Recepty z drůbežího masa
Chytře a úsporně v kuchyni. Přečtěte si, kdo vyhrál Recyklovanou kuchařku
Začátek roku se v kuchyni nese nejen ve stylu obligátního hubnutí, ale také šetření. Navíc je in neplýtvat, a tak si dejme dohromady několik triků a tipů, jak zajímavé vařit a přitom využít vše, co...
Hubnutí, které chutná. Zdravé recepty z celého světa
Začátek roku se obvykle nese na vlně předsevzetí typu: zhubnu, budu se stravovat zdravěji, omezím cukr a tučné jídlo a podobně. Jestli mezi takto „postižené“ patříte i vy, možná narážíte na...
Pomalu pečená husa, kaldoun i rohlíčky. Ty nejlepší svatomartinské recepty
Svátek svatého Martina je známý především pranostikou o jeho příjezdu na bílém koni, ale také k němu patří bohatá gastronomická tradice. Hody symbolizují přechod mezi podzimem a zimou, a tak se na...
Na řízky, roládu, polévku i grilování. Jak nakupovat a porcovat kuřecí maso
Zvykněte si při nákupu prohlížet maso, zjistit více informací o jeho původu, způsobu zpracování, konzervaci nebo stáří. Věnujte pozornost také jeho zbarvení anebo vůni, všímejte si velikosti i...
Kapr, řízek nebo tofu? Vánoční menu 3x jinak a rady, jakým vínem ho zapít
Už se jen několikrát vyspíme a budou tu Vánoce. Čas, který trávíme se svými blízkými u vánočního stromečku a také u prostřené slavnostní štědrovečerní tabule. Co na ní nesmí u vás doma chybět?...
Svatomartinské hodování od husy po mladé víno. Slavíte také tento svátek?
Na bílém koni asi ani letos svatý Martin na většině míst v Česku nepřijede, v mnoha domácnostech i hospůdkách to ovšem bude (nejen) v sobotu 11. listopadu vonět pečínkou. Inspirujte se našimi...
Dodržujte hygienu a nebojte se experimentů. Šest tipů pro báječnou grilovačku
Grilování naštěstí nekončí s prázdninami, zvlášť, když přeje počasí. Ovšem přestože se jedná téměř o národní sport, stále jsou mezi námi takoví, kteří porušují základní doporučení a riskují zdravotní...
Domácí chov slepic je v kurzu, prodejci kuřic mají i desetkrát víc objednávek
Stále víc lidí chce chovat vlastní slepice. V předchozích letech během pandemie koronaviru byla důvodem obava, že nebude dostatek vajec na trhu, letos k tomu lidi vedou vysoké ceny v obchodech.
Houby, polévky a barvy přírody. Užijte si podzim jako české food blogerky
Jestli má nějaké roční období neprávem špatnou pověst, pak je to podzim. Je sice dřív tma, venku se ochladilo a sluníčko se schovává za mraky, ale taky můžeme jít na houby, uvařit si polévku, upéct...
Bylinky, špízy i exotické ovoce. Šest tipů na poslední letošní grilování
S příchodem podzimu už nezbývá moc dní, kdy nás to táhne k venkovnímu grilu. Ale ještě předtím, než ho nadobro zazimujete, máme pro vás několik tipů a receptů pro poslední letošní grilovačku.
Kohouti už ruší i na vesnici. Proč ke slepicím patří a kteří kokrhají méně
K úsvitu na vsi patřívalo kokrhání stejně samozřejmě jako vycházející sluníčko. Dnes se vám může i na venkově stát, že si na vašeho kohouta může někdo stěžovat. Od sousedů po turisty. V Německu či ve...
Uspořádejte piknik u vody nebo na louce. Na co nezapomenout a co vzít s sebou
Jsou tady prázdniny a s nimi nejen volné dny, ale také čas výletů do přírody a dlouhých teplých večerů. Užijte si jídlo venku, což je jedna z nejpohodovějších letních kratochvílí, ať už je vám dvacet...
Než rozpálíte gril. Jaké maso vybrat a na co si dát pozor
Prázdniny jsou doslova za rohem a většina z nás se nemůže dočkat, až se s rodinou či přáteli sejdeme u grilu a společně se oddáme atmosféře prosycené neodolatelnou vůní a letní pohodou. Tyto zážitky...
Veterináři zakázali chov drůbeže pod širým nebem. Na vině je ptačí chřipka
Veterináři v úterý zakázali kvůli ptačí chřipce chov drůbeže pod širým nebem, musí se umisťovat do budov. Výjimku má chov holubů a běžců, jako jsou pštrosi, informoval mluvčí Státní veterinární...
Fešák na koni, mladé víno i propečená husa. Co podniknout na sv. Martina
Podle pranostik by měl 11. listopadu přijet Martin na bílém koni. Sníh je aktuálně jen na Sněžce, ale nejen svatomartinské víno a husičku si můžete dát v restauracích po celé republice. Ve spolupráci...
Oslava Dne otců se neobejde bez skvělé hostiny. A nezapomeňte na přípitek
Slavíte u vás v rodině svátek všech tatínků? Jestli jste doteď tento den přehlíželi, je na čase s tím něco udělat. Určitě i váš táta nebo otec vašich dětí si zaslouží obdiv, pochvalu a něco dobrého k...
Velikonoční kuřecí roláda

Střední
90 min
Kopřivy nebo listový špenát dodají kuřecí roládě jarní šmrnc. Ideální jarní oběd pro celou rodinu.
Pivo jako základ české kuchyně. Hodí se pod buřty, k rybě i do závinu
K české kuchyni pivo patří nejen jako prostředek ke spláchnutí vepřo knedlo zela nebo k zahnání žízně, ale také jako někdy zbytečně opomíjená ingredience. Využít ho přitom můžete jak při přípravě...
Na jihu Čech se objevily další případy nákazy ptačí chřipkou
Veterináři dnes potvrdili výskyt ptačí chřipky na dalších dvou lokalitách v Jihočeském kraji. Jedna z nich se nachází na okraji Českých Budějovic, druhá v Hradišti u Písku. Už dříve se nákaza...
Nenaklepávejte, masírujte. Osm rad od odborníka, jak na dokonalé řízky
Nestačí jen koupit kvalitní maso, při přípravě řízků se s nimi musíte trochu „pomazlit“. Jakým chybám se vyhnout a na co nezapomenout, jsme se zeptali Tomáše Machače z rodinného řeznictví v Mořkově...
Kuřecí nudličky s brokolicí a chilli papričkou

Lehké
25 min
Pikantní rychlovka je skvělým tipem na oběd nebo večeři, když nemáte moc času. Ideální přílohou je...
Kachní prsíčka s mrkvovým pyré

Střední
55 min
Rafinovaných receptů, které dovedou zkombinovat šťavnatou zeleninu, ovoce, ořechy a drůbeží maso,...
Teplý salát s krůtími prsíčky

Lehké
45 min
Báječná souhra krůtího masa, brambor a česnekového dresinku vás nadchne a navždy si získá vaše...
Kuřecí nugetky, špagety s rajskou a další tipy, co vařit dětem v lockdownu
Jak se zavděčit mlsným dětským jazykům a zároveň neslevit z rodičovské představy zdravého oběda? Vezměte oblíbená jídla, uvařte je z kvalitních surovina a děti si ani nevšimnou, že snědly tolik...
Jídlem proti nemoci. Osm receptů pro boj s viry a na podporu imunity
Pokud chcete posílit imunitu, jezte potraviny, které vás dokážou ochránit. A když viry přece jen zaútočí, pomohou se jich rychleji zbavit.
Podzim je časem zvěřiny. Jak připravit bažanta nebo kančí maso?
Zvěřina je pro mnoho amatérských kuchařů a kuchařek tak trochu „vyšší dívčí“, ale s našimi recepty a videorecepty to nakonec přece jen nemusí být tak náročné, jak by se mohlo zdát.
Polévka je grunt. Vývar navíc patří mezi superpotraviny a zlepšuje imunitu
Je základem kuchařských dovedností i nezbytnou ingrediencí mnoha skvělých pokrmů. Poctivý domácí vývar je ovšem také skvělý pro zlepšení imunity organizmu, což se právě teď více než hodí. Jak na něj?
Naplnit a zapéct. Nadívané cukety, lilek, papriky i houby chutnají světově
Ať už se rozhodnete pro italskou cestu prezentovanou rajčátky, olivami a oreganem, balkánský šarm symbolizovaný slaným sýrem s červenou cibulí nebo se vydáte na africký kontinent zvábeni vůní harissy...
Čufty, rybí koule či falafel. Udělejte si kulatou hostinu s masem i bez
Mleté maso je ideální kuchyňskou ingrediencí, která umožňuje popustit uzdu fantazii a vytvořit zajímavé variace na světové i české gastronomické stálice. Kuličky všech velikostí chutnají dětem i...
Řecké souvlaki, pomazánka i bezlepkové nudle. Využijte cuketu v kuchyni
Dokonalá flexibilita cukety je vstupenkou do světa kulinárních experimentů a pozoruhodných chutí. Nebojte se ji kombinovat s masem, kořením i bylinkami, ona všechny jejich lahodné vlastnosti ráda...
Quinoa a bulgur si rozumí s masem. Zkuste netradiční burger nebo řízky
Jestli máte chuť vyzkoušet v kuchyni něco nového, zkuste se spřátelit s jihoamerickou obilovinou merlíkem čínským neboli quinoou nebo nalámanou celozrnnou pšenicí, které se říká bulgur. Nehodí se jen...
Chuťovky za „totáče“: polévka z gulášové konzervy nebo smaženky ze sekané
Po šedesáti šesti dnech vláda v pondělí ukončila nejdelší nouzový stav v dějinách Česka. Nejrůznější omezení, zákazy a příkazy mnohým připomínaly někdejší opatření za „socíku“. Jak to tenkrát...
Parádní květnová grilovačka. Burger, karbanátky, kuře i špíz s vůní Asie
Co je na jarním a předletním počasí nejkrásnější? Že můžeme vařit i jíst venku. Stačí jen vytáhnout na balkon či terasu gril a hodit na oheň kousek dobře ochuceného masa. Vyzkoušejte tyto jednoduché,...
Je čas si užít chřest. Zapečte ho do koláče, nebo servírujte s lososem
Bílý, nebo zelený, oba jsou jednoduše skvělé. Chřest je zbytečně přehlížená lahůdka, kterou musíte milovat. Jestli nevíte jak ho připravit, zkuste se inspirovat našimi recepty.
Máma i babička měly pravdu: poctivý vývar je pro zdraví to nejlepší
Všichni teď řešíme, co udělat pro zdraví své rodiny a potažmo i celé komunity. Základem je podle odborníků vyvážená strava bohatá kromě vitaminů a minerálních látek i na bílkoviny a dostatek tekutin....
Vietnamská kuchyně se skládá z pěti elementů, říká kuchař David Bureš
Ostrá, kyselá, hořká, slaná a sladká chuť jsou ekvivalenty k železu, dřevu, ohni, vodě a zemi. „Každé vietnamské jídlo má svoji vlastní chuť, která odráží jeden či více z těchto elementů,“ vysvětlil...
Poradny
Ptáte se dědka kořenáře
Co dělat, když je v krvi nadměrné množství železa. A jak je snížit? Vstoupit do poradny
Ptáte se kulináře
Dobrý den, prosím vás z čeho udělám nejlepší vývar? Děkuji. Vstoupit do poradny