Řízková historie
Otázka po původu řízku vás zavede až do starověkého Říma, kdy si dávní císaři pochutnávali na mase obaleném ve strouhance smíchané se zlatým prachem, protože věřili, že zlato léčí. Tedy aspoň to tvrdí legenda.
Písemně doložené první řízky (cotoletta alla milanese), ovšem bez zlata, připravovali už ve 12. století v Miláně. Zdejší specialitu prý o pár stovek let později objevil český šlechtic a rakouský maršálek Josef Václav Radecký z Radče a velmi mu zachutnala.
Na ovar, roládu či řízky. Jak kupovat vepřové maso a co z něj připravit |
Když v roce 1848 na rakouský trůn nastoupil císař František Josef I., jmenoval Radeckého generálním guvernérem benátského a lombardského království. Ten z vděčnosti pozval císaře na hostinu a podával, jak jinak, svůj oblíbený schnitzel připravený z telecího masa i s kostí a obalený ve směsi strouhanky a parmazánu.
Když se pak po smrti Radeckého snažili císařští kuchtíci pokrm napodobit, nedařilo se jim to stoprocentně, neměli totiž parmazán, a tak si vystačili s masem bez kosti a trojobalem: moukou, vajíčkem a strouhankou. Řízek smažili na přepuštěném másle a vynález delikatesy, na které si rádi pochutnáváte dodnes, byl na světě.
Později už se jenom upravovalo, nebylo telecí, poradili si s vepřovým, kuřecím, krůtím masem. Francouzi složení vylepšili sýrem cordon bleu, jinde vnitřek vyplnili šunkou a eidamem, v Holandsku ho nejspíš namleli (nenechte se mýlit, holandský řízek je ryze česká specialita, do mletého masa se přidá gouda nebo eidam a pak se obalí).
V Japonsku se překvapivě servíruje s rýží a nastrouhaným zelím, na Moravě zase se zelím a houskovými knedlíky, v Německu očekávejte verzi s omáčkou, brněnský řízek je plněný směsí z vajíček, nakrájené šunky a hrachu. Někdy se přidávají také další suroviny, například sýr či paprika. Řízky se také obalují v bramboráku nebo se podávají s křenem.
Tip pro lepší křehkost
Maso naklepejte, nasolte, opepřete a naložte přes noc do jogurtu s česnekem a kořením podle chuti. Nakonec obalte ve strouhance a usmažte v rozehřátém tuku dozlatova, řízečky budou báječně křehké.