Pikantní masové koule
Ingredience:
- 600 g mletého masa (hovězí, vepřové, ale může být i drůbeží
- 1 menší cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 malá chilli paprička
- 1 lžička mleté kurkumy
- sůl a čerstvě mletý pepř
Pracovní postup:
- Mleté maso vložíme do větší mísy.
- Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno. Chilli papričku omyjeme a nakrájíme na drobné kousky. Vše přidáme k masu.
- Dochutíme kurkumou, solí a pepřem. Důkladně propracujeme rukou.
- Vlhkýma rukama tvoříme z těsta malé kuličky.
- Ty klademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě dozlatova.
Tip: Do hmoty na koule můžete přidat také trochu strouhaného sýra. Je možné je také smažit ve vyšší vrstvě oleje.
Sýrové tyčinky
Ingredience:
- 500 g hladké mouky + na podsypání
- 400 g másla
- 300 g strouhaného sýra
- 3 žloutky
- trochu mleté papriky
- sůl
- 2 bílky na potření
- kmín, strouhaný sýr nebo sezam na posypání
Pracovní postup:
- Na vál prosejeme mouku, přidáme na kostičky nakrájené máslo, strouhaný sýr a žloutky. Dochutíme mletou paprikou a solí.
- Rukama rychle vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do potravinové fólie a vložíme do chladničky asi na hodinu nebo déle.
- Na pomoučeném válu vykrájíme nepříliš tenkou placku, potřeme ji rozšlehanými bílky a posypeme kmínem, strouhaným sýrem nebo sezamem.
- Rádýlkem nakrájíme na tenčí proužky a klademe je na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 až 20 minut dozlatova.
Co se jí na Nový rok ve světě a proč?
Čočka je u nás jednoznačně nejoblíbenější novoroční specialitou, protože podobně jako třeba Italové máme za to, že nám do nadcházejícího roku přinese dostatek financí a také dobré zdraví.
Fazole jsou další luštěninou, která se na Nový rok jí, například v Argentině. Místní tam údajně věří, že jim fazole mohou pomoci udržet si současné zaměstnání a nebo najít lepší, pokud v tom aktuálním nejsou spokojení.
Vepřové maso je symbolickou novoroční krmí v mnoha zemích celého světa, ale vede Evropa, konkrétně Rakousko, Německo, Maďarsko, Španělsko nebo Portugalsko. Podle tradice toto domácí zvíře představuje pohyb vpřed a prosperitu, ale nemusí jít jen o maso, i vánoční cukroví vykrojené do tvaru prasátka se počítá. Vepřík také symbolizuje štěstí a zdraví, které si všichni do nového roku přejeme navzájem.
Dlouhé nudle - ideálně typu soba - jsou populární v asijských zemích, kde se na
Nový rok konzumují především proto, že mají zaručovat dlouhověkost. Nesmějí se ovšem při přípravě ani při jídle krájet.
Nakládané sledě si dopřávají při novoročním hodování především na severu Evropy, tedy ve Skandinávii nebo v přímořských oblastech Německa a Polska. Měly by zaručovat nejen úspěch, ale také finanční jistoty, protože stříbřitá rybí kůže připomíná barvu mincí.
Granátové jablko má na Nový rok nejen v Turecku slibovat štěstí a spokojenost. Zaprvé pro svou červenou barvu, která připomíná lidské srdce, za druhé pro své zdravotní účinky a za třetí kvůli nespočtu jadérek, která zase symbolizují dostatek peněz i v dalším roce.
Hroznové víno je další šťavnatou novoroční delikatesou, kterou si dopřávají například v Mexiku a Latinské Americe. Má přinášet štěstí, zejména když dokážete za chvíli, než odbije dvanáctá, sníst 12 kuliček hroznového vína za každý měsíc následujícího roku. Počítejte je a dávejte pozor, jestli některé víno nebude kyselé - podle toho se pozná, ve kterém měsíci se vám povede hůře.