňkový džem, celý červený pepř a přibližně 10 minut mírně povaříme. Nakonec omáčku zahustíme solamylem rozmíchaným v malém množství vody.
- Odležené skopové řízky posypeme bílým pepřem a opečeme buď na grilu nebo na roštu na dřevěném uhlí. Hotové podáváme s meruňkovou omáčkou a vařenou rýží a zdobíme čerstvou petrželkou.