Koprovka s bramborem a ztraceným vejcem
Ingredience:
- 80 g másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 500 ml kuřecího vývaru
- 350 ml mléka
- sůl
- 600 g (nových) brambor
- asi 1 lžíce octa + na ztracená vejce
- 4 vejce
- asi 2 lžíce cukru
- 3 lžíce čerstvého kopru
- plocholistá petržel na ozdobu
Pracovní postup:
- V hrnci rozpustíme máslo. Přidáme mouku a za stálého míchání orestujeme. Pak zalijeme vývarem a vlažným mlékem.
- Rozmícháme dohladka, osolíme a přivedeme k varu. Omáčku vaříme na mírném plameni asi 20 minut. Mezitím omyjeme brambory, přepůlíme a uvaříme v osolené vodě.
- Přivedeme k varu větší hrnec vody s octem a solí. Pomocí vařečky vytvoříme slabý vír a těsně nad hladinou vejce vyklepneme. Povaříme asi 2 minuty a pomocí děrované naběračky vyndáme.
- Omáčku dochutíme solí, cukrem a octem dle chuti. Nakonec vmícháme nasekaný kopr. Podáváme s brambory posypané nasekanou petrželkou a rozkrojeným vejcem.