Sobota 27. listopadu 2021, svátek má Xenie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 27. listopadu 2021 Xenie

Pasta a basta! Rychlé a rafinované variace nejen na špagety

  0:15
Těstoviny nejsou jen obyčejná příloha k omáčce. Samy o sobě představují nekonečnou inspirací, báseň beze slov, ódu na rychlé a jednoduché jídlo, ze kterého se vám bude tajit dech. Zásadou číslo jedna je nepřehnat to s množstvím ingrediencí, protože čím jednodušší je výsledek, tím víc si pochutnáte.

Špagety s ořechovým pestem | foto: Profimedia.cz

Nejlepší jsou ty čerstvé, pokud možno domácí. Pokud sáhnete po těstovinách sušených, dejte přednost těm, které jsou připravené z tvrdé pšenice, semoliny, protože máte jistotu, že se vám při vaření nepromění v lepkavou nevzhlednou hmotu.

Špagety, pappardelle, penne, farfalle a další tvary vhazujte do hrnce s vodou teprve ve chvíli, kdy skutečně vře. Mělo by jí být co nejvíc a nezapomeňte na sůl. Můžete do ní přidat také pár kapek oleje.

Tyhle tři recepty vás možná překvapí svou jednoduchostí, ale v tom je právě ten vtip italské kuchyně. Kdo by trávil hodiny v kuchyni, když ten nejsladší život je tam někde venku. Šup s těstovinami do hrnce, pár ingrediencí hodíme na pánev, pak to vše smícháme, zapijeme sklenkou vína a jdeme se bavit.

Pappardelle se slaninou a žampiony

Ingredience na 4 porce:

Pappardelle se slaninou a žampiony
  • 100 g slaniny
  • 300 g žampionů
  • 500 g těstovin zvaných pappardelle
  • 1 lžíce oleje
  • sůl a pepř
  • strouhaný parmazán na posypání

Pracovní postup:

  1. Slaninu nakrájíme na kostičky a očištěné žampiony na plátky. Ve velkém hrnci přivedeme k varu pět litrů osolené vody. Když se začne vařit, vhodíme do ní těstoviny a vaříme 4-5 minut na skus.
  2. Než se pappardelle uvaří, opečeme v hlubší pánvi na rozpáleném oleji slaninu, přidáme houby a restujeme. Osolíme, opepříme.
  3. Hotové těstoviny slijeme, přendáme je do pánve se slaninou a houbami, promícháme a podáváme. Na talíři každou porci posypeme strouhaným parmazánem.

Tip: Do omáčky můžete přidat i nasekaný stroužek česneku a kelímek zakysané smetany. Zkuste do ní také nakonec vmíchat hrst nasekané čerstvé petrželky.

Penne alla Putanesca

Ingredience na 4 porce:

Penne alla Putanesca
  • 500 g těstovin penne
  • olivový olej
  • 3 stroužky česneku
  • 4 ančovičky
  • hrst nakládaných kaparů
  • 1 chilli paprička
  • hrst černých oliv
  • 200 g loupaných krájených rajčat
  • sůl a pepř
  • nahrubo strouhaný parmazán
  • čerstvá petrželka

Pracovní postup:

  1. Ve velkém hrnci přiveďte k varu asi 5 litrů osolené vody, pak do ní vhoďte těstoviny a vařte podle návodu.
  2. Mezitím na velké pánvi rozehřejeme olej, vhodíme na něj nasekaný česnek a ančovičky. Chvíli mícháme a restujeme. Když se ančovičky změní v pastu, přidáme kapary, nasekanou chilli papričku, olivy a krájená rajčata. Osolíme, opepříme a necháme chvíli probublávat.
  3. Hotové penne scedíme a vmícháme do pánve k rajčatové směsi. Před podáváním sypeme strouhaným parmazánem a nasekanou petrželkou.

Tip: Místo loupaných krájených rajčat můžete do omáčky přidat nakrájená cherry rajčátka. Pokud připravujete jídlo pro celou rodinu, včetně dětí, vynechte chilli papričku nebo ji podávejte na misce, aby si každý mohl pokrm přiostřit dle chuti.

Špagety s ořechovým pestem

Ingredience na 4 porce:

Špagety s ořechovým pestem
  • 500 g špaget
  • 150 g vlašských ořechů
  • 50 g piniových oříšků
  • 2 stroužky česneku
  • svazek čerstvé petrželky
  • 2-3 lžíce strouhaného parmazánu
  • olivový olej
  • sůl

Pracovní postup:

  1. Do velkého hrnce s vroucí osolenou vodou dejte vařit špagety.
  2. Do vyšší nádoby dejte vlašské ořechy a piniové oříšky, česnek, sýr, petrželku, olivový olej a lžičku soli. Tyčovým mixérem vypracujte pesto. Pokud je moc husté, přidejte trochu oleje.
  3. Hotové špagety slijte, vraťte do hrnce a přidejte pesto. Promíchejte a hned podávejte.

Rychlé těstoviny si oblíbil i Zdeněk Pohlreich:

25. října 2014

Autor:
  • Nejčtenější

Michal po mně skočil, popsala start intimního života zrzka z experimentu

Z šesti dvojic televizní Svatby na první pohled čeká rozhodnutí už jen tři páry. Jarda s Romanou spolu zůstali, vztah...

Tichý zloděj kostí. Na osteoporózu platí jednoduché triky, radí lékař Jan Štěpán

Premium Nemoc stáří nebo také zloděj kostí. Osteoporóza neboli řídnutí kostí má mnoho jmen. Ale protože nebolí, zajímáme se oni...

Vaření je oheň, a to jsem i já, říká Besky, vítězka Masterchefa Česko 2021

Rozstřel Vítězství v soutěži Masterchef Česko dokáže od základu změnit život, své o tom ví Kristína Nemčková i Roman Staša....

Titul Masterchefa získala za menu v duchu nejoblíbenější pohádky z dětství

Nejenže vařily v rondonech, vařily také před zraky loňských finalistů, rodin a přátel. Z balkonu je podporovali i...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Správnou technikou až k extázi. Prožijte všechny podoby dokonalého orgasmu

Svět erotiky nemá hranice, ty si určuje každý z nás sám. Obecně je ovšem pravdou, že ženy jsou v tomto ohledu...

ANALÝZA: Případ Kenosha. Média si napsala vlastní verzi

Premium Půlka Ameriky si udělala z Kylea Rittenhouse, jenž zastřelil dva lidi, vzorovou karikaturu bílého rasisty s puškou, a...

Pět nejčastějších chyb, které Češi dělají v penzijním spoření

Premium Ve starém „penzijku“ si na důchod spoří více než tři miliony Čechů a v nových fondech už přes 1,3 milionu lidí. Stát...

Strach se do lidí pouští jako jed. Horší než covid je hysterie, říká herec Dušek

Premium Je hercem, režisérem, scenáristou, moderátorem. Renesančního ducha zřejmě Jaroslav Dušek zdědil po svém rodu s modrou...

  • Další z rubriky

Pečete si domácí cukroví? Je čas nakoupit suroviny a nahodit harmonogram

Časopis Vaříme krok za krokem dal dohromady nákupní seznam, díky kterému se nebudete muset víckrát vracet do obchodu....

Dobře udělaný chléb je kulinářský skvost. I sůl může být sexy, říká kuchař Kortus

Premium Jak chudý mladík z východního bloku štěstí v Americe (ne)našel... V roce 1990 se vydal do New Yorku s pár stovkami...

Vaření je oheň, a to jsem i já, říká Besky, vítězka Masterchefa Česko 2021

Rozstřel Vítězství v soutěži Masterchef Česko dokáže od základu změnit život, své o tom ví Kristína Nemčková i Roman Staša....

VIDEO: Několik surovin a Pohlreich vykouzlí báječný koláč během pár minut

Suroviny máte buď doma, anebo je snadno seženete v každé samoobsluze po cestě domů z práce. V dalším díle pořadu Šéfem...

První kroky: Deník, který uchová jedinečné vzpomínky ze života dítěte
První kroky: Deník, který uchová jedinečné vzpomínky ze života dítěte

Napište sobě a svému dítěti příběh začátku nového života se všemi drobnými obyčejnostmi, které přirozeně zapomínáme. Vznikne tím unikání rodinná...

Jakub Vágner se oženil. S rybářkou Claudií si řekli ano na lodi

Populární rybář Jakub Vágner (39) se oženil. V sobotu po poledni si vzal svou německou přítelkyni Claudii, se kterou...

Neočkovaný herec Etzler je na kyslíku s oboustranným zápalem plic

Miroslav Etzler skončil s covidovou atakou a oboustranným zápalem plic v nemocnici. Své příznivce na sociálních sítích...

Světem se kvůli mutaci valí lavina výprodejů. Padají akcie, ropa i bitcoin

Kvůli nové mutaci koronaviru, která byla detekována v Jihoafrické republice, klesly v pátek asijské akcie nejvíce za...

Vítěz Slavíka Ztracený zpíval o znásilnění. Píseň stáhnu, omluvil se

Vítěz letošního Českého slavíka Marek Ztracený čelí kritice kvůli textu jedné z jeho starších písní. Výkonná ředitelka...

KOMENTÁŘ: Kterak raper Řezník přistřihl Českému slavíkovi křídla

Slavnostní ceremoniál Českého slavíka nejspíš na nějakou dobu rozvíří debaty o stavu české populární hudby – je-li...