Pasta a basta! Rychlé a rafinované variace nejen na špagety

  0:15aktualizováno  0:15
Těstoviny nejsou jen obyčejná příloha k omáčce. Samy o sobě představují nekonečnou inspirací, báseň beze slov, ódu na rychlé a jednoduché jídlo, ze kterého se vám bude tajit dech. Zásadou číslo jedna je nepřehnat to s množstvím ingrediencí, protože čím jednodušší je výsledek, tím víc si pochutnáte.

Špagety s ořechovým pestem | foto: Profimedia.cz

Nejlepší jsou ty čerstvé, pokud možno domácí. Pokud sáhnete po těstovinách sušených, dejte přednost těm, které jsou připravené z tvrdé pšenice, semoliny, protože máte jistotu, že se vám při vaření nepromění v lepkavou nevzhlednou hmotu.

Špagety, pappardelle, penne, farfalle a další tvary vhazujte do hrnce s vodou teprve ve chvíli, kdy skutečně vře. Mělo by jí být co nejvíc a nezapomeňte na sůl. Můžete do ní přidat také pár kapek oleje.

Tyhle tři recepty vás možná překvapí svou jednoduchostí, ale v tom je právě ten vtip italské kuchyně. Kdo by trávil hodiny v kuchyni, když ten nejsladší život je tam někde venku. Šup s těstovinami do hrnce, pár ingrediencí hodíme na pánev, pak to vše smícháme, zapijeme sklenkou vína a jdeme se bavit.

Pappardelle se slaninou a žampiony

Ingredience na 4 porce:

Pappardelle se slaninou a žampiony
  • 100 g slaniny
  • 300 g žampionů
  • 500 g těstovin zvaných pappardelle
  • 1 lžíce oleje
  • sůl a pepř
  • strouhaný parmazán na posypání

Pracovní postup:

  1. Slaninu nakrájíme na kostičky a očištěné žampiony na plátky. Ve velkém hrnci přivedeme k varu pět litrů osolené vody. Když se začne vařit, vhodíme do ní těstoviny a vaříme 4-5 minut na skus.
  2. Než se pappardelle uvaří, opečeme v hlubší pánvi na rozpáleném oleji slaninu, přidáme houby a restujeme. Osolíme, opepříme.
  3. Hotové těstoviny slijeme, přendáme je do pánve se slaninou a houbami, promícháme a podáváme. Na talíři každou porci posypeme strouhaným parmazánem.

Tip: Do omáčky můžete přidat i nasekaný stroužek česneku a kelímek zakysané smetany. Zkuste do ní také nakonec vmíchat hrst nasekané čerstvé petrželky.

Penne alla Putanesca

Ingredience na 4 porce:

Penne alla Putanesca
  • 500 g těstovin penne
  • olivový olej
  • 3 stroužky česneku
  • 4 ančovičky
  • hrst nakládaných kaparů
  • 1 chilli paprička
  • hrst černých oliv
  • 200 g loupaných krájených rajčat
  • sůl a pepř
  • nahrubo strouhaný parmazán
  • čerstvá petrželka

Pracovní postup:

  1. Ve velkém hrnci přiveďte k varu asi 5 litrů osolené vody, pak do ní vhoďte těstoviny a vařte podle návodu.
  2. Mezitím na velké pánvi rozehřejeme olej, vhodíme na něj nasekaný česnek a ančovičky. Chvíli mícháme a restujeme. Když se ančovičky změní v pastu, přidáme kapary, nasekanou chilli papričku, olivy a krájená rajčata. Osolíme, opepříme a necháme chvíli probublávat.
  3. Hotové penne scedíme a vmícháme do pánve k rajčatové směsi. Před podáváním sypeme strouhaným parmazánem a nasekanou petrželkou.

Tip: Místo loupaných krájených rajčat můžete do omáčky přidat nakrájená cherry rajčátka. Pokud připravujete jídlo pro celou rodinu, včetně dětí, vynechte chilli papričku nebo ji podávejte na misce, aby si každý mohl pokrm přiostřit dle chuti.

Špagety s ořechovým pestem

Ingredience na 4 porce:

Špagety s ořechovým pestem
  • 500 g špaget
  • 150 g vlašských ořechů
  • 50 g piniových oříšků
  • 2 stroužky česneku
  • svazek čerstvé petrželky
  • 2-3 lžíce strouhaného parmazánu
  • olivový olej
  • sůl

Pracovní postup:

  1. Do velkého hrnce s vroucí osolenou vodou dejte vařit špagety.
  2. Do vyšší nádoby dejte vlašské ořechy a piniové oříšky, česnek, sýr, petrželku, olivový olej a lžičku soli. Tyčovým mixérem vypracujte pesto. Pokud je moc husté, přidejte trochu oleje.
  3. Hotové špagety slijte, vraťte do hrnce a přidejte pesto. Promíchejte a hned podávejte.

Rychlé těstoviny si oblíbil i Zdeněk Pohlreich:

Autor:
  • Nejčtenější
Premium

Chci chlapa, co má větší koule než ego, říká svobodná matka Nikol Štíbrová

Před pár dny oslavila třiatřicítku a cítí se šťastná a spokojená. Nebylo to ale zadarmo – moderátorka a hvězda...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

Příběh Oliny: Vyspala jsem se s kamarádem, nevím co dál

Udělala jsem velkou hloupost, vyspala jsem se se svým nejlepším kamarádem. Bylo to krásné, ale i tak bych byla radši...

Lidé, jezte, neblázněte, nabádá psycholožka a dietoložka Iva Málková

Drželi jste někdy dietu? Občas? Často? Na Ivu Málkovou nemáte. Ta vyzkoušela snad všechny diety a metody na hubnutí, i...

Gender v pohádkách, divné diety i brčka z papíru. Kde je zdravý rozum?

Nejen v módě existují prapodivné trendy jako ponožky v sandálech. Některé odezní rychle, jiné mají dopad na naše...

Premium

Havel byl z jiného těsta, vzpomíná v rozhovoru exprezident Klaus

Jeden z hlavních aktérů polistopadového vývoje Václav Klaus starší hovořil pro LN o nepochopení kuponové privatizace i...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

Premium

Koučem hokejistek v Americe. Klení povoleno, vztahy přísně zakázány

Kluka z Ostravy očaroval New York, kde natrefil na pozoruhodnou práci. Ivo Mocek koučuje tým Metropolitan Riveters v...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Hruškový koláč z Bretaně

Je čas hrušek a tak si k víkendové kávě upečte náš hruškový koláč z Bretaně.

RECEPT DNE: Pečená kuřecí stehna s růžičkovou kapustou

Připravte si podle našeho receptu k nedělnímu obědu vynikající pečená kuřecí stehna s růžičkovou kapustou na orientální...

Brambory nejsou jen příloha. Zkuste koláč s cibulí, lokše či štrachandu

Zvykli jsme si používat bramborové hlízy jako poměrně nudnou surovinu pro přípravu kaše, „šťouchaček“ nebo hranolek....

Luxusní nedělní oběd skoro bez práce. Upečte si podzimní masovou pečeni

Nechcete při přípravě nedělního oběda strávit v kuchyni celé dopoledne, ale hodláte se před rodinou blýsknout pořádnou...

Najdete na iDNES.cz