Ledový salát se žlutým melounem, goudou a bylinkami
Příprava: 20 minut + chlazení 1 hodina
Pro 4 osoby
* 1 hlávka ledového salátu
* 150 g goudy
* 100 g šunky
* 1 malý žlutý meloun
* čerstvá pažitka
* čerstvá bazalka
* 1 kelímek zakysané smetany
* 1 lžíce medu
* sůl, pepř
884 kJKombinace ovoce a zeleniny osvěží a povzbudí. Nešetřete čerstvými bylinkami a ořechy. |
1. Ledový salát rozebereme na jednotlivé listy, natrháme je nebo pokrájíme.
2. Sýr překrájíme na větší kostičky, šunku jemně nasekáme.
3. Meloun přepůlíme a z dužiny vykrájíme kuličky.
4. Bylinky omyjeme a osušíme, natrháme nebo nasekáme.
5. Část bylinek odložíme stranou na konečné ozdobení, zbytek promícháme se salátem, sýrem, melounem a šunkou. Dáme vychladit.
6. Zakysanou smetanu promícháme se lžící medu, trochou soli a čerstvě mletého pepře.
7. Vychlazený salát rozdělíme na porce, přelijeme dresinkem a posypeme zbylými bylinkami.
Salát s vejcem a ančovičkami
Příprava: 30 minut + pečení 10 minut
Pro 4 osoby
* 2 vejce
* 1 menší celozrnná bageta
* olivový olej
* 2 srdíčka ledového salátu
* sůl, pepř
* 1 malá sklenička ančoviček
* čerstvá pažitka
928 kJPro milovníky ostřejší rybí chuti. S celozrnnou bagetou tvoří díky vajíčkům sytý oběd. |
1. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
2. Vejce uvaříme natvrdo, necháme zchladnout, oloupeme a nakrájíme na šestiny.
3. Bagetu rozkrájíme na kostičky, pokapeme olejem a necháme asi deset minut dozlatova opéct v troubě.
4. Mísu vyložíme salátovými listy, přidáme vejce, krutony, plátky ančoviček, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem, zakápneme olivovým olejem a podáváme.
Ledový salát s tortillami
Příprava: 20 minut + chlazení 1 hodina
Pro 4 osoby
* 5 velkých rajčat
* 1 menší červená cibule
* 1 stroužek česneku
* čerstvá bazalka
* čerstvá petržel
* 150 g lučiny
* 200 g eidamu
* 4 velké tortilly
* 1 hlávka ledového salátu
1 168 kJTo je tak dietní jídlo, že si můžete dovolit i dresink. Co si dáte? Lehkou majonézu, protlak, balsamiko? |
1. Omytá rajčata nakrájíme na kostičky. Cibuli a česnek oloupeme a cibuli najemno nasekáme, česnek prolisujeme.
2. Bazalku a petržel opereme a natrháme na malé kousky. Promícháme s rajčaty, cibulí, dochutíme solí, pepřem.
3. Lučinu utřeme s česnekem, eidam nahrubo nastrouháme. Natrhané listy ledového salátu rozložíme na talíř.
4. Tortilly namažeme ochucenou lučinou, posypeme rajčaty, sýrem a zavineme.
5. Svinuté rolky překrojíme a uložíme na listy salátu a necháme alespoň hodinu vychladit.
Salát s grapefruitem a avokádem
Příprava: 30 minut + chlazení 1 hodina
Pro 4 osoby
* 1 grapefruit
* 2 lžíce medu
* 1 hlávka ledového salátu
* 2 jalapeňos papričky
* 1 zralé avokádo
* olivový olej
685 kJExotická svačina nebo (jako příloha ke steaku) skvělý oběd. Dodá energii i vitaminy do druhé půlky dne. |
1. Grapefruit rozpůlíme, z poloviny vymačkáme šťávu a promícháme s medem. Z druhé poloviny vyřežeme dužinu.
2. Listy ledového salátu natrháme nebo pokrájíme. Jalapeňos nakrájíme na plátky.
3. Z přepůleného avokáda vyjmeme pecku, dužinu nakrájíme na měsíčky a lžicí vyloupneme ze slupky.
4. Promícháme salát, grapefruit, avokádo, jalapeňos a přelijeme šťávou s medem, necháme vychladit. Před podáváním zakápneme olivovým olejem.
Ledový salát s pepřovým dresinkem
Příprava: 20 minut + chlazení 2 hodiny
Pro 6 osob
* 50 ml olivového oleje
* 1 lžíce nahrubo mletého pepře
* 150 ml zakysané smetany
* 4 lžíce majonézy light
* 4 lžíce mléka
* 2 lžičky dijonské hořčice
* 2 lžičky vinného octa
* 1 stroužek česneku
* sůl
* 1 ledový salát
746 kJJednoduchá a vydatná odpolední svačina. S pár rajčaty a 10 dkg drůběží šunky máte zdravou večeři. |
1. V malém hrnečku pomalu zahřejeme olej, přisypeme čerstvě namletý pepř a asi 5-7 minut pomalu prohříváme. Stáhneme z plotýnky a necháme zchladnout.
2. Prošleháme zakysanou smetanu, majonézu, mléko, hořčici, ocet, utřený česnek. Směs dochutíme solí, přišleháme olej s pepřem a dobře promícháme. Odložíme vychladit alespoň na dvě hodiny.
3. Hlávku ledového salátu rozkrojíme na čtvrtiny a jednotlivé porce přelijeme dresinkem.
Salát s divokou rýží a lososem
Příprava: 30 minut + vaření 10 minut
Pro 4 osoby
* 250 g směsi bílé a divoké rýže
* 1 větší mrkev
* 80 g plátků uzeného lososa
* 6 lžic olivového oleje
* 1 lžíce estragonového oleje
* 2 lžíce vinného octa
* 2 lžičky dijonské hořčice
* 1 hlávka ledového salátu
* 1 malá plechovka kukuřice
1 483 kJLososa se nebojte. Obsahuje zdravé tuky a chybí v něm sacharidy, takže do redukční diety je ideální. |
1. Rýži uvaříme a necháme vychladnout.
2. Mrkev omyjeme a očistíme, škrabkou na brambory z ní nakrájíme tenké plátky. Lososa pokrájíme na menší kousky.
3. Olivový olej prošleháme s estragonovým, přidáme ocet a hořčici.
4. Ledový salát natrháme a vyložíme jím velký talíř, posypeme rýží, plátky lososa, mrkve, slitou kukuřicí a zalijeme dresinkem.
TipNa ostřejší zálivku nahraďte estragonový olej chilli olejem a nasekanou chilli papričkou. |
Wrapy s fazolemi, avokádem a ledovým salátem
Příprava: 15 minut + vaření 15 minut
Pro 4 osoby
* 1 menší cibule
* 1 stroužek česneku
* 2 lžíce oleje
* špetka chilli
* 1 plechovka fazolí v tomatové omáčce
* sůl, pepř
* citronová šťáva
* 1 avokádo
* 2-3 listy ledového salátu
* 4 tortilly
1 479 kJHodí se jako oběd. Večer bychom sacharidy z moučné placky konzumovat neměli. |
1. Cibuli a česnek oloupeme, najemno nasekáme. Na pánvi rozpálíme olej, orestujeme cibuli a česnek, přidáme chilli koření, promícháme a vlijeme plechovku fazolí, společně prohřejeme, dochutíme solí a pepřem, citronovou šťávou a stáhneme z plotýnky.
2. Avokádo rozkrojíme, vyjmeme pecku, nařežeme na tenčí plátky a vyloupneme ze slupky. Salátové listy nakrájíme na nudličky.
3. Tortilly naplníme fazolovou směsí, poklademe plátky avokáda, posypeme ledovým salátem a zavineme.
TipPřidejte do náplně nastrouhaný sýr a podávejte se zakysanou smetanou. |
Caesar salát s kuřecím masem
Příprava: 30 minut + vaření 10 minut
Pro 6 osob
* 2 větší stroužky
* 1/2 lžičky worcesteru
* 1 vejce česneku
* 1 lžíce dijonské hořčice
* 1 kuřecí prso
* 3 filety z ančoviček
* 4 plátky bílého
* sůl, pepř
* 1 citron toustového chleba
* 70 g parmazánu vcelku
* 2 hlávky římského salátu (nebo ledového)
* olej
* 150 ml olivového oleje
1 528 kJOriginální receptura obsahuje římský salát. Z ledového salátu je Caesar jemnější. |
1. Vejce vložíme do vroucí vody a povaříme je jednu minutu. Necháme zchladnout.
2. Kuřecí maso omyjeme, osolíme, opepříme, potřeme olejem a opečeme na pánvi dozlatova.
3. Česnek oloupeme a prolisujeme. Ančovičky jemně nasekáme. Z citronu vymačkáme šťávu. Z části parmazánu nakrájíme hoblinky, zbytek nastrouháme.
4. Plátky chleba opečeme v toustovači, nakrájíme na kostky a opečeme na pánvi s trochou oleje a polovinou česneku.
5. V misce prošleháme olej, worcester, hořčici, česnek a citronovou šťávu. Přidáme ančovičky, část strouhaného parmazánu a vajíčko. Společně dobře promícháme.
6. Opláchnuté listy salátu osušíme a natrháme, posypeme krutony, zalijeme dresinkem a promícháme. Salát poklademe na plátky nakrájeným kuřecím masem a ozdobíme hoblinami parmazánu.
Kuřecí kuličky v ledovém salátu
Příprava: 30 minut + pečení 30 minut
Pro 2 osoby
* 1 malá cibule
* 2 stroužky česneku
* čerstvý koriandr
* 500 g mletého kuřecího masa
* pepř, sůl
* 2 lžíce sójové omáčky
* 1 lžíce škrobové moučky
* špetka chilli koření
* strouhanka
* hnědý přírodní cukr
* 1 hlávka ledového salátu
* pórek
* 2 větší rajčata
* 1 žlutá paprika
* sladká chilli omáčka
1 484 kJTakhle vypadá vzorného dietáře, pro zbytek rodiny můžete do listu zabalit vydatnější náplň. |
1. Troubu předehřejeme na 200 °C, pekáč vyložíme pečicím papírem.
2. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli a koriandr jemně nasekáme, česnek prolisujeme.
3. Kuřecí maso promícháme s pepřem, solí, cibulí, česnekem a koriandrem, sójovou omáčkou, škrobem a chilli. Podle potřeby zahustíme strouhankou.
4. Navlhčenýma nebo naolejovanýma rukama tvoříme větší kuličky, které zlehka obalíme v cukru a dáme péct do zlatohněda. Během pečení je obrátíme, aby se obalily ve zkaramelizované šťávě.
5. Ledový salát rozebereme na listy, z listů pórku nakrájíme proužky na převázání balíčků.
6. Rajče a papriku nakrájíme na malé kousky a promícháme se sladkou chilli omáčkou.
7. Na každý list salátu dáme lžíci zeleniny, masovou kuličku a list salátu svážeme pórkem.
Salátové rolky se šunkou
Příprava: 30 minut
Pro 4 osoby
* 50 g mandlí
* 1 hlávka ledového salátu
* 10 plátků šunky
* 3 rajčata
* 1 malá červená čekanka
* 100 g mozzarelly
* sůl, pepř
* olivový olej
* citronová šťáva
883 kJPakliže jste přes den zhřešila, třeba svíčkovou u maminky, je tohle vaše odpustková večeře. |
1. Mandle spaříme horkou vodou, vyloupeme a na pánvi opražíme.
2. Ledový salát rozebereme na listy, větší listy rozložíme a položíme na ně plátky šunky, srdíčko salátu pokrájíme.
3. Omytá rajčata a čekankové listy nasekáme, mozzarellu nakrájíme na nudličky, promícháme s nakrájeným salátem, dochutíme solí, pepřem, přidáme opražené mandle.
4. Listy salátu zavineme a spíchneme párátkem.
5. Podáváme vychlazené s trochou olivového oleje a citronové šťávy.