Výhodou vajec natvrdo je to, že toto jídlo je pořád ještě zabalené. Proto je můžete snadno skladovat v ledničce a postupně je odebírat. Vydrží tam v pohodě sedm až deset dnů.
Pokud si nemůžete pomoci a vajíčková pomazánka podle vás patří k povelikonoční době, tak si ji klidně udělejte. Třeba podle tohoto čtenářského receptu, kde s vajíčky skvěle ladí tresčí játra.
Kdo ale dává přednost zkoušení nových věcí, ten by si neměl nechat ujít naše báječné vajíčkové recepty, které si určitě rádi uvaříte i jindy než po svátcích jara. Nás nejvíc nadchla skotská vejce na rajčatové salse.
Můžete si je dát klidně bez přílohy a olizovat se budete až za ušima. Kombinace čerstvých bylinek, sladkých rajčat, mletého masa a vejce natvrdo je prostě geniální.
Skotská vejce na rajčatové salse
Ingredience na 4 porce:
- 4 vejce natvrdo
- 400 g mletého masa (směs vepřového a hovězího)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- čerstvé bylinky podle chuti
- 8 zralých rajčat
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- citronová šťáva
Pracovní postup:
- Vejce natvrdo oloupeme a dáme stranou.
- Mleté maso v misce osolíme a opepříme, vmícháme k němu polovinu nasekaných bylinek a trošku studené vody. Promícháme a rozdělíme na čtyři díly.
- Z každého vytvoříme v mokrých rukou placičku a do ní zabalíme vejce.
- Hotové kuličky klademe na pekáček vyložený pečicím papírem.
- Skotská vejce na pekáčku vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180 °C asi 40 minut. V polovině je obrátíme.
- Než se maso upeče, připravíme si salsu. Rajčata omyjeme, zbavíme jadřince a nakrájíme nadrobno.
- Cibuli česnek oloupeme a nasekáme najemno. Česnek můžeme také prolisovat.
- Vše smícháme v misce, osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem. Můžeme přidat trochu citronové šťávy.
- Nakonec do salsy vmícháme zbylé nasekané bylinky.
- Upečená skotská vejce podáváme na rajčatové salse s čerstvým pečivem nebo vařenými bramborami.
Plněná vejce se sýrem
Ingredience:
- 8 vajec uvařených natvrdo
- 1-2 lžíce dijonské hořčice
- 1-2 lžíce majonézy
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 100 g eidamu vcelku
- 2 nakládané okurky
- 1 malá cibule (nemusí být)
- svazek pažitky
- petrželka na ozdobu
Pracovní postup:
- Vejce oloupeme a překrojíme podélně napůl. Žloutky vyjmeme a vložíme je do misky, kde je utřeme s hořčicí, majonézou, solí a pepřem.
- Eidam a nakládané okurky nakrájíme na drobné kostičky nebo nastrouháme.
- Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Pažitku nakrájíme.
- Všechny ingredience smícháme dohromady a plníme jimi důlky v bílcích.
- Ozdobíme lístky petrželky.
Kulajda s vařeným vejcem
Ingredience na 4-6 porcí:
- 5-6 brambor
- sůl
- 1 bobkový list
- 3 kuličky nového koření
- kopr (čerstvý, mražený nebo nakládaný)
- 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
- houby (sušené je třeba předem namočit)
- 1 hrnek smetany ke šlehání
- 3 vejce natvrdo
- citronová šťáva nebo ocet na dochucení
Pracovní postup:
- Brambory oškrábeme a nakrájíme na kostičky. Dáme je vařit do hrnce s asi litrem vody, bobkovým listem, novým kořením, lžičkou soli a trochou čerstvého nebo mraženého kopru.
- Asi po 10 minutách vyjmeme koření, přidáme nakrájené houby a vmícháme mouku, kterou jsme rozkvedlali v trošce studené vody.
- Povaříme, vlijeme smetanu a vaříme ještě asi 5 minut.
- Nakonec do polévky přidáme zbylý kopr, překrájená vejce natvrdo a trochu citronové šťávy nebo octa.