Salát s uzeným lososem
Ingredience:
- 4 menší doměkka uvařené červené řepy
- 400 g směsi listových salátů (rukola, baby špenát)
- 300 g uzeného lososa
- 4 vejce
Na dresink:
- 250 g zakysané smetany
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce strouhaného křenu
- moučkový cukr na dochucení
- sůl a drcený barevný pepř
Pracovní postup:
- Zakysanou smetanu smícháme s vinným octem, olejem a nastrouhaným křenem. Dochutíme cukrem, solí a pepřem.
- V osolené vodě uvaříme vejce na hniličku. Řepu oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Směs salátů propereme a necháme okapat.
- Na talíře rozdělíme listy salátů, přidáme řepu, na čtvrtky nakrájené vejce a kousky uzeného lososa. Salát podáváme lehce posypaný nastrouhaným křenem společně s dresinkem.
Boloňské toasty zapečené s mozzarellou
Ingredience:
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 300 g mletého masa (směs hovězího a vepřového)
- 250 g sterilovaných rajčat
- sůl a mletý černý pepř
- špetka tymiánu
- 3 snítky oregana (nebo 1 lžička sušeného) + na dozdobení
- 3 středně velké bagety
- 50 g másla
- 250 g sýru mozzarella
Pracovní postup:
- Cibuli a stroužky česneku oloupeme a nakrájíme najemno. Na pánvi rozehřejeme olej a cibuli necháme zesklovatět. Přidáme česnek, krátce ho osmažíme a vmícháme maso, které zprudka opečeme. Když začne být maso sypké, přidáme rajčata včetně šťávy, sůl, pepř, tymián a lístky oregana.
- Směs přiklopíme a dusíme na mírném ohni cca 30 minut. Poté odkryjeme a mícháme do zhoustnutí.
- Mezitím bagety nakrájíme šikmo na plátky. Potřeme je máslem, rozložíme na plech a v troubě předehřáté na 200 °C opečeme dozlatova. Potom na ně rozdělíme masovou směs, mozzarellu nakrájenou na plátky a zapečeme pod rozehřátým grilem. Toasty podáváme dozdobené čerstvými lístky oregana.
Vaječná omeleta s černou ředkví
Ingredience:
- 400 g černé ředkve
- sůl podle chuti
- 8 vajec
- pepř podle chuti
- 4 jarní cibulky
- 3 lžíce olivového oleje
Pracovní postup:
- Omytou a očištěnou ředkev nakrájíme na proužky, osolíme je a necháme chvilku stranou, aby pustily vodu. Mezitím si prošleháme vejce, přidáme sůl, pepř a na kolečka nakrájenou jarní cibulku.
- Z proužků ředkve vymačkáme přebytečnou vodu a orestujeme je na rozpáleném oleji. Po chvíli vlijeme vaječnou směs a smažíme, dokud omeleta není zespodu lehce tuhá a zlatohnědá. Poté otočíme a restujeme další minutu. Nakonec omeletu posypeme jarní cibulkou a podáváme s pečivem.
Zeleninové nudle s tofu
Ingredience:
- 320 g pšeničných nudlí
- 1 pórek
- 50 g hlívy ústřičné
- 1 červená paprika
- 1 jarní cibulka
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce rostlinného oleje
- sůl a mletý černý pepř
- 4 lžíce sójové omáčky
- 4 lžíce sladkokyselé omáčky
- 200 g tofu
Pracovní postup:
- Nudle uvaříme v dostatečném množství vody doměkka a necháme je okapat.
- Mezitím očistíme pórek, hlívu, červenou papriku, jarní cibulku a česnek. Vše nakrájíme na drobné kousky.
- V pánvi rozehřejeme olej a zeleninu zprudka orestujeme, aby zůstala křupavá. K zelenině přidáme uvařené nudle a vše dochutíme solí, pepřem, sójovou omáčkou a sladkokyselou omáčkou.
- Tofu nakrájíme na menší kostičky, přidáme k zeleninovým nudlím a společně ještě chvíli restujeme.