Kávu si osladím...
Z rádia zpíval Karel Gott nebo Helena Vondráčková, na příborníku se bělal háčkovaný ubrus, který vlastnoručně vyrobila babička, před domem stála nablýskaná škodovka stovka a na jejím zadním okénku zasmušile pohupoval hlavou plastový jezevčík.
Nejezdilo se na Kanáry, ale na chalupu u Vodňan, nepil se Aperol Spritz, ale ovocné víno z darů zahrádky a ke kávě jsme si nedávali Mille-feiulle ani Creme brullée, ale věneček nebo rakvičku.
Možná i vy si s sebou z dob dávno minulých nesete vzpomínku, jak jste s babičkou chodili do cukrárny na hlavní ulici, kde to vonělo čerstvě mletou kávou a vanilkou a kde se na vás za sklem usmívaly větrníky, kremrole, laskonky, košíčky s krémem a ovocem nebo šťavnaté punčové řezy.
Náš nový seriál RETRO se nehodlá každý pátek nostalgicky dojímat nad časy minulými, ale chce připomenout život, jaký jsme před třiceti a více lety žili, co nám chutnalo, co jsme nosili a jací jsme byli.
A začínáme sladce - socialistickými moučníky, které vycházely ze zlaté tradice prvorepublikové cukrařiny, ovšem sem tam si pohrávaly s levnějšími surovinami, náhražkami nebo polotovary.
Punčové řezy
Ingredience:
- Na těsto:
- 8 vajec
- 8 lžic horké vody
- 400 g pískového cukru
- 200 g polohrubé mouky
- Na dokončení:
- 125 ml bezbarvého punče
- 125 ml cukrového sirupu
- 2 lžíce malinového sirupu (nebo potravinářské barvivo)
- 1 menší sklenice marmelády
- Na polevu:
- 300 g moučkového cukru
- 3 lžíce horké vody
- 3 lžíce citronové šťávy
- + čokoláda na pocákání
Pracovní postup:
Jak připravit cukrový sirup?V kastrůlku smíchejte 1 díl vody a 2 díly cukru a vše povařte asi pět minut do konzistence sirupu. |
- Žloutky vyšleháme s horkou vodou do husté pěny. Pak přidáme 200 g cukru a znovu prošleháme. Bílky vyšleháme dotuha a vmícháme zbylý cukr. Pak do něj opatrně zapracujeme žloutkovou směs a nakonec po lžících mouku.
- Těsto rozdělíme na poloviny a upečeme je ve vymazané a hrubou moukou vysypané formě na dort (nebo v pekáčku). Když vychladnou, překrojíme jeden dort horizontálně na poloviny a druhý rozkrájíme na dvou až třícentimetrové pruhy.
- Punč rozdělíme do dvou talířů, do jednoho přimícháme cukrový sirup a do druhého malinový sirup (případně barvivo). Jednu polovinu korpusu potřeme marmeládou a vložíme zpět do formy.
- Nakrájené pruhy piškotu máčíme celé v první misce a v druhé jen omočíme zkraje, pak je klademe na spodní korpus. Druhou polovinu piškotu potřeme opět marmeládou, položíme suchou stranou nahoru do formy, zatížíme a necháme v chladu do druhého dne.
- Potom vyjmeme z formy a potřeme citronovou polevou, kterou jsme si připravili tak, že jsme cukr třeli s horkou vodou a citronovou šťávou tak dlouho, až vznikla hladká bílá ne moc tekutá poleva. Ztuhlou polevu pocákáme rozehřátou čokoládou.
Košíčky s krémem a ovocem
Ingredience:
- 360 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 200 g tuku
- 2 žloutky
- Na krém:
- 500 ml mléka
- 2 sáčky vanilkového pudinku
- 50 g cukru
- 100 g másla
- Na dokončení:
- kompotované nebo čerstvé ovoce
- želatina
Pracovní postup:
- Na vál odvážíme mouku a cukr, uděláme důlek, kam vyklepneme žloutky, a nakonec nakrájíme máslo. Rukama rychle zpracujeme hladké těsto, zabalíme ho do mikrotenového sáčku a vložíme do ledničky na dvě hodiny.
- Mezitím si můžeme připravit krém tak, že uvaříme hustý pudink z mléka, cukru a pudinkového prášku. Za občasného promíchání ho necháme zcela vychladnout a pak do něj zašleháme studené máslo. Uložíme do ledničky.
- Těsto po kouskách vtlačujeme do formiček na košíčky a pečeme na 180 °C asi 15 minut. Ještě horké je vyklepneme a necháme vychladnout.
- Zdobicím sáčkem s ozdobnou špičkou plníme košíčky krémem a zdobíme okapaným kompotovaným nebo čerstvým ovocem podle chuti a dostupnosti. Nakonec můžeme košíčky přetřít želatinou, kterou jsme nechali rozpustit ve vodě podle návodu na obalu.
Větrníky s karamelovou polevou
Ingredience:
- 50 g másla nebo margarínu
- 180 ml vody
- špetka soli
- 150 g polohrubé mouky
- 3 vejce
- Na vanilkový krém:
- 400 ml mléka
- 1,5 vanilkového pudinku v prášku
- 3 lžíce cukru
- 200 ml smetany ke šlehání
- ztužovač šlehačky
- Na karamelový krém:
- 50 g cukru
- 200 ml smetany ke šlehání
- ztužovač šlehačky
- Na polevu:
- 50 g krupicového cukru
- 220 g moučkového cukru
- 4 lžíce mléka
Pracovní postup:
- Den dopředu si připravíme základ pro karamelový krém tak, že cukr roztavíme v kastrolu, zalijeme polovinou smetany, rozmícháme a necháme zcela rozpustit. Uložíme do chladničky. Před plněním ušleháme zbylou smetanu se ztužovačem a spojíme s karamelovým základem.
- Troubu předehřejeme na 200 °C. Do kastrolu nalijeme vodu, přidáme tuk a špetku soli. Přivedeme k varu. Za stálého míchání po částech přisypeme mouku a mícháme tak dlouho, až se hmota přestane lepit na stěny.
- Odstavíme, přendáme do jiné nádoby a po částečném zchladnutí do hmoty zapracujeme všechna tři vejce.
- Těsto naplníme do zdobicího sáčku a tvoříme větrníky na vymazaný plech. Potřeme vodou a dáme péct do předehřáté trouby na 12-15 minut. Troubu neotvíráme, aby větrníky „nespadly“. Vyjmeme, necháme vychladnout a podélně rozkrojíme.
- K plnění použijeme vanilkový a karamelový krém, které je možné si připravit dopředu. Na vanilkový uvaříme hustý pudink a za občasného promíchání jej necháme vychladnout. Smetanu ušleháme se ztužovačem a spojíme s pudinkem.
- Větrníky plníme zdobicím sáčkem nejprve vanilkovým a pak karamelovým krémem. Horní část namočíme do karamelové polevy a přiklopíme. Polevu si připravíme tak, že krupicový cukr necháme v kastrůlku zkaramelizovat, zalijeme mlékem a rozmícháme. Do mísy nasypeme moučkový cukr a postupně do něj vmícháme teplý karamel.
:
Kremrole
Ingredience:
- 500 g hladké mouky + na podsypání
- 375 g tuku (zmraženého)
- 1 vejce
- 1 lžíce octa
- trochu soli
- 180 - 200 ml studené vody
- Na náplň:
- 5 bílků
- 350 g cukru
Pracovní postup:
- Mouku odvážíme do mísy a pak do ní nastrouháme tuk, přidáme sůl, vejce a ocet a rychle vypracujeme těsto, které zabalíme do mikrotenového sáčku a dáme chladit do ledničky.
- Trubičky na kremrole lehce omastíme. Těsto na pomoučeném válu vyválíme asi na tři milimetry a krájíme pruhy, které navineme na připravené trubičky. Můžeme potřít rozšlehaným vejcem.
- Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut, necháme trochu vychladnout a stáhneme z trubiček.
- Náplň do kremrolí si připravíme tak, že vyšleháme bílky téměř dotuha a pak do nich tenkým pramenem přilijeme cukr, který jsme si nechali rozpustit v kastrůlku na plotně. Šleháme dotuha a plníme vychladlé kremrole.
Laskonky s kávovým krémem
Ingredience:
- 6 bílků
- 350 g cukru
- 110 g mletých ořechů
- Na krém:
- 2 vejce
- 3 lžíce moučkového cukru
- 100 ml černé kávy
- 200 g másla
Pracovní postup:
- Bílky a cukr šleháme ručním šlehačem tak dlouho, až je sníh docela tuhý. Pak do něj vmícháme mleté ořechy. Na lehce vymazaný plech tvoříme pomocí šablony nebo formičky laskonky.
- Troubu předehřejeme na 110 °C a laskonky v ní asi hodinu sušíme, až jsou pěkně pevné a nelepí se. Necháme je vychladnout a připravíme si krém.
- Nad párou šleháme vejce, cukr a kávu tak dlouho, až vznikne hladký a hustý krém. Ten necháme za občasného promíchání vychladnout a pak do něj zašleháme studené máslo. Pomocí zdobicího sáčku s ozdobnou špičkou naneseme krém na laskonku a druhou lehce přiklopíme.
Tip: Laskonky jsou výborné také s kakaovým nebo ořechovým krémem.
Milá Sally...Co nás trápilo, s čím jsme se novinám svěřovali a jaké odpovědi jsme dostávali? Další díl našeho RETRO seriálu čtěte v pátek 12.října. Na závěr seriálu vás čeká kvíz a deset vylosovaných čtenářů, kteří správně odpoví, získá obrazové publikace Retro. |