Retro vaření: šunková rolka, kuře s broskví a míša řezy vás vezmou do 70.let

  0:16
Zasteskne se vám někdy po starých dobrých časech? Pojďte se s námi vydat na kulinární cestu do minulosti českých restaurací a pohostinství a nahlédněte do jejich typické nabídky.

Míša řezy jsou pro mnohé z nás stejnou vzpomínkou na dětství jako oranžová tatrovka nebo sbírání céček. | foto: J.Přerovský pro Granko

Retro momentálně letí snad ve všech oborech, tak proč ho nezkusit i ve vaření? To napadlo kuchaře hostince Depo v Českém Krumlově: „Katův šleh, tresčí játra obložená cibulí, šunková rolka, gothajský salám krájený s cibulí, octem a chlebem, vepřová játra na roštu, hovězí roštěná se sázenými vejci se šunkou, lečo z rajčat a paprik, švestkový kompot, rajčatový salát s cibulí, rakvička se šlehačkou..,“ vyjmenovává typické menu z roku 1976.

Pro hosty si „socialistické menu“ připravil při příležitosti oslavy Mezinárodního dne žen, který si dodnes mnoho z nás spojuje právě s partajními nucenými oslavami. Pokud jste pamětníci, můžete si u následujících receptů zavzpomínat, mladší generace pak zjistí, jaké byly evergreeny tehdejší doby.

Šunková rolka s křenovou pěnou a vejcem plněným žloutkovou fáší

Ingredience pro 2 osoby:

Křenová rolka s vejcem plněným žloutkovou fáší podle retro menu šéfkuchaře...
  • 4 plátky šunky od kosti
  • čerstvý křen podle chuti
  • smetana na šlehání 33%
  • 1 vejce
  • červená cibulka
  • sekaná pažitka

Postup:

Na tento recept se nejlépe hodí pražská šunka, neboli šunka od kosti, se 100% podílem masa a typickým tukovým krytím. Postačí nám tři rovnoměrně uříznuté plátky, které stočíme do ruliček o průměru palce.

Čerstvý křen nastrouháme na jemném struhadle, převaříme ve smetaně, osolíme a důkladně promixujeme. Necháme vychladnout a přecedíme přes jemný cedník, aby se později neucpala tryska do šlehačkové lahve „iSi“ a vyšleháme dvěma bombičkami CO2, scezený křen použijeme dále, při servírování.

Vejce vložíme do vroucí vody a vaříme 10 minut, necháme vychladnout, oloupeme, rozpůlíme a vyjmeme žloutek, který pokrájíme na jemné kousky s červenou cibulkou, sekanou pažitkou a vložíme zpět do důlku. Na talíř položíme ruličky z šunky a šlehačkovou lahví naplníme její střed, tak aby byla křenová pěna rovnoměrně po celé délce, přidáme naplněné vejce a vše ozdobíme zbylým křenem a čerstvou sekanou pažitkou

Kuřecí prso zapečené s broskví a sýrem, bramborové hranolky, obloha

Ingredience pro 2 osoby:

  • 2 kuřecí prsa
  • tuk na smažení
  • máslo
  • 2-4 kompotované broskve
  • 2 plátky eidamu
  • mouka hladká

Na oblohu:

  • červené a bílé zelí
  • červená paprika
  • salátová okurka
  • rajče
  • sůl, ocet, cukr

Postup:

Plátek kuřecího prsa očistíme, rozkrojíme a neklepeme. Na rozpálené pánvi si rozehřejeme tuk, na kterém kuřecí prso opečeme z obou stran a přidáme malou kostičku másla. Je důležité nepropékat dlouho, ale zprudka, aby maso nebylo vysušené, ale zůstalo stále šťavnaté.

Poté prso přendáme na plech, položíme 1-2 půlky kompotovaných broskví, překryjeme dvěma plátky sýru eidam a vložíme do předehřáté trouby na 160°C do doby, dokud se sýr zcela nerozpustí. Výpek z pánvičky nevyléváme, ale zaprášíme moukou, důkladně rozšleháme a provaříme, aby se neutvořily hrudky z mouky, vznikne nám tak přírodní šťáva, kterou použijeme k podlití masa při servírování.

Jako oblohu použijeme krouhané červené a bíle zelí, ochucené cukrem, octem a solí, dále krájenou červenou papriku, salátovou okurku a měsíček rajčete.

Míša řezy

Těsto:

Míša řezy jsou pro mnohé z nás stejnou vzpomínkou na dětství jako oranžová...
  • 6 vajec
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 6 polévkových lžic polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 4 polévkové lžíce granka

Krém:

  • 250 g másla
  • 500 g měkkého tvarohu (tučného)
  • 150 g moučkového cukru
  • (Hnědý rum)

Poleva:

  • 120 g hořké čokolády
  • 100 g másla
  • 2 polévkové lžíce mléka

Postup:

Žloutky vyšleháme s cukrem, postupně přidáme olej, prosátou mouku, prášek do pečiva a granko. Do směsi jemně vmícháme ušlehaný tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do předem vymazaného a hrubou moukou vysypaného plechu. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 10 minut.

Jako od maminky

Recepty na sladké moučníky najdete na webu Vitalion.cz.

Mezitím si připravíme jemný krém z tvarohu, másla a cukru. Pro lepší chuť můžeme přidat i kapku hnědého rumu. Krém rozetřeme na vychladlý piškot a necháme vychladit. Zatuhlý moučník polejeme hladkou polevou připravenou ve vodní lázni z rozpuštěného másla, nalámané čokolády a mléka. Po vychlazení můžeme krájet na porce a servírovat.

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...