Vepřové řízky v housce s rajčatovou salsou
Ingredience:
Na salsu:
- 4 rajčata
- ¼ cibule
- 1 lžička nasekaných listů bazalky
- 1 a ½ lžíce olivového oleje
- sůl a mletý černý pepř
Na majonézu:
- 50 g petrželové natě
- 1 stroužek česneku
- 1 žloutek
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a mletý černý pepř
Na řízky:
- 4 vepřové medailonky
- sůl a mletý černý pepř
- 2 vejce
- 2 lžíce polotučného mléka
- 60 g strouhanky
- 60 g parmazánu
- rostlinný olej na smažení
Na dokončení:
- 4 světlé housky
- hrst čerstvé rukoly
- 8 plátků sýra (gouda)
Pracovní postup:
- Do misky dáme na kostičky nakrájená omytá rajčata, nadrobno pokrájenou oloupanou cibuli, bazalku, olivový olej, sůl a pepř. Vše důkladně promícháme, zakryjeme a necháme odležet asi 30 minut v chladničce.
- Mezitím ve vroucí vodě spaříme petrželovou nať a ihned ji zchladíme v ledové vodě. Necháme ji okapat a nasekáme najemno. Oloupaný česnek, žloutek a olej rozmixujeme na hustou majonézu. Pak přidáme petržel a krátce promixujeme. Majonézu ochutíme solí a pepřem.
- Maso lehce naklepeme a z obou stran osolíme a opepříme. Vejce rozšleháme s mlékem, strouhanku promícháme s nastrouhaným parmazánem. Maso protáhneme vaječnou směsí a obalíme ve strouhance se sýrem. Řízky smažíme ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje. Přendáme je na kuchyňské papírové utěrky, aby se odsál přebytečný tuk.
- Housky podélně rozkrojíme. Na každý spodní díl dáme omyté listy rukoly, 2 lžíce rajčatové salsy, řízek a 2 plátky sýra. Nakonec přidáme petrželovou majonézu. Přiklopíme vrchními částmi housek.