Doporučujeme

Zdravě s masem i bez. Rychlé večeře pro pozdní zimu a předčasné jaro

  • 1
Jestli už se vám a vaší rodině zajídá večerní menu ve stylu chleba s něčím, zkuste je i sebe překvapit barevnou hostinou. Její příprava nezabere moc času a přitom bude nejen chutnat, ale také dodá nekonečnou zimou vyčerpanému tělu potřebné živiny a vitaminy.
Salát s uzeným lososem

Salát s uzeným lososem

Ingredience:

  • 4 menší doměkka uvařené červené řepy
  • 400 g směsi listových salátů (rukola, baby špenát)
  • 300 g uzeného lososa
  • 4 vejce

Na dresink:

  • 250 g zakysané smetany
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce strouhaného křenu
  • moučkový cukr na dochucení
  • sůl a drcený barevný pepř

Pracovní postup:

  1. Zakysanou smetanu smícháme s vinným octem, olejem a nastrouhaným křenem. Dochutíme cukrem, solí a pepřem.
  2. V osolené vodě uvaříme vejce na hniličku. Řepu oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Směs salátů propereme a necháme okapat.
  3. Na talíře rozdělíme listy salátů, přidáme řepu, na čtvrtky nakrájené vejce a kousky uzeného lososa. Salát podáváme lehce posypaný nastrouhaným křenem společně s dresinkem.
Boloňské toasty zapečené s mozzarellou

Boloňské toasty zapečené s mozzarellou

Ingredience:

  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 300 g mletého masa (směs hovězího a vepřového)
  • 250 g sterilovaných rajčat
  • sůl a mletý černý pepř
  • špetka tymiánu
  • 3 snítky oregana (nebo 1 lžička sušeného) + na dozdobení
  • 3 středně velké bagety
  • 50 g másla
  • 250 g sýru mozzarella

Pracovní postup:

  1. Cibuli a stroužky česneku oloupeme a nakrájíme najemno. Na pánvi rozehřejeme olej a cibuli necháme zesklovatět. Přidáme česnek, krátce ho osmažíme a vmícháme maso, které zprudka opečeme. Když začne být maso sypké, přidáme rajčata včetně šťávy, sůl, pepř, tymián a lístky oregana.
  2. Směs přiklopíme a dusíme na mírném ohni cca 30 minut. Poté odkryjeme a mícháme do zhoustnutí.
  3. Mezitím bagety nakrájíme šikmo na plátky. Potřeme je máslem, rozložíme na plech a v troubě předehřáté na 200 °C opečeme dozlatova. Potom na ně rozdělíme masovou směs, mozzarellu nakrájenou na plátky a zapečeme pod rozehřátým grilem. Toasty podáváme dozdobené čerstvými lístky oregana.
Vaječná omeleta s černou ředkví

Vaječná omeleta s černou ředkví

Ingredience:

  • 400 g černé ředkve
  • sůl podle chuti
  • 8 vajec
  • pepř podle chuti
  • 4 jarní cibulky
  • 3 lžíce olivového oleje

Pracovní postup:

  1. Omytou a očištěnou ředkev nakrájíme na proužky, osolíme je a necháme chvilku stranou, aby pustily vodu. Mezitím si prošleháme vejce, přidáme sůl, pepř a na kolečka nakrájenou jarní cibulku.
  2. Z proužků ředkve vymačkáme přebytečnou vodu a orestujeme je na rozpáleném oleji. Po chvíli vlijeme vaječnou směs a smažíme, dokud omeleta není zespodu lehce tuhá a zlatohnědá. Poté otočíme a restujeme další minutu. Nakonec omeletu posypeme jarní cibulkou a podáváme s pečivem.
Zeleninové nudle s hlívou ústřičnou

Zeleninové nudle s tofu

Ingredience:

  • 320 g pšeničných nudlí
  • 1 pórek
  • 50 g hlívy ústřičné
  • 1 červená paprika
  • 1 jarní cibulka
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • sůl a mletý černý pepř
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 4 lžíce sladkokyselé omáčky
  • 200 g tofu

Pracovní postup:

  1. Nudle uvaříme v dostatečném množství vody doměkka a necháme je okapat.
  2. Mezitím očistíme pórek, hlívu, červenou papriku, jarní cibulku a česnek. Vše nakrájíme na drobné kousky.
  3. V pánvi rozehřejeme olej a zeleninu zprudka orestujeme, aby zůstala křupavá. K zelenině přidáme uvařené nudle a vše dochutíme solí, pepřem, sójovou omáčkou a sladkokyselou omáčkou.
  4. Tofu nakrájíme na menší kostičky, přidáme k zeleninovým nudlím a společně ještě chvíli restujeme.

  • Vybrali jsme pro Vás