Ingredience
Postup
- Droždí rozdrobíme do misky, zasypeme vanilkovým cukrem a zalijeme polovinou vlažného mléka. Na teplém místě necháme vzejít kvásek. Sádlo utřeme se žloutky do pěny. Tuk nastrouháme na hrubém struhadle.
- Do mísy prosejeme mouku, přidáme špetku soli, utřené sádlo se žloutky, nastrouhaný tuk, zbylé mléko a kvásek. Vypracujeme pevné těsto, které necháme v chladničce 30 minut odležet. Po odležení necháme odležet při pokojové teplotě 15 minut a poté rozválíme na plát silný 4 mm. Rozkrájíme na čtverce 10 x 10 cm.
- Mléko dáme do kastrůlku spolu s máslem, cukrem a přivedeme k varu. Přidáme mák a povaříme asi 2 minuty, necháme vychladnout. Do středu každého čtverce těsta dáme lžíci makové náplně. Rohy potřeme prošlehaným vejcem a přeložíme přes sebe do tvaru šátečku, které rozložíme vedle sebe na plech a potřeme vejcem.
- Šátečky pečeme při 180 °C asi 30 minut. Po upečení necháme na kovové mřížce vychladnout.

















