Středa 5. října 2022, svátek má Eliška
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 5. října 2022 Eliška

Šafránový pilaf s lilkem

Také máte rádi jídla takzvaně z jednoho hrnce? Pilaf je jedním z nich a kromě báječné směsi chutí přinese do vaší domácnosti volání dálek.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 45 min

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    293 KCal

    13 %

    12 %

  • Energie

    1225 KJ

    13 %

    12 %

  • Sacharidy

    34,4 g

    39 %

    34 %

  • Vláknina

    2,7 g

    9 %

    9 %

  • Bílkoviny

    6,4 g

    10 %

    9 %

  • Tuky

    13,6 g

    21 %

    19 %

  • nasycené

    2,5 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Omytou cibulku nakrájíme na kostičky, oloupaný česnek na plátky. Zázvor oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Budeme ho potřebovat asi 1 malou lžičku.
  2. Na velké pánvi opečeme nasucho piniové oříšky a odložíme je na stranu. Omytý lilek nakrájíme na kostičky a na dvou lžících oleje ho orestujeme na pánvi.
  3. Do kastrolu nalijeme zbytek olivového oleje a osmahneme na něm nasekanou cibuli a česnek. Potom přidáme nastrouhaný zázvor, nové koření, rýži a vše orestujeme. Rýžovou směs zalijeme vývarem, přikryjeme pokličkou a zvolna dusíme do změknutí.
  4. Do měkké rýže zamícháme šafrán rozmíchaný ve lžíci vody, piniové oříšky, nasekané vlašské ořechy, orestovaný lilek, rozinky, nasekané bylinky, sůl a pepř. Pro větší barevnost můžeme přimíchat na kostičky nakrájené papriky. Dobře promícháme a krátce prohřejeme.
  5. Podáváme s jogurtem, který můžeme nabízet zvlášť, nebo zamíchat do pilafu.
Autor:

Podobné recepty

Krůtí špízy s pórkem

Voňavé špízky po asijsku jsou zajímavou večeří nebo obědem. Překvapí vás svou jednoduchou přípravou...

Rybí kotlík

Ať už jste byli v létě u moře, nebo ne, tento báječný středomořský recept vás aspoň na okamžik...

Cizrnový pilaf se zeleninou

Je to vlastně balkánská obdoba rizota, kromě rýže ovšem můžete směle použít i kroupy. Bezmasý pilaf...

Hovězí maso s mrkví a rozmarýnem

Dušené maso s mrkví je ideální pokrm do chladných podzimních dní. Podávat ho můžete jak s pečivem,...

Obrácený paprikový koláč

Není to pizza, ale trochu to tak vypadá. Obrácený slaný koláč můžete podávat jako večeři, nebo...