- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
...při převratu jezdili do Budějovic kvanta rakušáků, kteří se mohli užrat zákusky české výroby, cukráři měli obrovské tržby a rakušáci se jen olizovali!!
Taky tu před hadrákem nakupiovali spousty uzenin.
ty by vám v redakci iDnesu dali kdybyste napsalia Johano Křížková že všechny uvedené zákusky se tehdy za totality dělali z MÁSLA a KVALITNÍCH surovin a nikoli z náhražek a nastavených krémů jako dnes.
Divím se že při dnešní bídě v oboru zákusků vám vůbec dovolili něco podbného napsat.
Měl ten článek za účel odsuzovat všechno totaůitní včetně zákusků, notabene za směšné ceny a mohli si je každé nedělní ráno dopřávat i důchodci.Co já se zanadával že mi ty nejlepší zákusky skoupili časně ráno hned po otebření cukrárny právě důchodci.
CO MYSLÍTE? KOLIK TĚCH DŮCHODCŮ VYSEDÁVÁ V CUKRÁRNÁCH A NA RANNÍCH PŘEDSTAVENÍCH V KINECH, DNES?
Děkuji za odpověď.
V cukrárnách hodně.
Kina s ranními představeními by se v době, kdy má každý dvacet programů v televizi, asi neuživily.
Kremrole snad mají být z listového těsta, nejlépe máslového, ne z nějakého paskvilu se strouhaným tukem.
Proč retro, to se snad peče pořád, ne? Sice ne v kavárnách obchodních domů ap., ale v klasických cukrárnách ano.
ne tak docela.
Laskonky delaji vsude s levnejsim kokosem namisto liskovymi orisky a jsou preslazene.
Kavove zrno je strasne tezko k dostani, vim jen o jedne cukrarne, kde ho delaji.
Rakvicky jsem nevidel uz leta a griliasove trubicky plnene parizskou slehackou take ne.
Větrník, jenom o dost větší, jsem zahlédl v Bavorsku. Dokonce si ta cukrárna dala na štít: "Windbeutelkönigin". Náplň šlehačka s višněmi naloženými zřejmě v lihu.
Vetrniky delaji dve ceske cukrarny v australskem Melbourne.
Přijde mi, že tehdejší zákusky byly o něco větší.
Jak kde. I dneska není moc cukráren, co by si daly práci s drobným cukrovím či minizákusky a prodávají ty samé humpolácké kusy jako byly ty "tehdejší".
Mezi hrůzy mé puberty patřil ježek. Tuková piškotová koule v čokoládě a trocha oříšků. Báječné na pěstování beďarů. A jdu nedávno přes menzu. Stejnou hroudu nechutného tuku dnes cpou do současných děcek. ;-)
Koukám na cukrárnu, co asi tak znám z dětství za Husáka. Nesnášel jsem harlekýn. Byly želé řezy o ničem. A klasika pro mě byly: listový řez, větrník, věneček, punčák, kokosová roláda, miloval jsem štafetky (jak se to těsto jmenuje?), plněná trubička...
Kremrole jsem mohl jen domácí. Protože jsem jich snědl mísu na posezení.
Pak začala k sametu modernizace. Někdo začal místo cukrové polevy prosazovat čokoládu. Hnus. Větrníky v čokoládové polevě. Punčáky zalité čokoládou. Děs. Objevila se střecha a jadran s broskví...
Podle mě, nejhorší hrůza nastala po sametu. Cukrárny držely bolševické ceny a tak šly na náhražky a prapodivné tuky. Zákusek byl o život. Podle mě situaci zachránil Hájek a spol., co naučil českou veřejnost platit za kvalitní zákusek 50 Kč.
Jen tak mimochodem, Jihočeši mě nedávno naučili na macešky. Letitý jihočeský zákusek, a dnes ho cukrárny běžně mají. Prý býval na Jihu vždy.
Někdo vás nutil/nutí, abyste to jedl?
Tak si ten seriál rostrkanej na 150 stran zase sbalte.
Líbí se mi, jak se často dovídám, že za minulého režimu jsme měli hnusné potraviny. A když se v obchodech objeví "retro" potraviny, jsou inzerovány jako "bez chemických přídavků, éček, palmového oleje a vláken atd." A jsou mnohem dražší než ostatní potraviny stejného druhu.
Když k nám jezdily rakušáci (už jsou po smrti) , tak vždy byly naprosto nadšený ze zákusku . Dnes by asi byly v šoku . Přírodní suroviny se nahradily ruznými náhražkami co se prakticky nezkazí a ruznými ochucovadly . To je asi ted největší rozdíl .
Ale nebyli by v šoku. Oni pořád nakupují krabice dortů! Je to prostě pro ně levnější i chutnější.