Recepty z ryb a mořských plodů

Recepty z ryb

Chlebíčky, tapas i pomazánky. Nejlepší recepty na silvestrovské pohoštění

Blíží se konec roku 2024 a s ním také přípravy na oslavy v kruhu rodiny nebo přátel. Pokud jste se i vy rozhodli strávit silvestr se svými blízkými, určitě vám přijdou vhod naše tipy a recepty na ty...

28. prosince 2024

Bez trapasů a nemilých překvapení. Experti radí, jak na dokonalou grilovačku

Grilování k prázdninám prostě patří. Nejde ovšem jen o jídlo, taková zahradní party je i společenská událost, která má nepsaná pravidla. Ve spolupráci se šéfkuchařem Martinem Svatkem, porotcem...

25. července 2024

Všechny chutě světa na talíři. Užijte si Itálii, Řecko, Španělsko i Maroko

Jezdíte v létě na dovolenou za koupáním v moři, památkami nebo poznáváním přírodních krás? Možná ani jedno z toho. Stále více lidí se vydává do světa proto, aby ochutnali místní speciality a poznali...

6. července 2024

Ryba jménem Wanda. Startup vytvořil hybridní maso tuňáka, rozdíl pozná málokdo

Izraelský startup Wanda Fish, který se zabývá pěstováním mořských plodů, vyvinul hybridní maso tuňáka obecného. Na trh chce prorazit se svou 3D kopií vysoce ceněného tučného kusu břicha ryby...

29. května 2024

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom rozhodně je. Rybí maso totiž obsahuje omega-3 mastné kyseliny, vitaminy i minerály. Oddaluje také...

27. dubna 2024  15:07

Kapr, řízek nebo tofu? Vánoční menu 3x jinak a rady, jakým vínem ho zapít

Už se jen několikrát vyspíme a budou tu Vánoce. Čas, který trávíme se svými blízkými u vánočního stromečku a také u prostřené slavnostní štědrovečerní tabule. Co na ní nesmí u vás doma chybět?...

16. prosince 2023

Dodržujte hygienu a nebojte se experimentů. Šest tipů pro báječnou grilovačku

Grilování naštěstí nekončí s prázdninami, zvlášť, když přeje počasí. Ovšem přestože se jedná téměř o národní sport, stále jsou mezi námi takoví, kteří porušují základní doporučení a riskují zdravotní...

9. září 2023

Hot dog, pizza, falafel nebo langoš. Propadněte světové pouliční gastronomii

S létem je neodmyslitelně spojené cestování a poznávání nových krajů i místních jídel. Pojďme se podívat na legendární street food dobroty, které se proslavily po celém světě. Výhodou je, že je...

22. července 2023

Deset potravin, které vám zvednou náladu. Dejte si kešu, banán nebo rybu

Jídlo může být za určitých okolností jed i lék. Proto byste se neměli nechat vést jen tím, na co máte chuť. Tělo je totiž chemická továrna, a cokoliv mu pošlete, vrátí se vám na změně nálad, psychiky...

15. července 2023

Nakrmí ryby, které dají nažrat rostlinám. A produkují lahodné maso a saláty

Říkají si aquaponičtí farmáři a jsou to vlastně takoví nadšení chovatelé ryb a pěstitelé chutných klíčků a křehkých salátů a bylinek v jednom. Neomezuje je v tom denní hodina ani roční období, což je...

7. června 2023

Mléko z bramborových slupek i palmové špagety. Jaké jsou gastro trendy 2023

Rok 2022 byl v gastronomii ve znamení kimchi, kombuchy, skořicových rolek, doručovacích služeb nebo bean-to-bar čokolády. Co nás čeká v gastronomii v roce 2023?

7. ledna 2023

Bylinky, špízy i exotické ovoce. Šest tipů na poslední letošní grilování

S příchodem podzimu už nezbývá moc dní, kdy nás to táhne k venkovnímu grilu. Ale ještě předtím, než ho nadobro zazimujete, máme pro vás několik tipů a receptů pro poslední letošní grilovačku.

24. září 2022

Flexitariánství má vliv na figuru i planetu. Proč si dát maso jen v neděli

Nové trendy v jídle v nás obvykle nebudí důvěru. Flexitariánství je ovšem jiný případ. Není to žádná nová dieta, jejíž název ani principy si za rok nikdo nebude pamatovat. Podle novinářky, autorky...

13. srpna 2022

Rybu jezte aspoň dvakrát týdně. Jak ji správně nakupovat a na co dát pozor

Ať už je živá, chlazená nebo mražená, u každé ryby, kterou si chcete koupit, je třeba sledovat aspoň základní informace o původu či způsobu jejího zpracování. Jedině tak budete mít jistotu, co budete...

24. července 2022

Než rozpálíte gril. Jaké maso vybrat a na co si dát pozor

Prázdniny jsou doslova za rohem a většina z nás se nemůže dočkat, až se s rodinou či přáteli sejdeme u grilu a společně se oddáme atmosféře prosycené neodolatelnou vůní a letní pohodou. Tyto zážitky...

18. června 2022

Losos s grilovanou zeleninou

Losos s grilovanou zeleninou

Střední

35 min

Grilovaná rybka nemá chybu. Tato je navíc docela pikantní.

Pivo jako základ české kuchyně. Hodí se pod buřty, k rybě i do závinu

K české kuchyni pivo patří nejen jako prostředek ke spláchnutí vepřo knedlo zela nebo k zahnání žízně, ale také jako někdy zbytečně opomíjená ingredience. Využít ho přitom můžete jak při přípravě...

20. února 2021

Krabí koktejl s avokádem

Krabí koktejl s avokádem

Střední

20 min

Slavnostní tabule by se neměla nikdy obejít bez zajímavého předkrmu. Klasikou stále zůstává krabí...

Silvestrovská párty doma? Dejte si jednohubky, rolky a kanapky

Letošní silvestrovské oslavy budou pravděpodobně o hodně klidnější než ty loňské a předloňské. Ovšem nic nebrání tomu, abyste si je užili jako skuteční gurmáni. Zapomeňte na klasické chlebíčky se...

30. prosince 2020

Kde se u nás vzal kapr, kdy se spojil se salátem a proč šupinu pod talíř

Historie hovoří jasně, kapr se stal první domestikovanou rybou na světě. A není známější ryba, která by brázdila vody českých rybníků. Na vánoční tabuli ho s oblibou předkládá většina našinců,...

23. prosince 2020  10:12

Na Vánoce kapra? Samozřejmě, ale zkusit můžete i jinou rybu

Co by to bylo za Štědrý den, kdybychom si nedali smaženého kapra s bramborovým salátem, říkáte si asi. Jenže tato oblíbená ryba nemusí být v trojobalu a docenit můžete také sváteční chuť dalších...

19. prosince 2020

Jídlem proti nemoci. Osm receptů pro boj s viry a na podporu imunity

Pokud chcete posílit imunitu, jezte potraviny, které vás dokážou ochránit. A když viry přece jen zaútočí, pomohou se jich rychleji zbavit.

7. listopadu 2020

Souboj pomazánek: vyhraje u vás avokádová, škvarková, rybí nebo čočková?

Jsou skvělé ke svačině, večeři, na cesty, nebo třeba jako pohoštění pro návštěvy. Rychlé domácí pomazánky jsou univerzální dobrota pro každý den. Zkuste naši čtyřku a hlasujte v anketě, která se u...

3. října 2020

Čufty, rybí koule či falafel. Udělejte si kulatou hostinu s masem i bez

Mleté maso je ideální kuchyňskou ingrediencí, která umožňuje popustit uzdu fantazii a vytvořit zajímavé variace na světové i české gastronomické stálice. Kuličky všech velikostí chutnají dětem i...

5. září 2020

To nejlepší přichází z řek a rybníků, užijte si ryby nejen na grilu

Kdo si nepotrpí na mořské potvory, ten se určitě najde v chuti sladkovodních ryb, které jsou u nás doma. Užijte si letní pohodu ve společnosti pečeného pstruha či kapra, grilovaného sivena nebo...

1. srpna 2020

Nejedete letos k moři? Tak si dejte musaku, paellu či špagety doma

Možná, že jste museli vzhledem k epidemiologické situaci změnit plány na letní dovolenou a prázdniny strávíte namísto u moře na pláži českého rybníku či u bazénu na zahradě. Přesto se ale nemusíte...

27. června 2020

Kopr v hlavní roli. Přivolejte léto lehkými večeřemi i chuťovkami k vínu

Voňavá zelená bylinka má v kuchyni mnohem víc možností využití než jen jako tečka za přípravou koprové omáčky či kulajdy. Vydejte se spolu s koprem na cestu do zahraničí, třeba na jih Francie či do...

6. června 2020

Je čas si užít chřest. Zapečte ho do koláče, nebo servírujte s lososem

Bílý, nebo zelený, oba jsou jednoduše skvělé. Chřest je zbytečně přehlížená lahůdka, kterou musíte milovat. Jestli nevíte jak ho připravit, zkuste se inspirovat našimi recepty.

25. dubna 2020

Jak nakrmit rodinu v době karantény? Poradíme s nákupem i vařením

Mnoho lidí už v karanténě je, ať už poté, co přicestovali ze zahraničí, nebo mají v okolí někoho s pozitivním koronavirovým testem. Pravděpodobnost celostátní karantény i snaha omezit kontakty s...

15. března 2020  13:28

Vietnamská kuchyně se skládá z pěti elementů, říká kuchař David Bureš

Ostrá, kyselá, hořká, slaná a sladká chuť jsou ekvivalenty k železu, dřevu, ohni, vodě a zemi. „Každé vietnamské jídlo má svoji vlastní chuť, která odráží jeden či více z těchto elementů,“ vysvětlil...

10. března 2020,  aktualizováno  11.3 16:55

Výživa v prvním roce života může chránit před alergií v dospělosti

Objevila se ve vaší rodině alergie? Obáváte se, že by ji mohlo mít i vaše miminko? Začínáte s příkrmy a nevíte si rady s tím, co a kdy zavést do jídelníčku? Poradí vám maminka dvou holčiček a...

6. března 2020  10:42

Lehké večeře nejen pro ty, kteří se rozhodli v novém roce zhubnout

Začátek roku je pro mnoho z nás impulsem, abychom přehodnotili stravovací zvyklosti. Poté, co jsme se s námahou odvalili od svátečnějšího stolu, se takové předsevzetí vyslovuje snadno. Pokud se ho...

4. ledna 2020

Kapr nemusí být jen smažený a s bramborovým salátem. Zkuste to jinak

Tradiční štědrovečerní menu si v mnoha českých rodinách nikdo nedovede představit bez kapřích filetů v trojobalu a domácího bramborového salátu podle léta cizelovaného receptu. Co takhle vnést letos...

21. prosince 2019

Užijte si skvělou chuť prázdnin. Dejte si rybu nebo krevety

Odborníci na výživu doporučují dopřávat si rybí maso minimálně dvakrát za týden. O prázdninách však můžete trochu přitlačit a dát si rybu nebo mořské plody klidně každý den. Možností je mnoho. Zkuste...

20. července 2019

Kebab, křidýlka i nadívaný pstruh. Rozpalte gril a pozvěte přátele

Letní teploty lákají ven a na zdravém vzduchu také nejlépe chutná. Vyměňte obligátní krkovičku nebo klobásky za rafinovanější lahůdky, které přitom zvládne i začátečník. Připravte si na grilu...

15. června 2019

Jak jíst ekologicky? Uberte hovězí a sýry, přidejte rostlinné mléko

Klimatické změny jsou čím dál větší téma. Vědci se shodují, že je nejvyšší čas přehodnotit, jak se k planetě chováme. Svým dílem může přispět každý. Jaké změny v jídelníčku můžete udělat, když chcete...

17. května 2019  3:03

Poradny