Recepty ze zvěřiny

Povede to ke změně jídelníčku? Vysoké zvěře ve Velké Británii je moc

Podle vládního úřadu, který se stará o veřejné lesy, je nyní v Anglii více kusů...

V soumračném pološeru Martin Edwards sleduje z posedu stíny prastarého lesa kolem sebe a čeká. Sedí bez pohnutí a pozoruje okolí pomocí termokamery. Ani zajíci jako by nevnímali jeho přítomnost,...

16. listopadu 2024  21:32

Michelin prošel české restaurace. Chválí zvěřinu či houby, víno je slabina

Premium
ilustrační snímek

Česko už ví, jak jsou na tom zdejší restaurace. Po roce je totiž hotová analýza stavu české gastronomie, kterou vypracovala francouzská společnost Michelin. Práce za bezmála 4,4 milionu korun má...

12. října 2024

Jak dostat zvěřinu na talíře. Státu se do velké propagace masa nechce

Největší královský park Londýna Richmond je proslavený především volně se...

Lidé se obávají konzumace zvěřiny. Podle obchodníků je to přitom kvalitní a zdravé maso, které pochází z málo stresované zvěře. Obsahuje až desetkrát více vitaminů než maso hovězí, stále se ho ale v...

10. října 2024

Státní Lesy ČR rozjíždí byznys se zvěřinou, zřídily první zpracovnu na Moravě

Na zámku v Židlochovicích u Brna otevřel státní podnik Lesy ČR zpracovnu a...

Pochoutky z vyhlášené honitby kolem Židlochovic na Brněnsku si v minulosti užívali hlavně vyvolení, teď si na čerstvé zvěřině může pochutnat každý. Státní podnik, který v lokalitě spravuje skoro...

1. října 2024  11:57

Zvěřina na grilu. Češi k ní zatím hledají cestu, turisté ji milují, říká šéfkuchař

Premium
Lubomír Dolejš

Za socialismu jsme opékali špekáčky a grilovali nejčastěji klobásy. Dnes je grilování v módě, podle průzkumů se mu pravidelně věnuje více než polovina populace. Lubomír Dolejš, šéfkuchař pražské...

16. července 2024

Útulná a bohatá doba bronzová. Vědci do ní nahlédli skrze britské Pompeje

Předměty svědčí o dovednosti obyvatel sídla.

Glazovaná zvěřina na medu, náhrdelníky s korálky z Iránu, umné lněné oděvy, sekery a další nástroje. Přívětivé, zateplené kruhové domy, které čněly nad říční hladinou na kůlech. Neuvěřitelně dobře...

5. dubna 2024

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho kolega Daniel Govoni ukážou, jak si na grilu udělat nevšední pomalu dušené srnčí ragú na víně s kořenovou...

18. listopadu 2023

Zvěřina byla po staletí jen pro bohaté. Hlava srní, bobrový ocas i kačice

Na Tylově náměstí v Praze byla v roce 1960 otevřena moderní prodejna drůbeže,...

Podzim v kuchyni nově patří zvěřině, které naše generace znovu přicházejí na chuť. Maso divoké zvěře bylo dříve výsadou jen movitých vrstev. Pytláci ho sami často ani nejedli, protože ho hospodyně...

8. listopadu 2023

Základní lekce, jak připravit delikátní zvěřinu. Stačí znát správné fígle

Zvěřinové maso patří k nejzdravějším druhům, protože  obsahuje malé množství...

Lahodné maso, které si gurmáni raději vychutnají v restauraci, než aby ho připravovali doma. Příprava je možná o kapku složitější, ale výsledek stojí za to. Navíc je zvěřina opravdu zdravá, mj....

11. prosince 2022

Zvěřině s černorybízovou se na Kladské vyrovnala Forejtova se šípkovou

Přemek Forejt o svou vynikající šípkovou omáčku málem přišel, tak moc chutnala...

Souboj na talíři, kuchařská road movie Radka Kašpárka, Jana Punčocháře a Přemka Forejta, zamířila v druhém díle druhé řady do pensionu Kladská, od Mariánek co by kamenem dohodil. Na místo obklopené...

6. září 2022  22:45

Hony přiškrtil covid, myslivci boří mýty o zvěřině a prodávají on-line

Ulovením devatenácti prasat vyrovnali ústečtí myslivci svůj 15 let starý rekord.

Zvěřina má punc nedostupného masa s obtížnou přípravou neprávem, tvrdí myslivci. Zájem lidí o úlovky z lesa přiživuje v době covidu internet, a toho by rádi využili. S odbytem divočiny je totiž...

25. listopadu 2020  11:03

Podzim je časem zvěřiny. Jak připravit bažanta nebo kančí maso?

Pečená zvěřina na schwarzwaldské šunce se zeleninou

Zvěřina je pro mnoho amatérských kuchařů a kuchařek tak trochu „vyšší dívčí“, ale s našimi recepty a videorecepty to nakonec přece jen nemusí být tak náročné, jak by se mohlo zdát.

24. října 2020

O zvěřinu není zájem, myslivci a lesníci ji prodávají přes aplikace

ilustrační snímek

Nečekaný výpadek poptávky po zvěřině, který myslivcům způsobil soubor omezení během koronavirové krize, zvýraznil už dříve narůstající problém. Lidé zvěřinu nekupují. Myslivci však musí udržovat...

19. září 2020  10:11

Pro srnce či divočáka k nejbližšímu myslivci. Labužníkům pomůže nový web

ilustrační snímek

Výkupny zvěřiny přestaly v době koronaviru a uzavřených restaurací vykupovat od myslivců ulovenou zvěřinu. Českomoravská myslivecká jednota proto začátkem června spustila speciální web, který má...

4. června 2020  11:34

Zvěřinu nikdo nechce, myslivci mají narvané sklady. Chtějí ji prodávat napřímo

Premium
ilustrační snímek

Zvěřina možná bude levnější a pravidla pro její prodej jednodušší. Myslivci usilují o to, aby mohli zpracované maso prodávat lidem přímo „ze dvora“. Nebo dokonce pomocí aplikace v mobilu. S uzavřením...

22. dubna 2020

Myslivci budou víc lovit, přemnožená zvěř ničí vysazené stromky

Při sobotní naháňce zastřelili myslivci na východě Prahy dvě divoká prasata.

Na pulty obchodů by se letos mělo dostávat více zvěřiny, než bylo dosud zvykem. Lesníci totiž potřebují v Olomouckém kraji zredukovat přemnoženou spárkatou zvěř, která devastuje nově vysazené porosty...

25. února 2020  15:33

Zvěřinu nechte dozrát či marinujte. Jen tak si doopravdy pochutnáte

Zvěřina celý život buď běhá nebo létá, jak říkal Jan Werich. Proto je logicky...

S podzimem a časem honů se na naše talíře dostává i zvěřina. Pokud máte v rodině myslivce, asi víte, jak si s ní poradit. Ale když ji od někoho dostanete, může to být tak trošku danajský dar....

23. listopadu 2019

RECEPT DNE: Pečené křepelky s jablky

Pečené křepelky s jablky

Zvěřina k podzimu patří. Vyzkoušejte náš recept na pečené křepelky s jablky.

2. listopadu 2019

S šípkovou, nebo se zelím? Zvěřiny je moc, končí i v krmivech pro mazlíčky

V oboře Skalice chová Jaroslav Tatarkovič jelení a daňčí zvěř.

Myslivci i zpracovatelé zvěřiny zažívají vrchol sezony. Maso divočáků, srnců či jelenů však v tuzemsku příliš oblíbené není, a navíc domácím zpracovatelům kazí ceny dovoz levného masa ze zahraničí....

19. října 2019

Restauraci hrozí pokuta 50 milionů, skladovala zvěřinu v nákladním výtahu

Veterinární správa ve spolupráci s policií na Liberecku kontroluje kamiony...

Inspektoři Státní veterinární správy odhalili v restauraci v centru Prahy nehygienické zacházení se zvěřinou. Kontrola nalezla těla dvou ulovených divočáků. Ta byla uložena ve znečištěných a...

6. září 2019  14:31

Víc zvěřiny pro sebe i na prodej. Myslivcům se uvolní pravidla

Nádherná majestátní zvířata, jeleni a laně

Myslivci budou mít povoleno prodávat více zvěřiny. Vyhláška, kterou předložilo do vlády ministerstvo zemědělství, má zvýšit odstřely spárkaté zvěře, která komplikuje zalesňování v době kůrovcové...

29. srpna 2019

V Česku pořád rostou "jaderné" hřiby. I třicet let po Černobylu

Ilustrační snímek

V některých monitorovaných potravinách je stále nezanedbatelné množství cesia Cs-137 z takzvaného počernobylského spadu, který byl v 80. letech 20. století způsoben havárií Černobylské jaderné...

12. března 2019

Zvěřinu koupíte u myslivců podstatně levněji než v obchodě

Pokud milujete zvěřinu, je levnější ji nakoupit u myslivce, který má pověření,...

Až sedmkrát levněji než v běžném prodeji můžete sehnat kančí nebo třeba srnčí maso přímo u myslivce. Ovšem pouze u těch, kteří mají speciální oprávnění takové úlovky prodávat, napsal týdeník 5plus2.

28. ledna 2019

Pytláků v lese přibývá, zvěřina je drahá v obchodech i restauracích

Mrtvá srnka v Národním parku Krkonoše

Desítky kusů nelegálně ulovené zvěře nebo spíše zbytků zvířat najdou každý rok myslivci i turisté v lesích v Ústeckém kraji. Pytláků podle myslivců nebezpečně přibývá i kvůli cenám masa v obchodech a...

28. prosince 2018  11:02

Zajíce nebo bažanta nenechávejte viset na balkoně, lepší je hned ho zpracovat

Drobná zvěřina se tradičně vyvěšuje.

Kdyby se náhodou stalo, že vám u dveří bytu zazvoní příbuzný myslivec se zajícem nebo bažantem v ruce, neděste se. Se zvěřinou si poradíte docela snadno. Jen je pro lepší chuť masa dobré dodržet...

30. listopadu 2017

Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala celer. Zlom nastal v pubertě, kdy své...

14. října 2017

Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Losos se špenátem a vinnou pěnou

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je víno skvělé zejména jako nápoj, zkuste ho...

12. září 2017

Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí zeleninový salát.

22. května 2017

Zvěřina, raci, skořice. Labužníci mohou zkusit, jak chutnalo baroko

Kuchař Martin Havlík připravil pro hosty festivalu lahůdky inspirované barokní...

Co mohli mít na talíři Bach, Caravaggio, Rembrandt nebo Matyáš Braun, mohou od minulé neděle až do konce února ochutnávat i dnešní lidé. Jídla a drinky inspirované barokem nabídne hned devět...

22. ledna 2017  16:47

Zabijačka je v Česku už po staletí. O společenskou událost klesá zájem

Metro.cz
Letos si Miloslav Žalmánek vyzkoušel i zabijačku na ústeckém hradě Střekov.

V české kuchyni má vepřové maso doslova nezastupitelné místo. Nejen národní klasika vepřo knedlo zelo, ale i modernější odlehčené varianty pokrmů s vepřovou panenkou stojí na pevných základech tradic...

22. ledna 2017  6:11

Lesy a rybníky mají rok nové vedení. Šéf není vidět, ale chválí si úspěch

Společnost Lesy a rybníky města České Budějovice spravuje i rybník Černiš na...

Odstřel deseti tisíc kachen, úspěšná sklizeň i větší zájem o prodejnu ryb a zvěřiny. Nové vedení Lesů a rybníků města České Budějovice má za sebou rok fungování po bouřlivém odvolání bývalého šéfa.

9. prosince 2016  17:18

Podzim láká na slavnosti čokolády, gulášů i zvěřiny a kávu s Kafkou

Komerční sdělení
V Kafkově domě proběhne v sobotu a v neděli 22. a 23. října Prague Coffee...

Také druhá půlka října přeje milovníkům dobrého jídla a pití. Tentokrát s námi například ochutnáte vynikající kávu. Kde? Na Prague Coffee Festivalu, který se o víkendu 22. a 23. října koná v Kafkově...

18. října 2016

Jsme jen do počtu, hájili absence na jednáních opoziční zastupitelé

Hejtman Jiří Zimola a jeho náměstci Ivana Stráská a Jaromír Slíva nechyběli na...

Krajští zastupitelé měli v dobíhajícím čtyřletém volebním období 25 zasedání, průměrně šest ročně. Jen čtrnáct členů z 55 hlasovalo na všech společných schůzích, tedy každý čtvrtý.

26. září 2016  16:58

Švýcarský Graubünden: objevte velehorský ráj selských delikates

Horský sýr Mutschli je vyhlášenou specialitou kantonu Graubünden.

Švýcarsko je kulinárně ohromně bohatá země. A možná nejlépe je to vidět v největším kantonu Graubünden na východě alpské konfederace. Gastronomický vějíř se tam rozevírá od rustikálního sušeného masa...

19. srpna 2016

Přehledný návod, jak si na grilu poradit s jednotlivými druhy masa

Grilování

Každý druh masa potřebuje na grilu něco jiného. Jinak se zachází s kuřecím, jinak s hovězím, jinak se zvěřinou a jinak s rybami. Zkuste návody Grilovací akademie světového výrobce Weber a pošlete nám...

28. července 2016

Příliš horké nápoje mohou způsobovat rakovinu jícnu, tvrdí experti

Horký čaj

Na seznam „možných karcinogenů“ se - ne tak dlouho po červeném mase - dostávají také horké nápoje. Podle expertů Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny může totiž příliš teplé pití způsobovat...

15. června 2016  17:10
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.