Pasta a basta! Rychlé a rafinované variace nejen na špagety

  0:15aktualizováno  0:15
Těstoviny nejsou jen obyčejná příloha k omáčce. Samy o sobě představují nekonečnou inspirací, báseň beze slov, ódu na rychlé a jednoduché jídlo, ze kterého se vám bude tajit dech. Zásadou číslo jedna je nepřehnat to s množstvím ingrediencí, protože čím jednodušší je výsledek, tím víc si pochutnáte.

Špagety s ořechovým pestem | foto: Profimedia.cz

Nejlepší jsou ty čerstvé, pokud možno domácí. Pokud sáhnete po těstovinách sušených, dejte přednost těm, které jsou připravené z tvrdé pšenice, semoliny, protože máte jistotu, že se vám při vaření nepromění v lepkavou nevzhlednou hmotu.

Špagety, pappardelle, penne, farfalle a další tvary vhazujte do hrnce s vodou teprve ve chvíli, kdy skutečně vře. Mělo by jí být co nejvíc a nezapomeňte na sůl. Můžete do ní přidat také pár kapek oleje.

Tyhle tři recepty vás možná překvapí svou jednoduchostí, ale v tom je právě ten vtip italské kuchyně. Kdo by trávil hodiny v kuchyni, když ten nejsladší život je tam někde venku. Šup s těstovinami do hrnce, pár ingrediencí hodíme na pánev, pak to vše smícháme, zapijeme sklenkou vína a jdeme se bavit.

Pappardelle se slaninou a žampiony

Ingredience na 4 porce:

Pappardelle se slaninou a žampiony
  • 100 g slaniny
  • 300 g žampionů
  • 500 g těstovin zvaných pappardelle
  • 1 lžíce oleje
  • sůl a pepř
  • strouhaný parmazán na posypání

Pracovní postup:

  1. Slaninu nakrájíme na kostičky a očištěné žampiony na plátky. Ve velkém hrnci přivedeme k varu pět litrů osolené vody. Když se začne vařit, vhodíme do ní těstoviny a vaříme 4-5 minut na skus.
  2. Než se pappardelle uvaří, opečeme v hlubší pánvi na rozpáleném oleji slaninu, přidáme houby a restujeme. Osolíme, opepříme.
  3. Hotové těstoviny slijeme, přendáme je do pánve se slaninou a houbami, promícháme a podáváme. Na talíři každou porci posypeme strouhaným parmazánem.

Tip: Do omáčky můžete přidat i nasekaný stroužek česneku a kelímek zakysané smetany. Zkuste do ní také nakonec vmíchat hrst nasekané čerstvé petrželky.

Penne alla Putanesca

Ingredience na 4 porce:

Penne alla Putanesca
  • 500 g těstovin penne
  • olivový olej
  • 3 stroužky česneku
  • 4 ančovičky
  • hrst nakládaných kaparů
  • 1 chilli paprička
  • hrst černých oliv
  • 200 g loupaných krájených rajčat
  • sůl a pepř
  • nahrubo strouhaný parmazán
  • čerstvá petrželka

Pracovní postup:

  1. Ve velkém hrnci přiveďte k varu asi 5 litrů osolené vody, pak do ní vhoďte těstoviny a vařte podle návodu.
  2. Mezitím na velké pánvi rozehřejeme olej, vhodíme na něj nasekaný česnek a ančovičky. Chvíli mícháme a restujeme. Když se ančovičky změní v pastu, přidáme kapary, nasekanou chilli papričku, olivy a krájená rajčata. Osolíme, opepříme a necháme chvíli probublávat.
  3. Hotové penne scedíme a vmícháme do pánve k rajčatové směsi. Před podáváním sypeme strouhaným parmazánem a nasekanou petrželkou.

Tip: Místo loupaných krájených rajčat můžete do omáčky přidat nakrájená cherry rajčátka. Pokud připravujete jídlo pro celou rodinu, včetně dětí, vynechte chilli papričku nebo ji podávejte na misce, aby si každý mohl pokrm přiostřit dle chuti.

Špagety s ořechovým pestem

Ingredience na 4 porce:

Špagety s ořechovým pestem
  • 500 g špaget
  • 150 g vlašských ořechů
  • 50 g piniových oříšků
  • 2 stroužky česneku
  • svazek čerstvé petrželky
  • 2-3 lžíce strouhaného parmazánu
  • olivový olej
  • sůl

Pracovní postup:

  1. Do velkého hrnce s vroucí osolenou vodou dejte vařit špagety.
  2. Do vyšší nádoby dejte vlašské ořechy a piniové oříšky, česnek, sýr, petrželku, olivový olej a lžičku soli. Tyčovým mixérem vypracujte pesto. Pokud je moc husté, přidejte trochu oleje.
  3. Hotové špagety slijte, vraťte do hrnce a přidejte pesto. Promíchejte a hned podávejte.

Rychlé těstoviny si oblíbil i Zdeněk Pohlreich:

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Nestihl kompletní přeměnu pohlaví, protože otěhotněl a porodil syna

Wyley Simpson

Wyley Simpson (28) před lety býval ženou. Podstupoval hormonální léčbu, nechal si odstranit ňadra a čekalo ho i...

Od floutka si poroučet nenechám! Ve Výměně manželek se křičelo i plakalo

Gábina žije s manželem Robertem už dvacet let.

Ve Výměně manželek se tentokrát na obou stranách plakalo i křičelo. Gábina z domku se spoustou zvířat se v ostravském...

Přichází doba autosexuálů. Jaké to je randit sama se sebou?

Autosexualita odráží láskyplný vztah k sobě samé a vzrušivost z vlastního těla.

Sexualita je proměnlivá a v průběhu života nabývá mnoha podob. Pro někoho je atraktivní druhé pohlaví, pro jiného...

Ženě kvůli hustému obočí lidé hrozí smrtí, vytrhat si ho nenechá

Sophia Hadjipanteli

Modelka Sophia Hadjipanteli (22) má obočí jako umělkyně Frida Kahlo. Každý den si ho pečlivě upravuje a češe a nikdy se...

Váš šatník za vás práci neudělá, říká módní guru Anna Wintourová

Nejobávanější osobnost módního světa Anna Wintourová výjimečně bez svých...

Přísná, ale spravedlivá. To se často ozývá na adresu šéfky amerického magazínu Vogue, jedné z nejvlivnějších osobností...

Další z rubriky

Blíží se svátek zamilovaných. Potěšte svou lásku valentýnským dortem

Zamilovaný koláč

Třináctého února budou zase po roce ti, kdo se mají rádi, chystat velkou láskyplnou oslavu. Možná, že si radši zajdete...

Vaříme s Gwyneth Paltrowovou: vyzkoušejte netradiční salát i polévku

Gwyneth Paltrow napsala kuchařku Je to tak snadné

V dnešní uspěchané době se málokdo dovede zastavit a na pár hodin zapomenout na pracovní povinnosti, uvázat si kolem...

Ravioli, pelmeně i empanadas. Plněné taštičky ze všech koutů světa

Sýrové ravioli se šalvějovým máslem

Není na tom nic složitého, ale symbióza jemného domácího těsta s rafinovanou náplní je dokonalou výzvou, ať žijete v...

Najdete na iDNES.cz