Sele na rožni podle receptu středověké krčmy

  0:41aktualizováno  0:41
Tentokrát jsme pro vás připravili recept na rožnění rovnou celého selete. A navíc podle receptu středověké krčmy. Dobrou chuť vám přeje šéfkuchař krčmy Jiří Kolbaba.

Letní škola vaření: grilování a rožnění - Rožnění selete po dětenicku | foto: Profimedia.cz

Rožnění selete po dětenicku

Letní škola vaření: grilování a rožnění

* sele
* česnek
* olej
* pivo, nejlépe dětenické
* grilovací koření (např. dětenické)

NALOŽENÍ SELETE
Připravíme si lák z česneku, dětenického kvasnicového piva a soli. Studený lák naplníme do velké stříkačky se silnou jehlou, kterou napíchneme svalovinu. Čím větší sval na seleti, tím více vpichů musíme provést. Množství soli je na 1 kg masa 20 g soli. Směsí česneku, soli a dětenického piva potřeme břišní dutinu. Potom sele zakryjeme čistým ubrusem, dáme do větší nádoby nebo vaničky a zalijeme zbytkem láku. Takto připravené sele necháme uležet zhruba 5 dní.

PŘÍPRAVA NA ROŽNĚNÍ
Sele opláchneme a necháme okapat, mezitím si uděláme ohniště a usadíme rožeň. Sele dáváme rožnit na velmi žhavý popel. Upevníme ho řádně bodci a připevníme čistým drátem. Během rožnění průběžně potíráme maso marinádou, aby se nevysušovalo. Základem marinády je opět olej, sůl, česnek, dětenické pivo a dětenické koření.

SAMOTNÉ ROŽNĚNÍ
Do mírného ohně stále přikládáme, aby se sele postupně propeklo. Maso postupně okrajujeme zhruba po 0,5-1 cm plátcích. Doporučujeme maso okrajovat mimo ohniště. Ke grilovanému masu si připravte přílohy jako např. křen, hořčici, okurky, cibulky a černý chléb.

Kuřecí špíz s arašídovou omáčkou

Pro 4 osoby

* 250 g kuřecích prsíček * 5 lžic sójové omáčky * 2 lžičky chilli pasty Sambal oelek * 1 cibule * 50 g pražených nesolených arašídů * 1 lžíce oleje * 1 stroužek česneku * 100 ml neslazeného kokosového mléka * šťáva z jednoho citronu * špetka cukru * sůl * 4 dřevěné špejle

Tip
Pokud grilujete často, pořiďte si raději kovové špízové jehly, manipulace je s nimi mnohem snadnější než se špejlemi a nestane se vám, že by se zlomily. V domácích potřebách je koupíte za cenu okolo 100 Kč.

Letní škola vaření: grilování a rožnění

1. Kuřecí maso nakrájíme na tenké dlouhé plátky. Maso krájíme mírně přes vlákno a dobře nabroušeným nožem.

2. Špejle před grilováním namočíme do studené vody, vyhneme se tak situaci, kdy nám dřevo začne hořet během přípravy masa.

3. Maso napíchneme na špejle. 3 lžíce sójové omáčky a 1 lžičku chilli pasty smícháme a špízy ve směsi asi 30 minut marinujeme.

4. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Arašídy rozmixujeme najemno. V pánvi rozpálíme olej, cibuli a arašídy orestujeme.

5. Přidáme utřený česnek a kokosové mléko, citronovou šťávu, cukr, sůl, zbylou sójovou omáčku, chilli pastu a povaříme.

6. Špíz položíme na rozpálený rošt pokrytý alobalem a z obou stran asi čtyři minuty grilujeme, až je maso propečené a s kůrčičkou.

7. Masové špízy servírujeme s připravenou omáčkou a měsíčkem citronu nebo limetky.

Letní škola vaření: grilování a rožnění

Autor:

Vánoce

Advent se pomalu blíží a spolu s ním nákupy vánočních dárků i pečení vánočního cukroví. Za vánoční atmosférou můžete vyrazit na vánoční trhy ve vašem okolí i do zahraničí.

  • Nejčtenější

Když má máma křeče, není co jíst, říkají děti. Budou mít nový domov

Když se maminka klepe v křeči, bojím se, že umře, přiznal osmiletý Honzík. Jeho sestra Ivanka dodává, že jejím...

Jsme promiskuitní, nebo jen hledáme lásku? Kolik partnerů je už moc

Když je vám přes třicet a jste nezadaná, pravděpodobně už se ve vaší posteli vystřídalo větší než malé množství mužů....

Původně měla ženy osvobodit, teď se mnohé cítí lépe bez podprsenky

Některé ženy se rozhodly, že už nebudou nosit podprsenku. Jejich volba následovat hnutí „no bra“ vychází z potřeby...

Kdepak brýle. Hnědé oči, velká prsa a husté ochlupení značí inteligenci

Kdysi se věřilo, že ten, kdo má vysoké čelo a brýle na nose, je chytrý. Dnes vědci přisuzují tuto roli jiným „důkazům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

Tajemství zdraví je ukryto v mezilidských vztazích, tvrdí psycholog Ptáček

Jakým způsobem žijeme a přistupujeme ke svému okolí, máme vlastně z velké části předurčené. Ovlivnit nás může nejen...

Premium

Test kebabů: Hovězí maso, které nedávno ještě kdákalo, i nadměrné množství soli

Orientální kebab by mohl být zdravější alternativou smažených hamburgerů a hranolků. Jenže to by musel být připravován...

Premium

Tajemství zdraví je ukryto v mezilidských vztazích, tvrdí psycholog Ptáček

Jakým způsobem žijeme a přistupujeme ke svému okolí, máme vlastně z velké části předurčené. Ovlivnit nás může nejen...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Podzimní quiche ze sýrového těsta

Upečte si podzimní quiche ze sýrového těsta. Je výborný teplý, ale skvěle chutná i druhý den studený. Ideální je i jako...

RECEPT DNE: Rychlý jogurtový pohár s ovocem a karamelem

Ke snídani i ke svačině si můžete vyrobit domácí jogurtový pohár. Vyzkoušejte náš recept, na kterém si určitě...

RECEPT DNE: Pomalu pečená krkovice se salátem z červené čočky

Uvařte si k nedělnímu obědu podle našeho receptu pomalu pečenou krkovici se salátem z červené čočky.

Najdete na iDNES.cz