Doporučujeme

RETRO: Kremrole, punčák, větrník a jiné oblíbené socialistické dezerty

  • 235
Jakým jiným tématem začít seriál RETRO než vzpomínkou na sladkou chuť socialistických dezertů. Vždyť cukrárny poskytovaly v šedi tehdejšího Československa aspoň zdání něčeho barevného a sladce opojného. Připomeňte si chuť dětství lahodnými retro dezerty, jaké možná pekla i vaše maminka nebo babička.
Nejoblíbenější socialistické dezerty

Kávu si osladím...

Z rádia zpíval Karel Gott nebo Helena Vondráčková, na příborníku se bělal háčkovaný ubrus, který vlastnoručně vyrobila babička, před domem stála nablýskaná škodovka stovka a na jejím zadním okénku zasmušile pohupoval hlavou plastový jezevčík.

Nejezdilo se na Kanáry, ale na chalupu u Vodňan, nepil se Aperol Spritz, ale ovocné víno z darů zahrádky a ke kávě jsme si nedávali Mille-feiulle ani Creme brullée, ale věneček nebo rakvičku.

Možná i vy si s sebou z dob dávno minulých nesete vzpomínku, jak jste s babičkou chodili do cukrárny na hlavní ulici, kde to vonělo čerstvě mletou kávou a vanilkou a kde se na vás za sklem usmívaly větrníky, kremrole, laskonky, košíčky s krémem a ovocem nebo šťavnaté punčové řezy.

Náš nový seriál RETRO se nehodlá každý pátek nostalgicky dojímat nad časy minulými, ale chce připomenout život, jaký jsme před třiceti a více lety žili, co nám chutnalo, co jsme nosili a jací jsme byli.

A začínáme sladce - socialistickými moučníky, které vycházely ze zlaté tradice prvorepublikové cukrařiny, ovšem sem tam si pohrávaly s levnějšími surovinami, náhražkami nebo polotovary.

Punčový řez

Punčové řezy

Ingredience:

  • Na těsto:
  • 8 vajec
  • 8 lžic horké vody
  • 400 g pískového cukru
  • 200 g polohrubé mouky
  • Na dokončení:
  • 125 ml bezbarvého punče
  • 125 ml cukrového sirupu
  • 2 lžíce malinového sirupu (nebo potravinářské barvivo)
  • 1 menší sklenice marmelády
  • Na polevu:
  • 300 g moučkového cukru
  • 3 lžíce horké vody
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • + čokoláda na pocákání

Pracovní postup:

Jak připravit cukrový sirup?

V kastrůlku smíchejte 1 díl vody a 2 díly cukru a vše povařte asi pět minut do konzistence sirupu.

  1. Žloutky vyšleháme s horkou vodou do husté pěny. Pak přidáme 200 g cukru a znovu prošleháme. Bílky vyšleháme dotuha a vmícháme zbylý cukr. Pak do něj opatrně zapracujeme žloutkovou směs a nakonec po lžících mouku.
  2. Těsto rozdělíme na poloviny a upečeme je ve vymazané a hrubou moukou vysypané formě na dort (nebo v pekáčku). Když vychladnou, překrojíme jeden dort horizontálně na poloviny a druhý rozkrájíme na dvou až třícentimetrové pruhy.
  3. Punč rozdělíme do dvou talířů, do jednoho přimícháme cukrový sirup a do druhého malinový sirup (případně barvivo). Jednu polovinu korpusu potřeme marmeládou a vložíme zpět do formy.
  4. Nakrájené pruhy piškotu máčíme celé v první misce a v druhé jen omočíme zkraje, pak je klademe na spodní korpus. Druhou polovinu piškotu potřeme opět marmeládou, položíme suchou stranou nahoru do formy, zatížíme a necháme v chladu do druhého dne.
  5. Potom vyjmeme z formy a potřeme citronovou polevou, kterou jsme si připravili tak, že jsme cukr třeli s horkou vodou a citronovou šťávou tak dlouho, až vznikla hladká bílá ne moc tekutá poleva. Ztuhlou polevu pocákáme rozehřátou čokoládou.
Ovocný košíček

Košíčky s krémem a ovocem

Ingredience:

  • 360 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 g tuku
  • 2 žloutky
  • Na krém:
  • 500 ml mléka
  • 2 sáčky vanilkového pudinku
  • 50 g cukru
  • 100 g másla
  • Na dokončení:
  • kompotované nebo čerstvé ovoce 
  • želatina

Pracovní postup:

  • Na vál odvážíme mouku a cukr, uděláme důlek, kam vyklepneme žloutky, a nakonec nakrájíme máslo. Rukama rychle zpracujeme hladké těsto, zabalíme ho do mikrotenového sáčku a vložíme do ledničky na dvě hodiny.
  • Mezitím si můžeme připravit krém tak, že uvaříme hustý pudink z mléka, cukru a pudinkového prášku. Za občasného promíchání ho necháme zcela vychladnout a pak do něj zašleháme studené máslo. Uložíme do ledničky.
  • Těsto po kouskách vtlačujeme do formiček na košíčky a pečeme na 180 °C asi 15 minut. Ještě horké je vyklepneme a necháme vychladnout.
  • Zdobicím sáčkem s ozdobnou špičkou plníme košíčky krémem a zdobíme okapaným kompotovaným nebo čerstvým ovocem podle chuti a dostupnosti. Nakonec můžeme košíčky přetřít želatinou, kterou jsme nechali rozpustit ve vodě podle návodu na obalu.
Větrník podle Ivety Fabešové

Větrníky s karamelovou polevou

Ingredience:

  • 50 g másla nebo margarínu
  • 180 ml vody
  • špetka soli
  • 150 g polohrubé mouky
  • 3 vejce 
  • Na vanilkový krém:
  • 400 ml mléka
  • 1,5 vanilkového pudinku v prášku
  • 3 lžíce cukru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • ztužovač šlehačky
  • Na karamelový krém:
  • 50 g cukru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • ztužovač šlehačky 
  • Na polevu: 
  • 50 g krupicového cukru
  • 220 g moučkového cukru
  • 4 lžíce mléka

Pracovní postup:

  1. Den dopředu si připravíme základ pro karamelový krém tak, že cukr roztavíme v kastrolu, zalijeme polovinou smetany, rozmícháme a necháme zcela rozpustit. Uložíme do chladničky. Před plněním ušleháme zbylou smetanu se ztužovačem a spojíme s karamelovým základem.
  2. Troubu předehřejeme na 200 °C. Do kastrolu nalijeme vodu, přidáme tuk a špetku soli. Přivedeme k varu. Za stálého míchání po částech přisypeme mouku a mícháme tak dlouho, až se hmota přestane lepit na stěny. 
  3. Odstavíme, přendáme do jiné nádoby a po částečném zchladnutí do hmoty zapracujeme všechna tři vejce. 
  4. Těsto naplníme do zdobicího sáčku a tvoříme větrníky na vymazaný plech. Potřeme vodou a dáme péct do předehřáté trouby na 12-15 minut. Troubu neotvíráme, aby větrníky „nespadly“. Vyjmeme, necháme vychladnout a podélně rozkrojíme.
  5. K plnění použijeme vanilkový a karamelový krém, které je možné si připravit dopředu. Na vanilkový uvaříme hustý pudink a za občasného promíchání jej necháme vychladnout. Smetanu ušleháme se ztužovačem a spojíme s pudinkem. 
  6. Větrníky plníme zdobicím sáčkem nejprve vanilkovým a pak karamelovým krémem. Horní část namočíme do karamelové polevy a přiklopíme. Polevu si připravíme tak, že krupicový cukr necháme v kastrůlku zkaramelizovat, zalijeme mlékem a rozmícháme. Do mísy nasypeme moučkový cukr a postupně do něj vmícháme teplý karamel.

:

Hotová sladká pochoutka

Kremrole

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky + na podsypání
  • 375 g tuku (zmraženého)
  • 1 vejce
  • 1 lžíce octa
  • trochu soli
  • 180 - 200 ml studené vody
  • Na náplň:
  • 5 bílků
  • 350 g cukru

Pracovní postup:

  1. Mouku odvážíme do mísy a pak do ní nastrouháme tuk, přidáme sůl, vejce a ocet a rychle vypracujeme těsto, které zabalíme do mikrotenového sáčku a dáme chladit do ledničky. 
  2. Trubičky na kremrole lehce omastíme. Těsto na pomoučeném válu vyválíme asi na tři milimetry a krájíme pruhy, které navineme na připravené trubičky. Můžeme potřít rozšlehaným vejcem.
  3. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut, necháme trochu vychladnout a stáhneme z trubiček.
  4. Náplň do kremrolí si připravíme tak, že vyšleháme bílky téměř dotuha a pak do nich tenkým pramenem přilijeme cukr, který jsme si nechali rozpustit v kastrůlku na plotně. Šleháme dotuha a plníme vychladlé kremrole.
Laskonky podle Ivety Fabešové

Laskonky s kávovým krémem

Ingredience:

  • 6 bílků
  • 350 g cukru
  • 110 g mletých ořechů
  • Na krém:
  • 2 vejce
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 100 ml černé kávy
  • 200 g másla

Pracovní postup:

  1. Bílky a cukr šleháme ručním šlehačem tak dlouho, až je sníh docela tuhý. Pak do něj vmícháme mleté ořechy. Na lehce vymazaný plech tvoříme pomocí šablony nebo formičky laskonky.
  2. Troubu předehřejeme na 110 °C a laskonky v ní asi hodinu sušíme, až jsou pěkně pevné a nelepí se. Necháme je vychladnout a připravíme si krém.
  3. Nad párou šleháme vejce, cukr a kávu tak dlouho, až vznikne hladký a hustý krém. Ten necháme za občasného promíchání vychladnout a pak do něj zašleháme studené máslo. Pomocí zdobicího sáčku s ozdobnou špičkou naneseme krém na laskonku a druhou lehce přiklopíme.

Tip: Laskonky jsou výborné také s kakaovým nebo ořechovým krémem.

Milá Sally...

Co nás trápilo, s čím jsme se novinám svěřovali a jaké odpovědi jsme dostávali? Další díl našeho RETRO seriálu čtěte v pátek 12.října. Na závěr seriálu vás čeká kvíz a deset vylosovaných čtenářů, kteří správně odpoví, získá obrazové publikace Retro.

Unikátní obrazové publikace Retro věnovalo čtenářům OnaDnes.cz nakladatelství...

  • Vybrali jsme pro Vás