Diskuze

RETRO: Kremrole, punčák, větrník a jiné oblíbené socialistické dezerty

Jakým jiným tématem začít seriál RETRO než vzpomínkou na sladkou chuť socialistických dezertů. Vždyť cukrárny poskytovaly v šedi tehdejšího Československa aspoň zdání něčeho barevného a sladce opojného. Připomeňte si chuť dětství lahodnými retro dezerty, jaké možná pekla i vaše maminka nebo babička.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

...při převratu jezdili do Budějovic kvanta rakušáků, kteří se mohli užrat zákusky české výroby, cukráři měli obrovské tržby a rakušáci se jen olizovali!!

1 0
možnosti

Taky tu před hadrákem nakupiovali spousty uzenin.

0 0
možnosti

ty by vám v redakci iDnesu dali kdybyste napsalia Johano Křížková že všechny uvedené zákusky se tehdy za totality dělali z MÁSLA a KVALITNÍCH surovin a nikoli z náhražek a nastavených krémů jako dnes.

Divím se že při dnešní bídě v oboru zákusků vám vůbec dovolili něco podbného napsat.

Měl ten článek za účel odsuzovat všechno totaůitní včetně zákusků, notabene za směšné ceny a mohli si je každé nedělní ráno dopřávat i důchodci.Co já se zanadával že mi ty nejlepší zákusky skoupili časně ráno hned po otebření cukrárny právě důchodci.

CO MYSLÍTE? KOLIK TĚCH DŮCHODCŮ VYSEDÁVÁ V CUKRÁRNÁCH A NA RANNÍCH PŘEDSTAVENÍCH V KINECH, DNES?

Děkuji za odpověď.

3 5
možnosti

V cukrárnách hodně.

Kina s ranními představeními by se v době, kdy má každý dvacet programů v televizi, asi neuživily.

3 0
možnosti

Kremrole snad mají být z listového těsta, nejlépe máslového, ne z nějakého paskvilu se strouhaným tukem.

3 0
možnosti

Proč retro, to se snad peče pořád, ne? Sice ne v kavárnách obchodních domů ap., ale v klasických cukrárnách ano.

6 0
možnosti

ne tak docela.

Laskonky delaji vsude s levnejsim kokosem namisto liskovymi orisky a jsou preslazene.

Kavove zrno je strasne tezko k dostani, vim jen o jedne cukrarne, kde ho delaji.

Rakvicky jsem nevidel uz leta a griliasove trubicky plnene parizskou slehackou take ne.

1 0
možnosti
Foto

Větrník, jenom o dost větší, jsem zahlédl v Bavorsku. Dokonce si ta cukrárna dala na štít: "Windbeutelkönigin". Náplň šlehačka s višněmi naloženými zřejmě v lihu.

0 0
možnosti

Vetrniky delaji dve ceske cukrarny v australskem Melbourne.

0 0
možnosti

Přijde mi, že tehdejší zákusky byly o něco větší.

0 0
možnosti

Jak kde. I dneska není moc cukráren, co by si daly práci s drobným cukrovím či minizákusky a prodávají ty samé humpolácké kusy jako byly ty "tehdejší".

1 0
možnosti

K16a66r58e58l 27D73r96d94a

5. 10. 2018 15:55

Mezi hrůzy mé puberty patřil ježek. Tuková piškotová koule v čokoládě a trocha oříšků. Báječné na pěstování beďarů. A jdu nedávno přes menzu. Stejnou hroudu nechutného tuku dnes cpou do současných děcek. ;-)

Koukám na cukrárnu, co asi tak znám z dětství za Husáka. Nesnášel jsem harlekýn. Byly želé řezy o ničem. A klasika pro mě byly: listový řez, větrník, věneček, punčák, kokosová roláda, miloval jsem štafetky (jak se to těsto jmenuje?), plněná trubička...

Kremrole jsem mohl jen domácí. Protože jsem jich snědl mísu na posezení.

Pak začala k sametu modernizace. Někdo začal místo cukrové polevy prosazovat čokoládu. Hnus. Větrníky v čokoládové polevě. Punčáky zalité čokoládou. Děs. Objevila se střecha a jadran s broskví...

Podle mě, nejhorší hrůza nastala po sametu. Cukrárny držely bolševické ceny a tak šly na náhražky a prapodivné tuky. Zákusek byl o život. Podle mě situaci zachránil Hájek a spol., co naučil českou veřejnost platit za kvalitní zákusek 50 Kč.

Jen tak mimochodem, Jihočeši mě nedávno naučili na macešky. Letitý jihočeský zákusek, a dnes ho cukrárny běžně mají. Prý býval na Jihu vždy.

0 3
možnosti

Někdo vás nutil/nutí, abyste to jedl?

5 0
možnosti

Tak si ten seriál rostrkanej na 150 stran zase sbalte. :-P

7 0
možnosti

M30i67l90a56n 85V36i96k

5. 10. 2018 10:54

Líbí se mi, jak se často dovídám, že za minulého režimu jsme měli hnusné potraviny. A když se v obchodech objeví "retro" potraviny, jsou inzerovány jako "bez chemických přídavků, éček, palmového oleje a vláken atd." A jsou mnohem dražší než ostatní potraviny stejného druhu.

9 0
možnosti

Jó svět chce být klamán.

3 0
možnosti

J91a17n 77S36t75e11h69l55i95k

5. 10. 2018 10:53

Když k nám jezdily rakušáci (už jsou po smrti) , tak vždy byly naprosto nadšený ze zákusku . Dnes by asi byly v šoku . Přírodní suroviny se nahradily ruznými náhražkami co se prakticky nezkazí a ruznými ochucovadly . To je asi ted největší rozdíl .

6 0
možnosti

Ale nebyli by v šoku. Oni pořád nakupují krabice dortů!;-);-) Je to prostě pro ně levnější i chutnější.

0 0
možnosti