V sezoně našim babičkám v kuchyni hodně pomáhaly čerstvé plody ze zahrádky, které stačilo jen ozdobit šlehačkou nebo z nich vykouzlit rychlobublaninu. Na konci zimy se ale vesele spokojily s domácí zásobou jablek.
Udělejte to jako ony. Tyhle starodávné, ale vlastně pořád hrozně trendy moučníky, jsou nejen snadné (takže je zvládne i začátečník) a rychlé, ale také vám nevycucnou z peněženky nadměrné množství financí. Což se – s výplatou v nedohlednu – taky docela hodí.
Jablko v županu s medovým přelivem
Ingredience na 4 porce:
- 4 jablka
- 4 lžíce marmelády
- 1 lžíce tuzemáku
- moučkový cukr a skořice dle chuti
- 1 balení listového těsta
- 1 vejce na potření
- med na přelití
Pracovní postup:
- Jablka omyjeme, oloupeme a (ideálně pomocí speciálního vykrajovače) vyjmeme jádřinec. Jablko musí zůstat vcelku. Marmeládu promícháme s tuzemákem.
- Troubu předehřejeme na 180°C. Listové těsto rozválíme a nakrájíme na čtyři stejně velké čtverce.
- Na každý z nich položíme jedno jablko. Do každého vmáčkneme po lžíci připravené marmelády s tuzemákem.
- Každé jablko posypeme moučkovým cukrem a skořicí a zabalíme do těsta. Aby nám lépe držel spoj, můžeme ho natřít rozšlehaným vejcem, které pak použijeme na potření celého jablka v županu.
- Plech vyložíme pečicím papírem, položíme na něj jablka zabalená v těstě a pečeme v předehřáté troubě 15 až 20 minut dozlatova.
- Podáváme ještě teplé, přelité medem.
Tip: Místo medu můžete použít javorový sirup nebo vanilkovou omáčku, jakou se polévá štrúdl.
Rychlý jablečný koláč s drobenkou
Ingredience na kulatou formu
- 1 hrnek krupicového cukru
- 1 vejce
- 150 ml zakysané smetany
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 5 velkých jablek
- skořice dle chuti
- 4 lžíce hrubé mouky, 2 lžíce másla a 2 lžíce krupicového cukru na drobenku
- máslo a hrubá mouka na vymazání formy
Pracovní postup:
- Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme na menší kousky.
- V míse smíchám cukr, vejce a zakysanou smetanu. Pak přidáme polohrubou mouku a prášek do pečiva a vymícháme těsto.
- Z hrubé mouky, másla a cukru vypracujeme prsty drobenku.
- Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypejme hrubou moukou. Nalijeme do ní těsto a rovnoměrně poklademe strouhanými jablky. Můžeme přidat i mletou skořici.
- Posypeme drobenkou a pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 30 minut. Drobenka musí být zlatavá, a když vpíchneme špejli do těsta, musíme ji vytáhnout suchou.
Babiččin jablečný pudink s mandlemi a skořicí
Ingredience na 4 porce:
- 2 hrnky strouhaných jablek
- 3 lžíce krupicového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 1 balení vanilkového pudinkového prášku
- nasekané restované mandle na ozdobu
Pracovní postup:
- Do hrnce vložíme nastrouhaná jablka, zalijeme je dvěma hrnky vody a přisypeme cukr i skořici. Přivedeme k varu a asi minutu vaříme.
- Pak přidáme pudinkový prášek, který jsme rozmíchali v 1/2 hrnku studené vody, a za stálého míchání vaříme ještě asi dvě minuty.
- Pudink nalijeme do misek nebo pohárů a necháme lehce vychladnout. Před podáváním posypeme nasekanými restovanými mandlemi.
Tip: Nakyslá chuť jablek si skvěle rozumí se šlehanou smetanou. Podávejte ji ale vedle na misce, aby si každý mohl svou porci ozdobit až u stolu. Teplý pudink by šlehačku rozehřál.