Recepty se sýrem
Místo skladu konzerv živé krávy na pastvě. Stát přidá do rezerv stáda zvířat
Potravinové zásoby v regálech či mrazácích opečovávané Správou státních hmotných rezerv (SSHR) od letoška doplňovat i rezervované položky, včetně zvířat. Zatím se žádná státní kráva po pastvě...
Ovčí farma a sýrárna Sabáčkovi: Vyšlápli jsme si vlastní cestu
Michal a Monika Sabáčkovi našli smysl svého života v lásce – nejen k sobě, ale i k přírodě a farmářskému životu. Z malého kousku louky v kouzelném prostředí Českého středohoří v obci Nová Ves...
Velká sýrová loupež. V Londýně ukradli tuny čedaru, varuje i Jamie Oliver
Britská policie řeší případ neobvyklého podvodu. Pachatelé tentokrát neodcizili ani peníze, ani šperky či vzácná umělecká díla. Místo toho si políčili na bochníky kvalitního čedaru.
Vláčný sýr je možný i bez krav. Izraelská firma proráží s novou technologií
Stále oblíbenější sýry založené na rostlinné bázi mají podle konzumentů jednu chybu. Nedokážou poskytnout potravině vláčnou texturu, kterou milovníci mléčných výrobků z kravského mléka oceňují....
Test rostlinných imitací sýrů: Chybějí bílkoviny i rozumný důvod, proč je jíst
Mají pověst potravin soucitných s přírodou i naším zdravím, přitom je většina náhražek sýrů z kokosového tuku či ořechů málo zdařilým, ale o to dražším pokusem o nutriční zázrak. Klidně je...
Vy nám auta, my vám sýry. Čína zvažuje cla na mléčné výrobky, míří i na Česko
Čína zahájila antisubvenční vyšetřování dovozu mléčných výrobků z Evropské unie, oznámilo čínské ministerstvo obchodu. Peking prověří dvacet dotačních programů z celé EU, speciálně se ale zaměří na...
Není řízek jako řízek. Kde se vzal, jak ho vylepšit, a který je ten nejlepší
Naklepat, obalit, osmažit a za půl hodiny můžete jíst… Ano, řeč je o řízcích. Tento dokonalý pokrm je ideální nejen na výlet nebo na rodinnou výpravu, ale uctíte s ním i důležitou nedělní návštěvu....
V 81 letech zemřel Loli, otec tiramisu. Slavný dezert prý vznikl náhodou
Renomovaná italská restaurace Le Beccherie potvrdila, že v neděli zemřel po dlouhé těžké nemoci italský cukrář Roberto „Loli“ Linguanotto. Jeho jméno už navždy zůstane spojeno se slavným dezertem...
Školní sýrové kuličky z Kroměříže porazily v prestižní soutěži i české giganty
Jeho výroba trvá asi tři dny, původ má v Libanonu, ale díky kroměřížským studentům bude po letních prázdninách znovu k dostání i v Česku. Speciální jogurtový sýr labneh, který během školního roku...
Německý policista ukradl od nehody 180 kilo čedaru. Neukusoval jsem, bránil se
Německý policista, který byl propuštěn kvůli krádeži 180 kilogramů čedaru z místa nehody, kde zasahoval, v úterý prohrál soud, v němž se domáhal návratu mezi strážce zákona. A to navzdory tomu, že...
Francie vyslyšela volání zákazníků, zemi zaplavily automaty na sýry
Na nádražích, náměstích nebo dálničních odpočívadlech po celé Francii se začaly objevovat automaty na sýry. Po podobných zařízeních na pizzu, ústřice anebo bagety je sýr další komoditou, kterou mohou...
Řekněte sýr! Paříž otevírá první muzeum sýrů, zemědělci vstupné neplatí
První muzeum sýrů ve Francii zahájilo provoz v metropoli Paříži. Místo zasvěcené odborným znalostem předků v oblasti mléka a mléčných výrobků nabídne ukázky i ochutnávky. Zemědělci a studenti...
Češi, do toho! Chuťovky (nejen) k pivu pro hokejové fanoušky a fanynky
Hokejové mistrovství světa jde do finále a my jsme u toho. Co si napínavé chvíle u obrazovky nebo monitoru zpestřit něčím malým k zakousnutí? Máme pro vás několik domácích tipů, které ještě stihnete....
Snídaně je grunt. Pomůže s hubnutím i soustředěním, dodá energii. Jak na ni?
Mezinárodní průzkum Barometr Food ukázal, že stravování Čechů není tak úplně v pořádku. Tak třeba pouze 68 % z nás pravidelně snídá a jen necelá třetina si dopřává dopolední svačinku. Přitom právě...
Žena jí pouze sýry a brambory, projedla se k morbidní obezitě
Kelly z USA už roky nejí nic jiného než brambory a sýr. Svým nezdravým životním stylem se projedla k obezitě a potýká se s mnoha zdravotními komplikacemi. I přes varování lékařů se jí životní styl...
Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami
Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už od 90. let vypravují kluby seniorů, odboráři i cestovní kanceláře. Že nedaleko kvetou lázně s...
Potraviny, které vám mohou způsobit zdravotní potíže. Pozor na sýr i jogurt
Cukr, maso a mléčné produkty můžou ve vašem těle stimulovat zánětlivé procesy, a způsobovat tak zdravotní problémy. Na co byste si měli dát pozor?
Venku nasbíráte polníček, divoký chřest i popenec na antidepresivní kuličky
Jaro je letos v předstihu, o tom není pochyb, dobře se to pozná i podle výrazně bujné vegetace. „Příroda nám velkoryse nabízí salátové a špenátové býlí, které byste si měli užít, dokud je...
Který národ je „nejsýrovější“? Francouzi se od sýrů odvrací kvůli ekologii
Je krémový a plný umami, takže okamžitě dodá chuť každému pokrmu. Sypeme jím pizzu a těstoviny, vkládáme ho do sendvičů, rozpouštíme ho na bramborách a lasagních. Který národ je však největším...
Kravský, nebo ovčí? Kyperští farmáři se přou o recepturu na sýr halloumi
Za chladného zimního večera se na parkovišti v kyperském hlavním městě Nikósii tvoří fronty. Všichni čekají, než Pantelis Panteli přijede v malé dodávce prodávat své výrobky. Bývalý pilot letecké...
Chutný dar bohů i potravina vyvolávající fóbie. Pět zajímavostí o sýrech
Asi jen málokdo si občas nepochutná na kvalitním sýru. Nejenže se jedná o zdravou potravinu plnou bílkovin a vitaminů, která rozhodně patří patří do zdravého a vyváženého jídelníčku, ale navíc úžasně...
S kořením a sýrem. Jihokorejci si oblíbili smažená párátka, úřady varují
V Jižní Koreji se prostřednictvím sociálních sítí šíří bizarní gastrotrend – Jihokorejci jako lahůdku konzumují smažená párátka. Kvůli těm, kdo sdílejí recepty s použitím hmoty, která připomíná...
Kdo správně snídá, snadněji hubne. Začněte den chytře, vyváženě a zábavně
Začínáte svůj den pořádnou porcí dobrého jídla, nebo do sebe po probuzení ve spěchu nalijete kávu a běžíte do práce? O tom, že kvalitní a vyvážená snídaně má vliv nejen na to, jaký prožijeme den, ale...
Tvrdý, tavený, nebo termizovaný? Vyznejte se v sýrech jako profesionál
Sýry lidstvo vyrábí možná už deset tisíc let a za tu dobu jich vznikly tisíce druhů. Není divu, vždyť „pevné skupenství“ mléka je nejen trvanlivější než tekuté, ale také lahodné.
Chlebíčky, jednohubky i pomazánky. Silvestrovské pohoštění ve velkém stylu
Letos vychází silvestrovská oslava na neděli, tak se nikdo nemůže vymlouvat, že neměl dost času na přípravu toho nejlepšího slavnostního pohoštění pro přátele. Ať už to hodláte pojmout tradičně, nebo...
Pejsci, pozor, sýr. Fotografka povýšila psí portréty na atraktivní umění
Fotografka Cat Race z britského Prestonu se našla ve fotografování psů. Právě nafotila sérii nových snímků, kde důležitou roli hrají šátky. Je to právě deset let, co se začala věnovat této zvláštní...
České jogurty a sýry míří do Afriky, čeká je extrémně konkurenční prostředí
Českým exportérům potravin by se měl brzy otevřít nový severoafrický trh. Do Maroka budou smět vyvážet mlékárenské výrobky. Je to jeden z velmi perspektivních trhů, říká předseda představenstva...
Může ji spustit i plísňový sýr nebo čína. Neuroložka o migréně a její léčbě
Migréna už dávno přestala být „nemocí hysterických žen“, jak se jí dříve ošklivě říkalo. I proto, že se o ní víc mluví. Trápí totiž mezi patnácti až dvaceti procenty ženy a šest procent mužů. Ti však...
Šéf mlékárny: Přirážky řetězců rostou, na našem jadelu mají 170 procent
Diskusi na konferenci Cesta českých potravin na pulty obchodních řetězců rozvířil příspěvek obchodního ředitele Mlékárny Polná Tomáše Jonkeho. Podle něj si prodejci přiráží na firemním sýru jadel 170...
Pulzující brána Evropy. Rotterdam málem zanikl, dnes láká na architekturu
Největší přístav v Evropě i galerie moderní architektury pod širým nebem – to je Rotterdam, druhé největší nizozemské město, které v průběhu své historie opakovaně vstalo z mrtvých. Dnes si zde na...
Odkud přišly pochoutky. Cola byla mozkové tonikum, brambory měly zákaz
Když si pochutnáváte na svém oblíbeném jídle, hřešíte se skleničkou v ruce nebo hubnete do plavek s porcí sladké dobroty, málokdy přemýšlíte o tom, jak všechny ty pochoutky vznikaly, kdo je objevil,...
Nesmrtelný smažák. V Praze válcuje i svíčkovou, z poledního menu je hned pryč
Češi milují všechno, co je smažené. Řízky, květák, karbanátky a samozřejmě i smažený sýr. Toho na množství nejvíce spořádají v Praze, v menších obcích se konzumuje spíše jako nouzové řešení. Aktuální...
Král sýrů slaví sto let. Dovezený camembert museli přizpůsobit české chuti
Král sýrů slaví hodně kulaté jubileum – sto let výroby v Česku. Právě v roce 1923 čeští spotřebitelé poprvé ochutnali český sýr typu camembert s bílou plísní na povrchu. Od svých počátků až dodnes se...
Svačiny do školy, které budou vaše děti bavit. Omezte cukr, zapojte fantazii
Už jsou tu zase ty dny, kdy si rodiče lámou hlavu, co zabalit dětem do školy na svačinu, aby si potomek pochutnal, dobil energii a námi vybraná dobrota neskončila na dně tašky nebo v koši. Máme pro...
Vyzkoušejte legendární plněné rolky z krkovičky. Jsou to bomby z Apulie
Láska k červeném masu dala v Itálii vzniknout pouličním masovým bombám z Apulie. Legendární masové rolky plněné sýrem a slaninou se staly místním hitem a najdete je snad na všech trzích Apeninského...
Dodržujte hygienu a nebojte se experimentů. Šest tipů pro báječnou grilovačku
Grilování naštěstí nekončí s prázdninami, zvlášť, když přeje počasí. Ovšem přestože se jedná téměř o národní sport, stále jsou mezi námi takoví, kteří porušují základní doporučení a riskují zdravotní...
Poradny
Ptáte se dědka kořenáře
Co dělat, když je v krvi nadměrné množství železa. A jak je snížit? Vstoupit do poradny
Ptáte se kulináře
Dobrý den, prosím vás z čeho udělám nejlepší vývar? Děkuji. Vstoupit do poradny