Sobota 16. ledna 2021, svátek má Ctirad
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 16. ledna 2021 Ctirad

Pohoštění na Silvestr: bliny, bruschetty, sýry a všechno možné ve slanině

  0:10
Českou silvestrovskou klasikou jsou chlebíčky a jednohubky, proč se ale neinspirovat i zahraničními dobrotami třeba z Anglie, Itálie, Francie či Ruska? Dají se snadno zobat jednou rukou, jsou rychlé na přípravu, a pokud nebudete šetřit na surovinách, rozhodně zapůsobíte jako skvělá hostitelka.

Zabalené a upečené ve slanině chutnají báječně malé párečky, datle, švestky i cibule. | foto: Profimedia.cz

Párečky obalované ve slanině, v angličtině pigs in blankets (volně přeloženo jako prasátka v peřinách), jsou v anglosaském světě tradiční předkrmy a chuťovky během vánočních svátků a novoročních oslav. Kromě párečků si s dobrou slaninou skvěle rozumí i sladké datle, sušené švestky (tzv. devil on horseback, neboli čert na koni) i cibule.

Pokud nepatříte k milovníkům slaniny, pak dejte na americkou variaci receptu. V té je slanina nahrazena listovým těstem, těstem na croissanty nebo třeba těstem na pizzu. Pohrát si můžete i s náplněmi a párek nahradit upečenou mrkví, jalapeňo papričkami nebo chorizem.

Párky ve slanině

Na 12 „prasátek“:

  • 6 plátků prorostlé pravé anglické slaniny
  • 12 párečků (ideální je chipolata, cumberland aj. menší druhy)
  • párátka na zajištění

Postup:

Pokud použijeme pravou anglickou slaninu (bývá větší, v tlustších plátcích a oproti své české příbuzné je syrová), natáhneme ji před balením párečků na dvojnásobek délky. Slaninu pak rozkrojíme podélně napůl, aby vznikl úzký proužek. Slaninu omotáme kolem párku, zajistíme párátky a dáme péct do předehřáté trouby na 200 stupňů Celsia, dokud nezhnědnou, přibližně na 15 minut.

Švestky pečené ve slanině

Ingredience:

Švestky ve slanině
  • 15 až 20 sušených švestek
  • 7 až 10 plátků anglické slaniny
  • párátka

Postup:

Sušené švestky zalijeme horkou vodou a necháme 15 minut máčet, aby nasákly vodou. Slaninu nakrájíme na proužky a obtočíme jí švestky, vše zajistíme párátky. Pečeme v rozpálené troubě asi 10 minut, nebo opékáme na pánvi, dokud slanina není křupavá.

Datle s mandlí ve slanině

Datle plněné mandlí a pečené ve slanině

Ingredience:

  • 15 až 20 datlí
  • 15 až 30 mandlí
  • 7 plátků anglické slaniny
  • párátka

Postup:

Vypeckované datle naplníme jednou až dvěma mandlemi a obalíme ve slanině. Pokud používáme pravou anglickou slaninu, zopakujeme postup jako u párků. Slaninu zajistíme párátky a datle pečeme v troubě rozpálené na 200 stupňů Celsia přibližně 15 až 20 minut, dokud nebude slanina křupavá.

Plněné cibule pečené ve slanině

Ingredience:

Zabalené a upečené ve slanině chutnají báječně malé párečky, datle, švestky i...
  • 6 velkých cibulí
  • 6 plátků anglické slaniny
  • olivový olej
  • 7 čerstvých snítek rozmarýnu
  • 2 lžíce másla
  • 6 lžic řeckého jogurtu
  • česnek dle chuti
  • sůl a pepř

Postup:

Cibule vaříme 15 minut ve vodě. Vyjmeme je, a dokud jsou stále teplé, odřízneme jim vršky a opatrně je vydlabeme. Vydlabanou hmotu nakrájíme, dochutíme solí a pepřem, česnekem a rozmarýnem a smažíme na olivovém oleji. Když cibule změkne, přidáme dvě lžíce másla a necháme ho rozpustit. Nakonec vmícháme do směsi jogurt, a když se vše spojí, odstavíme z plotny a necháme 5 až 10 minut odpočívat.
Cibule umístíme na plech s pečicím papírem a obtočíme každou plátkem slaniny, který zajistíme snítkou rozmarýnu. Pak je naplníme cibulovou směsí s jogurtem a pečeme v troubě rozpálené na 190 stupňů Celsia asi 30 minut.

Bliny s čerstvým sýrem a kaviárem

Ruské lívance bliny si můžete udělat i v miniaturní verzi, která si skvěle rozumí s kaviárem, uzeným lososem, ale třeba i sušeným rajčetem v oleji.

Ingredience:

Bliny připravte menší a ozdobte je čerstvým sýrem a kaviárem, nebo třeba...
  • 130 g hladké mouky
  • 70 g pohankové mouky
  • půl lžičky kypřícího prášku
  • 180 ml mléka
  • 1 vejce
  • 2 lžíce másla
  • sůl
  • créme fraiche nebo zakysaná smetana
  • kaviár
  • citron

Postup:

Nejprve smícháme všechny suché ingredience - obě mouky, kypřící prášek a sůl. V jiné misce smícháme mléko, vajíčko a 1 lžíci rozpuštěného másla. Poté spojíme suché a mokré ingredience a důkladně promícháme, těsto necháme půl hodiny odpočinout.
Na rozpáleném másle opékáme malinké lívance z obou stran, dokud nezezlátnou. Ozdobíme čerstvým sýrem nebo zakysanou smetanou, trochou kaviáru a zakápneme citronem.

Tip: Bliny si oblíbíte i v kombinaci s tzatziki a sušeným rajčetem, uzeným lososem, kapary, koprem, ale i nasladko s marmeládou nebo džemem.

Bruschetta se uzeným lososem

Bruschetta je opravdová rychlovka, jejíž skvělá chuť je stejně jako u ostatních italských receptů naprosto závislá na kvalitě použitých surovin.

Ingredience:

Bruschetta se skotským uzeným lososem podle kuchařů Wine Food Market
  • toustový chléb, veka nebo bageta
  • olivový olej
  • uzený losos
  • kopr
  • zázvor

Postup:

Bagetu si nakrájíme na 2 cm široké plátky a opražíme na suché pánvi, případně necháme plátky bagety asi 5 minut opékat v troubě rozpálené na 230 stupňů Celsia. Pečivo zakápneme olivovým olejem, položíme na něj plátek uzeného lososa a dochutíme nasekaným koprem a zázvorem.

Tip: Skvěle bruschetta chutná i s nakrájenými cherry rajčátky, olivovým olejem a bazalkou nebo s dobrým sýrem.

Sýrové variace

Pokud máte v plánu popíjet se svými hosty víno, můžete je občerstvit i výběrem sýrů od měkkých přes ty s ušlechtilou plísní na povrchu až po sýry s modrou plísní a doplnit je oříšky a ovocem. Můžete použít čerstvé ovoce, jako jsou jablka, kuličky hroznů, hrušky, které se nejvíc hodí k měkkým a kozím sýrům, nebo třeba čerstvé fíky. Ty se nejlépe hodí k ušlechtilé plísni.

Sušením se chuť ovoce koncentruje a vedle sýrů tak obstojí možná ještě o něco lépe než ovoce čerstvé. Hledejte spíše nedoslazované sušené plody, jako jsou brusinky, švestky, meruňky nebo exotické datle a fíky. Můžete je tak zkombinovat i se suchým vínem, které vám nebude kvůli sladkosti ovoce připadat kyselé. Pokud přeci jen zvolíte sladší ovoce, doporučují odborníci vybrat i víno s vyšším zbytkovým cukrem.

Sýry s ušlechtilou plísní na povrchu skvěle zkombinujete i s marmeládami, čatní a povidly. Skvěle sedí také k sýrům s modrou plísní v kombinaci s vínem s vyšším obsahem zbytkového cukru. Zkuste povidla, cibulové čatní, fíkovou či meruňkovou marmeládu, zajímavá je i kombinace pomerančové marmelády se sýry s modrou plísní.

Příklady chutných kombinací:

Sýry můžete kombinovat s oříšky a semínky, stejně jako s bylinkami, sušeným...
  • sýr s modrou plísní
  • sušená datle
  • lískové oříšky
  • sladké víno z Bordeaux
  • hermelín
  • sušená brusinky
  • piniové oříšky
  • chardonnay
  • lučina
  • sušené meruňky
  • kešu
  • polosuchý ryzlink z Moravy nebo německé Mosely

Zelení šneci

Ingredience:

Šneci jsou zelení díky přídavku zeleného japonského čaje matcha
  • 1 listové těsto
  • 150 g šunky
  • 1 ricotta
  • 1 lučina
  • 1 vejce
  • sezamová semínka
  • 1 lžička mletého zeleného čaje matcha na obarvení

Postup:

Ricottu s lučinou rozšleháme z kapkou mléka. Přidáme v trošce vody rozmíchaný čaj matcha a zapracujeme do směsi. Těsto rozválíme a poklademe plátky šunky, potřeme směsí a zarolujeme. Dáme přibližně na půl hodiny do lednice. Poté nakrájíme roládu na plátky silné asi 1,5 centimetru (můžeme použít na krájení nit, aby se roláda moc nesplácla), poklademe na pečicí papír, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem. Dáme péct do vyhřáté trouby na 200 stupňů Celsia a pečeme cca 18 až 20 minut.

Kuřecí trojhránky s avokádem

Ingredience:

Kuřecí trojránky s avokádem
  • 1 hranatý chléb
  • 3 větší kuřecí prsa
  • 2 zralá avokáda
  • rukola
  • dijonská hořčice
  • citronová šťáva
  • sůl, pepř

Postup:

Kuřecí prsa dáme zakryté péct do trouby. Plátky hranatého chleba rozdělíme na půlky nebo na čtvrtky, podle toho, jak velké sendviče si přejeme.
Avokádo zbavíme slupky a nakrájíme na menší plátky.
Na připravené chlebové trojhránky položíme lístky rukoly, natrhané kousky pečeného kuřecího masa a plátky avokáda. Přidáme hořčici na dochucení a zakápneme citronovou šťávou, případně ještě můžeme osolit a opepřit. Osolte dle chuti. Přiklopíme druhým plátkem chleba a spojíme ozdobnou jehlou.

Autor: pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Třeštíková: Dvě dívky natáčení vzdaly. Teď přijde film o postarší prostitutce

Karolína a Ester, dvě dámy, které sledovala kamera Heleny Třeštíkové po celých 30 let od doby, kdy studovaly na...

Sedíme, jen když přijde návštěva, řekla manželka. Pro Honzu byla za služku

Hance ani Adéle v životě nic zásadního nechybí, obě jsou se svou rodinou spokojené. Přesto se přihlásily do Výměny...

Sacharidy potřebujete i při hubnutí. Tipy, jak vybrat ty správné

Sacharidům se mnohdy neprávem přisuzuje, že po nich člověk jen tloustne. Záleží však na tom, jaké si do jídelníčku...

Láska s o sedmadvacet let starším profesorem zničila ženě vztah s rodiči

Jedenadvacetiletá studentka Jana Leonhardtová z Německa se zamilovala do profesora, který je o sedmadvacet let starší...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jsem jiná, ale to mě nezastaví, říká dívka se srdcem mimo hrudní koš

Jedenáctiletá Virsavija Borun-Gocharová z Hollywoodu se narodila se vzácnou poruchou. Má srdce mimo hrudní koš. Podle...

TEST olejů: nejhorší je kokosový, zdravější je i sádlo

Premium Na smažení a fritování, do salátů, omáček i dresinků... Do velkého srovnání olejů a tuků jsme vybrali dvacet výrobků....

Život s Ester. Není úplně málo komplikovaná, přiznává trenér Bank

Premium Je to už pět let, co od svého bratra Ondřeje přesedlal jako trenér k Ester Ledecké. Dovedl ji k olympijskému zlatu v...

Expremiér Sobotka se vrátil do pražských Stodůlek. Pořídil si byt v paneláku

Premium Expremiér Bohuslav Sobotka se v tichosti vrátil z Moravy, kam se uchýlil po odchodu z politiky, do Prahy. Jak zjistila...

  • Další z rubriky

Linecké těsto čtyřikrát jinak. Cukroví podle babiček i vyloženě moderní

Bez lineckého cukroví by české Vánoce nebyly ty pravé. Zkuste letos trochu obměnit repertoár. Kromě šikovně...

V každé zemi je to jiné. Šéfcukrář popsal, jaký dezert mají Češi nejraději

Premium Šéfcukrář Vojtěch Řehák klade důraz nejen na dokonalý vzhled dezertu, ale podstatná pro něj je i čerstvost a kvalita...

Pudingová jednička na trhu Dr. Oetker přináší svěží novinku a modernizuje

Advertorial Za chvíli oslaví sto let v Česku. Puding Dr. Oetker začal do českých i slovenských domácností putovat “z vlastních...

Osm jednoduchých tipů, které vám pomohou odlehčit jídelníček a zhubnout

Mnohdy stačí jen lehce upravit jídelníček a hubnutí jde samo. Inspirujte se jednoduchými tipy, díky kterým ušetříte i...

WhatsApp si znepřátelil uživatele. Hromadně přecházejí na jiné platformy

Začátkem února vstoupí v platnost nové podmínky oblíbené chatovací aplikace WhatsApp, které umožní sdílet řadu nových...

Vágner ulovil Nechranického krokodýla. Bájná štika vzdorovala několik dní

Jakub Vágner procestoval svět v honbě za gigantickými a vzácnými rybami. V minisérii České televize pátrá po legendách...

Evropě hrozil masivní blackout. Rakušané narychlo zapojili jádro i uhlí

Kvůli silnému poklesu frekvence v elektrické přenosové soustavě hrozil v pátek Evropě masivní výpadek dodávek...

Dopisy od Němcové jeho žena spálila, říká potomkyně spisovatelčina milence

Irena Maňáková promluvila o vztahu svého předka Václava Bolemíra Nebeského s Boženou Němcovou. Básník byl jedním z...

Zemřel zpěvák a kytarista David Stypka. Bylo mu 41 let

Ve věku 41 let zemřel zpěvák a kytarista David Stypka, který dlouhodobě bojoval s rakovinou slinivky. V roce 2017...