Doporučujeme

Snadné, rychlé a syté podzimní saláty, které se hodí k obědu i večeři

  • 13
Podzim si žádá sytá jídla, protože s ochlazením naše tělo potřebuje ke svému fungování více energie. Nemusíte se však vařit s omáčkami nebo péct. Připravte si jednoduchý a rafinovaný podzimní salát, který bude zajímavým zpestřením jídelníčku.
Teplý bramborový salát s fazolkami a chorizem

Teplý bramborový salát s fazolkami a chorizem

Ingredience na 2 porce:

  • 5 středních brambor
  • 200 g zelených fazolek (můžete použít mražené)
  • 150 g choriza
  • 3 vejce
  • olivový olej
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • snítka tymiánu

Pracovní postup:

  1. Brambory oloupeme a v osolené vodě uvaříme doměkka. Zelené fazolky vhodíme do vroucí vody, asi 2 minuty povaříme a pak propláchneme na cedníku studenou vodou, aby si zachovaly krásnou barvu.
  2. Chorizo nakrájíme na kolečka, vejce uvaříme natvrdo (bude to trvat asi deset minut).
  3. Na pánvi rozehřejeme dvě lžíce olivového oleje a orestujeme na něm okapané fazolky. Vyjmeme je a do pánve vložíme brambory překrájené na poloviny a kolečka choriza. Lehce orestujeme.
  4. Uvařená vejce oloupeme a překrojíme na poloviny nebo na čtvrtky.
  5. Vše rozdělíme na talíře, osolíme, opepříme a posypeme lístky tymiánu.

Tip: Místo choriza můžete použít na kostičky nakrájenou slaninu. Salát lze dochutit také pažitkou nebo jinými oblíbenými bylinkami.

Salát s grilovanou dýní

Salát s grilovanou dýní

Ingredience na 2 porce:

  • 120 g quinoy
  • 1 menší cuketa
  • 1/2 menší dýně hokkaidó
  • 100 g pečené řepy
  • 100 g čerstvého kozího sýra
  • 2 lžíce vinného octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • petrželka na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Quinou propláchneme a vaříme v mírně osolené vodě asi 9 minut. Pak zcedíme a dáme stranou.
  2. Cuketu nakrájíme na podélné plátky, dýni na kousky. Obě lehce osolíme a potřeme olivovým olejem. Rozpálíme grilovací pánev a zeleninu na ní z obou stran opečeme.
  3. Pečenou řepu nakrájíme na plátky, kozí sýr nadrobíme.
  4. Do talířů dáme quinou, poklademe ji grilovanou dýní a cuketou a pečenou řepou. Posypeme rozdrobeným sýrem a zakápneme vinným octem.
Těstovinový salát s kuřecím masem

Těstovinový salát s kuřecím masem

Ingredience na 2 porce:

  • 200 g těstovin
  • 200 g pečeného kuřecího masa nebo kuřecí šunky
  • 1 malá salátová okurka
  • 2 hrsti slunečnicových semínek
  • 100 g mozzarelly
  • olivový olej

Pracovní postup:

  1. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu a scedíme. Vmícháme do nich lžíci olivového oleje a dáme stranou.
  2. Pečené kuřecí maso nebo šunku nakrájíme. Okurku omyjeme a nastrouháme nahrubo.
  3. Slunečnicová semínka orestujeme nasucho na nepřilnavé pánvi.
  4. Hotové těstoviny smícháme v hrnci s masem a okurkou, přendáme na talíře a posypeme restovanými slunečnicovými semínky a kousky mozzarelly.

Tip: Do salátu můžete přidat také sušená rajčata nebo olivy.

Recepty na další lahodné saláty najdete ZDE.


  • Vybrali jsme pro Vás