Recepty
Je čas začít zdravé snídat. Šest tipů, jak nastartovat den a získat energii
S příchodem nového roku nastal ideální čas na změnu, která bude prospěšná pro vaše tělo i mysl. Jednou z těch nejjednodušších a nejdůležitějších jsou zdravé snídaně. První porce jídla má totiž...
Chytře a úsporně v kuchyni. Co se zbylou vánočkou, cukrovím či vařenou rýží
Po kaloricky i finančně náročných vánočních a silvestrovských oslavách přichází na začátku roku nejen obligátní hubnutí, ale také šetření. A to se v kuchyni určitě projeví. Navíc je in neplýtvat, a...
Chlebíčky, tapas i pomazánky. Nejlepší recepty na silvestrovské pohoštění
Blíží se konec roku 2024 a s ním také přípravy na oslavy v kruhu rodiny nebo přátel. Pokud jste se i vy rozhodli strávit silvestr se svými blízkými, určitě vám přijdou vhod naše tipy a recepty na ty...
Salám, hrášek, mrkev, olivy. Kde se vzal bramborový salát a co do něj patří
Zlatým hřebem vánoční tabule v Česku není kapr, vánočka nebo cukroví. Je to bramborový salát, který se mnohde míchá v lavoru, aby ho bylo dost. O tom, který je ten nejlepší a pravý, se vedou spory...
Uvařte si luxusního houbového kubu podle šéfkuchaře Jana Punčocháře
Houbový kuba je klasické české vánoční jídlo, na které se však v některých domácnostech zapomíná. Je to velká škoda, protože tradiční recept rozhodně není zastaralý. Připomeňte si recept na tuto...
Vánočka, štola, závin. Recepty, bez kterých se sváteční hodování neobejde
Vánoce jsou časem vůní, které se linou z kuchyní a naplňují domov teplem a pohodou. Kynuté těsto je jedním z těch kouzel, které promění obyčejné ingredience v nadýchané dobroty – od měkkých vánoček...
33 nejlepších receptů na jedlé vánoční dárky, které si můžete vyrobit doma
Se začátkem adventu si i ti nejzarputilejší odkladači musí připustit, že Vánoce se nezadržitelně blíží, a tak je už nejvyšší čas vyřešit dárky pro rodinu, přátele a kolegy. Máme pro vás spoustu tipů,...
Vánoční chleby napříč Evropou. Birnbrot, panettone nebo potica provoní svátky
Vánoce jsou časem, kdy se naše smysly rozplývají blahem. A co jiného k tomu přispívá víc než vůně čerstvě upečeného chleba provoněného kořením a kandovaným ovocem? Dali byste přednost sladkému...
Vše, co chcete vědět o cukroví: nejlepší recepty, kdy začít péct, jak skladovat
Vánoce se blíží, a tak nastává čas připravit si jednoduchý manuál na pečení vánočního cukroví. Přinášíme vám nejlepší recepty na vánoční cukroví a také rady, kdy začít péct, kdy se pustit do zdobení...
Pomalu pečená husa, kaldoun i rohlíčky. Ty nejlepší svatomartinské recepty
Svátek svatého Martina je známý především pranostikou o jeho příjezdu na bílém koni, ale také k němu patří bohatá gastronomická tradice. Hody symbolizují přechod mezi podzimem a zimou, a tak se na...
Zelí, kapusta, kadeřávek. Dejte si listopadovou zeleninu nadupanou vitaminy
Za okny už je opravdový podzim se vším všudy, a tak i naše talíře vypadají docela jinak, než před několika týdny či měsíci. Zkuste si na něj naložit košťálovou zeleninu, která má v našem jídelníčku...
Rozinkové koláčky i muchomůrky s kokosem. Pečeme na Vánoce s Pepou Maršálkem
Do adventu sice ještě zbývá několik týdnů, ovšem to nikomu nebrání těšit se už teď na Vánoce, a hlavně na předvánoční pečení. Populární cukrář Josef Maršálek se s námi podělil o tři recepty ze své...
Za Ludvíka XIV. frčely dvojité brady, jinak jedla Kleopatra či Alžběta II.
Cestujete rádi časem? A zajímalo by vás, jak se jedlo na šlechtických dvorech? Přijměte pozvání na hostinu v režii urozených dam. Inspirujte se třeba jídelníčkem Alžběty II., který byl de facto...
Rakytník, šípky i jeřabiny prospějí zdraví a ozvláštní podzimní jídelníček
Možná i vám dodává energii pohled na podzimně zabarvenou přírodu, která v této roční době nabízí nejen potěchu oka, ale také nečekané zdroje vitaminů a dalších prospěšných látek. Objevte skvělé...
Recepty na nejlepší podzimní polévky. Zahřejte se dýňovou, čočkovou i vývarem
Už jsou tu zase mlhavá rána, chladnější dny a brzká stmívání. To vše spolu s padajícím listím a dalšími neklamnými znaky podzimu dává znamení, že je tu zase čas hustých a vymazlených polévek, které...
Karamel i omamná vůně koření. Pět podzimních nápojů, které musíte vyzkoušet
Na podzim přijde vhod kromě kabátů a huňatých šál také něco teplého na zahřátí. Pokud se vám už omrzel čaj ve všech svých podobách, zkuste si uvařit některý z ikonických podzimních nápojů. Přenesou...
Kolem světa s kávou. Za její chuť vděčíme Osmanům, papeži i vídeňským kočím
Káva, kdysi střežený poklad z Arábie, je dnes symbolem klidného rána i odpoledních setkání. Ať už si vychutnáváte silné italské espresso nebo osvěžující řecké frappé, každý šálek má svůj vlastní...
Jablka a hrušky. Co o nich možná nevíte a tipy na nejlepší podzimní recepty
Rozjasní zasmušilou podzimní náladu, zaženou dotěrné virózy a dodají energii. Sladké šťavnaté hrušky a jablka jsou součástí loučení se s létem a vítání podzimu. Kromě toho nám dávají v kuchyni...
Do salátu, pomazánky i smoothie. Avokádo je studnicí zdraví i extra lahůdkou
Na první pohled nevzhledné hruškovité plody jsou zásobárnou zdravých tuků, vitaminů i antioxidantů. Z botanického hlediska je sice avokádo ovoce, v kuchyni s ním ovšem nakládáme spíš jako se...
Od nápoje bohů k patrovému dortu či tartaletkám. Čokoláda slaví svůj den
Na 13. září každoročně připadá Mezinárodní den čokolády. Pokud patříte mezi milovníky této afrodiziakální laskominy, pojďte se o ní dozvědět něco víc. A máme pro vás i spoustu vychytaných receptů.
Zázrak nejen pro vegetariány. Hlíva ústřičná nahradí maso i prospěje zdraví
Její blahodárné účinky znali už staří Číňané nebo Římané. Ochutnat hlívu ústřičnou můžete snadno i vy. Můžete ji koupit v obchodě, najít v lese, a dokonce si ji i sami vypěstovat. Je nejen velmi...
S bublinkami, vzácně i bez, prosecco k létu patří. Co o něm možná nevíte
Bublinky nepatří jen k silvestrovským oslavám, ještě lépe jim to sluší v létě. A to ještě nekončí. Momentálně se těší velké oblibě italské prosecco. Chystáte se vypít si s přáteli sklenku tohoto...
Husté polévky, omelety i houby. Chalupářské rychlovky vás budou bavit
V létě trávíme na chatách a chalupách ještě víc času než doma. Ne každý tu má po ruce veškerý kuchyňský komfort, ale i s jednou pánvičkou nebo pekáčkem se dá zahrát velké kulinární divadlo. Máme pro...
Není řízek jako řízek. Kde se vzal, jak ho vylepšit, a který je ten nejlepší
Naklepat, obalit, osmažit a za půl hodiny můžete jíst… Ano, řeč je o řízcích. Tento dokonalý pokrm je ideální nejen na výlet nebo na rodinnou výpravu, ale uctíte s ním i důležitou nedělní návštěvu....
Meruňky, švestky i drobné plody. Jak v kuchyni využít letní ovocnou sklizeň
Možná si sladké letní ovoce pěstujete sami na zahrádce, možná se s vámi o svou úrodu dělí příbuzní nebo si nosíte úlovky z trhu. Nejlepší je zakousnout se do šťavnaté meruňky či švestky přímo, ale...
V 81 letech zemřel Loli, otec tiramisu. Slavný dezert prý vznikl náhodou
Renomovaná italská restaurace Le Beccherie potvrdila, že v neděli zemřel po dlouhé těžké nemoci italský cukrář Roberto „Loli“ Linguanotto. Jeho jméno už navždy zůstane spojeno se slavným dezertem...
Bez trapasů a nemilých překvapení. Experti radí, jak na dokonalou grilovačku
Grilování k prázdninám prostě patří. Nejde ovšem jen o jídlo, taková zahradní party je i společenská událost, která má nepsaná pravidla. Ve spolupráci se šéfkuchařem Martinem Svatkem, porotcem...
Pusťte si do kuchyně želatinu či agar, skvěle si vychutnáte letní ovoce
Někdo jejich třaslavou konzistenci nesnáší, jiný miluje. Seznamte se s užitečnými pomocníky při přípravě dezertů. Zdaleka nejde jen o želatinu či agar, je jich řada, každý umí trochu něco jiného, a...
Cukety, rajčata a papriky ve vaší kuchyni. Využijte úrodu ze zahrádky
Nadbytek úrody rajčat, paprik a cuket potká během letních dní mnoho zahradníků. Pokud překvapí i vás, není třeba propadat panice. Plody ze zahrádky lze zpracovat různými způsoby. Můžete je zavařit,...
Rychle a chytře jako profesionál. Jak se v létě zbytečně neohřát u sporáku
O prázdninách nikdo nechce trávit hodiny u sporáku, ale jíst se musí. S našimi praktickými tipy budete mít na stole skvělé jídlo do půl hodiny a ještě uslyšíte jen samou chválu na vaše kulinární...
Všechny chutě světa na talíři. Užijte si Itálii, Řecko, Španělsko i Maroko
Jezdíte v létě na dovolenou za koupáním v moři, památkami nebo poznáváním přírodních krás? Možná ani jedno z toho. Stále více lidí se vydává do světa proto, aby ochutnali místní speciality a poznali...
Dort i zmrzlina. Oslavte s dětmi konec školního roku a začátek prázdnin
Zkuste na chvíli zavřít oči a přeneste se v duchu do dětství. Jak jste se cítili, když skončil školní rok a před vámi byly nekonečné dva měsíce prázdnin? Zkuste spolu s dětmi prožít ten natěšený...
Hurá na piknik! Skvělé slané i sladké tipy pro letní hodování na dece
Nejen kalendář, ale i počasí už hlásí léto. Ideální čas na venkovní hostinu zvanou piknik. Nahlédněte s námi do historie této pohodové zábavy, přeneste jídelní stůl na louku a připravte dokonalé...
Sladké těšení na léto. Třešně jsou skvělé na koláč, zmrzlinu i k masu
Většině z nás se při vyslovení slova třešně vybaví léto u babičky, sladké koláče, řezy a dorty, které se jen rozplývají na jazyku. Toto šťavnaté ovoce se ale dá v kuchyni využít i jinak. Máme pro vás...
Červené hvězdy zahrad i skleníků. Jak nakupovat rajčata a co s nimi v kuchyni
Možná i vy jste si na balkoně či zahrádce vysadili sazenice rajčat a těšíte se na vlastní úrodu. Než se však dočkáte, vypravte se do obchodu nebo na trh pro červené posly léta. Poradíme vám, na co si...
Oslavte den dětí sladce. Potěší je nejen dort, ale i cupcakes nebo pohár
Mezinárodní den dětí je skvělou příležitostí blýsknout se svými cukrářskými dovednostmi a přitom potěšit nejmladší členy rodiny. Děti všeho věku nepohrdnou vymazleným dortem, domácí zmrzlinou,...
Poradny
Ptáte se dědka kořenáře
Co dělat, když je v krvi nadměrné množství železa. A jak je snížit? Vstoupit do poradny
Ptáte se kulináře
Dobrý den, prosím vás z čeho udělám nejlepší vývar? Děkuji. Vstoupit do poradny