Doporučujeme

Bleskové retro moučníky z jablek, které servírovaly naše babičky

  • 16
Pamatujete na nedělní obědy u prarodičů? Po domácí polévce a vydatném hlavním jídle nikdy nechyběla sladká tečka v podobě moučníku. Taky si říkáte, jak to ta babička všechno stíhala? Snadno. Měla v rukávu mega rychlé recepty, které zabraly sotva pár desítek minut, ale výsledek byl nezapomenutelný.
Rychlý jablečný koláč s drobenkou


V sezoně našim babičkám v kuchyni hodně pomáhaly čerstvé plody ze zahrádky, které stačilo jen ozdobit šlehačkou nebo z nich vykouzlit rychlobublaninu. Na konci zimy se ale vesele spokojily s domácí zásobou jablek.

Udělejte to jako ony. Tyhle starodávné, ale vlastně pořád hrozně trendy moučníky, jsou nejen snadné (takže je zvládne i začátečník) a rychlé, ale také vám nevycucnou z peněženky nadměrné množství financí. Což se – s výplatou v nedohlednu – taky docela hodí.

Jablko v županu s medovým přelivem

Jablko v županu s medovým přelivem

Ingredience na 4 porce:

  • 4 jablka
  • 4 lžíce marmelády
  • 1 lžíce tuzemáku
  • moučkový cukr a skořice dle chuti
  • 1 balení listového těsta
  • 1 vejce na potření
  • med na přelití

Pracovní postup:

  1. Jablka omyjeme, oloupeme a (ideálně pomocí speciálního vykrajovače) vyjmeme jádřinec. Jablko musí zůstat vcelku. Marmeládu promícháme s tuzemákem.
  2. Troubu předehřejeme na 180°C. Listové těsto rozválíme a nakrájíme na čtyři stejně velké čtverce.
  3. Na každý z nich položíme jedno jablko. Do každého vmáčkneme po lžíci připravené marmelády s tuzemákem.
  4. Každé jablko posypeme moučkovým cukrem a skořicí a zabalíme do těsta. Aby nám lépe držel spoj, můžeme ho natřít rozšlehaným vejcem, které pak použijeme na potření celého jablka v županu.
  5. Plech vyložíme pečicím papírem, položíme na něj jablka zabalená v těstě a pečeme v předehřáté troubě 15 až 20 minut dozlatova.
  6. Podáváme ještě teplé, přelité medem.

Tip: Místo medu můžete použít javorový sirup nebo vanilkovou omáčku, jakou se polévá štrúdl.

Rychlý jablečný koláč s drobenkou

Rychlý jablečný koláč s drobenkou


Ingredience na kulatou formu

  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1 vejce
  • 150 ml zakysané smetany
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 5 velkých jablek
  • skořice dle chuti
  • 4 lžíce hrubé mouky, 2 lžíce másla a 2 lžíce krupicového cukru na drobenku
  • máslo a hrubá mouka na vymazání formy

Pracovní postup:

  1. Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme na menší kousky.
  2. V míse smíchám cukr, vejce a zakysanou smetanu. Pak přidáme polohrubou mouku a prášek do pečiva a vymícháme těsto.
  3. Z hrubé mouky, másla a cukru vypracujeme prsty drobenku.
  4. Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypejme hrubou moukou. Nalijeme do ní těsto a rovnoměrně poklademe strouhanými jablky. Můžeme přidat i mletou skořici.
  5. Posypeme drobenkou a pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 30 minut. Drobenka musí být zlatavá, a když vpíchneme špejli do těsta, musíme ji vytáhnout suchou.

Babiččin jablečný pudink s mandlemi a skořicí

Babiččin jablečný pudink s mandlemi a skořicí

Ingredience na 4 porce:

  • 2 hrnky strouhaných jablek
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 balení vanilkového pudinkového prášku
  • nasekané restované mandle na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Do hrnce vložíme nastrouhaná jablka, zalijeme je dvěma hrnky vody a přisypeme cukr i skořici. Přivedeme k varu a asi minutu vaříme.
  2. Pak přidáme pudinkový prášek, který jsme rozmíchali v 1/2 hrnku studené vody, a za stálého míchání vaříme ještě asi dvě minuty.
  3. Pudink nalijeme do misek nebo pohárů a necháme lehce vychladnout. Před podáváním posypeme nasekanými restovanými mandlemi.

Tip: Nakyslá chuť jablek si skvěle rozumí se šlehanou smetanou. Podávejte ji ale vedle na misce, aby si každý mohl svou porci ozdobit až u stolu. Teplý pudink by šlehačku rozehřál.


  • Vybrali jsme pro Vás