Škola zavařování: okurky na několik způsobů a domácí kečup krok za krokem

  0:55
Jen těžko si lze českou domácnost představit bez zavařených okurek. Bez nich se neobejde pravý vánoční salát a je to i skvělá dobrota jen tak k zakousnutí.

Okurky - ilustrační snímek | foto: Isifa/Picturepress

NAKLÁDANÉ KŘUPAVÉ OKURKY

Na asi 9 sklenic po 0,7 l

Příprava: 60 minut, sterilování 20 minut

* 3-3,5 kg čerstvých okurek nakládaček, 5-7 cm velkých * 1,8 l vody * 0,5 l octa 8% * 75 g soli * 62 ks tabletek sacharinu nebo 35 ks tabletek spolarinu * kousek křenu, asi 10 cm * 9 malých chilli papriček, nemusí být * 9 lžiček hořčičného semínka * 9 stroužků česneku * 9 ks hřebíčku * 27 kuliček celého pepře * 18 kuliček nového koření * 3 bobkové listy * svazek kopru * celerová nať * 2-3 cibule * 1 mrkev

1. Okurky namočíme asi na 10 minut do studené vody a pak je důkladně omyjeme jemným kartáčkem a opláchneme. V hrnci svaříme vodu s octem a solí a nakonec rozpustíme tablety umělého sladidla a nálev necháme zchladnout.

2. Do sklenic naskládáme omyté okurky a do každé sklenice dáme na dno kousek křenu, kolečko oloupané mrkve, plátky cibule a stroužek oloupaného česneku. Dále přidáme feferonku, lžičku hořčičného semínka, 1 hřebíček, 3 celé pepře, 1 nové koření, kousek bobkového listu a okurky proložíme snítkami kopru a kouskem celerové natě.

3. Takto připravené sklenice zalijeme teplým nálevem tak, aby okurky byly ponořené a asi 1 cm pod okraj, uzavřeme víčky a sterilujeme při teplotě 80-85 stupňů 20 minut od doby, kdy teplota dosáhne 60 stupňů.

Tip
Nemáte–li rádi ostré, vynechejte chilli papričku a část sladidla nebo celou dávku nahraďte cukrem, na toto množství nálevu použijte asi 150 g cukru a 50 tabletek sacharinu nebo použijte pouze cukr dle své chuti.

NEJLEPŠÍ ZNOJEMSKÉ OKURKY

Když pivo – tak z Plzně, syrečky z Olomouce a okurky ze Znojma! Velkovýroba slavných nakládaček tady sice před pěti lety skončila, Znojmo ale žije okurkami dál. Právě proto letos vyhlásilo soutěž o nejlepší okurky a vítězný recept pravověrných znojemských nakládaček vám přinášíme.

VÍTĚZNÉ OKURKY

Na 1 sklenici po 0,5 l

* 5 koleček mrkve * 3 kolečka cibule * 4 nová koření * 6 pepřů * 1 lžička soli * 2 lžíce cukru * 1 bobkový list * cca 1 dl znojemského octa * čerstvý květ kopru (větší)

Naskládat okurky do půlky sklenice, proložit kořením a zeleninou, zalít octem, doskládat okurky a zalít vodou, sterilovat asi 20 minut na 80 stupňů. Recept poskytla pouze vítězka Ludmila Zelenková. Ostatní nechtějí prozradit rodinné tajemství.

SPREEWALDSKÉ OKURKY

* 3 kg okurek okurky * 4 lžíce soli * 1 malý křen * 6 snítek čerstvého kopru * 1 lžička sušeného estragonu * 300 g oloupané cibule * 3 lžíce pepřových kuliček * 4 bobkové listy * 500 ml vody * 1 lžíce cukru

1. Okurky vložíme do kameninového hrnce, posolíme, zakryjeme a necháme přes noc stát. Druhý den okurky vyjmeme a osušíme. Křen i cibuli nakrájíme na kolečka, kopr najemno.

2. Všechnu zeleninu na střídačku vkládáme opět do hrnce. Svaříme ocet s vodou a nálevem přelijeme okurky. Hrnec přikryjeme a postavíme do chládku.

3. Po 10 dnech nálev slijeme, uvaříme nový a opět jím okurky zalijeme. Po dalších 10 dnech to opakujeme. Nakonec po 20 dnech z hrnce sundáme poklici, zakryjeme jej celofánovou folií a postavíme do chládku.

BABIČČINY OKURKY

Na asi 13 sklenic po 0,7 l

* 6 kg okurek * 3 l vody * 1 l octa * 400 g soli * 16 kuliček nového  koření * 8 bobkových listů * 20 hřebíčků

Suroviny na lák svaříme a vychladlým nálevem zalijeme předem očištěné, do sklenic narovnané okurky. Sterilujeme cca 7-10 minut při 85 °C.

RYCHLOKVAŠKY

Přerostlé okurky propícháme vidličkou, vložíme do kameninového hrnce, prokládáme koprem, oloupaným česnekem, vinnými a višňovými listy. Zalijeme převařenou vodou se solí (na 1 l vody 1 lžíce soli). Okurky zakryjeme dřevěným prkýnkem, které zatížíme. Necháme je kvasit v teplé místnosti asi týden.

DOMÁCÍ RAJČATOVÝ KEČUP

Na 3 sklenice po 0,7 l

* 3 kg dobře vyzrálých rajčat * 1 svazek mladé cibule s natí * 2 řapíky celeru * 8 stroužků česneku * 4 bobkové listy * 20 kuliček pepře * 10 kuliček nového koření * 1 lžička tymiánu * 2 hřebíčky * kousek celé skořice * 1 lžička mletého zázvoru * 2 lžíce oleje * 100 g cukru krupice nebo dle chuti * 25-30 g soli * 100-150 ml octa 8% * svazek bazalky

Tip
Část rajčat můžete nahradit jablky nebo červenou řepou (měl by být zachován poměr 2 kg rajčat: 1 kg jablek nebo řepy). Kečup můžete okořenit i hořčicí, mletou pálivou nebo chilli papričkou nebo pokrájenou feferonkou.

1. Rajčata omyjeme a nakrájíme na kousky. Cibuli nakrájíme na menší kousky. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Řapíky celeru oloupeme a rovněž překrájíme na menší kousky.

2. Nakrájená rajčata vložíme do velkého kastrolu se silným dnem. Přidáme pokrájenou cibuli, česnek, celer, část lístků omyté bazalky a všechno koření a zahřejeme k varu.

3. Zeleninu podlijeme trochou vody a za občasného míchání vše rozvaříme na kaši (trvá to asi 1,5 hodiny). Slupka z rajčat musí být úplně oddělená od rozvařené dužiny.

4. Rajčata propasírujeme na pasírov. strojku nebo vytřeme přes jemné síto. Vrátíme do hrnce, přivedeme k varu a vaříme a mícháme,dokud nemá protlak požadovanou hustotu. Přidáme olej, cukr, ocet, sůl a opět povaříme. Podle chuti dochutíme.

5. Ještě horký propasírovaný rajčatový kečup nalijeme do předem připravených dobře vymytých sklenic asi půl cm pod okraj, na povrch rozložíme pár lístků omyté a osušené bazalky. Sklenice pevně uzavřeme vyvařenými víčky.

6. Sklenice naskládáme do zavařovacího hrnce a zalijeme teplou vodou. Pokud nemáme speciální hrnec, stejně dobře nám poslouží i obyčejný velký kastrol, do kterého nalijeme teplou vodu. Přiklopíme poklicí a sterilujeme při 85 stupních dvacet minut.

Tip
Je–li teplota kečupu vyšší než 85 stupňů a plníme–li ho do zahřátých vyvařených sklenic, stačí skleničky postavit na 10 minut na víčko a nemusíte ho již sterilovat. Kečup můžete ochutit také přidáním nemletého fenyklu, anýzu, koriandru a špetkou muškátového květu nebo tabaska.

Autor:
  • Nejčtenější

Cukety, rajčata a papriky ve vaší kuchyni. Využijte úrodu ze zahrádky

20. července 2024

Nadbytek úrody rajčat, paprik a cuket potká během letních dní mnoho zahradníků. Pokud překvapí i...

Cukety, rajčata a papriky ve vaší kuchyni. Využijte úrodu ze zahrádky

20. července 2024

Nadbytek úrody rajčat, paprik a cuket potká během letních dní mnoho zahradníků. Pokud překvapí i...

Slaný koláč se šunkou a růžičkovou kapustou

Slaný koláč se šunkou a růžičkovou kapustou

Střední

75 min

Slaný koláč si s sebou lehce vezmete například na piknik.

Zeleninové placky se zastřeným vejcem

Zeleninové placky se zastřeným vejcem

Střední

20 min

Nadýchané placky z polenty si k snídani určitě oblíbíte.

Zapečené kuře se zeleninou

Zapečené kuře se zeleninou

Střední

60 min

Kuře k nedělnímu obědu prostě patří.

Za celosvětový kolaps IT systémů může nečekaně absurdní chyba

Nepovedená aktualizace bezpečnostního softwaru společnosti Crowdstrike způsobila pád počítačů a serverů s operačním...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů,...

Piju každý den. Dřív nebo později se upiju k smrti, líčí bývalý fotbalista Fenin

Fotbalista Martin Fenin (37) neprožívá nejlepší období. Nejen, že mu nevyšlo manželství s policistkou Beatou, se kterou...

John Deere už nechce být woke. Podlehl tlaku konzervativců a řadí zpátečku

Přední americký výrobce zemědělských strojů John Deere se rozhodl ustoupit od svých iniciativ v oblasti podpory...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...