Doporučujeme

Nejlepší jarní recepty, ve kterých využijete vejce natvrdo z koledy

  • 6
I letos to u vás doma probíhalo stejně. Malí i velcí muži se vrátili z mrskačky, sladkosti snědli buď cestou, nebo hned na prahu, a hromadu vajíček uvařených natvrdo nechali v košíku. Co s nimi? Pomazánku už nikdo nechce ani vidět. Tak zkuste tyto dobroty.
Ilustrační snímek

Výhodou vajec natvrdo je to, že toto jídlo je pořád ještě zabalené. Proto je můžete snadno skladovat v ledničce a postupně je odebírat. Vydrží tam v pohodě sedm až deset dnů.

Pokud si nemůžete pomoci a vajíčková pomazánka podle vás patří k povelikonoční době, tak si ji klidně udělejte. Třeba podle tohoto čtenářského receptu, kde s vajíčky skvěle ladí tresčí játra.

Kdo ale dává přednost zkoušení nových věcí, ten by si neměl nechat ujít naše báječné vajíčkové recepty, které si určitě rádi uvaříte i jindy než po svátcích jara. Nás nejvíc nadchla skotská vejce na rajčatové salse.

Můžete si je dát klidně bez přílohy a olizovat se budete až za ušima. Kombinace čerstvých bylinek, sladkých rajčat, mletého masa a vejce natvrdo je prostě geniální.

Skotská vejce s rajčatovou salsou

Skotská vejce na rajčatové salse

Ingredience na 4 porce:

  • 4 vejce natvrdo
  • 400 g mletého masa (směs vepřového a hovězího)
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • čerstvé bylinky podle chuti
  • 8 zralých rajčat
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • citronová šťáva

Pracovní postup:

  1. Vejce natvrdo oloupeme a dáme stranou.
  2. Mleté maso v misce osolíme a opepříme, vmícháme k němu polovinu nasekaných bylinek a trošku studené vody. Promícháme a rozdělíme na čtyři díly.
  3. Z každého vytvoříme v mokrých rukou placičku a do ní zabalíme vejce.
  4. Hotové kuličky klademe na pekáček vyložený pečicím papírem.
  5. Skotská vejce na pekáčku vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180 °C asi 40 minut. V polovině je obrátíme.
  6. Než se maso upeče, připravíme si salsu. Rajčata omyjeme, zbavíme jadřince a nakrájíme nadrobno.
  7. Cibuli česnek oloupeme a nasekáme najemno. Česnek můžeme také prolisovat.
  8. Vše smícháme v misce, osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem. Můžeme přidat trochu citronové šťávy.
  9. Nakonec do salsy vmícháme zbylé nasekané bylinky.
  10. Upečená skotská vejce podáváme na rajčatové salse s čerstvým pečivem nebo vařenými bramborami.
Plněná vejce

Plněná vejce se sýrem

Ingredience:

  • 8 vajec uvařených natvrdo
  • 1-2 lžíce dijonské hořčice
  • 1-2 lžíce majonézy
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 100 g eidamu vcelku
  • 2 nakládané okurky
  • 1 malá cibule (nemusí být)
  • svazek pažitky
  • petrželka na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Vejce oloupeme a překrojíme podélně napůl. Žloutky vyjmeme a vložíme je do misky, kde je utřeme s hořčicí, majonézou, solí a pepřem.
  2. Eidam a nakládané okurky nakrájíme na drobné kostičky nebo nastrouháme.
  3. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Pažitku nakrájíme.
  4. Všechny ingredience smícháme dohromady a plníme jimi důlky v bílcích.
  5. Ozdobíme lístky petrželky.
Kulajda

Kulajda s vařeným vejcem

Ingredience na 4-6 porcí:

  • 5-6 brambor
  • sůl
  • 1 bobkový list
  • 3 kuličky nového koření
  • kopr (čerstvý, mražený nebo nakládaný)
  • 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
  • houby (sušené je třeba předem namočit)
  • 1 hrnek smetany ke šlehání
  • 3 vejce natvrdo
  • citronová šťáva nebo ocet na dochucení

Pracovní postup:

  1. Brambory oškrábeme a nakrájíme na kostičky. Dáme je vařit do hrnce s asi litrem vody, bobkovým listem, novým kořením, lžičkou soli a trochou čerstvého nebo mraženého kopru.
  2. Asi po 10 minutách vyjmeme koření, přidáme nakrájené houby a vmícháme mouku, kterou jsme rozkvedlali v trošce studené vody.
  3. Povaříme, vlijeme smetanu a vaříme ještě asi 5 minut.
  4. Nakonec do polévky přidáme zbylý kopr, překrájená vejce natvrdo a trochu citronové šťávy nebo octa.

  • Vybrali jsme pro Vás