Sezona chřestu je v plném proudu, inspirujte se našimi recepty

  1:09aktualizováno  1:09
Sezona chřestu začala v dubnu a potrvá padesát dní. Nenechte si ji utéct a zkuste naše recepty. Jednodušší už to nebude.

Chřest se sušenými rajčaty. | foto: Isifa

Chřestový quiche s koprem

Chřestový quiche s koprem.

Příprava: 20 minut + pečení 40 minut

Pro 4 osoby

* 1 balení křehkého těsta
* 5 bílých chřestů
* 5 zelených chřestů
* 2 lžíce másla
* 150 g sýra
* 300 ml smetany ke šlehání
* 200 ml zakysané smetany
* 3 velká vejce
* sůl, pepř
* 1 lžička nasekaného kopru

Tip

Vyložte těsto tenkými plátky libovější slaniny nebo šunky.

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Rozválené těsto dáme do koláčové formy, dno vyložíme alobalem, vysypeme suchými fazolemi nebo jinak zatížíme a předpečeme v troubě asi 7-8 minut.
2. Omytý chřest oloupeme, případně odkrojíme dřevitější konce. Na pánvi rozehřejeme máslo a na mírném ohni chřest opékáme asi 5 minut.
3. Sýr nastrouháme. Smetanu a zakysanou smetanu promícháme s vejci, ochutíme solí, pepřem a vmícháme nasekaný kopr a nastrouhaný sýr.
4. Z předpečeného těsta sejmeme alobal s fazolemi, nalijeme na něj smetanovou směs a poklademe chřestem.
5. Pečeme ve vyhřáté troubě dalších 30 minut. Koláč podáváme teplý, ozdobený snítkou kopru. 

Chřestová polévka

Chřestová polévka.

Příprava: 10 minut + vaření 40 minut

Pro 4 osoby

* 500 g bílého chřestu
* 1 lžička soli
* 1 kostka cukru
* 1 lžíce másla
* 150 ml mléka
* 2 lžíce hladké mouky
* 200 ml smetany ke šlehání
* čerstvá petržel

Tip

Pro výraznější chuť použijte místo vody zeleninový vývar.

1. Omytý a oloupaný chřest zalijeme půl litrem vody, přidáme sůl, cukr a máslo, povaříme 10-12 minut, podle tloušťky chřestu.
2. Hotový chřest pokrájíme na menší kousky. Chřestový vývar zahustíme mlékem prošlehaným s moukou a povaříme.
3. Smetanu ušleháme. Omytou petrželku nasekáme.
4. Chřest rozdělíme do polévkových misek. Horkou polévku promícháme s ušlehanou smetanou, zalijeme jí chřest a ozdobíme nasekanou petrželkou. 

Chřestové rizoto

Chřestové rizoto.

Příprava: 20 minut + vaření 40 minut

Pro 4 osoby

* 500 g zeleného chřestu
* 1,5 litru vody
* tymián
* 1 lžíce olivového oleje
* 2 lžíce másla
* 1 šalotka
* 400 g rýže arborio
* 150 ml suchého bílého vína
* 1 lžička citronové kůry
* sůl
* 100 g mascarpone
* 100 g strouhaného parmazánu
* 2 lžičky citronové šťávy
* čerstvá šalvěj

1. Chřest omyjeme, oloupeme. Z každého výhonku odřízneme horní třetinu se špičkou. Spodní části pokrájíme na menší kousky, zalijeme 1,5 l vody, přidáme tymián a povaříme 8-10 minut.
2. Na pánvi rozehřejeme olej a opečeme na něm krátce špičky chřestu, podlijeme trochou chřestového vývaru a povaříme asi 4 minuty.
3. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme nakrájenou šalotku, orestujeme, vsypeme rýži a asi minutu opékáme. Přilijeme víno a necháme je odpařit.
4. Postupně přidáváme sběračkou vývar, stále mícháme. Po 10 minutách přidáme vařený chřest z vývaru a kůru. Mícháme a přiléváme vývar, rizoto vaříme ještě dalších 6-8 minut.
5. Hotové rizoto osolíme, přidáme mascarpone, parmazán, šťávu, špičky chřestu a natrhanou šalvěj.

Chřest se sušenými rajčaty

Chřest se sušenými rajčaty.

Příprava: 10 minut + pečení 20-25 minut

Pro 4 osoby

* 500 g bílého chřestu
* 2 lžíce olivového oleje
* sůl, pepř
* 200 g rukoly
* 5 sušených rajčat naložených v oleji
* 6 lžic majonézy
* 2 lžíce smetany
* 1/2 lžičky kari
* 1 lžička citronové šťávy

Tip

Přidejte k chřestu v polovině pečení hrst na plátky nakrájených mandlí.

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Chřest omyjeme, odkrojíme tvrdší konce, oloupeme.
2. Do pekáče vyloženého alobalem položíme chřest, pokapeme olejem, osolíme, opepříme a dáme péct do vyhřáté trouby na 20-25 minut. V polovině pečení promícháme.
3. Rukolu omyjeme a osušíme. Rajčata nakrájíme na proužky. Majonézu promícháme se smetanou, kari kořením a citronovou šťávou.
4. Talíř vyložíme rukolou, přendáme na ni opečený chřest, ozdobíme nakrájenými rajčaty a pokapeme zálivkou. 

Chřest s pažitkovým dipem

Chřest s pažitkovým dipem.

Příprava: 20 minut + vaření 5 minut

Pro 4 osoby

* 1 kg bílého chřestu
* sůl
* lžička cukru
* lžíce másla
* 1 stroužek česneku
* 250 g plnotučného tvarohu
* čerstvá pažitka
* čerstvě mletý pepř
* 1 ciabatta

Tip

Vyzkoušejte také s česnekovou majonézou nebo se změklým máslem promíchaným s provensálským kořením a parmazánem.

1. Omytý chřest oloupeme, odřízneme dřevnatější konce.
2. Povaříme asi 4-5 minut v osolené vodě s lžičkou cukru a lžící másla.
3. Oloupaný česnek utřeme se solí a promícháme s tvarohem a jemně nasekanou pažitkou. Dochutíme čerstvě mletým pepřem.
4. Ciabattu nakrájíme na kostičky, pokapeme olejem a opečeme dozlatova na pánvi.
5. Chřest podáváme ještě teplý s dipem a s ciabattou.

Autoři:

Nejčtenější

Potravinová pyramida je omyl moderní výživy, říká Margit Slimáková

Margit Slimáková, výživová specialistka

Studium farmacie úspěšně dokončila, ale už na škole byla rozhodnutá, že pro farmaceutický průmysl pracovat nebude. Víc...

Pořádek přerostl v teror. Sbal holku a uteč, radila vyměněná manželka

Patrik svou ženu Veroniku miluje, ale pořádek v bytě ještě víc.

Šestadvacetiletý sanitář Patrik je tak posedlý pořádkem, že diváci reality show Výměna manželek mohli u televize snad i...

Příběh Patrika: Žena opustila mne i dceru, ale stejně se stále vrací

Ilustrační snímek

Dva roky moje manželka udržovala milenecký vztah s jiným mužem. Když to na ni prasklo, rozhodla se pro něj. Bez...

Manuál, jak se co nejrychleji zbavit nachlazení

Ilustrační fotografie

Když zakročíte včas, můžete nejenom zmírnit průběh nachlazení, ale i podstatně zkrátit dobu, kdy vám je špatně. Co...

Průzkum: muži dávají přednost ženám s hustým obočím. Na sex i na vztah

Cara Delevingne je současnou nejžádanější modelkou světa. Angličanka s výrazným...

Ženy s hustým obočím mají podle vědců v krvi vyšší hladinu pohlavních hormonů a bývají sexuálně náruživější. Proto se...

Další z rubriky

Silvestrovské jednohubky a novoroční jídelní tradice

Pikantní masové koule

Za dveřmi je oslava nového roku. A co by to bylo za slávu, kdyby nebylo co zobat k vínu nebo jinému povzbuzujícímu...

Prvorepublikové vánoční menu. Hodujte na Štědrý den jako naši pradědové

Slavnostně prostřený stůl

Na svátečním stole se ve většině českých rodin už po desetiletí objevuje především rybí polévka a smažený kapr s...

Vánoční cukroví pro vegany, celiaky i ty, kteří chtějí zhubnout

Pusinky  s oříškovou moukou a kakaovým krémem

Sváteční mlsání je pro většinu z nás hříšné potěšení, ovšem pro ty, kteří drží třeba bezlepkovou či v poslední době...

Najdete na iDNES.cz