Pátek 23. dubna 2021, svátek má Vojtěch
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 23. dubna 2021 Vojtěch

Pohoštění na Silvestr: bliny, bruschetty, sýry a všechno možné ve slanině

  0:10
Českou silvestrovskou klasikou jsou chlebíčky a jednohubky, proč se ale neinspirovat i zahraničními dobrotami třeba z Anglie, Itálie, Francie či Ruska? Dají se snadno zobat jednou rukou, jsou rychlé na přípravu, a pokud nebudete šetřit na surovinách, rozhodně zapůsobíte jako skvělá hostitelka.

Zabalené a upečené ve slanině chutnají báječně malé párečky, datle, švestky i cibule. | foto: Profimedia.cz

Párečky obalované ve slanině, v angličtině pigs in blankets (volně přeloženo jako prasátka v peřinách), jsou v anglosaském světě tradiční předkrmy a chuťovky během vánočních svátků a novoročních oslav. Kromě párečků si s dobrou slaninou skvěle rozumí i sladké datle, sušené švestky (tzv. devil on horseback, neboli čert na koni) i cibule.

Pokud nepatříte k milovníkům slaniny, pak dejte na americkou variaci receptu. V té je slanina nahrazena listovým těstem, těstem na croissanty nebo třeba těstem na pizzu. Pohrát si můžete i s náplněmi a párek nahradit upečenou mrkví, jalapeňo papričkami nebo chorizem.

Párky ve slanině

Na 12 „prasátek“:

  • 6 plátků prorostlé pravé anglické slaniny
  • 12 párečků (ideální je chipolata, cumberland aj. menší druhy)
  • párátka na zajištění

Postup:

Pokud použijeme pravou anglickou slaninu (bývá větší, v tlustších plátcích a oproti své české příbuzné je syrová), natáhneme ji před balením párečků na dvojnásobek délky. Slaninu pak rozkrojíme podélně napůl, aby vznikl úzký proužek. Slaninu omotáme kolem párku, zajistíme párátky a dáme péct do předehřáté trouby na 200 stupňů Celsia, dokud nezhnědnou, přibližně na 15 minut.

Švestky pečené ve slanině

Ingredience:

Švestky ve slanině
  • 15 až 20 sušených švestek
  • 7 až 10 plátků anglické slaniny
  • párátka

Postup:

Sušené švestky zalijeme horkou vodou a necháme 15 minut máčet, aby nasákly vodou. Slaninu nakrájíme na proužky a obtočíme jí švestky, vše zajistíme párátky. Pečeme v rozpálené troubě asi 10 minut, nebo opékáme na pánvi, dokud slanina není křupavá.

Datle s mandlí ve slanině

Datle plněné mandlí a pečené ve slanině

Ingredience:

  • 15 až 20 datlí
  • 15 až 30 mandlí
  • 7 plátků anglické slaniny
  • párátka

Postup:

Vypeckované datle naplníme jednou až dvěma mandlemi a obalíme ve slanině. Pokud používáme pravou anglickou slaninu, zopakujeme postup jako u párků. Slaninu zajistíme párátky a datle pečeme v troubě rozpálené na 200 stupňů Celsia přibližně 15 až 20 minut, dokud nebude slanina křupavá.

Plněné cibule pečené ve slanině

Ingredience:

Zabalené a upečené ve slanině chutnají báječně malé párečky, datle, švestky i...
  • 6 velkých cibulí
  • 6 plátků anglické slaniny
  • olivový olej
  • 7 čerstvých snítek rozmarýnu
  • 2 lžíce másla
  • 6 lžic řeckého jogurtu
  • česnek dle chuti
  • sůl a pepř

Postup:

Cibule vaříme 15 minut ve vodě. Vyjmeme je, a dokud jsou stále teplé, odřízneme jim vršky a opatrně je vydlabeme. Vydlabanou hmotu nakrájíme, dochutíme solí a pepřem, česnekem a rozmarýnem a smažíme na olivovém oleji. Když cibule změkne, přidáme dvě lžíce másla a necháme ho rozpustit. Nakonec vmícháme do směsi jogurt, a když se vše spojí, odstavíme z plotny a necháme 5 až 10 minut odpočívat.
Cibule umístíme na plech s pečicím papírem a obtočíme každou plátkem slaniny, který zajistíme snítkou rozmarýnu. Pak je naplníme cibulovou směsí s jogurtem a pečeme v troubě rozpálené na 190 stupňů Celsia asi 30 minut.

Bliny s čerstvým sýrem a kaviárem

Ruské lívance bliny si můžete udělat i v miniaturní verzi, která si skvěle rozumí s kaviárem, uzeným lososem, ale třeba i sušeným rajčetem v oleji.

Ingredience:

Bliny připravte menší a ozdobte je čerstvým sýrem a kaviárem, nebo třeba...
  • 130 g hladké mouky
  • 70 g pohankové mouky
  • půl lžičky kypřícího prášku
  • 180 ml mléka
  • 1 vejce
  • 2 lžíce másla
  • sůl
  • créme fraiche nebo zakysaná smetana
  • kaviár
  • citron

Postup:

Nejprve smícháme všechny suché ingredience - obě mouky, kypřící prášek a sůl. V jiné misce smícháme mléko, vajíčko a 1 lžíci rozpuštěného másla. Poté spojíme suché a mokré ingredience a důkladně promícháme, těsto necháme půl hodiny odpočinout.
Na rozpáleném másle opékáme malinké lívance z obou stran, dokud nezezlátnou. Ozdobíme čerstvým sýrem nebo zakysanou smetanou, trochou kaviáru a zakápneme citronem.

Tip: Bliny si oblíbíte i v kombinaci s tzatziki a sušeným rajčetem, uzeným lososem, kapary, koprem, ale i nasladko s marmeládou nebo džemem.

Bruschetta se uzeným lososem

Bruschetta je opravdová rychlovka, jejíž skvělá chuť je stejně jako u ostatních italských receptů naprosto závislá na kvalitě použitých surovin.

Ingredience:

Bruschetta se skotským uzeným lososem podle kuchařů Wine Food Market
  • toustový chléb, veka nebo bageta
  • olivový olej
  • uzený losos
  • kopr
  • zázvor

Postup:

Bagetu si nakrájíme na 2 cm široké plátky a opražíme na suché pánvi, případně necháme plátky bagety asi 5 minut opékat v troubě rozpálené na 230 stupňů Celsia. Pečivo zakápneme olivovým olejem, položíme na něj plátek uzeného lososa a dochutíme nasekaným koprem a zázvorem.

Tip: Skvěle bruschetta chutná i s nakrájenými cherry rajčátky, olivovým olejem a bazalkou nebo s dobrým sýrem.

Sýrové variace

Pokud máte v plánu popíjet se svými hosty víno, můžete je občerstvit i výběrem sýrů od měkkých přes ty s ušlechtilou plísní na povrchu až po sýry s modrou plísní a doplnit je oříšky a ovocem. Můžete použít čerstvé ovoce, jako jsou jablka, kuličky hroznů, hrušky, které se nejvíc hodí k měkkým a kozím sýrům, nebo třeba čerstvé fíky. Ty se nejlépe hodí k ušlechtilé plísni.

Sušením se chuť ovoce koncentruje a vedle sýrů tak obstojí možná ještě o něco lépe než ovoce čerstvé. Hledejte spíše nedoslazované sušené plody, jako jsou brusinky, švestky, meruňky nebo exotické datle a fíky. Můžete je tak zkombinovat i se suchým vínem, které vám nebude kvůli sladkosti ovoce připadat kyselé. Pokud přeci jen zvolíte sladší ovoce, doporučují odborníci vybrat i víno s vyšším zbytkovým cukrem.

Sýry s ušlechtilou plísní na povrchu skvěle zkombinujete i s marmeládami, čatní a povidly. Skvěle sedí také k sýrům s modrou plísní v kombinaci s vínem s vyšším obsahem zbytkového cukru. Zkuste povidla, cibulové čatní, fíkovou či meruňkovou marmeládu, zajímavá je i kombinace pomerančové marmelády se sýry s modrou plísní.

Příklady chutných kombinací:

Sýry můžete kombinovat s oříšky a semínky, stejně jako s bylinkami, sušeným...
  • sýr s modrou plísní
  • sušená datle
  • lískové oříšky
  • sladké víno z Bordeaux
  • hermelín
  • sušená brusinky
  • piniové oříšky
  • chardonnay
  • lučina
  • sušené meruňky
  • kešu
  • polosuchý ryzlink z Moravy nebo německé Mosely

Zelení šneci

Ingredience:

Šneci jsou zelení díky přídavku zeleného japonského čaje matcha
  • 1 listové těsto
  • 150 g šunky
  • 1 ricotta
  • 1 lučina
  • 1 vejce
  • sezamová semínka
  • 1 lžička mletého zeleného čaje matcha na obarvení

Postup:

Ricottu s lučinou rozšleháme z kapkou mléka. Přidáme v trošce vody rozmíchaný čaj matcha a zapracujeme do směsi. Těsto rozválíme a poklademe plátky šunky, potřeme směsí a zarolujeme. Dáme přibližně na půl hodiny do lednice. Poté nakrájíme roládu na plátky silné asi 1,5 centimetru (můžeme použít na krájení nit, aby se roláda moc nesplácla), poklademe na pečicí papír, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem. Dáme péct do vyhřáté trouby na 200 stupňů Celsia a pečeme cca 18 až 20 minut.

Kuřecí trojhránky s avokádem

Ingredience:

Kuřecí trojránky s avokádem
  • 1 hranatý chléb
  • 3 větší kuřecí prsa
  • 2 zralá avokáda
  • rukola
  • dijonská hořčice
  • citronová šťáva
  • sůl, pepř

Postup:

Kuřecí prsa dáme zakryté péct do trouby. Plátky hranatého chleba rozdělíme na půlky nebo na čtvrtky, podle toho, jak velké sendviče si přejeme.
Avokádo zbavíme slupky a nakrájíme na menší plátky.
Na připravené chlebové trojhránky položíme lístky rukoly, natrhané kousky pečeného kuřecího masa a plátky avokáda. Přidáme hořčici na dochucení a zakápneme citronovou šťávou, případně ještě můžeme osolit a opepřit. Osolte dle chuti. Přiklopíme druhým plátkem chleba a spojíme ozdobnou jehlou.

Autor: pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Štípance na intimních místech vyměněné manželky. Řešila se hygiena i štěnice

Ve středeční Výměně manželek, která se natáčela v létě, se mezi sebou prohodily dvě Ivety. A protože jedna je z...

Zhubla jsem 15 kilogramů a nebylo to tak těžké, říká zpěvačka Magda Malá

I když obézní nikdy nebyla, rozhodla se zpěvačka Magda Malá, že se nechce cítit ani oplácaná. „Dlouhou dobu jsem se...

Nový nos, ňadra i tvář bez vrásek. Celebrity ve vleku estetických zákroků

Málokterá z nás je se svým zevnějškem naprosto spokojená. Experimentujeme s líčením, vyhledáváme pomoc kosmetických...

Blondýnky se mužům líbí nejvíc, ale postelové bohyně mají jinou barvu vlasů

Pokud se na jaře rozhodujete pro nový odstín kadeří, asi vás bude zajímat, co si o ohnivých rusovláskách, něžných...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zdravotní potíže žen. Na co si dát pozor ve 30, 40, 50 a 60 letech

Lidský život nabízí nejen mnoho příjemných okamžiků, ale i těch, které dokážou jednoho potrápit, zvláště co se zdraví...

Jsme inspektoři, ohlásili se agenti do Vrbětic. Později se ozval výbuch

Premium Přijeli do muničních skladů ve Vrběticích a prokázali se jako zaměstnanci ostravské firmy Imex Group. Jednalo se však o...

Muž z Imex Group: Do beden k odeslání by se ve Vrběticích nikdo nedostal

Premium Sklady ve Vrběticích na Zlínsku, které podle českých tajných služeb vyhodili do povětří ruští tajní agenti, měla...

Války budoucnosti mohou probíhat v lidské mysli, říká bezpečnostní analytička

Premium Její znalosti sice využívají vojáci a jeden kolega ji prý s nadsázkou navrhl jmenovat čestnou generálkou britské...

  • Další z rubriky

Dopřávejte si ředkvičky stokrát jinak, pro vaše tělo udělají maximum

Ředkvička je velmi užitečná zelenina, neboť obsahuje mnoho důležitých prvků a vitaminů. Hodí se nejenom k přípravě...

Dříve se sladilo i maso, lékaři léčili jídlem, říká antropoložka Eva Ferrarová

Premium Jídlo je důležitější než sex, je symbolem moci, naší identitou i mostem k ostatním. Proč jíme, co jíme, a jak to...

Excelentní nádivka, jehněčí ragú i roláda. Tak vaří na Velikonoce šéfkuchaři

Věhlasní šéfkuchaři ani na Velikonoce nelení a pro svá výdajová okénka připravují různé speciality. Zkuste se...

Pečení je dědictví po komunistech. Co nebylo, to jsme si upekli, říká cukrářka

Premium Je úspěšnou cukrářkou, která posbírala mnoho úctyhodných ocenění, a také světoběžnicí. Nad zákusky Mirky van Gils...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Zlom 3. května. Otevřou se obchody a služby, další žáci se vrátí do škol

Systém PES nahradí šest vln rozvolnění, oznámil ve středu premiér Andrej Babiš. Od 3. května by se mohl vrátit druhý...

Hráče vyloučili z turnaje, protože měl příliš vysoko nastavený jas obrazu

Známý streamer Tfue přišel o vítězství v turnaji o dvanáct tisíc dolarů kvůli tomu, že měl příliš vysoko nastavený jas...

Královna se rozloučila s Philipem bílými květinami a vlastnoručním vzkazem

Královna Alžběta II. se rozloučila s mužem, který stál po jejím boku celých 73 let. Posledními vzkazy pro prince...

Bojím se, že papírové peníze v Česku skončí do pěti let, říká ekonom

Premium Mezinárodní měnový fond již před pár lety poukázal na to, že by papírové bankovky či kovové mince mohly z ekonomiky...

Z Philipova pohřbu odcházeli bratři William a Harry v důvěrném hovoru

Na hradu Windsor byl v sobotu pohřben princ Philip, manžel královny Alžběty II. Velká pozornost se upírala také na...