Severská koprovo-špenátová polévka

1 hodnocení

Uvařte si u vás doma tradiční polévku ze Skandinávie.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 30 min

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    366 KCal

    17 %

    15 %

  • Energie

    1531 KJ

    17 %

    15 %

  • Sacharidy

    17,2 g

    20 %

    17 %

  • Vláknina

    3,4 g

    11 %

    11 %

  • Bílkoviny

    11,9 g

    19 %

    18 %

  • Tuky

    26,7 g

    41 %

    38 %

  • nasycené

    15,7 g

  • trans-mastné

    0,1 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Ve velkém hrnci přivedeme k varu velké množství vody, přidáme špenát a necháme ho povařit do změknutí (cca 3 minuty). Poté ho scedíme, propláchneme ledovou vodou, vymačkáme a nasekáme nahrubo.
  2. Ve středně velkém hrnci necháme na mírném ohni rozpustit máslo, přidáme hladkou mouku a za stálého míchání ji necháme zhruba 2 minuty orestovat. Přidáme najemno nasekanou šalotku, kterou necháme spolu s jíškou restovat do změknutí (1-2 minuty).
  3. Za stálého míchání přilijeme kuřecí vývar, necháme ho 5 minut provařit, přilijeme smetanu spolu s nasekaným koprem a necháme vařit ještě asi 4 minuty.
  4. Na závěr vmícháme nasekaný špenát a polévku rozmixujeme dohladka. Dochutíme solí, bílým pepřem a mletým muškátovým oříškem. Podáváme zakápnuté smetanou, olejem a dozdobené snítkou kopru.
Autor:

Podobné recepty

Velikonoční kopřivová polévka

Polévka jako dělaná na Zelený čtvrtek.

Šmigrustovka – Velikonoční polévka plná chutí podle Martina Škody

Oblíbený kuchař a influencer Martin Škoda vám ukáže skvělý způsob, jak využít vajíčka a další...

Rychlá polévka do plecháčku

Zahřejte se touto výbornou polévkou, kterou máte za čtvrt hodiny na stole.

Knedlíčky do polévek

Krupicový nok chutná nejlépe v drůbežích a hovězích vývarech.

Kyselá polévka se sušenými švestkami

Zajímavá polévka, která stojí za vyzkoušení.