Řepánky a mrkvánky
Na pečení moučníku většinou potřebujeme ovoce. Tentokrát to ale zkuste se zeleninou, budete mile překvapeni.
Stupeň obtížnosti
Střední
Vaření 90 min
Bez odležení
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
266 KCal
12 %
11 %
-
Energie
1114 KJ
12 %
11 %
-
Sacharidy
34,3 g
39 %
34 %
-
Vláknina
2,8 g
9 %
9 %
-
Bílkoviny
6,2 g
10 %
9 %
-
Tuky
11,0 g
17 %
16 %
-
nasycené
5,3 g
-
trans-mastné
0,2 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Z droždí, 3 lžic mouky, lžíce cukru a trochy teplejšího mléka umícháme kvásek a na teplém místě ho necháme přibližně 10 minut vzejít.
- Zbylou mouku s cukrem nasypeme do zadělávací mísy. Přidáme kvásek, vejce, vychladlé rozpuštěné máslo a špetku soli. Postupně přiléváme zbylé vlažné mléko a vypracujeme vláčné těsto, které pak necháme v teple a pod utěrkou vykynout.
- Mezitím si připravíme náplně. Řepu oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. V rendlíku rozpustíme máslo a řepu podusíme do poloměkka. V mléce rozmícháme škrob a cukr a přilijeme k řepě. Nakonec zamícháme mák a povaříme asi 3 minuty. Odložíme vychladnout.
- Mrkev a jablko nastrouháme, opět podusíme v másle. V mléce rozmícháme skořici, škrob, cukr a ořechy. Přimícháme k mrkvové směsi a za stálého míchání provaříme asi 3 minuty.
- Vykynuté těsto vykrajujeme lžící na jednotlivé kuličky, prsty každý bochánek roztáhneme a do středu vložíme jednu z náplní. Konce dobře spojíme a hotové bochánky rozložíme s menšími rozestupy na plech vymazaný olejem.
- Vejce prošleháme s citronovou šťávou. Povrch kuliček potřeme touto směsí potřeme a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 160 °C asi 45 minut dozlatova. Před podáváním můžeme pocukrovat.