Teplý bramborový salát s fazolkami a chorizem
Ingredience na 2 porce:
- 5 středních brambor
- 200 g zelených fazolek (můžete použít mražené)
- 150 g choriza
- 3 vejce
- olivový olej
- sůl a čerstvě mletý pepř
- snítka tymiánu
Pracovní postup:
- Brambory oloupeme a v osolené vodě uvaříme doměkka. Zelené fazolky vhodíme do vroucí vody, asi 2 minuty povaříme a pak propláchneme na cedníku studenou vodou, aby si zachovaly krásnou barvu.
- Chorizo nakrájíme na kolečka, vejce uvaříme natvrdo (bude to trvat asi deset minut).
- Na pánvi rozehřejeme dvě lžíce olivového oleje a orestujeme na něm okapané fazolky. Vyjmeme je a do pánve vložíme brambory překrájené na poloviny a kolečka choriza. Lehce orestujeme.
- Uvařená vejce oloupeme a překrojíme na poloviny nebo na čtvrtky.
- Vše rozdělíme na talíře, osolíme, opepříme a posypeme lístky tymiánu.
Tip: Místo choriza můžete použít na kostičky nakrájenou slaninu. Salát lze dochutit také pažitkou nebo jinými oblíbenými bylinkami.
Salát s grilovanou dýní
Ingredience na 2 porce:
- 120 g quinoy
- 1 menší cuketa
- 1/2 menší dýně hokkaidó
- 100 g pečené řepy
- 100 g čerstvého kozího sýra
- 2 lžíce vinného octa
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý pepř
- petrželka na ozdobu
Pracovní postup:
- Quinou propláchneme a vaříme v mírně osolené vodě asi 9 minut. Pak zcedíme a dáme stranou.
- Cuketu nakrájíme na podélné plátky, dýni na kousky. Obě lehce osolíme a potřeme olivovým olejem. Rozpálíme grilovací pánev a zeleninu na ní z obou stran opečeme.
- Pečenou řepu nakrájíme na plátky, kozí sýr nadrobíme.
- Do talířů dáme quinou, poklademe ji grilovanou dýní a cuketou a pečenou řepou. Posypeme rozdrobeným sýrem a zakápneme vinným octem.
Těstovinový salát s kuřecím masem
Ingredience na 2 porce:
- 200 g těstovin
- 200 g pečeného kuřecího masa nebo kuřecí šunky
- 1 malá salátová okurka
- 2 hrsti slunečnicových semínek
- 100 g mozzarelly
- olivový olej
Pracovní postup:
- Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu a scedíme. Vmícháme do nich lžíci olivového oleje a dáme stranou.
- Pečené kuřecí maso nebo šunku nakrájíme. Okurku omyjeme a nastrouháme nahrubo.
- Slunečnicová semínka orestujeme nasucho na nepřilnavé pánvi.
- Hotové těstoviny smícháme v hrnci s masem a okurkou, přendáme na talíře a posypeme restovanými slunečnicovými semínky a kousky mozzarelly.
Tip: Do salátu můžete přidat také sušená rajčata nebo olivy.