Recepty z ryb a mořských plodů
Chlebíčky, tapas i pomazánky. Nejlepší recepty na silvestrovské pohoštění
Blíží se konec roku 2024 a s ním také přípravy na oslavy v kruhu rodiny nebo přátel. Pokud jste se i vy rozhodli strávit silvestr se svými blízkými, určitě vám přijdou vhod naše tipy a recepty na ty...
Bez trapasů a nemilých překvapení. Experti radí, jak na dokonalou grilovačku
Grilování k prázdninám prostě patří. Nejde ovšem jen o jídlo, taková zahradní party je i společenská událost, která má nepsaná pravidla. Ve spolupráci se šéfkuchařem Martinem Svatkem, porotcem...
Všechny chutě světa na talíři. Užijte si Itálii, Řecko, Španělsko i Maroko
Jezdíte v létě na dovolenou za koupáním v moři, památkami nebo poznáváním přírodních krás? Možná ani jedno z toho. Stále více lidí se vydává do světa proto, aby ochutnali místní speciality a poznali...
Ryba jménem Wanda. Startup vytvořil hybridní maso tuňáka, rozdíl pozná málokdo
Izraelský startup Wanda Fish, který se zabývá pěstováním mořských plodů, vyvinul hybridní maso tuňáka obecného. Na trh chce prorazit se svou 3D kopií vysoce ceněného tučného kusu břicha ryby...
Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat
Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom rozhodně je. Rybí maso totiž obsahuje omega-3 mastné kyseliny, vitaminy i minerály. Oddaluje také...
Kapr, řízek nebo tofu? Vánoční menu 3x jinak a rady, jakým vínem ho zapít
Už se jen několikrát vyspíme a budou tu Vánoce. Čas, který trávíme se svými blízkými u vánočního stromečku a také u prostřené slavnostní štědrovečerní tabule. Co na ní nesmí u vás doma chybět?...
Dodržujte hygienu a nebojte se experimentů. Šest tipů pro báječnou grilovačku
Grilování naštěstí nekončí s prázdninami, zvlášť, když přeje počasí. Ovšem přestože se jedná téměř o národní sport, stále jsou mezi námi takoví, kteří porušují základní doporučení a riskují zdravotní...
Hot dog, pizza, falafel nebo langoš. Propadněte světové pouliční gastronomii
S létem je neodmyslitelně spojené cestování a poznávání nových krajů i místních jídel. Pojďme se podívat na legendární street food dobroty, které se proslavily po celém světě. Výhodou je, že je...
Deset potravin, které vám zvednou náladu. Dejte si kešu, banán nebo rybu
Jídlo může být za určitých okolností jed i lék. Proto byste se neměli nechat vést jen tím, na co máte chuť. Tělo je totiž chemická továrna, a cokoliv mu pošlete, vrátí se vám na změně nálad, psychiky...
Nakrmí ryby, které dají nažrat rostlinám. A produkují lahodné maso a saláty
Říkají si aquaponičtí farmáři a jsou to vlastně takoví nadšení chovatelé ryb a pěstitelé chutných klíčků a křehkých salátů a bylinek v jednom. Neomezuje je v tom denní hodina ani roční období, což je...
Mléko z bramborových slupek i palmové špagety. Jaké jsou gastro trendy 2023
Rok 2022 byl v gastronomii ve znamení kimchi, kombuchy, skořicových rolek, doručovacích služeb nebo bean-to-bar čokolády. Co nás čeká v gastronomii v roce 2023?
Bylinky, špízy i exotické ovoce. Šest tipů na poslední letošní grilování
S příchodem podzimu už nezbývá moc dní, kdy nás to táhne k venkovnímu grilu. Ale ještě předtím, než ho nadobro zazimujete, máme pro vás několik tipů a receptů pro poslední letošní grilovačku.
Flexitariánství má vliv na figuru i planetu. Proč si dát maso jen v neděli
Nové trendy v jídle v nás obvykle nebudí důvěru. Flexitariánství je ovšem jiný případ. Není to žádná nová dieta, jejíž název ani principy si za rok nikdo nebude pamatovat. Podle novinářky, autorky...
Rybu jezte aspoň dvakrát týdně. Jak ji správně nakupovat a na co dát pozor
Ať už je živá, chlazená nebo mražená, u každé ryby, kterou si chcete koupit, je třeba sledovat aspoň základní informace o původu či způsobu jejího zpracování. Jedině tak budete mít jistotu, co budete...
Než rozpálíte gril. Jaké maso vybrat a na co si dát pozor
Prázdniny jsou doslova za rohem a většina z nás se nemůže dočkat, až se s rodinou či přáteli sejdeme u grilu a společně se oddáme atmosféře prosycené neodolatelnou vůní a letní pohodou. Tyto zážitky...
Losos s grilovanou zeleninou
Střední
35 min
Grilovaná rybka nemá chybu. Tato je navíc docela pikantní.
Pivo jako základ české kuchyně. Hodí se pod buřty, k rybě i do závinu
K české kuchyni pivo patří nejen jako prostředek ke spláchnutí vepřo knedlo zela nebo k zahnání žízně, ale také jako někdy zbytečně opomíjená ingredience. Využít ho přitom můžete jak při přípravě...
Krabí koktejl s avokádem
Střední
20 min
Slavnostní tabule by se neměla nikdy obejít bez zajímavého předkrmu. Klasikou stále zůstává krabí...
Silvestrovská párty doma? Dejte si jednohubky, rolky a kanapky
Letošní silvestrovské oslavy budou pravděpodobně o hodně klidnější než ty loňské a předloňské. Ovšem nic nebrání tomu, abyste si je užili jako skuteční gurmáni. Zapomeňte na klasické chlebíčky se...
Kde se u nás vzal kapr, kdy se spojil se salátem a proč šupinu pod talíř
Historie hovoří jasně, kapr se stal první domestikovanou rybou na světě. A není známější ryba, která by brázdila vody českých rybníků. Na vánoční tabuli ho s oblibou předkládá většina našinců,...
Na Vánoce kapra? Samozřejmě, ale zkusit můžete i jinou rybu
Co by to bylo za Štědrý den, kdybychom si nedali smaženého kapra s bramborovým salátem, říkáte si asi. Jenže tato oblíbená ryba nemusí být v trojobalu a docenit můžete také sváteční chuť dalších...
Jídlem proti nemoci. Osm receptů pro boj s viry a na podporu imunity
Pokud chcete posílit imunitu, jezte potraviny, které vás dokážou ochránit. A když viry přece jen zaútočí, pomohou se jich rychleji zbavit.
Souboj pomazánek: vyhraje u vás avokádová, škvarková, rybí nebo čočková?
Jsou skvělé ke svačině, večeři, na cesty, nebo třeba jako pohoštění pro návštěvy. Rychlé domácí pomazánky jsou univerzální dobrota pro každý den. Zkuste naši čtyřku a hlasujte v anketě, která se u...
Čufty, rybí koule či falafel. Udělejte si kulatou hostinu s masem i bez
Mleté maso je ideální kuchyňskou ingrediencí, která umožňuje popustit uzdu fantazii a vytvořit zajímavé variace na světové i české gastronomické stálice. Kuličky všech velikostí chutnají dětem i...
To nejlepší přichází z řek a rybníků, užijte si ryby nejen na grilu
Kdo si nepotrpí na mořské potvory, ten se určitě najde v chuti sladkovodních ryb, které jsou u nás doma. Užijte si letní pohodu ve společnosti pečeného pstruha či kapra, grilovaného sivena nebo...
Nejedete letos k moři? Tak si dejte musaku, paellu či špagety doma
Možná, že jste museli vzhledem k epidemiologické situaci změnit plány na letní dovolenou a prázdniny strávíte namísto u moře na pláži českého rybníku či u bazénu na zahradě. Přesto se ale nemusíte...
Kopr v hlavní roli. Přivolejte léto lehkými večeřemi i chuťovkami k vínu
Voňavá zelená bylinka má v kuchyni mnohem víc možností využití než jen jako tečka za přípravou koprové omáčky či kulajdy. Vydejte se spolu s koprem na cestu do zahraničí, třeba na jih Francie či do...
Je čas si užít chřest. Zapečte ho do koláče, nebo servírujte s lososem
Bílý, nebo zelený, oba jsou jednoduše skvělé. Chřest je zbytečně přehlížená lahůdka, kterou musíte milovat. Jestli nevíte jak ho připravit, zkuste se inspirovat našimi recepty.
Jak nakrmit rodinu v době karantény? Poradíme s nákupem i vařením
Mnoho lidí už v karanténě je, ať už poté, co přicestovali ze zahraničí, nebo mají v okolí někoho s pozitivním koronavirovým testem. Pravděpodobnost celostátní karantény i snaha omezit kontakty s...
Vietnamská kuchyně se skládá z pěti elementů, říká kuchař David Bureš
Ostrá, kyselá, hořká, slaná a sladká chuť jsou ekvivalenty k železu, dřevu, ohni, vodě a zemi. „Každé vietnamské jídlo má svoji vlastní chuť, která odráží jeden či více z těchto elementů,“ vysvětlil...
Výživa v prvním roce života může chránit před alergií v dospělosti
Objevila se ve vaší rodině alergie? Obáváte se, že by ji mohlo mít i vaše miminko? Začínáte s příkrmy a nevíte si rady s tím, co a kdy zavést do jídelníčku? Poradí vám maminka dvou holčiček a...
Lehké večeře nejen pro ty, kteří se rozhodli v novém roce zhubnout
Začátek roku je pro mnoho z nás impulsem, abychom přehodnotili stravovací zvyklosti. Poté, co jsme se s námahou odvalili od svátečnějšího stolu, se takové předsevzetí vyslovuje snadno. Pokud se ho...
Kapr nemusí být jen smažený a s bramborovým salátem. Zkuste to jinak
Tradiční štědrovečerní menu si v mnoha českých rodinách nikdo nedovede představit bez kapřích filetů v trojobalu a domácího bramborového salátu podle léta cizelovaného receptu. Co takhle vnést letos...
Užijte si skvělou chuť prázdnin. Dejte si rybu nebo krevety
Odborníci na výživu doporučují dopřávat si rybí maso minimálně dvakrát za týden. O prázdninách však můžete trochu přitlačit a dát si rybu nebo mořské plody klidně každý den. Možností je mnoho. Zkuste...
Kebab, křidýlka i nadívaný pstruh. Rozpalte gril a pozvěte přátele
Letní teploty lákají ven a na zdravém vzduchu také nejlépe chutná. Vyměňte obligátní krkovičku nebo klobásky za rafinovanější lahůdky, které přitom zvládne i začátečník. Připravte si na grilu...
Jak jíst ekologicky? Uberte hovězí a sýry, přidejte rostlinné mléko
Klimatické změny jsou čím dál větší téma. Vědci se shodují, že je nejvyšší čas přehodnotit, jak se k planetě chováme. Svým dílem může přispět každý. Jaké změny v jídelníčku můžete udělat, když chcete...
Poradny
Ptáte se dědka kořenáře
Co dělat, když je v krvi nadměrné množství železa. A jak je snížit? Vstoupit do poradny
Ptáte se kulináře
Dobrý den, prosím vás z čeho udělám nejlepší vývar? Děkuji. Vstoupit do poradny