Ona

Rychlé a chutné večeře pro ty, kdo milují cukety, rajčata a okurky

  • 0
Radost ze zeleninové úrody ze zahrádky nebo z úlovků z farmářského trhu může zkazit nedostatek nápadů, co se všemi těmi krásnými rajčaty, cuketami, paprikami nebo okurkami podniknout. Vyčarujte z nich báječnou a rychlou večeři, která nadchne celou rodinu.
Cuketové bramboráčky

Cuketové bramboráčky

Ingredience:

  • 400 g cukety
  • 100 g brambor
  • 2 vejce
  • 2 lžíce strouhanky
  • sůl a mletý černý pepř
  • snítky tymiánu
  • 2 stroužky česneku
  • rostlinný olej na smažení
  • 250 g zakysané smetany
  • pažitka
  • mletá červená paprika
  • 1 chilli paprička

Pracovní postup:

  1. Cuketu dobře omyjeme. Brambory očistíme a oloupeme. Vše nastrouháme na hrubém struhadle, vymačkáme přebytečnou vodu a vložíme do mísy.
  2. Přidáme vejce, strouhanku, sůl, pepř, tymián a nasekaný česnek. Vše důkladně promícháme.
  3. Na pánvi rozehřejeme olej a z cuketové směsi smažíme placičky z obou stran dozlatova. Pak je položíme na papírovou utěrku a necháme okapat od přebytečného oleje.
  4. Zakysanou smetanu smícháme s pažitkou, nasekanou chilli papričkou, mletou paprikou a špetkou soli. Připravený dip podáváme s cuketovými placičkami.
Zapečená rajčata

Zapečená plněná rajčata

Ingredience:

  • 8 rajčat
  • 100 g slaniny
  • 100 g goudy
  • 1 cibule
  • 500 g mletého masa
  • 4 větvičky tymiánu
  • 20 g másla (na vymazání formy)

Pracovní postup:

  1. Umytá rajčata navrchu seřízneme a vydlabeme. Slaninu nakrájíme na kostičky, sýr nastrouháme na hrubém struhadle a cibuli nakrájíme najemno. Na vyšší pánvičce opečeme slaninu, přidáme cibuli, osmažíme ji dozlatova, poté přidáme maso a za občasného míchání ho chvíli opékáme.
  2. Pak přidáme vnitřky nakrájených rajčat, tymián a necháme na mírném ohni asi 10 minut dusit pod pokličkou. Nakonec směs osolíme, opepříme a vmícháme sýr.
  3. Směsí naplníme rajčata a každé přiklopíme seříznutou pokličkou.
  4. Naplněná rajčata poskládáme do tukem vymazaného pekáčku a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C zhruba 30 minut.
Těstovinový salát

Těstovinový salát s koprovou omáčkou a vejci

Ingredience:

  • 500 g uvařených těstovin
  • sůl
  • 200 g 12% zakysané smetany
  • šťáva a kůra z 1 citronu
  • 3 snítky čerstvého kopru
  • mletý černý pepř
  • 5 vajec
  • 1 salátová okurka
  • 100 g cherry rajčat

Pracovní postup:

  1. Těstoviny uvaříme v osolené vodě podle návodu na obalu tak, aby byly pevné na skus. Poté je scedíme, pokapeme olivovým olejem a promícháme. Vložíme vychladnout v lednici.
  2. Zakysanou smetanu smícháme s nastrouhanou citronovou kůrou, citronovou šťávou, nasekaným koprem, solí a pepřem. Dresing řádně promícháme. Vejce vaříme ve vodě s octem asi 8-10 minut natvrdo.
  3. Těstoviny smícháme se zálivkou ze zakysané smetany a podáváme dobře vychlazené s nakrájenými okurkami, rajčátky a vejci.
Frittata s hráškem a krevetami

Frittata s hráškem a krevetami

Ingredience:

  • 200 g mraženého hrášku
  • 250 g mražených předvařených krevetek
  • 1 velká červená paprika
  • 6 vajec
  • 100 ml mléka
  • hrst nasekaného kopru
  • sůl a mletý černý pepř
  • 2 lžíce oleje
  • pečivo k podávání

Pracovní postup:

  1. Hrášek propláchneme vlažnou vodou a necháme ho okapat a rozmrznout. Stejně učiníme s krevetami. Papriku očistíme a nakrájíme na drobné kostičky.
  2. Vejce rozšleháme s mlékem a koprem. Osolíme je a opepříme.
  3. Ve velké pánvi, kterou můžeme vložit do trouby, rozehřejeme olej a vlijeme do ní vaječnou směs. Když začnou vejce tuhnout, posypeme je zeleninou a krevetami.
  4. Pánev vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Fritattu pečeme, dokud vejce neztuhnou. Podáváme s pečivem.